Coros Apex Pro recenze – Chybí jen pár kroků k dokonalosti

Tagy: Recenze | Coros | Chytré

Matěj Urbaczka | 1.11.2021 | 8 MIN | 7x komentář

V roce 2018 se na trhu sporttesterů objevila nová značka, která razantně zamíchala konkurencí v místních vodách. Coros Apex Pro je důkazem, že ostatní "brendy" smartwatchů a sporttesterů rozhodně nemají vyhráno.

Plusy rapidně převažují nad mínusy

Není tajemstvím, že kopu za tým Garmin už nějakých devět let a jen tak něco mě neuchvátí. Hlavně veškeré hodinky srovnávám s tím nejlepším a pro mě referenčním zbožím, do této chvíle s Garminem. První nasazení modelu Apex Pro byl pro mě šok. Nevěřil jsem, že mě nějaké hodinky dokážou tak mile překvapit. Tady je ve zkratce proč:

Titanové provedení – lehkost
Logické uspořádání wigdetů
Ovládání přes otočnou korunku
Magický dotek
Safírové sklíčko

Jen těžko se hledaly nějaké mínusy. Přesto se dva malé objevily:

Hodinky ani appka nejsou v češtině
Nelze odepsat na příchozí zprávu

Mrkněte se na naši videorecenzi:

Krůčky k dokonalosti

Trošku si zafantazíruju a řeknu, že model Apex Pro je vážně pár krůčků od dokonalosti. Chybí jim trošku chytrosti oproti ostatním značkám, ale záleží na filozofii Corosu a kam se bude chtít  dále směřovat. Jako takové zbožné přání vidím přidání NFC čipu pro platbu kartou. Je to funkce, která je celkem rozšířená i mezi trailovými běžci a milovníky hor a pokud by tam byla, upřímně, asi opustím Garmin.

Jak už jsem zmiňoval výše, pro naši malou zemi prozatím není pokrytí, co se jazyku týče. Hodinky umí pouze angličtinu a pokud vám nevadí polština, je možné nastavit i tu. Podle dostupných informací se čeština prozatím neplánuje. Ale těch pár slovíček není až takový problém.:-) A to je vše, přátelé. Jiné kaňky na hodinkách nevidím.

Musíme si ale uvědomit, že Coros je na trhu teprve od roku 2018 a už sahá po nejlepších příčkách, co se sporttesteru/smartwatche týká. Není proto divu, že ty krůčky k dokonalosti, jako právě ten jazyk nebo platba kartou, budou ještě chvíli trvat. Ale... Vyplatí se počkat.

Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš
3.3.2022 - Matěj Urbaczka
Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš

Titán z titanu – alespoň polovičně

Jak už jsem zmiňoval, hodinky mají jednoduchou krásu a lehkost. Pouzdro (47 mm x 47 mm x 13,4 mm) z hliníku doplněné o titanovou lunetu a dýnko váží 49 g. S řemínkem pak 59 g, což je prostě stále o parník lehčí než titanové Fenixy 6 s váhou 72 g. Titanová luneta má rozhodně jistou eleganci. Jsou na ní vyobrazené názvy tlačítek a na druhé straně logo. Ačkoliv je pouzdro z hliníku, tak hodinky jsou díky titanovému dýnku antialergické.

Pouzdro na ruce drží silikonovým řemínkem, kde si nemohu odpustit zmínku o Garminu, protože tento řemínek je velice podobný tomu, co byl kdysi právě u této značky. Je hodně poddajný, měkký a na ruce drží stejně geniálně jako ten od Garminu, takže mu není co vytknout. Celkově hodinky svými rozměry sedí i na mou menší ruku a je fakt, že se nosí moc dobře a člověk je přes den i noc na ruce vůbec necítí.

Jako obvykle dvoje hodinek

Z dálky by se Apex možná dal zaměnit za Fenix 6

Sklíčko, které poškrábe jen diamant

U tohoto modelu vsadil Coros na transflektivní displej s rozlišením 240 x 240 a velikostí 1,2". Přímo výrobce udává, že displej má 64 barev, což mě vrací do minulosti, kdy tohle bylo napsáno u každého telefonu v mém dětsví. A to už bylo něco mít barevný telefon s tolika barvami! Nicméně, displej je krásně čitelný i na přímém slunci a safírové sklíčko vůbec nevrhá odlesky, což je paráda a hodně lidí si například u Garminu na tuto problematiku stěžuje.

Magický dotek

Ne, není to žádná escort služba nebo podobné věci, ale konečně vychytaná dotyková obrazovka, která mi poprvé dává absolutní smysl i na outdoorových hodinkách! Okamžitě mě název "Magic Touch" na stránkách Corosu zaujal a začal jsem to zkoumat.

V podstatě, když poprvé vezmete hodinky do ruky, tváří se, že jsou ovládány pouze korunkou a dvěma tlačítky. Spodní tlačítko má funkci zpět a při delším podržení se dostanete do menu. V menu pak najdete všechny funkce (SpO2, kompas, polohu...). Horní tlačítko slouží pouze pro rozvícení a otočnou korunkou ovládáte zbytek přístroje. Na korunce je také tlačítko, kterým se dostanete do sportovních aktivit, historie tréninku a taky do menu.

A teď přichází na řadu onen magický dotek. Pokud se dostanete korunkou ze základního menu například na tepovku a rozkliknete si ji, najednou můžete prstem jezdit po grafu tam i zpět a zkontrolovat si data za posledních 24 hodin. Pokud ale nechcete používat dotek, dá se rozkliknout a jednoduše posouvat korunkou. Je to absolutní paráda a vyhovění všem stranám. Jak chmatákům, tak tlačítkářům. Za mě absolutní bomba a ideální řešení. Skvělá je také plynulost systému, kde prozatím neexistuje žádné zadrhávání nebo sekání obrazovek.

Senzorově nadupané hodinky s brutální přesností

Jak už jsme zvyklí z vyšších řad hodinek, ani tady nechybí veškeré potřebné senzory. Konkrétně: barometr, akcelerometr, gyroskop, teploměr, kompas, snímač tepovky, pulzní oxymetr a samozřejmě i GPS. Kromě GPS hodinky podporují i navigační systémy QZSS (pouze pro Japonsko), GLONASS a BeiDou (pro Čínu).

Musím se ale přiznat, že přesnější hodinky jsem snad neviděl. Mega přesnost se projevila i na závodě, který měl mít 127,7 km a Apexy naměřily 127,69 km. Je to až neuvěřitelné, ale velice přesně sedí i tempo a tepovka. Na druhé ruce jsem měl při závodě model Garmin Enduro a ta přesnost je úplně někde jinde. Garmin by se měl stydět a snažit se dohnat Corosovskou přesnost.

Pokud by vás zajímala Corosovská přesnost v nejlehčím pouzdře na světě, mrkněte tady:

Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda
23.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda

Chytrák do města to úplně není ale nějaká ta funkce se tam najde

Co se týče chytrých funkcí, je to relativní základ. V hodinkách najdeme celodenní měření tepu (po vteřině), měření spánku, kroků, kalorií a SpO2. Pro sledování sportovního života je to téměř vše, co potřebujete. Trošku mne mrzí, že v nich nenajdeme měření variability srdečního tepu, stress a body battery. Z ryze městských funkcí jsou zde prozatím notifikace, na které bohužel nelze nijak reagovat, což je relativně škoda.

V hodinkách je také možnost zobrazit východ a západ slunce

V hodinkách je také možnost zobrazit východ a západ slunce

Rozhodně potěší, že milovníci map se na konci tohoto roku dočkají i topografických mapových pokladů od OpenStreetMap. To je roznodně pecka a další krůček k dokonalosti. Prozatím není známo, jestli to bude fungovat jako plnohodnotná navigace přímo v hodinkách anebo bude třeba nahrát trasu (navigace po slepé mapě je již dostupná). I tak je to bomba a po Garminech jsou na trhu druzí, kteří produkují outdoorové hodinky s mapami.

Recenze na o trošku vymakanější Coros Vertix:

Coros Vertix recenze – Cítíš ten dech na zádech Garmine?
14.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix recenze – Cítíš ten dech na zádech Garmine?

Přirozený talent na sport

Ne, nemá 100 různých monitoringů aktivit a ani tam nejsou perličky jako závodění na vozíčku nebo třeba tanec. Ale to, co umí, umí sakra dobře. Veškeré sportovní aktivity, které v Corosu najdeme jsou vždycky specializované a nikdy to není jen čas, tepovka a kalorie jako u dalších značek. U sportů ale najdeme vše potřebné: běh, trail, kolo, turistika, posilování, zimní sporty, vodní sporty nebo například triatlon. A jako jedny z mála hodinek nabízí i watty měřené ze zápěstí.

Určitě asi víte, že už nějakou dobu máme YouTube a tady je vyjádření k těmto hodinkám od člověka, co si říká Lazy Goat:

Coros Apex Pro nosím (24/7) už přes půl roku. Po hardwarové stránce je jen málo věcí, které lze hodinkám vytknout. Při dlouhých celodenních i vícedenních pochodech se nemusím stresovat, že mi dojde baterie. Hodinky velice spolehlivě měří GPS, tepovou frekvenci a další veličiny po celou dobu dlouhých a náročných aktivit a to téměř za jakéhokoliv počasí. Kdo hledá jednoduché, kvalitní a odolné sportovní hodinky (a nehledá smartwatch s milionem senzorů), tak s Coros Apex Pro rozhodně neudělá chybu

Velice mne překvapilo, že například u běhu na běžeckém pásu se dá navolit rychlost pásu, podle které pak Coros vypočte uběhnutou vzdálenost, což je super. Další skvělá věc je běh po dráze, kdy si nastavíte ve které dráze běžíte a Coros pak sám zreviduje trasu a vykreslení, aby bylo co nejpřesnější. Velice si také cením navigace u běhu. Když jsem nahrál do Corosu GPX soubor s tratí, hezky ukázal celou trať na slepé mapě a pak také výškový graf a kde se v něm nacházím.

Pro animaci rozklikněte.:-)

Pro animaci rozklikněte.:-)

Pokud chcete, aby vám Coros začal ukazovat vaši VO2 Max a další hodnoty, je zapotřebí běhat v módu běh anebo běh po dráze. Pak vám hodinky ukáží krom VO2 Max váš maratónský level, predikci časů na různé vzdálenosti a stav vašeho tréninku. Dokonce zvládají vypočítat tempo s tepovou frekvencí, kdy se začíná tvořit laktát. Když se hodnoty ukázaly kolegovi Dominikovi, tak podle nich se mu laktát začíná tvořit až na 175 tepech. Takže buď mají Corosy málo dat anebo tady máme nového Kiliana Jorneta.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Baterka, které konkuruje jen Chuck Norris

Možná jsem si trošku zapřeháněl, ale baterka je něco, co definuje snad všechny Corosy. V režimu smartwatche vydrží hodinky až 30 dní a na GPS vydrží až 40 hodin ve vteřinovém záznamu a to bych řekl, že dost podhodnotily. Závod na kterém jsem hodinky testoval mi trval 21 hodin a 43 minut. Vybíhal jsem s 90 % baterky a po ukončení aktivity zbývalo ještě 48 %! To je něco neskutečného a něco, co jsem vážně nečekal.

Kromě obrovské výdrže, mají hodinky také widget s grafem výdrže baterie a pod grafem najdete podrobné rozepsání, jaké procenta baterky vzal systém, osvětlení a GPS. Kromě toho se zde zobrazuje předpokládaná doba výdrže baterie jak v režimu smartwatche, tak v režimu GPS.

Podtrženo sečteno, pro normální smrtelníky to znamená, že s hodinkami budete možná i déle než měsíc chodit, sportovat a vyhodnocovat výsledky a nebudete muset myslet na nabíjení. Už je to asi blbé, ale znova, je to absolutní paráda. Sám výrobce pak píše, že nabíjení trvá méně než 2 hodiny.

Aplikace nenadchne ani neurazí

Upřímně, asi jsem od ní čekal více. Aplikace pro mobil je krásně přehledná, vyčtete z ní všechna potřebná data, ale... Zdá se mi taková nemastná neslaná. Na své tréninky můžete relativně nahlédnout i na internetu v PC, ale tam vám to ukáže pouze kilometráž a počet tréninků.

V telefonní aplikaci najdete čtyři záložky. První je souhrn dne, druhá je tréninková historie, třetí je Coros EvoLab (práce s vaší kondičkou) a čtvrtá je pro hodinky, jejich úpravu atp.
Trošku mě zarazilo nahrávání trasy do hodinek, kdy by si Coros měl natáhnout veškeré GPS soubory z telefonu, ale bohužel se tomu tak nestalo a bylo třeba v průzkumníku souborů ručně sdílet .gpx soubory do aplikace. Je to ale jen malá kaňka na tak parádních hodinkách a aplikace stále prochází celkem masivními aktualizacemi.

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?
18.11.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

Co bude s Corosem dál?

Na základě toho, co Coros dokázal udělat za 3 roky na trhu, čekám od něj velké věci. Konkrétně model Apex Pro mě přesvědčil, že tyto hodinky, potažmo firma, má cenu. Myslím si, že pokud začnou fušovat i do chytrých funkcí, tak lidi z Garminu půjdou na pracák nebo právě ke Corosu. Podtrženo sečteno, hodinky mě učarovaly svou lehkostí, odolností, výdrží baterie a neskutečnou přesností. A tak nějak se mi vůbec nechtějí vracet. Mám z nich velkou radost a už se moc těším na test dalších hodinek této značky. Stalo se to, co nikdo nečekal. Garmin dostal na prdel.:-)

S Corosy zdárně až do cíle.:-)

S Corosy zdárně až do cíle.:-)

Pokud byste hledali podobný přístroj jako je tento, vybízí se jedna z variant Garmin Fenix 6, která kombinuje vše od Corosu a přidává navíc platbu kartou, mapy a hudbu. Severští přátelé mohou nabídnout alternativy v podobě Suunto 9, Polar Vantage V2 či Grit X. Finské hodinky jdou velice podobnou cestou ryzího sporttesteru, který jen tak něčím nepřekvapíte.

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenze – To nejlepší na běh?
18.5.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenze – To nejlepší na běh?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 842 dny, reagovat
Skvělá recenze. Potřebuji se zeptat. Umí Coros hodinky dávat aktuální polohu ( něco jako LiveTrack u Garminu) ? Díky
Matěj Urbaczkapřed 842 dny
Zdravím Honzo, děkuji, ale odpoveď na vaši otázku zní bohužel, že hodinky nemají možnost LiveTracku jako je tomu u Garminu.:-(
Karelpřed 831 dny, reagovat
Zdravím, nevíte zda lze k Apex Pro připojit HR od Suunto/ je to Ant+? Zkusil jsem ho připojit ke Garminu Oregon, leč bez úspěchu. Děkuji.
Dominik Hokpřed 830 dny
Zdravím, Karle. Apex PRO by měl podporovat jak Bluetooth, tak ANT+.
Michaelpřed 786 dny
jediny problem v tomto je, ze Suunto nema ANT+, ale jen ANT, takze pas Suunto ANT s Coros fungovat nebude. Bude fungovat jen Suunto BT pas.
MICHALpřed 717 dny, reagovat
Ahoj kluci dotaz rozhoduji se mezi Coros apex pro a Garmin instinct 2 tactical.Poprosím o váš názor.Díky Michal
Matěj Urbaczkapřed 716 dny
Zdravím Michale, záleží co s hodinkami plánujete dělat. Na sportovní aktivity a běžecké (outdoorové) účely bych zvolil Apex Pro díky široké paletě sportovních metrik a propracovanějším vyhodnocení. Baterka je u obou modelů výborná. Pro Garmin hraje rozhodně jméno, odolné zpracování a například platba kartou. Důležité ale je primární účel hodinek pro Vás.:-)