» Blog » Garmin

6 NEJ: Chytré hodinky Garmin pro sportovce

Tagy: Výběr nejlepších | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 13.11.2023 | 8 MIN | 17x komentář

Co je důležité pro chytré sportovní hodinky a jaké jsou ty nejlepší Garminy na sport? Na to se dnes podíváme.

Co je potřeba u sportovních chytrých hodinek?

Dlouhá výdrž baterie. Asi není důležitějšího parametru. Čím víc trénujete, tím víc to žere baterku. GPS je opravdu náročná a pokud si koupíte chytré hodinky s dvoudenní výdrží baterie, tak po vaší sportovní aktivitě je dost možná můžete jít rovnou nabít.

Ovládání tlačítky. Zkoušeli jste někdy přejíždět po dotykovém displeji mokrou rukou? Moc to nejde, co? A nebo v rukavicích? Pokud nejsou vodivé, bez šance.

Spolehlivost a přesnost. Ať už je to z hlediska odolnosti nebo přesnosti. Na sportovní hodinky se musíte spolehnout, že vydrží nějaký ten pád a mají přesné měření.

Kompatibilita s externími snímači. Garminy naštěstí mají podporu externích snímačů dobrou v rámci všech modelů, ale ty městské nepodporují některé opravdu podrobné funkce (jako třeba dynamika běhu).

Proč některé modely od Garminu na sport nejsou vhodné?

Když si vezmeme jako příklad třeba typického měšťáka – řadu Venu. Tyto modely mají pouze dotykový displej. Pokud tedy bude pršet nebo budete zpocení, hodinky pro vás budou neovladatelné.

Tyto městské modely nejsou tak dobře kompatibilní s externími snímači od Garminu. Pokud si tedy pořídíte hrudní pás, který zvládá i metriky dynamiky běhu (vertikální oscilace, DKZ aj.), tyto funkce prostě nebudete mít zahrnuté ve statistice aktivity.

Tyto modely nemají ani tolik funkcí, které využijete v tréninku. Žádné noční měření VST, žádný stav tréninku, tréninkové zatížení nebo třeba denní tréninková doporučení.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Ale my v našem výběru máme přesně takové, které jsou na trénink perfektní.

1. Garmin Forerunner 255 – Šampión středně těžké váhy

Kdybych si chytré sportovní hodinky vybíral já a dal bych si budget 10 000 Kč, vždycky sáhnu po Forerunneru 255.

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

V poměru cena / výkon teď současně není na trhu lepšího modelu od Garminu (ne-li vůbec). Kdybych tento model měl vyzdvihnout, rozhodně musím zmínit...

14denní výdrž baterie a až 30 hodin při aktivní GPS. Výdrž baterie, se kterou zvládnete celého Iron Mana a i kdybyste trénovali každý den, hodinky by měly zvládnout alespoň ten týden.

Ačkoliv výrobce udává výdrž baterie např. 14 dní, je hodně faktorů, které mohou tuto dobu zkrátit. Pokud každý den hodinu trénujete, může se doba zkrátit třeba i na polovinu. Jestli máte nastavené automatické měření pulzním oxymetrem nebo třeba číselník, který se každou vteřinu aktualizuje, může se doba ještě zkrátit.

Pokročilé tréninkové funkce. Garmin 255 je přesně na tom přelomu, kdy nemá topografické mapy, ale má veškeré tréninkové funkce, které najdeme i v těch nejvyšší modelech jako je stav tréninku, tréninkové zatížení či měření variability srdečního tepu.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Navigace po křivce. Jak jsem psal, FR 255 sice nemá mapové podklady, ale má tzv. navigaci po slepé mapě. Bere tedy v potaz odbočky, vzdálenost do cíle, ale nevykreslí vám barvu stezek, přírodní prvky, vrstevnice nebo třeba názvy ulic.

Názor kolegy Matěje: Forerunner 255 je jeden z mých nejoblíbenějších modelů v celé škále hodinek Garmin. Kombinuje až neskutečnou výdrž baterie v poměru se skvělými funkcemi a ideální velikostí pro téměř každou ruku. Nejlepší sportovní hodinky střední třídy.

Další parametr, který hraje do karet celé řadě Forerunner je jejich plastové zpracování. Plast nepatří mezi nejodolnější materiály, ale rozhodně jej můžeme zařadit mezi ty nejlehčí. Díky tomu jsou vhodné pro běžce, kterým těžké hodinky mohou vadit jak při závodě, tak třeba při spánku.

Kdyby vám vadil trochu "nudnější" transflektivní LCD displej, Garmin o nějaký čas později vydal stejný model, ale s AMOLED displejem – Forerunner 265.

2. Garmin Fenix 7 PRO – Všechno nebo ni... Všechno

All-in – To je Fenix 7 PRO. Jedná se o absolutní bestseller napříč Garminem hned z několika důvodů.

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Nejdelší výdrž baterie v poměru k funkční výbavě. Jelikož je Fenix 7 high-end model, má naprosto každou funkci, kterou kdy Garmin naprogramoval. Zároveň ale všechny tyto funkce dokáže pohánět několik týdnů.

Nejmenší velikost to dotáhne až na 14 dní, prostřední na 22 dní a Fenix 7X PRO dokonce 37 dní. Při aktivní GPS dokáže nejoblíbenější model (7X) fungovat až 122 hodin. Prostě neuvěřitelné.

Opravdu odolné zpracování. Díky voděodolnosti 100M můžete provozovat i vodní sporty a díky splněnému vojenskému standardu odolnosti se hodinky nezaleknou prachu, vibrací, ale třeba i nárazů. Samozřejmě nejsou nesmrtelné, ale pravděpodobně to vydrží mnohem více než běžné chytré hodinky.

Odolné zpracování je spojené s kovovými prvky, které paradoxně přidávají dost sportovní elegance. Proto po Fenixech často sáhnou nejen sportovci, ale třeba i byznysmeni nebo naprosto normální smrtelníci. :)

Topografické mapy. Fenix 7 je jeden z mála modelů, který oplývá mapami. Turistickými, golfovými i lyžařskými. K tomu se váže i plnohodnotná navigace, která se hodí jak města, tak do přírody.

All-in. Co tím myslím? Fenix 7 má skutečně veškeré sportovní a chytré funkce, které potřebuje rekreační, ale třeba i profesionální sportovec. Pokud pomineme opravdu specifické funkce, které mají modely pro konkrétní sporty, tak Fenix 7 má všechno.

Chytré hodinky Garmin pro konkrétní sporty
14.11.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky Garmin pro konkrétní sporty

Z modelu Fenix 7 pak vychází několik modelů, které jsou si dost podobné. Tactix 7 je kompletně stejný, ale má některé vojenské funkce navíc a popravdě... Trochu lepší design.

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Podobně na tom je i Garmin Enduro 2, který je postavený pro sportovce, kteří se účastní extrémně dlouhých závodů. Proto má ještě prodlouženou výdrž baterie.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

A pak tady máme Garmin Epix 2 PRO, který je naprosto stejný jako Fenix 7 PRO, ale má AMOLED displej. Je to o dost sytější displej, který je vhodný pro lidi se zhoršeným zrakem.

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

3. Garmin Forerunner 955 – To nejlepší pro běžce

Nejlepší kousek pro běžce, ale nejen pro ně. To je Forerunner 955.

Výbavou je na tom dost podobně jako Fenix 7, ale vyrábí se v o něco "aerodynamičtějším" plastovém pouzdře. Běžci, cyklisti, plavci, triatlonisti... Víceméně všichni vytrvalostní sportovci šetří váhu, co nejvíce to jen jde. Proto jsou všechny Forerunnery z plastu.

Váha. Garmin se u všech Forerunnerů snaží vejít do 50 gramů. Forerunnery 955 jsou ty nejtěžší z celé řady a dostaly váhu trochu nad rámec – 53 gramů. I tak ale hodinky na ruce vůbec nevadí, drží jako přilepené a ušetříte několik desítek gramů oproti kovovým modelům.

10 990 Kč skladem

Cena. Nebudu vám mazat med kolem huby. Většinou si někdo koupí Forerunnery 955 hlavně kvůli tomu, že jsou podstatně levnější než Fenixy 7 ačkoliv mají skoro stejnou funkční výbavu.

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Z funkční výbavy bych vypíchl veškeré tréninkové funkce jako stav tréninku, variability srdečního tepu, regenerace nebo třeba topografické mapy, hudební přehrávač a bezkontaktní placení.

Výdrž baterie. Základní model to dotáhne na 15 dní, solární verze to dokáže prodloužit až na 20. Co se týče GPS, dostáváte se až na 42 hodin (49 hod. se solarem).

Stejně jako u Forerunnneru 255, Garmin vydal tento model i s AMOLED displejem – Forerunner 965.

4. Garmin Forerunner 55 –To nejlepší do 5000 Kč

Nejlevnější z tohoto výběru je Forerunner 55, u kterého je hlavní lákadlo naprosto jasné.

Cena. Důvodů ke koupi Forerunneru 55 popravdě není moc. Má omezené funkce, krom notifikací tento model nemá snad žádné chytré funkce, ale prostě si ho můžete koupit za jednu jedinou bankovku s Masarykem. A takových Garminů moc není.

Výdrž baterie. Když pomineme cenu, Forerunner 55 vydrží v režimu "chytrých" (uvozovky jsou schválně) hodinek až 2 týdny. To je hodně... Hodně slušné.

Popravdě už další argumenty pro koupi Forerunneru 55 nemám. Má omezenou výbavu sportovní výbavu. Nemá totiž stav tréninku, tréninkové zatížení a další pokročilé funkce. Má omezenou i tu chytrou, protože nemá bezkontaktní placení a hudební přehrávač. Ale... Stojí dost málo peněz a na změření trasy a tepovky bohatě stačí. A zvládne to i dost přesně.

5. Garmin Instinct 2 – Zkus mě rozbít

Kdyby nějaký Garmin byl Rambo, je to Instinct 2. Splňují vojenský standard, mají vojenský vzhled (dokonce i nějaké vojenské funkce) a zapuštěné sklíčko, aby nedošlo k poškrábání či prasknutí. Takový G-Shock napříč chytrými hodinkami.

Je až překvapující, jak moc se tato řada, která je koncipovaná pro vojáky, hodí pro sportovce. Do druhé generace se totiž přidal stav tréninku, tréninkové zatížení či denní tréninková doporučení, které do té doby bylo pouze v řadě Forerunner a těch nejvyšších řad od Garminu.

V kombinaci s jejich odolností jsou vhodné pro outdoorové nadšence, sjezdaře na kole, lyžích... Prostě na jakýkoliv sport, kde hrozí pád. Pokud patříte mezi nešikovné, tak na jakýkoliv sport.

Navíc Garmin přidal i verze v takových "letních" barvách, které jsou za mě dost cool.

Výdrž baterie. Víte, jak dlouho vydrží solární verze v režimu smartwatche, pokud ji budete neustále vystavovat světlu? Neomezeně. Ano, jsou to první Garminy, které (teoreticky) vydrží běžet pořád. Pokud je ale (teoreticky) nebudete vystavovat světlu, i tak vydrží až 28 dní. S aktivní GPS až 48 hodin. Krása, co?

Kdyby vám to nestačilo, Garmin vydal i model s větším průměrem pouzdra, ale kromě velikosti pouzdra zvětšil i baterii. Dal mu název Instinct 2X. Režim smartwatche? 40 dní. S aktivní GPS? 60 hodin.

Kontrastní displej. Málokdo si to uvědomuje, ale ten monochromatický displej je absolutní pecka. Jedná se o nejkontrastnější displej z řad Garminu. Sice působí trochu archaicky, ale jestli třeba jezdíte na kole, hůře vidíte nebo jen prostě chcete čitelné hodinky, Instinct je ideální.

6. Garmin Epix 2 PRO – Tak trochu jiný Fenix

Někdo by se mohl podivovat, proč je v seznamu Epix 2 PRO, když už tady je Fenix 7. A někdo se možná podivuje, proč by se někdo mohl podivovat. Protože jsou na tom funkčně úplně stejně. S jediným rozdílem... Epix 2 používá sytý a kontrastní AMOLED displej.

Krom toho, že to do města vypadá trochu lépe, má to jeden opodstatněný důvod, proč to je důležité pro sportovce. A tím je čitelnost. Někteří mají s čitelností transflektivních LCD displejů problémy, protože je to takové mdlejší a splývá to do jednoho. Displeje na Epixu má blíže spíše k displeji, který máte na telefonu.

Srovnání displejů. Tady to nejde až tak vidět, ale naživo opravdu uvidíte rozdíl.

Srovnání displejů. Tady to nejde až tak vidět, ale naživo opravdu uvidíte rozdíl.

Jinak splňuje všechny parametry jako Fenix 7. Je to prostě all-in. Kompletní chytrá i sportovní výbava od Garminu. Topografické mapy, hudební přehrávač, bezkontaktní placení, veškeré info o tréninku. Prostě fullhouse funkcí.

Technologie AMOLED je (nebo spíše byla) spjatá s krátkou výdrží baterie. Tak poslouchejte.

31 dní v režimu smartwatche, 82 hodin s aktivní GPS a 38 hodin při nejpřesnějším nastavení GPS.

To mi nezní jako krátká výdrž. Spíše naopak.

Tato šestice je naprosto vhodná pro snad jakékoliv sporty. Teď házím míček vám. Rozhodnutí je na vás.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

miopřed 557 dny, reagovat
no jo, ale jaké tedy vybrat. 945 už mám přes tři roky, jsou skvělé, ale pro jistotu se snažím zorientovat. hlavně běhám a nerad nabijim :) díky moc za pěkný článek
Matěj Urbaczkapřed 556 dny
Zdravím, Mio, pokud jste si zvykl na lehkost, pokračoval bych v řadě Forerunner a zvolil bych 955. Pokud chcete nějaký ten den baterie navíc, můžete mrknout na Fenix 7.:-)
Vaclav4před 555 dny, reagovat
Dobrý den, mám Garmin Air 2 a ze sportů mi chybí třeba in-line brusle, nebo hokej. Buď neumím nastavit, nebo tam skutečně chybí. Jsou tyto sporty obsaženy v nějakých jiných modelech? Jinak dík za super článek!
Dominik Hokpřed 554 dny
Zdravím, tyto sporty Garmin nenabízí. Zkuste použít sekundární aplikaci Connect IQ, kde najdete monitoringy aktivit. In-line bruslení je tam určitě, hokej je popravdě zbytečný. Můžete spustit aktivitu Kardio nebo "Ostatní", protože hodinky stejně nemají co konkrétního měřit kromě tepu, kalorií či času.
atlet69před 228 dny, reagovat
Na In-line brusle používám v Garmin Epix 2 Pro aplikaci F3b Inline Skating+ . Stojí sice 3 USD/rok, ale za ty peníze určitě stojí. Najdete ji v Connect IQ. Jinak u Epix 2 Pro mě štve, že se ztlumí displej při navigaci takovým způsobem, že na ni není pořádně vidět a musíte tak neustále do displeje klepat, či dělat pohyb rukou.
Evapřed 223 dny, reagovat
Jaký je prosím rozdíl mezi garmin forerunner 255 a 265? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 220 dny
Zdravím, Evo, největší rozdíl je v displeji – Forerunner 255 má transflektivní displej a Forerunner 265 má AMOLED. U Forerunneru 265 je také dotykový displej, kdy 255 se ovládá pouze tlačítky. Funkčně jsou rozdíly minimální a největší je asi widget "připravenost na trénink", který má jen 265.:-)
Hanapřed 167 dny, reagovat
Jaké by jste mi prosím doporučili hodinky do 10tis (žena, kulturisticky trénink v posilovně, běh). Aby i trochu vypadaly ????
Matěj Urbaczkapřed 165 dny
Zdravím, Hano, asi bych doporučil Forerunner 255, který je sice plasťák ale nevypadá tak hrozně. Elegantnější jsou pak například Venu 3 anebo Venu 2 Plus, které nemají tak propracované metriky, ale základ Vám dají slušný.
Andreapřed 148 dny, reagovat
Dobrý den, jaké hodinky by jste doporučili místo vivoactive3? Jsem s nimi spokojená, jen už se neprodávají a baterka už slábne????. Hlavně bych je chtěla na kolo, inline, lyže, běh, turistika, badminton...????. Děkuji Andrea
Matěj Urbaczkapřed 147 dny
Zdravím, Andreo. Pokud chcete pokračovat v městské řadě, doporučil bych Venu 3 a pokud chcete něco sportovnějšího, zkusil bych se mrknout na Forerunner 255 či třeba Fenix 7s
Jana Fukovápřed 103 dny, reagovat
Dobrý den , potřebuji hodinky hlavně na plavání v bazénu 3x týdně v létě denně ve volné vodě, nordic walking , rotoped, kolo . Potřebuji i nějakého ukazatele délky regenerace, často se přetrénuju. Pokud možno odolné na vzhledu mi až tak nezáleží :-) Moc díky za tip
Matěj Urbaczkapřed 101 dny
Zdravím, Jano. Pokud chcete odolné hodinky na plavání, mrknul bych se na Instinct 2S Solar anebo 2 Solar, které mají všechny potřebné funkce, jsou za super cenu a jsou takřka nezničitelné. Dalším modelem by pak mohl být například Garmin Fenix 7 PRO či Epix 2 PRO.:-)
Jana Fukovápřed 101 dny, reagovat
Přeji krásný den a moc díky za radu :-) ještě jedna věc by mě zajímala, protože plavání je moje stěžejní aktivita - je v garmin instinkt 2 hodinkách i trenér, který by mi pomohl se rozvíjet ? Nebo mají i funkce na plavání jako starší model swim 2 ? Moc děkuji :-)
Matěj Urbaczkapřed 101 dny
Konkrétní metriky jsou stejné jako na Swim 2, ale Garmin nemá specifického trenéra na plavání. Je zde pouze možnost nastavit trenéra pro triatlon, který zahrnuje i plavání.:-)
Honzapřed 87 dny, reagovat
Zdravím, vaše videorecenze jsou nejlepší. Chtěl bych si koupit Garminy okolo 10 000,-, se kterými když se potopim do 3-5 m, možná do 8, si budu jistý, že se jim nic nestane. Pod vodou nemačkám tlačítka. Jde mi jen o to, abych si nemusel hodinky sndavat. Instincty se mi nelíbí. :-) Díky
Dominik Hokpřed 86 dny
Zdravím, Honzo. Asi nemám dobrou zprávu. Nejsem schopný doporučit nic moc jiného než Descent. Mají sice stejnou voděodolnost (10 ATM), ale jako jediné jsou certifikované jako potápěčské zařízení. U ostatních Garminů je specifikováno, že jsou vhodné spíše na šnorchlování či povrchové potápění. NIcméně, nikde už není napsáno, jaká maximální hloubka je definována jako potvrchové potápění. Myslím si ale, že to je schválně, protože Garmin nemůže garantovat, že to hodinky přežijí vzhledem k rozdílnosti tlaků (sladká / slaná) a dalším aspektům.

Hodinky zmíněné v článku