» Blog » Hamilton

VYBRALI JSME 6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Tagy: Výběr nejlepších | Hamilton | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 7.2.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Zářily na filmových plátnech, spoléhali na ně v zákopech, oblíbily si je celebrity, dostaly ikonické designy. Hamilton má co nabídnout. Vybrat ty nejikoničtější hodinky Hamilton byl proto nelehký úkol. Jsou na seznamu ty správné?

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Hamilton Khaki Field Auto. Hodinky Kapitána Ameriky, které Steve nikdy nenosil

Přezdívá se jim „hodinky Kapitána Ameriky“. Ale popravdě, Avengery jsem viděla (hodněkrát). A Khaki Fieldy Auto jsem na Rogersově ruce neviděla nikdy (vyveďte mě prosím kdyžtak z omylu v komentářích). A přesto jim to neubírá na popularitě. Nejsou totiž oblíbené pro přezdívku, ale pro (a to si dovolím napsat bez nadsázky) dokonalý designový koncept.

Hamilton Khaki Field jsou totiž ukázkou klasických polních hodinek převedených do modernější podoby. Kdyby se Hamilton držel za každou cenu autentického retra, asi by nezvolil 42mm průměr, automatický strojek s 80hodinovou rezervou a leštěnou lunetu. Ale přesně tohle jsou parametry, které dnešnímu hodinkovému publiku hraje do karet.

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

A další věc je samotný vzhled. Jednoduchý, přesto natolik zajímavý, že jen o číselníku by se daly napsat odstavce a odstavce. Prvek vinylové desky, červené zakončení vteřinovky… Však je vidíte sami.

Je to odkaz Hamiltonu na svou historickou éru vojenských hodinek, současně mají rafinovaně nenápadný vzhled a ideální proporce téměř pro každého. Téměř, protože přeci jen, úplně malé zase nejsou. (Asi proto se vyrábí i v menší 38mm verzi.)

A k tomu si vysloužily jednu z nejvíc cool přezdívek ve světě filmových hodinek. Takže i když je Captain America zřejmě fakt nenosil, nemáte problém uvěřit tomu, že tohle by byly přesně ty hodinky, které by si Steve Rogers vybral.

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence
3.6.2019 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence

Hamilton Ventura Elvis80. Arbibovo futuristické cool-retro

Nevím, co by se muselo stát, aby ve výběru nejikoničtějších Hamiltonů chyběly Ventury. Model, který je ověnčený příběhy a pikantnostmi a který nade všemi vyčnívá už jen tím trianglovým designem!

Kdybych měla vyjmenovat ve zkratce všechny unikátnosti Ventur, vypadalo by to nějak takto: první elektronické hodinky na světě, i když ještě bez quartzu; Elvisovy hodinky, které měl Král rock 'n' rollu ve filmu i soukromé sbírce; originální futuristický design, který navrhl Richard Arbib; povinná výbava Mužů v černém…

Dnes můžete mít Ventury v mnoha designech, v quarzu i mechanice, v pánské i dámské velikosti. Ale ne každému budou sedět a ne každý na ně bude mít koule. Není to totiž zrovna klasický styl, ovšem ve správných rukách to bude neskutečná jízda…

Asi nejklasičtější verze Ventur.

Asi nejklasičtější verze Ventur.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém
19.6.2019 - Agáta Vřeská
V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém

Hamilton Khaki Field Mechanical. Zákopové hodinky, které budete s oblibou natahovat

Kdybych napsala, že jsou oblíbené díky inspiraci vojenskými hodinkami vyráběnými v 60.–80. letech dle americké vládní specifikace GG-W-113A, neznělo by to moc zajímavě, že? A přitom v téhle větě se ukrývá podstatná část úspěchu Hamilton Mechanical 38 mm.

15 500 Kč (doručíme do 30.5.)

Hamilton má totiž fakt bohatou minulost v celé řadě odvětví. Letecké hodinky, námořní chronometry, filmové hodinky, hodinky pro železniční personál a taky vojenské. Především vojenské. Protože za část svého úspěchu ještě na americké půdě vděčil právě svým dodávkám armádním silám. Zapojil se už do první světové, během druhé se věnoval pouze výrobě pro vojenské účely a následně přijal výzvu vyrábět hodinky pro vojáky dle zmíněné specifikace.

Když podobný model – v dnes retro rozměrech a designově tak krásně autentický – začal Hamilton znovu vyrábět před pár lety, fanoušci mu div ruce neutrhli. Vypadají totiž jako byste je našli v pozůstalosti z Vietnamské války a nikdo tedy nemůže nic namítnout vůči 38mm pouzdru. A jsou tady detaily jako falešná patina, mechanický strojek bez automatického nátahu nebo matně finišované pouzdro, jak se na zákopové hodinky sluší.

Jsou to prostě perfektní mechanické fieldy. Hamilton navíc vylepšil strojek o vyšší rezervu 80 hodin a nabízí jej v mnoha variantách. Není divu, že ve své kategorii hledají soupeře jen horko těžko a rozhodně patří mezi jedny z nejzajímavějších hodinek v nabídce Hamiltonu.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Hamilton PSR. Z doby, kdy to Amerika měla už spočítané

Za časů, kdy se zdálo, že americké hodinářství už nikdy nebude, co bývalo, se zrodila hvězda. První digitální hodinky na světě Hamilton Pulsar. Měly LEDkové číslice, do té doby něco nevídaného, a okamžitě je musely mít celebrity té doby. Elvis, prezidenti, herci, zpěváci (Jacka Nicholsona nebo Eltona Johna nevyjímaje) a v neposlední řadě i James Bond.

Mnozí věřili, že se díky nim Amerika opět vrátí mezi hodinářské velmoci. Ale vydrželo to jen pár let, než je vytlačily LCDčkové levné digitálky a hvězda Pulsar dosvítila. Ne však navždy. Bůh žehnej Švýcarsku. Hamilton tenhle historický kousek vydal v reedici Hamilton PSR a okamžitě se z nich stal hit. I když umí jen ukazovat čas, Hamilton použil nově patentovaný typ displeje, který kombinuje LCD a LED. Ale nejvíc přitažlivý je prostě ten retro styl hodinek.

Hamilton nám modelem PSR připomíná, co v historii hodinářství jen tak mimochodem dokázal. A nám, hodinkovým nadšencům, přináší vítaný vítr v retro kolekci a neočekávaný v peněžence. Ale tak už to u ikonických modelů hold bývá.

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Hamilton Khaki Field Murph. Ty druhé Interstellary

Kvůli hodinkám Murph jsem se konečně podívala na film Interstellar. A kvůli filmu Interstellar se vyrobily hodinky Murph. Model, který vznikl výhradně pro filmové účely si do prodeje vydupali samotní fanoušci. Hamilton je ale nechal čekat pět let, než nabídl limitku v nejvíc boží teseraktové krabičce. A protože to nestačilo, uvedl je (k radosti všech, na které se nedostalo) do běžné produkce.

A díky za to, Hamiltone. Protože se z toho vyklubal ikonický model v nezapomenutelném designu a s detailem, který odhalí jen skutečný hodinkový nadšenec. A pochopí pro změnu jen filmový. Na vteřinovce je morseovkou „eureka“. Ale i bez filmového spojení jsou to krásné hodinky.

Mám ráda tu neotřelou kombinaci katedrálních a syringe ruček, jednoduchý „fieldovský“ číselník a příjemnou fauxtinu, které hodinky pocitově odvádí do minulosti, ale nikdo by mě nepřesvědčil, že tohle není přesně ten nadčasový kousek, který bude mít co říct i v mém důchodovém věku.

Kromě Murphu si ve filmu Interstellar zahrály Khaki Pilot Day Date.

Kromě Murphu si ve filmu Interstellar zahrály Khaki Pilot Day Date.

Osobně jim vytýkám jednu jedinou věc. Že nejsou i v menší, pro mne nositelné podobě. Stály by za hřích. A za ty peníze. Do posledního centu. Protože Murphy, to je prostě guilty pleasure.

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar
9.11.2018 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Hamilton BeLOWZERO. Nekompromisní filmová hvězda

Dlouho, dlouho jsem zvažovala, který model by měl zaujmout čestné poslední místo v seznamu nejikoničtějších hodinek Hamilton. Měly by to být pilotní X-Windy? Nebo neskutečně přitažlivé vintage-style pandy Hamilton Intra-matic? Anebo Jazzmastery? Ale ne. Všechny jsou krásné a nad všemi by se dalo hodiny rozplývat, ale musely to být Khaki Navy BeLOWZERO.

Tyhle černé stealthy jsou totiž jiné. Masivní, ale současně tak vyvážené. Černé, ale přitom ne temné. Proslavené filmy, ale neskutečně funkčně vytuněné v reálu.

BeLOWZERO se nejvíce dostaly do povědomí díky filmu Marťan, se kterým už asi budou navždy spjaté. Původní model tam nosil Matt Damon. Dnes je poznáte díky kontrastní datumovce a staršímu strojku ETA 2826-2. Stejné měl pak i Dwayne Johnson v komedii Centrální inteligence. Bohužel, původní verze už nedostupná a vystačit si musíte s novou, ale zato vytuněnější verzí.

Ty novější, včetně limitované edice, se pojí pro změnu s filmem režiséra Christophera Nolana TENET. Jsou z titanu, nemají datumovku a uvnitř běží upravený strojek H-10 s rezervou 80 hodin. Ale ve výsledku to jsou pořád ty stejné odolné černočerné hodinky.

Často totiž uniká pozornosti, že krom filmové kariéry mají 1000metrovou voděodolnost, heliový ventil a jakmile se dostanou na zápěstí, tak i masivní sexappeal. Možná i proto si je týmy Scotta a Nolana vybrali do svých velkofilmů... A mnoho mužů na svá zápěstí.

Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana
18.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana

Mohlo by vás dále zajímat:

Hamilton Khaki Navy Pioneer – promyšlený kousek inspirovaný námořními chronometry
20.11.2019 - Petr Luner
Hamilton Khaki Navy Pioneer – promyšlený kousek inspirovaný námořními chronometry

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenze – Stopky pilota Dario Costy
27.1.2022 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenze – Stopky pilota Dario Costy

Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost
29.11.2021 - Vojtěch Höhe
Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi

Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III – Dvě tváře s pořádnou kulišárnou
6.2.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III – Dvě tváře s pořádnou kulišárnou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 819 dny, reagovat
Luxusní, retro, nadčasové.

Hodinky zmíněné v článku