» Blog » Coros

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros

Tagy: Průvodce výběrem | Coros | Chytré

Dominik Hok | 11.4.2022 | 4 MIN | 4x komentář

Pochybujete o značce Coros nebo o ni zatím vůbec nic nevíte? Dneska se podíváme na 4 důvody, proč se vyplatí sáhnout po hodinkách Coros. Nebo naopak zjistíte, že Corosy vůbec nejsou něčím pro vás.

O hodinkách Coros jsme napsali už několik článků, kde jsme zmiňovali výhody jejich modelů, ale i tak si myslím, že tomu můžeme věnovat o něco více prostoru.

Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš
3.3.2022 - Matěj Urbaczka
Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš

Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty
23.3.2022 - Dominik Hok
Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty

Naše video:

1. Hodinky se zaměřují čistě jen na sport

Hodinky od Corosu nemají bezkontaktní placení, lifestylové funkce anebo třeba podporu streamovacích služeb. Může to působit spíše jako nevýhoda, ale nenechte se zmást, není tomu tak. Tím, že se k chytrým funkcím otočili zády, můžou se naplno věnovat sportovní analýze. A daří se jim to. Coros svůj analytický nástroj nazývá EvoLab.

Co všechno hodinky Coros měří:

  • Marathon Level – Číselné vyjádření vaší schopnosti rovinatého běhu na vzdálenost maratonu. Tato hodnota bere v potaz VO2Max, laktátový práh i vaši účinnost běhu. Čím vyšší skóre, tím rychleji jste schopni uběhnout maraton.
  • Training Load – Číselné vyjádření dopadu tréninku na vaše tělo na základě intenzity a délky cvičení.
  • VO2 Max – Maximální množství kyslíku, které může sportovec využít při sportovní aktivitě.
  • Running performance – Vyjádření, jak dobrý byl váš běh vzhledem k vaší kondici na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový práh – Tepová frekvence či tempo, při kterém se ve vašem těle začíná ve větším množství hromadit kyselina mléčná (laktát) a rychleji nastupuje únava.
  • Klidová tepová frekvence
  • Base Fitness – Číselné vyjádření schopnosti těla trénovat déle a častěji ve vyšší intenzitě
  • Load Impact – Čím vyšší číslo, tím větší bude dopad na vaše tělo a omezení při tréninku na základě únavy.
  • Fatique – Rozdíl mezi Base Fitness a Load Impact. Čím větší číslo, tím větší je přetrénování (hodnoty nad 60 už značí přetrénování).
  • Race Predictor – Předpověď výsledků na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton na základě vaší kondice.
  • Doba regenerace – Procentuální vyjádření vaší regenerace od posledního tréninku.

Neříkám, že všechny tyto metriky jsou důležité pro začínajícího či hobby běžce, ale pro někoho, kdo se chce babrat v číslech, je to lahůdka. Pro úplné číselné babráky vydal Coros i Training Hub, což je desktopová varianta analýzy vašeho výkonu.

Řeknu to na rovinu. V segmentu chytrých hodinek (potažmo sporttesterů) nenajdete podrobnější analýzu sportovního výkonu.

Nahrává tomu ještě další fakt. Hodinky Coros měří watty přímo ze zápěstí. Watty se považují za budoucnost v oboru analýzy sportovního výkonu a předpokládá se, že v budoucnu by mohly silně doplnit měření tepové frekvence.

2. Jednoduchost

Jednoduchost se protíná úplně celými Corosy. Ať už zvenčí nebo zevnitř. Corosy se totiž snad jako jediné sportovní chytré hodinky dají ovládat skutečně jedním prstem. Ovládání je totiž řešené korunkou a dvěma tlačítky na jedné straně.

Ve stejném duchu se pak nese i uživatelské prostředí hodinek. Widgety mezi kterými rollujete, menu, vše ve vší jednoduchosti. Co se nevešlo do hodinek, vecpalo se do mobilní aplikace. A kdo by to byl čekal, ta je opět minimalistická. Čtyři obrazovky, nic víc, nic míň.

"Garmin, Suunto a starší značky začaly vyrábět své hodinky možná před 10 lety. A to byl svět PC. Ale když se věci přesunuly do mobilních zařízení, snažily se do malého displeje vložit tolik funkcí z PC. Když jsme začali navrhovat náš produkt, začali jsme nově, pouze od mobilu. Proto se tak snadno používá a je tak uživatelsky přívětivý," řekl už dříve v rozhovoru generální ředitel Corosu Lewis Wu.

V některých chytrých hodinkách je totiž dost snadné se ztratit. V Corosu rozhodně ne.

3. Ta nejlepší možná zpětná vazba

Coros má ve svém týmu mnoho zvučných jmen – Camille Herron, Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Eliud Kipchoge...

Krom toho, že to vypadá sakra dobře, když máte ve svém týmu taková jména, to má jeden ještě mnohem větší benefit – ten nejlepší možný feedback. Když vaše zařízení testují ti nejlepší, kteří jsou profesionálními sportovci už mnoho let, není možné, aby algoritmy, celková funkcionalita, nebyla výjimečná. Navíc když tito borci naběhají tolik kilometrů v tolika různých terénech...

Je to docela nedávno, co Coros vydal funkci "Adjusted Pace". Před vydáním Kilian nabídl firmě Coros vlastní algoritmy získané během tréninků. Data byla velice blízká vzorcům výzkumného týmu a napomohla jim s další úpravou.

4. Výdrž baterie

Pokud byste si měli vystačit s jednou jedinou informací, tak je to, že neexistují Corosy, které by nevydržely alespoň 2 týdny v běžném režimu chytrých hodinek. A už to je nadprůměrná hodnota. Bavíme se ale o minimální výdrži.

Pokud se podíváme na titána Vertix 2, ten vydrží bez nabití až 2 měsíce. Při příjmu signálu GPS je to až 140 hodin. Při příjmu čtyř navigačních systémů najednou vydrží hodinky 90 hodin. Na duální frekvenci je to 50 hodin. Konkurenti se hledají těžko.

Co říci na konec?

Budoucnost Corosu vidím hodně světle. Je to mladá, progresivní značka, která teď bude agresivně rýpat do trhu chytrých sportovních hodinek. A to je jen dobře! Nejen, že dělají výborná zařízení, ale ještě nutí konkurenci, aby se posunovali kupředu stejně rychle jako oni. A jen budoucnost ukáže, kdo udrží krok.

Důvodů ke koupi by se našlo více, ale já osobně beru tady tyto jako ty hlavní. Napadají nějaké důvody vás? Napište je do komentářů!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vladimírpřed 758 dny, reagovat
Dobrý den, prosím Vás, má Coros něco jako "Garmin coach"? Tzn. vytvoření běžeckého plánu na míru, který se umí přizpůsobit i aktuální kondici.... Nemáte nějaké srovnání takových koučů za jednotlivé značky? (Garmin x Polar x Coros....).
Matěj Urbaczkapřed 757 dny
Zdravím Vladimíre, Coros plány mají. Prozatím ale jen čiště na běh anebo "off season" plán, který zahrnuje i cross-fit a cyklistiku. Jestli se ale přizpůsobují aktuální kondici, tak to vážně nevím a srovnání prozatím také nemáme, ale je to rozhodně zajímavý námět na článek.:-)
BumbálkováVeronikspřed 200 dny, reagovat
Dobrý den, ráda bych si koupila vaše hodinky dámské. Mohli by jste mi prosím poradit? Na kterém modelu si mohu dopředu nahrát trasu a pité se nechat navigovat nakole nebo při běhu. Děkuji Buˇbálková V.
Matěj Urbaczkapřed 199 dny
Zdravím, pokud se jedná o hodinky Coros, doporučil bych řadu Apex 2 PRO či Apex 2, které jsou lehké, na ruce nevadí a splňují Vaši podmínku s nahráním trasy do hodinek.

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.