» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-110 recenze – Jednoduchost, která očarovala milióny srdcí

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 4.7.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Jeden z nejoblíbenějších modelů od značky Casio a také jedna z největších srdcovek každého zarputilého fanouška G-Shocků – ano, bavím se o modelu GA-110. Dnes se podíváme, proč je všemi tak milovaný.

Je tomu přes 13 let od doby, kdy se tento model poprvé objevil na pultech. Ještě asi málokdo tušil, že jednoho dne bude oblíbený napříč G-Shockovskou komunitou a stane se bestsellerem své doby.

Vyšel z pera designéra Ryusuke Moriaie, který je mimochodem otcem jednoho z dalších bestsellerů, F-91W.

Ryusuke Moriai, otec modelu GA-110 a F-91W

Ryusuke Moriai, otec modelu GA-110 a F-91W.

Když vidím tyhle hodinky, vybavím si stánek v nějaké dovolenkové destinaci se stovkami laciných fejkových hodinek. A vlastně to není vyloženě špatně. Protože když vás u takového stánku očaruje vzhled (i fejkových) GA-110, časem vám jejich nekvalitní strojek vypoví službu a stejně vás tak osud nakonec svede k pořízení originálu, který budete milovat mnohem více.

No a né nadarmo byly roku 2019 bestsellerem v prodávanosti z řad G-Shocků, tak se pojďme podívat, v čem vězí jejich kouzlo.

Design

Zpracování pouzdra je jedno z těch jednodušších, pokud vezmu do merku všechny G-Shock modely. A na tom není vůbec nic špatně, někdy je totiž méně více. Pouzdro je tvořeno typicky z pryskyřice. Není prošpikované různými detailními výřezy, zaobleninami apod. (na G-Shock) a naopak se nese v takovém klidném, jednoduchém duchu. A to mi je dosti sympatické.

Sympatický není jen vzhled, ale i rozměry hodinek. Pouzdro o průměru 51x17 mm je jako na míru ušité skoro každému... Tedy za předpokladu, že skoro každý je pořádný chlap. Drobnější člověk je bude mít trochu větší. Váha je pouhých 72 gramů, což je prostě perfektní a velmi příjemné pro každodenní nošení.

Po stranách pouzdra najdeme tlačítka chráněná menšími hradbičkami. Samotná tlačítka mají vroubkování pro lepší manipulaci. Ale ještě zpátky k té hradbičce. Pokud máte opravdu větší prsty, bude ovladatelnost lehce zhoršená a pro správné zmáčknutí budete muset spíše použít nehet. Já osobně mám prsty menší a vlezou se mi na tlačítko a přelom hradbičky tak tak.

Na číselníku se nachází dva displeje v horní a spodní polovině. V horní polovině leží ukazatel dne v týdnu, ve spodní aktuální digitální čas. Ukazatele jsou samozřejmě přepínatelné a můžete na nich sledovat třeba stopovaný čas, nastavit si budík a ostatní funkce. Číselník svým rozložením dosti připomíná rozložení naší státní vlajky a mnoho lidí k ní GA-110 i přirovnává.

GA-110 se dočkaly hned několika barevných provedení a kombinací. Možná také proto si získaly oblibu mezi tolika lidmi – jednoduše si vybere každý.

V levé části najdeme tachymetrický ukazatel, který zobrazuje rychlost od 0-99 km/h. Nemyslím si, že v dnešní době, éře moderních technologií, to je využitelná věc. Ale své fandy si to určitě také našlo.

Bohužel se hodinkám nedostalo luminiscenčního osvětlení, a tak jsou ručičky i indexy pouze pochromované. Respektivě u některých modelů luminiscenci najdeme, ale pouze na konečcích ručiček a to v malé míře. Takže to beru jako kdyby hodinky byly bez luminiscence, protože ve tmě nejde téměř vidět. Velké ALE přichází právě při osvětlení hodinek. Jsou sice vybaveny LED světýlkem na šesté hodině, ovšem je to menší pr*ser. Proč? No mrkněte sami.

To osvětlení je, jak se říká, velký špatný. Nejen, že je špatně čitelný číselník, i když ho podsvítíte, ale LED dioda nepodsvítí ani celý displej. Bohužel, tohle se prostě nepovedlo.

Když to nepovedené podsvícení hodinkám odpustíte (nebo taky ne, to je na vás), můžete jej nastavit ve 3 možných režimech: spuštění osvětlení po dobu 1,5 vteřiny, po dobu 3 vteřin nebo můžete zvolit funkci auto light. Díky této funkci se hodinky rozsvítí pokaždé, když natočíte zápěstí směrem k sobě. Což je supr využitelná věc v momentech, kdy nemáte prostor spustit osvětlení zmáčknutím tlačítka.

Jak nastavit Casio G-Shock GA-110 (návod)
30.12.2018 - Martin Koňařík
Jak nastavit Casio G-Shock GA-110 (návod)

Jak už jsem psal výše, tělo je vyrobeno z pryskyřice a pro řemínek to platí taky. Ačkoliv mohou hodinky na první pohled působit spíše nepohodlně, opak je pravdou. Nosí se velmi příjemně a jsou tak lehké, že na ně člověk pomalu i zapomene. Důležité je, že řemínek má ocelovou sponu, která je dosti odolná vůči rozbití a je tedy dobře, že místo plastové spony sáhlo Casio právě po ocelové.

Odolnost, jak jsme zvyklí

Co by to bylo za G-Shocky bez odolnosti, omlouvám se – vysoké odolnosti. O tu tady samozřejmě kráčí. Voděodolnost 200 metrů, odolnost vůči nárazům a odolnost vůči magnetismu (upřímně, to je konkrétně jeden z ochranných prvků, který by více dával smysl u hodinek mechanických, než quartzových...).

Antimagnetické hodinky musí splňovat normu ISO 764 stanovující odolnost na 4 800 A/m. Hodinky nedisponující touto odolností mají většinou 1/3 této odolnosti proti magnetům. Pro porovnání, ledničkový magnet má na svém povrchu odhadem 3800 A/m.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Společně s antimagnetismem mají hodinky další 2 specifické funkce, které v řadách G-Shocku nejsou úplně běžné:

  1. Stopky s přesností 1/1000 sekundy
  2. Zvýšená odolnost proti magnetismu
  3. Tachymetr k výpočtu průměrné rychlosti

Funkce

Funkční provedení je jinak zcela standardní, taková géčková klasika. Navíc ani nelze čekat bůhví jaké vychytávky vzhledem k tomu, že stodesítky jsou takovou vstupní bránou do světa G-Shocku i cenově. Co přesně teda vlastně umí?

  • Alarm,
  • zobrazení duálního času,
  • stopky s maximální kapacitou 100 hodin a přesností 1/1000 sekundy,
  • odpočítávací stopky,
  • ukazatel světového času,
  • automatický kalendář.

Legenda milovaná celebritami

Ani zde neplatí, že bohaté celebrity touží pouze po luxusních drahých hodinkách a stodesítky doslova za pakatel nosí i hvězdy. Jednou z nich je například jihokorejská popová superstar G-Dragon, šampión UFC Israel Adesanya, rapper G-Eazy nebo například Kanye West. Stodesítky si prostě svým šarmem získají kde koho.

Šampión střední váhy UFC Israel Adesanya a jeho GA-110

Šampión střední váhy UFC Israel Adesanya a jeho GA-110.

Stodesítky nejsou pouze hodinky, ale část G-Shockovské kultury a uchvátily nespočet srdcí nadšenců do hodinek. I přesto, že nemají žádnou vybavenost, ze které si sednete na prdel, ani vzhled, kterým se budete chlubit ve společnosti.

Proč byl zrovna tento model číslem jedna v prodávanosti G-Shocku?

Tu prodejní úspěšnost a oblíbenost mezi lidmi vidím v mnoha faktorech. A ve finále to z GA-110 udělalo celek, který se prostě vyplatí.

  • Přijatelná cena,
  • slušná funkční vybavenost,
  • odolnost a 200 metrová voděodolnost,
  • jednoduchý design v mnoha barevných kombinacích.
Možná mě ještě napadá jedna věc, a to je to jak na člověka hodinky zapůsobí. To už je samozřejmě individuální úhel pohledu. Ale když to řeknu za sebe – když se na hodinky podívám, vidím v nich prostě jednoduchost, ale zároveň cítím jakési kouzlo, specifickou auru... Těžko se mi to popisuje, ale z praxe vím, že to tak vnímá víc lidí.

A ještě jeden menší plus má tento model. V kategorii Baby-G najdete úplně stejný model v menší velikosti. Takže pokud chcete mít párové hodinky se svou polovičkou nebo třeba se svou ratolestí, nabízí se rozměrově menší BA-110.

Hodnocení

Musím se přiznat, že před testováním jsem od hodinek nečekal žádnou hitparádu. Svou službu ale zvládly skvěle, jsou jednoduché, lehké a hlavně odolné. A kdyby to měly být klidně hodinky pouze na zahradu, bavily by mě!

Ale mají samozřejmě i své mouchy. A ty se vážou na čitelnost za zhoršených podmínek. Hodinky nemají luminiscenci a za šera nebo tmy je prakticky nepřečtete, ručky ani indexy prostě nejdou vidět. Ani LED podsvícení se nepovedlo (a je za mě až tragické). I tak si hodinky získaly srdce nejednoho uživatele a na nějakou dobu se zapsaly do kroniky G-Shocku jako vládce své řady.

Pokud to pro vás není to, co hledáte, nabízí se alternativa GA-100, který je funkčně vybaven úplně stejně a je lépe čitelný, nebo můžete mrknout na model GBA-800.

A co na hodinky říkáte vy?

G-Shock GA-100 recenze. Dříve totální hit. Platí to stále?
4.3.2019 - Martin Koňařík
G-Shock GA-100 recenze. Dříve totální hit. Platí to stále?

7 důvodů, proč vybrat G-Shock GBA-800 místo GA-100, GA-110
12.2.2019 - Martin Koňařík
7 důvodů, proč vybrat G-Shock GBA-800 místo GA-100, GA-110

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

cernobohpřed 290 dny, reagovat
Nemohu si pomoct, sice jsem je naživo neviděl, ale "hezky čitelné" bych řekl možná tak na žlutých Skeletonech a ještě uštěpačně. Raději bych ale dobře čitelné. Každopádně při takové "jednoduchosti" vyprodukovat takový bordel a ještě si říct o tisíce... na zahradu, kaviárový tousty :-)
Vladimirpřed 284 dny, reagovat
Hnus fialovej, o čitelnosti nejde snad ani mluvit. Abych koukal 10 vteřin na ciferník a pořád si nebyl jistej kolik je vlastně hodin, děkuji nechci.

Hodinky zmíněné v článku