» Blog » Casio

Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 18.5.2023 | 6 MIN | 1x komentář

Čtvrtá generace řady G-Steel od Casia nabízí designový model GST-B400, který disponuje propracovaností od A do Z a odolností, na kterou jsme od japonského výrobce zvyklí.

Kategorie G-Steel je vyšperkovaná řada hodinek pro aktivního gentlemana, který touží po velké odolnosti a také po technologickém standardu, jaký u G-Shocků vídáme už řadu let. Zároveň preferuje použití kovových komponentů a komfortní hodinky pro každodenní nošení.

Raději video-recenzi?

Hodinky z řady G-Steel zapadají do střední velikost G-Shocků a mezi jejich charakteristické prvky patří právě využití oceli.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

GST-B400 je jedním z nejtenčích modelů ze své řady díky tloušťce pouzdra o 12,9 milimetrech (nejtenčím modelem je GST-B500 o tloušťce 12,8 milimetrů). I přes použití oceli jsou hodinky vcelku lehké a váží pouhých 80 gramů. Za tak nízkou váhou stojí především použití řemínku z pryskyřice. Průměr pouzdra je poté 50 mm a musím říct, že suprově sedí i na útlejším zápěstí.

Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží
13.6.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží

Ostatní modely vyráběné na kovovém náramku už logicky nejsou váhově tak nízko a jejich váha dosahuje až 160 gramů, což je zapříčiněno hlavně využitím oceli u náramku.

I přesto, že se hodinkám na kovu váha zdvojnásobila, je to stále přijatelná váha. GST-B400 je speciální i tím, že kromě oceli najdeme ve struktuře pouzdra i prvky karbonu.

Karbon je uhlíkové vlákno a patří mezi supersilné tkaniny, které najdeme všude kde je potřeba vysoká pevnost materiálu spojená s nízkou hmotností. Často je karbon spojen s moderním vzhledem v hi-tech provedení.

Při použití karbonových prvků za účelem udržení nízké váhy si hodinky stále drží svou pověstnou odolnost a pevnost, která G-Shock vyznačuje. Nemusíte mít tedy obavy, že by hodinky ztrácely to, čím jsou známe nejvíce, což je odolnost.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Inženýři v Japonsku si dali záležet

Jestli se něco nadmíru povedlo, je to za mě design. Nejvíc se mi líbí právě dnes recenzovaný model na pryskyřicovém řemínku. Jednoduše proto, že se mi nosí mnohem lépe než model na kovu. Ale dost o mě, pojďme si tento supr design rozebrat trošku víc.

Na první dobrou mě oslovilo zpracování pouzdra, které mi hned připomnělo součástku motoru z auta. V konstrukci pouzdra jsou čtyři šroubky, které ho drží pohromadě. Další dva šroubky jsou poté na pozici 3 a 9 hodiny přímo v lunetě, kterými je k pouzdru připevněna. Právě luneta z poloviny překrývá zbývající šrouby. Luneta je velmi hezky zpracovaná, po stranách má výřezy, které úplně rozbíjí jakýkoliv stereotypní vzhled. Luneta splňuje i ochranou funkci, protože je do ní lehce zasazené sklíčko, které chrání. Sklíčko je poté minerální.

Číselník nám nabízí možnost zobrazení času v digitální i analogové formě. Musím říct, že co se ruček týče, jsou dosti velké a po hranách bíle zbarvené. Tudíž jdou na tmavším pozadí parádně vidět. Na ručkách je použita fotoluminiscence s názvem Neobrite, která sice nesvítí trvale, ale je velmi dobře viditelná. Na zbytku číselníku najdeme dva opravdu malé digitální displeje, na kterých najdeme zobrazení vtěřin, stopek, domovského města a ostatních funkcí. To je jedna z mála slabých stránek hodinek, protože na displeje jde dost špatně vidět.

Levou stranu číselníku zdobí mnohými oblíbená vrtulka, kterou se prvotní model GST-B100 proslavil. Vrtulka je schopná například indikovat stav baterie. Oproti původnímu modelu je vrtulka moderněji zpracovaná a hlavně ukazuje hodnoty mnohem přehledněji. Vrtulka má totiž jakousi drážku, která na dané hodnoty srozumitelně ukazuje.

Casio G-Shock GST-B100 recenze – Aneb jak jsem vstoupil do světa G-Shocků
22.4.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock GST-B100 recenze – Aneb jak jsem vstoupil do světa G-Shocků

Pouzdro se fakt povedlo. Když se na něj podíváme z boku, jde krásně vidět jak je tvořeno ze dvou struktur. Horní část z oceli je v podobném duchu jako právě luneta. Spodní polovinu pouzdra tvoří výše zmiňovaný karbon, přesněji pryskyřice vyztužena karbonem. Navíc to prolnutí oceli s černými prvky karbonu působí velmi decentně a zároveň kombinuje právě elegantně-odolný vzhled.

Tlačítka hodinek jsou při běžném používání super. Nemají žádné extra vroubkování, ale uprostřed tlačítek je prostřední plocha lehce vystouplá, díky tomu po tlačítku nesklouzává prst. Velikost tlačítek je úměrná velikosti hodinek a tak se i dobře ovládají.

Vše zakončuje mnou oblíbený pryskyřicový řemínek, který je při nošení příjemný a pěkně kopíruje zápěstí. Na řemínku najdeme ocelovou sponu, která je obecně mnohem lepší a odolnější než plastová.

Hezkým prvkem řemínku je tzv. wafflování, které tvoří originální strukturu a vzhled řemínku. Nemám tomu co vytknout, design opravdu velmi povedený.

Jedna věc se mistrům z Japonska přeci jen z mého pohledu nepovedla. A to je LEDkové podsvícení číselníku. Umístění LEDky u páté hodiny zapříčiňuje nerovnoměrné podsvícení a proto se světlo nedostane všude. Mě vlastně ani neštve to, že se světlo nedostane všude. Digitální číselníky vidíte celkem slušně a ručičky mají luminiscenci. Štve mě hlavně to nerovnoměrné umístění, které mi esteticky do hodinek nezapadá.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Propojení s telefonem je super

Hlavní vychytávkou tohoto modelu je komunikační technologie na bázi Bluetooth. Přes něj lze propojit hodinky s vaším mobilním zařízením a hodinky synchronizovat. Ovšem nepředstavujte si pod tím funkce jako u chytrých hodinek, to je úplně jiná pohádka. Bluetooth zde slouží primárně pro automatickou synchronizaci základních údajů jako je čas a datum.

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy
16.12.2020 - Martin Balabán
Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

Hodinky jednoduše propojíme s mobilní aplikací G-Shock Connected, ve které najdeme číslo modelu jenž chceme spárovat s telefonem a poté po dobu 3 vteřin přidržíme levé spodní tlačítko. V průběhu pár vteřin jsou hodinky spárovány s telefonem a veškeré nastavení je možné udělat právě v aplikaci.

Přehledná a jednoduchá aplikace G-Shock Connected.

Aplikace je jednoduše zpracovaná a intuitivní. I přesto, že je appka v angličtině si myslím, že jí porozumí každý. Navíc není potřeba se jakkoliv v aplikaci registrovat. V aplikaci lze nastavit už vše co se hodinek týče. Od domovského města a aktuálního času, až po upomínku nějaké pro vás důležité události.

Za mě je to fajn věc a to z prostého důvodu. Člověk, který není buď to fanatikem do G-Shocků nebo technicky zdatný, může mít se seřízením základních dat problém. G-Shocky totiž nepatří k hodinkám, které na první dobrou seřídíte. Funkce Bluetooth slouží i k praktické funkci k nalezení telefonu.

Tento model už je také propojitelný s aplikací Casio Watches, kde chce Casio přesměrovat všechny své modely. Do nedávna to totiž fungovalo tak, že různé modely měly odlišné aplikace. Takže pokud jste měli hodinky řady Edifice a G-Shock, potřebovali jste odlišnou appku. Ta nová appka mě štve jen v tom, že už po vás vyžaduje údaje a registraci, což u starších aplikací nebylo a zbytečně to nezdržovalo.

Komunikační technologie Bluetooth si vybírá svou daň a na energetickém chodu hodinek se také podepíše. Na to Casio myslelo a model správně vybavilo funkcí solárního dobíjení, jinak Casiem nazývaný Tough Solar.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Tough solar je technologie solárního dobíjení, kterou používá značka Casio. Solárně napájené hodinky mají výhodu toho, že u nich nemusíte co pár let měnit baterii, protože je dobíjecí.

Možnost solárního dobíjení samozřejmě klade menší důraz na výměnu baterie a jak já rád říkám, nemusíte prostě nějaký ten pátek nic řešit. V případě, že hodinky nosíte pravidelně a je jim každý den dáno pár desítek minut světla, jsou schopny vydržet až 10 let bez výměny baterie, v tomto případě akumulátoru.

Žádné extra funkce navíc nečekejte

Že by GST-B400 nabízely z funkčního hlediska něco navíc se říct nedá. Vlastně jsou vybaveny úplně standardně jako většina G-Shocků. Máte tady funkci stopek, světových časů, alarmu, automatického kalendáře a odpočítávacích stopek a vše zakončuje 200 metrová voděodolnost a vysoká odolnost vůči nárazům.

Podle mě je to naprosto dostačující výbava, kterou upřímně v dnešní době smartphonů asi využije jen malá hrstka lidí. Přeci jen, dejme si ruku na srdce. Kdo si dneska zapne stopky na hodinkách, když má po ruce telefon?

Co na hodinky říkám?

Je vidět, že se jedná už o čtvrtou generaci tohoto modelu. Každá generace je vždy dolazena trochu víc k dokonalosti. V mém případě nejvíce oceňuji ten design, na kterém mi dost záleží. Celkové zpracování je super a tím, že je velikost pouzdra takovou zlatou střední cestou velikostí,  si na své přijde prostě každý.

Funkčně nemám co vytknout, základní uživatelské funkce, které by hodinky měly mít GST-B400 mají. Jediné co mě lehce štve jsou malé digitální displeje, ale i to se dá přejít. Kdybych měl hodinky ohodnotit známkou jako ve škole, tak to bude čistá 2. Není to tak top, že bych si z toho sedl na zadek, ale svou práci odvedou chvalitebně a ještě navíc vypadají dost dobře.

Mohlo by vás také zajímat:

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi
15.3.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi

Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!
23.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 357 dny, reagovat
Velmi elegantní design.

Hodinky zmíněné v článku