VYBRALI JSME 6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Eliška Měrková | 16.12.2021 | 4 MIN

Říká se, že titan je materiálem budoucnosti. A čím je tak unikátní? Tak především vlastnostmi, které nemá žádný jiný kov. V dnešním článku jsme vybrali pánské titanové hodinky, které jsou u nás ty nej, a zároveň vám prozradíme, proč sáhnout právě po titanu.

(1) Tissot PR 100

Stálicí mezi titanovými oblíbenci jsou hodinky Tissot PR 100 Titanium. Spolehlivé robustnější Švýcary s nevtíravým designem, ze kterých si hodinkoví nadšenci dělávají kumpány na každodenní (p)otloukání.

Nepoškrábatelné safírové sklo je tu samozřejmostí, stejně jako voděodolnost do 100 M, díky které hodinky hravě zvládnou i plavání. Jednoduchý utlumený vzhled ozvláštněný broušeným číselníkem, bytelná konstrukce, propracovanost detailů a voila – máte zaděláno na jedny z nejoblíbenějších hodinek od Tissotu.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Na prodejně je zábavné pozorovat, jak každého, kdo dosud nosil hodinky pouze z klasické chirurgické oceli, vždy neskutečně udiví úžasná lehkost hodinek z titanu. Titanové hodinky pak zákazník s potěšením potěžkává v dlaních, porovnává se svou původní "těžkotonážní" ocelovou časomírou a přiznává, že jakmile si na lehkost titanu zvykne, nejspíš už nebude cesty zpět. Titan je totiž zhruba o 40 % lehčí než běžně užívaná ocel.

(2) Citizen Promaster Sky

Hodinky Citizen Promaster Sky CB5850 si koupíte nejspíš v prvé řadě proto, že vám imponuje ten úžasně rušný vzhled moderních pilotek. V druhé řadě vás však dostanou hned dvě praktické přednosti: technologie solárního napájení a seřízení času podle rádiových vln – dvě již neodmyslitelně spjaté entity (a Citizen byl mimochodem taky první, kdo tuto kombinaci nabídl světu). Svému nositeli tak poskytnou především bezstarostnost.

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

Oné bezstarostnosti pak Promastery dosahují také díky použitému materiálu u pouzdra a náramku... Hádáte správně, je to titan. Ale ne jen tak ledajaký – jedná se o Super Titanium, které je díky speciální úpravě od Citizenu odolnější vůči poškrábání než ocel (není totiž titan jako titan, bez úpravy se jedná ve většině případů o měkčí materiál než je ocel).

Titan má nízkou tepelnou vodivost... Metalurgům netřeba vysvětlovat, ale pro nás ostatní to v podstatě znamená, že se hodinky z titanu na ruce zahřejí rychleji než ocel, a tak ani ve velké zimě nebudou tolik studit. Ideální na zimní procházky. :)

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

(3) Certina DS Action

Kdo hledá spolehlivé švýcarské hodinky, sahá po Certině. My vybrali titanové Certina DS Action Precidrive Chronometer, které za férovou cenu nabídnou nadstandardní odolnost, certifikovanou přesnost, pěkné zpracování a design, který jsme si zamilovali pro jeho sympatickou nenápadnost s rafinovanými detaily.

Hodinky DS Action jsou prvotně určeny milovníkům vody, kteří ocení voděodolnost do 200 M, zajištěnou souborem opatření na zvýšení odolnosti (DS Koncept), šroubovací korunkou a šroubovacím dýnkem hodinek. Pány, kteří si však tento kousek nekoupili za účelem potápění (a věřím, že jich bude většina), pak potěší spíše safírové sklo s antireflexem a certifikovaný strojek Precidrive, který je až 10x přesnější než běžné bateriové strojky. Jejich odchylka je senzačních ± 10 sekund za rok.

Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Další nespornou výhodou titanu je antialergennost. Jistě, chirurgická ocel je pro pokožku většiny populace nedráždivá, přesto se ale najde relativně mnoho na kovy (a hlavně nikl) citlivějších jedinců, kteří potřebují trochu vyšší kádr. V chirurgické oceli se nachází kolem 11–14 % niklu. A v titanu? Nula.

(4) Festina Titanium Sport Chronograph

V roce 2020 se i módní Festina vytasila s parádním modelem Festina Titanium Sport Chronograph, který s čistým svědomím označuji za perfektní volbu mezi chronografy do deseti tisíc. Poměr cena výkon je tady na jedničku a se zpracováním si Festina poradila taky obstojně.

Hodinkám Titanium Sport Chronograph dominuje závodní vzhled se stopkami, tachymetrickou stupnicí a červenými akcenty (právě ony a velikost 45 mm hodinkám propůjčují přitažlivý sportovní ráz). Vše na hodinkách je jasné, přehledné a jednoduché. Potěší taky safírové sklíčko a fakt, že hodinky můžete vzít třeba i do bazénu.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Titan je antialergenní především proto, že v kontaktu s lidským potem nijak nereaguje. Zkoušku odolnosti pak vyhraje i při kontaktu se slanou vodou či různými chemickými látkami (například v parfémech apod.) a tím je odolný i vůči korozi. Nakonec je titan také přirozeně antimagnetický.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

(5) Citizen Elegant Eco-Drive

Jako elegantní celotitanovou alternativu jsme zvolili Citizen Elegant Eco-Drive. Hodinky s parametry, za které by se nemusely stydět ani dvojnásobně dražší kousky.

Solární napájení je u Citizenu chloubou a předností většiny kolekce. Jak by ne, díky němu nemusíte řešit výměnu baterie a hodinky vám poběží bezmála 10 let. Tyhle Citizenky se však můžou pochlubit taky safírovým sklem a voděodolností do 100 M, se kterou hodinky zvládnou i tempa v bazénu. A v neposlední řadě tady máme ten nádherný vroubkovaný číselník v modré barvě se šmrncem téměř hypnotickým.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Zajímavostí je, že samotný titan byl objeven už na konci 18. století, ale průmyslově se začal využívat až v 60. letech 20. století. Rozvoj přišel s vývojem raketové techniky a užitím titanu při výrobě leteckých motorů. Nyní se hojně využívá také v lékařském odvětví (kloubní náhrady apod.) a v neposlední řadě také v hodinářství, kde jej poprvé použila právě značka Citizen roku 1970.

(6) Casio Wave Ceptor

Pro vyznavače spolehlivých dříčů od Casia jsme zařadili taky titanové Casio Wave Ceptor. Hodinky, které milujeme pro jejich praktičnost, přehlednost a ležérní ana-digi design.

Číselník zde chrání safírové sklo a hodinky bez úhony zvládnou i sprchování. Jejich největší přednost však spočívá v solárním napájení a synchronizaci podle rádiových vln – hodinky si samy každou noc seřídí čas na vteřinu přesně. A když signál zrovna není v dosahu? Stále vám poběží s přesností běžných quartzových hodinek.

6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky
7.11.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Tak, to byl náš malý hodinkový "souboj titánů". Vybojoval si některý z modelů místo na vašem zápěstí?

Mohlo by vás dále zajímat:

Boccia Titanium – Fotogalerie pánských titanovek
27.7.2022 - Agáta Vřeská
Boccia Titanium – Fotogalerie pánských titanovek

Dámské titanové hodinky pro citlivou pokožku – Fotogalerie
14.3.2023 - Eliška Měrková
Dámské titanové hodinky pro citlivou pokožku – Fotogalerie

Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver's, které nemají konkurenci

Boccia Titanium – Příběh o originalitě, úspěchu... A taky titanu
22.1.2021 - Eliška Měrková
Boccia Titanium – Příběh o originalitě, úspěchu... A taky titanu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku