» Blog » Casio

Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 23.8.2023 | 6 MIN | 6x komentář

Casio představilo nový model, který již pár let volal po své reinkarnaci. Model s názvem Mudman přináší oživení řady Master of G a my se dnes společně podíváme, jak se to nováčkovi v podobě GW-9500 povedlo.

Když začalo Casio v červnu tohoto roku vypouštět první vlaštovky o tom, že se chystá něco nového, upoutalo to mou pozornost. Na povrch se dostávalo víc a víc informací, které naznačovaly, že se máme určitě na co těšit a že se brzy Master of G, tedy jedna z nejvyšších řad G-Shocku, rozroste o dalšího kolegu.

A už bylo na čase, aby měl model s názvem Mudman nového nástupce. Přeci jen, od roku 2011 jsme novější verzi Mudmanů neviděli.

Reinkarnace je k nepoznání. Už podle modelového označení “GW” můžeme očekávat, že kromě zachování technologických vychytávek došlo i ke změnám, které pouhému oku neuniknou, tedy designovým. A na ty se dnes podíváme jako první.

Design, který má koule

Když jsem dal Mudmany na ruku úplně poprvé, měl jsem pocit, že z dílen Casia opět vyšel hodně poctivý, propracovaný, až agresivní design, který jen samotným nošením dodá špetku odvahy. Casio si totiž s novou formou Mudmanů opravdu pohrálo a srdce tohoto modelu dalo do pouzdra, které je pro mistry z géčka typický. Tedy do velmi robustního, odolného kousku, který každý držitel G-Shocků ocení.

A upřímně, oproti předchozím Mudmanům trošku vyrostly, nemyslíte?

Předchozí model G-9300.

Předchozí model G-9300.

Ta designová změna je obrovská. Až k nepoznání. Je to jako když na třídním srazu po 20 letech potkáte bývalé spolužáky a sotva poznáte, o koho jde.

Modely z řad Master of G jsou běžně větších rozměrů, a tak tam žádného prcka jen tak nenajdete. GW-9500 se této tradice drží také. Rozměry pouzdra jsou totiž 53x15 mm a padnou na ruku hlavně uživatelům s velkým zápěstím. I přes robustnost hodinek se jejich váha drží na čísle 81 gramů a při běžném celodenním nošení nejsou překážkou.

Casio se stejně jako to dělá u řady Protrek rozhodlo sáhnout po eco-friendly materiálech a na pouzdro využilo tzv. Biomass plastic neboli ekologicky recyklovaný tvrzený plast. Zabilo tím dvě mouchy jednou ranou, protože zachovalo vysokou odolnost hodinek a ještě tím ušetřilo planetu a její uhlíkovou stopu. Paráda, no ne? Já osobně nejsem nějakým extrémním fanouškem ekologie apod., ale sáhnout po ekologicky zpracovatelných materiálech mi dává smysl a líbí se mi, že to Casio udělalo.

Pokud by někdo chtěl namítat, že ekologicky zpracovaný plast je na odolné G-Shocky málo, mám pro vás pohotovou odpověď. Carbon core guard! Přesněji karbonem vyztužené pouzdro. Karbon je totiž ve světě high-tech materiálů velmi oblíbený, protože má vysokou pevnost, zároveň nízkou váhu a mimo hodinářský svět se používá také v elektronice a jiných průmyslových odvětvích.

Jak už jsem zmiňoval, když se na hodinky podíváte face to face, zaujmou vás svým až agresivním designem. Luneta je totiž k pouzdru upevněna čtyřmi masivními šroubky, které ji drží s tělem hodinek pohromadě. Jako správné vojenské/outdoorové hodinky musí mít prvky odolnosti, a proto je struktura pouzdra vymyšlena tak, aby ovládací prvky a stejně tak prvky ukazatelů chránila.

GW-9500 využívá technologii duplexního LCD displeje se standardním minerálním sklíčkem.

Duplexní displeje jsou dvouvrstvé LCD pro písmena a číslice primárních displejů, které jsou barevně odlišeny. Používají se k zobrazení kompasu, indikaci zvýšení nebo snížení barometrického tlaku a zvýšení či snížení nadmořské výšky.

S displejem a čitelností je to stejné jako obvykle (u Casia). Negativní (tmavý) displej je hůře čitelný a při lehce zhoršených světelných podmínkách se čitelnost rapidně zhoršuje. Naopak pozitivní (světlý) displej má čitelnost suprovou, takže si na to při výběru určitě dejte majzla.

Minerální sklíčko chrání masivní luneta, která je uchycena čtyřmi pořádnými šroubky. Ochrany se dočkaly také tlačítka hodinek, jelikož jsou z každé strany chráněny hradbičkami. Struktura pouzdra je navržena tak, aby se tlačítka nezničily nebo omylem nestiskly špatnou manipulací.

Samotné tlačítka jsou poté navržena tak, že mají ještě jakési tři malé vroubky a uprostřed mají prohlubeň. Díky tomu se hodinky perfektně ovládají, i když jsou okolní podmínky nepříznivé. Kdyby například pršelo, sněžilo nebo jste měli rukavici, v ovladatelnosti to může pomoct tak, že vám po tlačítku nebudou sjíždět prsty. To stejné platí pro čelní tlačítko určené k podsvícení displeje, které je separováno od těch ostatních a umístění má pod pozicí šesté hodiny.

Odolnost je podchycena na každém koutku hodinek, proto je i dýnko uchyceno čtyřmi šroubky, aby byla zachována správná odolnost. Zajímavostí je, že na dýnku je vyobrazen krtek s kompasem. Krtek se totiž váže na anglický název Mudman a svou podstatou napovídá, čemu jsou hodinky předurčeny.

Řemínek je stejně jako pouzdro vyroben z ekologicky zpracovatelného plastu a zakončuje ho ocelová spona. Řemínek je k pouzdru uchycen dvěma šroubky z každé strany, takže se nemůže stát, že by se jen tak urval. Na kořeni řemínku je poté drobný text, který nám říká, že jsou hodinky vybaveny Multiband 6, Tough solar, Triple sensor (o tom až za chvíli) a jsou mud resistant.

Na to zde navážu. Nejenže jsou hodinky odolné proti blátu, jak už z názvu Mudman víme, ale odolnost mají také proti nárazu a teplotám až do -10 stupňů.

Funkce a vlastnosti

Funkčnost nepřekvapí a ani neurazí. Jedná se totiž o výbavu, která se u modelu, jakým je Mudman, dala očekávat: stopky s maximální kapacitou 1000 hodin a přesností 1/10 sekundy, odpočítávací stopky, automatický kalendář, ukazatel světových časů a alarm.

Další funkce, která může přijít vhod, je jednoznačně ukazatel východu a západu slunce, která se k outdoorovým hodinkám maximálně hodí. Hodinky jsou také řízené rádiem, zde pod označením Multiband 6, což je aktuálně ta nejlepší možná technologie od Casia pro rádiový příjem a seřízení času.

K tomu se váže jistá náročnost na baterii, kterou výrobce vyřešil umístěním solárního článku pod číselník hodinek, jinak nazývaný Tough Solar. Hodinkám tedy stačí pouze pár desítek minut denně na světle, aby svou baterii udržovaly nabitou a vám ušetřili cestu k hodináři.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

A co by to bylo za Mudmany bez pořádných senzorů. GW-9500 dostal do své povinné výbavy také Triple Sensor, který obsahuje barometr, kompas a teploměr. Tudíž je o vaše outdoorové radovánky dobře postaráno. Nedávno jsme tuto solidní výbavu testovali na modelu Mudmaster GG-B100 a data zaznamenaná Triple sensorem byla více než úctyhodná.

SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
4.5.2023 - Agáta Vřeská
SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Zbylé funkce hodinek ještě obsahují tón tlačítek, který lze vypnout za předpokladu, že vás zvuková signalizace při zmáčknutí tlačítka ruší. Dále nabízí Indikátor stavu baterie, abyste stále měli přehled, zda hodinkám dáváte dostatek přísunu světla.

Power save mode je pak praktická funkce, která lze na hodinkách vypnout a zapnout. V případě, že ji máte zapnutou a hodinky si někam odložíte, automaticky budou zobrazovat jen základní údaje jako je čas, a tím budou výrazně šetřit baterii hodinek. Funkce jde samozřejmě také vypnout, ale upřímně nevidím důvod proč.

No a v neposlední řadě osvětlení, které se hodí v momentě, kdy je potřeba si na aktuální čas posvítit. Podsvícení je u G-Shocku časté téma a myslím, že zde je vyřešeno velmi dobře. Levou stranu číselníku zdobí dvě LEDky, které obstojně rozsvítí celý displej a lze jej následně nastavit na interval 1 a 3 vteřin.

Alternativy

Designově se Mudmany dočkaly nového kabátku a zpracování hodinek prošlo znatelnějšími úpravami. Především funkčně jsou však téměř totožné s modelem Rangeman a nebo designově zase s modelem Mudmaster (ten je zase schopen seřízení přes Bluetooth, ale nemá Multiband 6 ani Tough Solar).

Alternativu vidím ještě v modelu Protrek PRG-340, u něj naopak nenajdeme odolnost jako u modelů od G-Shocku.

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Shrnutí

Já jsem z tohoto modelu nadšený. Dlouho jsem se netěšil na nějaký model jako právě na tento. Prvotně mě bavil především svým vzhledem, poté uchvátil svou funkčností a lehkostí a na závěr i svou dostupností. Jediné co vytýkám, je především čitelnost negativního (tmavého) displeje, ale vzhledem k tomu, že mi rukama už pár G-Shocků prošlo, jsem už tak nějak zvyklý.

Co na nový model říkáte vy?

Mohlo by vás také zajímat:

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady
24.2.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady

Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili
18.5.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 298 dny, reagovat
Dobrý den, netušíte zdali budou mít hodinky krokoměr?
Dominik Hokpřed 292 dny
Zdravím, bohužel ne. :/
Vojtěchpřed 296 dny, reagovat
Dobrý den Chci se zeptat, kdy budou teoreticky hodinky dostupné v ČR? Bude to do konce roku 2023 nebo se zatím neví informace? Budou hodinky vhodné jako nástupce GA700? Potřebuji kompas, barometr, výškoměr, teploměr, tak jestli to budou vhodné hodinky nebo se podívat na hodinky, například Casio Mudmaster? S pozdravem Dvořák
Dominik Hokpřed 292 dny
Zdravím, Vojtěchu. To upřímně netušíme. Jako nástupce za GA-700 je to určitě dobrá volba, protože z hlediska nastavování času a senzorové výbavy je to velký skok kupředu. Co se týče srovnání s Mudmastery, tak za mě je tam největší rozdíl v designu, který mi u Mudmasteru přijde o něco exkluzivnější. Samozřejmě si za to člověk něco připlatí, ale to už je na člověku, jestli mu to za to stojí. Fajn je i krokoměr navíc a nastavování času novější technologií Bluetooth. Pokud vám to stojí za připlacení, šel bych do Mudmasteru. Pokud ne, počkal bych na Mudmany.
Michalpřed 247 dny, reagovat
Nerozumím, proč Casio vydalo tento model. Za mě nepřináší vůbec nic nového oproti modelu Rangeman, který měl přesnější stopky a možnost ukládání dat do paměti hodinek. Takže funkčně chudší a cenovka vyšší, nevím, proč by je někdo měl chtít koupit.
Milapřed 130 dny
Michale, Vy jste to necetl/nepislouchal pozorne. Je to prece kvuli tomu novemu "ekologickemu" nabozenstvi, kdy musite porad zduraznovat, ze plast, ktery je v prirode absolutne neodbouratelny je smichan se semeny rycinu a uhlikova stopa aby byla mala a komu by se nezdala pevnost a odolnost tak si opet nemusi delat starosi diky supermaterialu karbonu a supertechnologii carboncore. Ale to se zase uhlikova stopa zase zvetsi, protoze uhlik je karbon a carbon je uhlik. PS. Vazena redakce, to neni proti Vam, uz z videa jsem poznal, ze tu ekologii moc nezerete. Delal jsem v lisovne, iluze nemam. Ekologicke zvasty tu jsou soucasti marketingu zamereneho na hlupaky, ktere ani nezajima jak se co vyrabi, ale jak se to okeca. Pochybuji ze firma Casio doted nevyrabela s ohledem na zivotni prostredi. Dnes existuji desetitisice druhu plastu v asi osmi skupinach. Recyklovat lze jen dve skupiny a pouze 30 procent recyklatu muzete pridat do nove vyrobeneho plastu. Takze pokud se nevratime tak o 100 let zpet, kdy jsme v podstate vyrabeli jen bakelit, tak zvasty o recyklaci vsech plastu jsou jen hezke piarko. Bez uhliku neni nic. Ani ocel. Bez oceli neni civilizace. Bez CO2 neni fotosynteza, neni ani svarovani kovu, neni konzervace. Jsem zvedav kam tazeni hlupaku zvane grindyl povede. Vesele Vanoce Vam vsem.

Hodinky zmíněné v článku