» Blog » Certina

VYBRALI JSME 6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Tagy: Výběr nejlepších | Certina | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 18.2.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Když jsem dostala „za úkol“ vybrat nejzajímavější pánské hodinky Certina, měla jsem z toho radost. U některých značek si totiž nejste úplně jisti, které kousky by tam měly být. Nebo zda vyberete fakt ty nej. Ale u Certiny jsem při výběrech vždy klidná.

Za těch pár let, co mám s Certinou zkušenosti, totiž můžu říct, že mě přesvědčila o své hodnotě, kterou nabízí výměnou za stanovenou cenovku. Ať už jde spíše o fashionové kousky, potápky, sportovní chrona nebo retro kousky, vždy u nich najdete dobře odvedenou práci.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Takže jsem se mohla s klidem vrhnout do výběru napříč značkou s vědomím, že vybrané modely stojí fakt za to. A tady jsou: 6 nejoblíbenějších pánských hodinek Certina.

(1) Certina DS-1 Big Date Powermatic 80 DS Concept 60th Anniversary Edition

Certina DS-1 jsou opravdu jedničky. Nádherné společenské hodinky s výrazným zeleným číselníkem se krátce po uvedení na trh staly hitem. A to nepíšu proto, abych jim zvedla kredity. Tyhle hodinky zkrátka přitahují zaslouženou pozornost a současně je směle zařadím do kategorie elegánů do společnosti.

Že se staly u mužů natolik horkým zbožím není jen tou povedenou zelenou, která v posledních letech nabrala na popularitě, ale celkovým konceptem hodinek. Velikostně velmi vyvážené, s kvalitním automatickým strojkem uvnitř – prakticky tím nejlepším, co teď Certina nabízí. A i přes notnou dávku elegantních prvků jsou to překvapivě odolné hodinky, vždyť tímto kouskem Certina oslavovala svůj DS Concept.

A finální šmrnc jim dodává velká datumovka a ocelový mesh náramek, který mi u mnoha jiných modelů není (u pánských hodinek) až tak po chuti, ale tady je to zkrátka to pravé ocelové. Kdybyste přesto zelené nepodlehli, oblíbenost DS-1 demonstrovala Certina také v dalších barevných variantách.

Double Security (DS) Concept představila Certina v roce 1959. V praxi to znamená, že všechny její hodinky mají voděodolnost minimálně 100 metrů, zesílené safírové sklíčko (s výjimkou některých retro modelů), zesílené dýnko a speciální těsnění korunky. Celý koncept zkrátka zaručuje, že Certiny jsou odolnější po všech stránkách tak, abyste je mohli bez obav zvolit jako každodenní hodinky.

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu
17.1.2020 - Agáta Vřeská
Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu

Certina DS-1 Big Date: recenze oblekovek s kouřovým efektem
5.8.2020 - Agáta Vřeská
Certina DS-1 Big Date: recenze oblekovek s kouřovým efektem

Certina DS Concept – stručně a srozumitelně
10.10.2019 - Radek Vyhlídal
Certina DS Concept – stručně a srozumitelně

(2) Certina DS PH200M Powermatic 80

Když se tyhle potápěčské retra objevily, hodinářský svět si z nich kecnul na zadek. Certina že umí takhle zajímavé hodinky? S automatem s 80 hodinami rezervy chodu, v cool designu s promyšlenými detaily a do dvacítky?! No to snad…

Ale je to tak. Získaly mnohá ocenění, na ruce vypadají fantasticky a směle je doporučím každému, kdo po klasických retro potápkách zatouží. Dočkaly se sice už i upgradované verze se safírovým sklíčkem a keramickou lunetou, díky čemuž jsou asi praktičtější a tak nějak více „šajny“, ale původní reedice z roku 2018 s hesalitovým sklíčkem a obyčejnou hliníkovou vložkou stále vítězí.

Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti
15.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti

PH200M jsou totiž přesně ty hodinky, které nekupujeme čistě z racionálních důvodů, ale pro lásku k hodinářské historii. A tady ta historie z hodinek pravdu srší. Konkrétně 60. léta, která byla pro profi potápky zlomová.

I přes retro styl mají ale současné DS PH200M potápěčské kvality. Jak název napovídá, mají 200metrovou voděodolnost, šroubovací komponenty a jako příjemný bonus je dostanete s náhradním řemínkem a v bezvadném kufříku.

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží
30.12.2021 - Eliška Měrková
Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Powermatic 80 – stručně a srozumitelně
16.5.2019 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 – stručně a srozumitelně

(3) Certina DS Podium Big Size Chronograph Precidrive

Říká se, že mechanické hodinky mají duši. A tak mnoho chrononadšenců „obyčejnými“ bateriovými opovrhuje. Ale upřímně, čím více o hodinkách vím, tím více věřím, že dát někdy přednost quartzovému strojku před mechanickým neznamená, že nejste milovník hodinek.

Zvlášť, když jde o sportovní chronografy. A že to jsou fakt krásné hodinky. Certina je nejlépe umí ve své kolekci Sport DS Podium. Její recept je přitom jednoduchý: přehledné, každým coulem sportovní hodinky se super přesnými stopkami a strojkem. Takové, které o svém majiteli řeknou, že se zdravým sebevědomím nemá problém. Takové jako Certina DS Podium Big Size Chronograph.

Dovnitř dává Certina bateriový Precidrive. Strojek s odchylkou do deseti sekund za rok. Navíc s praktickou datumovkou a stopkami. A pokud se stopky rozhodnete použít i v praxi, nabídnou přesnost na 1/100 sekundy. Popravdě nevím, při jaké příležitosti se vám to bude hodit, ale zní to dobře. Ale především, jsou to prostě pěkné hodinky. Robustní, dobře stavěné, s vysokou voděodolností, luminiscencí a safírem. A pořádným šmrncem.

Certina Big Size na ocelovém náramku.

Certina Big Size na ocelovém náramku.

V podobném sportovním duchu, ale menším provedení (41 mm, takže pořád dost velké), jsou pak Certina DS Podium Quartz Precidrive Chronograph 1/10 sec. A nejoblíbenější? Rozhodně zelené.

Certina Chronograph v menším provedení se zeleným číselníkem je už dlouho bestsellerem.

Certina Chronograph v menším provedení se zeleným číselníkem je už dlouho bestsellerem.

Strojky Precidrive jsou „obyčejné“ bateriové strojky, ale s vynikající přesností ± 10 sekund ročně. Díky tomu jsou 8–10x přesnější než běžné strojky na baterii. Certina toho dosáhla tak, že vakuově uzavřela oscilátor a integrovaný obvod do keramického pouzdra, díky čemuž strojek lépe odolává rozdílným teplotám a vlhkosti a tím si udržuje lepší přesnost.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Precidrive - stručně a srozumitelně
26.8.2019 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručně a srozumitelně

(4) Certina DS Action Diver's Powermatic 80

Tyhle potápky jsme si interně pojmenovali jako bondovky. Ne, že by je Bond někdy nosil. A ne, že by kopírovaly rolexky. Ale svou menší velikostí a velmi klasickým stylem se blíží modelům, které Connery v 60. letech skutečně nosil. Nabírají tak na lehkém retro pocitu, který je teď velmi aktuální a mnohým i blízký a vítaný.

Certina jimi rozšířila svou řadu DS Action, která zahrnuje i certifikované potápěčské modely. Ale menším rozměrem z nich udělala vyloženě vyhledávanou záležitost majitelů subtilnějších zápěstí. Přitom zůstaly dostatečně robustní a odolné, dokonce s 300metrovou voděodolností.

Uvnitř je automatický Powermatic 80 s Nivachronovým vláskem. Díky tomu získávají nejen vysokou rezervu chodu, ale taky magnetickou odolnost. A navíc jsou tak pěkné, vyvážené a kvalitně zpracované, že se nevyhnutelně řadí mezi topky ve své kategorii.

Bondovský model v bicolorou.

Bondovský model v bicolorou.

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

(5) Certina DS Caimano Quartz Precidrive Titanium

Titan. Moderní materiál, který vás na první potěžkání dostane svou lehkostí. Navíc je perfektní volbou, pokud jste citlivější na ocel. Titan je totiž zcela antialergenní.

U modelu Certina DS Caimano si ale oblíbíte nejen lehkost, ale celkovou pohodlnost. Jsou příjemně tenké (8 mm je opravdu málo) a také průměr je spíše menší (39 mm). I proto sednou v pohodě na subtilnější zápěstí a jsou oblíbenou volbou ke košili či společenskému outfitu.

Jejich minimalismus je pak k nezaplacení. Jsou nejen dobře čitelné, ale taky univerzální. Kromě společenského využití vypadají dobře i běžnému oblečení a v praxi je tak opravdu vynosíte na denní bázi. Zvlášť, když mají 100metrovou voděodolnost a safírové sklíčko.

Výhodou kolekce Caimano je nižší, dostupná cena, za kterou dostáváte spolehlivé švýcarské hodinky s přesným strojkem Precidrive, který vás upozorní na docházející baterii. Když k tomu připočtete materiály jako je titan, safír a vysoká voděodolnost, asi není co řešit.

Decentní luminiscence nesmí u praktických hodinek chybět.

Luminiscence, byť decentní, nesmí u praktických hodinek chybět.

Certina používá luminiscenci Super-LumiNova. Jde o neradioaktivní látku, která po nasvětlení intenzivně září ve tmě několik hodin. Vyrábí se v několika odstínech a třech výkonnostních variantách. Kromě Certiny ji používají také další značky jako Hamilton, Tissot nebo Citizen.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

(6) Certina DS Caimano Chronograph Precidrive

Posledním kouskem je ležérně sportovně-elegantní model Certina DS Caimano. Bezpochyby se do výběru dostal svou univerzálností. Možná, že v recenzích až příliš často píšeme, že se hodinky hodí k tomu i onomu, ale tady je to zkrátka tak. Nejsou to vyloženě oblekovky, ale ani ultra sportovní model a tím definici univerzálnosti krásně vystihuje.

Sportovní šmrnc jim dodává funkce stopek, zatímco svým jednoduchým pojetím, leštěným pouzdrem a tenkou lunetou působí notně elegantně a nevtíravě.

Nemají žádné překvapivé funkce ani parametry, přesto vše lehce nadstandardní v této cenovce – voděodolnost 100 metrů, safírové sklíčko s antireflexem, vysoce přesný strojek. A nosí se velmi pohodlně díky tenkému pouzdru v oblíbeném průměru 42 mm, ke kterému dobře pasuje ocelový náramek i kůže. Prostě každodenní univerzál.

Více inspirace najdete v naší fotogalerii hodinek Certina:

Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Dámské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejkrásnějších
21.7.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejkrásnějších

Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX
2.1.2024 - Jakub Pitucha
Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Robopřed 805 dny, reagovat
Ty chrona jsou masakr. pěkné hodinky. diversky jsou na mě moc malé a jsem spíš na pilotky, což certina myslím ani nedělá, ne? Ale ty chronografy jsou povedené.

Hodinky zmíněné v článku