» Blog » Casio

7 důvodů, proč zvolit G-Shock GBA-800 místo GA-100, nebo GA-110

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Pánské | Klasické

Martin Koňařík | 12.2.2019 | 5 MIN | 5x komentář

Model GA-100 jsem si opravdu oblíbil a byly to hodinky, které jsem nosil z celé své sbírky nejčastěji. Všem jsem je vychvaloval, protože za ty peníze zahrály opravdu hodně muziky. Pak se ale narodily nové GBA-800 a moje původní G-Shocky, i přes veškerou mou lásku k nim, začaly tahat za výrazně kratší konec.

Casio G-Shock GBA-800 vs GA-100, GA-110

Tímto článkem nechci tvrdit, že GBA-800 jsou ze všech úhlů pohledu lepší než GA-100. Z toho racionálního se to popřít nedá (krokoměr, bluetooth, čitelnost, osvětlení a spoustu dalších drobností). Ale mnoho z nás raději nakupuje srdcem tady by GA-100 určitě vyhrály svou legendárností.

GA-100 jsou funkčně naprosto shodné s modelem GA-110, který je také velice oblíbený, ale díky specifickému designu číselníku, jde o jedny z nejhůře čitelných analogových G-Shocků. Všechny následující důvody tedy platí jak pro GA-100, tak GA-110.

(1) Za všech světelných podmínek jsou lépe čitelné

Z praxe vím, že při nákupu většina lidí o dobré čitelnosti neuvažuje. Jejich výběr je často zjednodušen na otázku: "Líbí se mi víc tyhle, nebo tamty?". A až po delší zkušenosti s hodinkami plynule zjišťují, že jich na hodinkách něco štve.

GA-100 mají, v závislosti na barevném provedení číselníku a ruček, čitelnost přinejlepším průměrnou. Na jejich obranu ale musím dodat, že jde o military hodinky a u těch je nenápadnost nadřazena čitelnosti. Snajpr by jistě zářivě bílé a tlustou vrstvou luminiscence pokryté ručky na svých hodinkách příliš neocenil. Na druhou stranu, tento článek je pro ty z nás, jejichž největším bitevním polem je dlouhá fronta v kauflandu.

Osvětlení GA-100 je také podprůměrné. Jedna LED dioda sotva osvětlí analogové ručky, ten digitální v noci prostě nepřečtete. Najdete na obrázku níže u modelu GA-100 hodinovou ručku? Za tou minutovou schovaná není, kdyby vás to napadlo.

porovnání osvětlení u G-Shock GA-100 a GBA-800

Porovnání čitelnosti a osvětlení u GA-100 a GBA-800

GBA-800 jsou naproti tomu excelentně čitelné. Opravdu nepřeháním. Už je pár měsíců nosím a pokaždé, když se na ně podívám, cítím příliv satisfakce. Podle mě nejčitelnější G-Shocky. Je to jedna z těch věcí, které oceníte, až když se s ní setkáte. Ručky modelu GBA-800, opatřené luminiscencí, jsou ve vysokém kontrastu s barvou číselníku, na kterém navíc nejsou žádné rušivé elementy znesnadňující čitelnost, tak jak tomu je u GA-110. Osvětlení Casio vyřešilo přidáním druhé LEDky. Jedna osvětluje ručky, druhá digitální displeje a funguje to skvěle. Hodinky mají navíc čelní tlačítko určené exklusivně pro světlo, na což jsme zvyklí hlavně u dražších Mudmasterů GWG-1000 (ale také u GA-700 a GA-800).

(2) Motivují vás k lepšímu životnímu stylu

G-Shock G-Squad GBA-800 mají krokoměr (GA-100 nemají). Nesnaží se jím konkurovat profesionálním fitness hodinkám jako jsou Garmin, nebo Suunto, které používají sportovci trávicí celé hodiny v posilovně. Hodinky jsou určené všem z nás, kteří se chceme více hýbat. Na mobilu, nebo přímo v hodinkách si můžete nastavit svůj denní cíl kroků a hodinky sledují a zobrazují váš progres.

GBA-800 STEPTRACKER krokoměr

Když pomocí bluetooth spojíte hodinky s mobilem, tak si v aplikaci G-Shock Connect můžete v kalendáři sledovat, kolik kroků jste zvládli jednotlivé dny a také kolik jste přitom spálili kalorií. Já osobně pokročilojší funkce aplikace nevyužívám, ale je pravda, že když mám hodinky na ruce, tak se snažím svůj denní cíl kroků splnit a jsem motivovanější více chodit pěšky.

(3) Díky Bluetooth spojení s telefonem budete mít vždy atomově přesný čas

GBA-800 mají technologii bluetooth, GA-100 nemají. Jediným stiskem pravého spodního tlačítka se hodinky spojí s vaším chytrým telefonem a nastaví přesný datum i čas. K tomu je samozřejmě potřeba mít staženou aplikaci G-Shock Connect (iOS i Android) a mít zapnuté bluetooth.

G-Shock G-Squad GBA-800

Funkce je užitečná hlavně když cestujete. Váš chytrý telefon pomocí GPS pozná, ve které časové zóně se nacházíte a proto vždy zobrazuje správný čas, ať už jste kdekoliv. Jediným stiskem tlačítka pak tento čas můžete přenést do svých hodinek GBA-800.

(4) Mají odpočítavací stopky pro intervalový trénink

Pokud je možné, že hodinky budete využívat při sportu, pak by vás mohlo zajímat, že GBA-800 nabízí mnohem pokročilejší funkce odpočítavacích stopek, než GA-100 (resp. GA-110). U starších GA-100 můžete nastavit požadovaný čas odpočtu (max. 24h) a zvolit, jestli chcete odpočet automaticky opakovat. To je vše.

Novější GBA-800 umožňují nastavit až pět různě dlouhých odpočtů (každý max. 60 minut) a vybrat si kolikrát se má celá série pěti odpočtů opakovat (max. 20x). Nastavení je možné provést přímo z hodinek, ale pohodlnější to je v mobilní aplikaci a pak kliknutím na jediné tlačítko přenést do hodinek.

V aplikaci můžete každému odpočtu nastavit jedne ze 4 typů aktivity: WORK A, WORK B, RUSH, nebo REST. V kruhovém diagramu, který pak znázorňuje celý trénink, jsou aktivity barevně odlišeny. Užitečnější ale je, že před každým typem aktivity hodinky upozorňují jiným zvukovým tónem. Při cvičení tedy nemusíte myslet na to, jestle bude následovat fáze "přidej", nebo "odpočinek". Hodinky začnou pípat vždy 5 sekund před ukončením každého odpočtu. Pokud následuje například fáze REST (odpočinek), tak uslyšíte 5 jednoduchých pípnutí. Pokud následuje fáze RUSH (rychle), tak je zvukové upozornění mnohem intenzivnější.

G-Shock Connect aplikace pro GBA-800

Odpočítavací stopky v aplikaci G-Shock Connect

(5) Mají stopky s pamětí na 200 naměřených časů

Všechny Casio G-Shock mají stopky. Ale jen některé z nich mají paměť na naměřené časy. G-Squad GBA-800 mají paměť na 200 naměřených kol. Ty si můžete prohlížet v hodinkách, nebo je můžete importovat do svého telefonu a pohodlně prohlížet v aplikaci G-Shock Connected. Pokud běháte okruhy, tak vám aplikace zobrazí nejlepší, nejhorší a průměrný čas.

(6) Ručky už vám ve výhledu na displeje vadit nebudou

Mnoho funkcí (stopky, timer, budíky i světové časy) funguje přes digitální displej. Pokud se některá z ruček nachází zrovna nad digitálním displejem, tak máte stížený výhled a informace se odečítají obtížně. To ale platí jen u modelu GA-100 (resp. GA-110). Novější GBA-800 už mají funkci "uklizení ruček". Kdykoliv zmáčknete současně a , tak se ručky uklidí na místo, kde nepřekážejí ve výhledu na digitál. Ručky se také uklidí automaticky, pokud vstoupite do režimu nastavování.

(7) Několik dalších drobností

Další funkce a vychytávky jsou už drobnosti, ale stojí za to se o nich zmínit.

  • Řemínek GBA-800 je měkčí, tenčí a pohodlnější než u GA-100. Pro sportovní aktivity je tak vhodnější.
  • Řemínek GBA-800 má více pozic pro umístění trnu přezky (15 vs. 11), což přidává na flexibilitě.
  • V přechodu mezi pouzdrem a řemínkem jsou z vnitřní strany hodinek výstuhy (opory), díky kterým GBA-800 lépe sedí na ruce.
  • GBA-800 mají zvuky tlačítek (je možné je vypnout), GA-100 nemají.
  • GBA-800 má pro světlo speciální čelní tlačítko, které je praktičtější.
Abych byl férový, tak ještě seznam výhod modelu GA-100 proti GBA-800
  • mají tachymetr pro výpočet a zobrazení průměrné rychlosti (pro někoho určitě zajímavá fíčura, já ji v praxi ještě nepoužil)
  • jsou odolné proti magnetismu (u quartzových hodinek při normálním používání zbytečné)
  • mají odpočítavací stopky s kapacitou 24h a možností opakování (využijete, když chcete připomenout každých 8 hodin, že si máte vzít prášek)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bohumírpřed 1778 dny, reagovat
Hodinky to jsou super, až na to, že ta aplikace absolutně nefunguje a je k ničemu. Seká se, žere hodně baterie atd...stačí si přečíst recenze na google play :(
Martin Koňaříkpřed 1776 dny, reagovat
Tak to je zajímavé. Používám Apple a apka běží bez jediného problému. Ale na androidech asi fakt bude problém, protože hodnocení aplikace je opravdu špatné. Díky za užitečný postřeh, budeme mít novou informaci pro zákazníky. Mimochodem, jestli máte hodinky od nás a nejste spokojený, tak se ozvěte a nějak to vyřešíme.
Petrpřed 795 dny, reagovat
Hodinky mám a aplikaci používám na Androidu úplně bez problému.
Milapřed 259 dny, reagovat
Meri to kroky a zobrazuje je bez nutnosti se propojovat s telefonem? Dekuji
Agáta Vřeskápřed 257 dny
Ano, výhodou Casií je, že i když nabízí možnost propojení s telefonem, není to pro fungování nezbytné. Kroky měří díky senzoru v hodinkách a lze je v hodinkách i zobrazit.

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 10% do 1.5.
4 491 Kč skladem
Zobrazit další
Novinka Únor
3 290 Kč (doručíme do 6.5.)
Novinka Únor
3 290 Kč (doručíme do 6.5.)
Novinka Únor
3 590 Kč (doručíme do 6.5.)