» Blog » Citizen

Dámské Citizeny: kvalita není jen pro chlapy, ani nemusí stát majlant

Tagy: Průvodce výběrem | Citizen | Dámské | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 1.3.2023 | 8 MIN | 4x komentář

Možná byl pro vás svět dámských hodinek až doposud směsicí značek, co vyrábí zároveň kabáty, boty nebo kabelky. A pokud už jste se odvážili udělat krok směrem k těm hodinářským, dostali jste se do končin, kde se za švýcarské jméno platí švýcarskou cenou. Ale co když existuje značka, kterou jste přehlíželi, a přitom má všechno: historii, technologie, eleganci a poměr ceny/kvality, který jim může zbytek světa závidět? Vítejte ve světě japonského giganta, protože přesně takové dámské hodinky Citizen vyrábí.

Říká se, že hodinky jsou spíše světem mužů. Pátrají po tom, co se děje uvnitř, zajímá je příběh, komplikace, značky i technologie... A i když najdeme výjimky, ženy jdou více po stylu a designové kompozici. Nebojíme se sáhnout po fashion značkách, sledujeme aktuální trendy, hledáme inspiraci a současně potřebujeme být své.

Pokud jde o dárek, věřte mi, že se neurazíme, když pod mašlí budou Mido, nebo dokonce Cartier či Omegy. :) Ostatně letmý pohled na většinu světových žebříčků top dámských hodinek prozradí, že se skládají právě z takových modelů. Jsou neskutečně zajímavé, krásné, originální, plné luxusu etc., etc., ale dovolit si je může jen zlomeček populace. Nám ostatním nezbývá než hledat to nejlepší v dostupnějších vodách. A pokud jde o vody hodinářské, jen málokdo umí nabídnout tolik za tak málo, jako japonský Citizen.

Vyrábět hodinky dostupné pro lidi má značka hluboko ve své DNA. Vlastně je na tomto předpokladu založena celá filozofie a historie značky. Jméno Citizen, tedy občan, bylo zvoleno jako příslib japonských hodinek, které budou dostupné i běžným občanům. Tohoto kréda se drží dodnes a nabízí často technologie za bezkonkurenční ceny.

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

Elegance

Souhlasím, logo Citizenu nezpůsobí takové záchvěvy myokardu jako to od Chanelu. A to ani přesto, že jde o velikána se stoletou tradicí, průkopníka, pokud jde o technologie a společnost, která nejednou přepsala hodinářské limity. Pokud se ale nezamilujete do značky, rozhodně se zamilujete do samotných hodinek.

Designově u dámské kolekce jasně převládá elegance nad extravagancí či oversize velikostmi. Stylem jsou společenské, decentní a vyvážené. Nenajdete tady přeplácané číselníky, ale ani se nejedná o takovou tu nadčasovou klasiku, co pro mnohé hraničí s nudností. I tak ale nepadnou do oka každé. Pokud ale najdete zalíbení v zajímavých detailech, které obvykle ukrývají, a velikostech spíše drobnějších šperků, na vše ostatní se u Citizenů můžete spolehnout. Přesnost, zpracování i materiály.

Udržitelnost

Tou nejsilnější stránkou je u Citizenu solární pohon hodinek. Byl to právě Citizen, kdo přišel v 70. letech vůbec s prvními solárními hodinkami. Tehdy to byly ještě futuristicky vyhlížející hodinky, dnes je Eco-Drive, jak byl systém pojmenován, velmi sofistikovaný, okem sotva nebo vůbec viditelný a neuvěřitelně účinný.

Nemusíte být technologický geek, abyste ocenili praktické a především ekologické stránky hodinek, které jsou „živé“ díky světlu. První výhodou je praktičnost. Nečeká vás po obvykle dvouletých intervalech návštěva hodináře a výměna baterie. Druhou je ekologický dopad. Pro představu, Citizen uvádí, že ročně prodá ve světě zhruba 4 milióny hodinek Eco-Drive. Pokud bychom vzali za nějaké dva roky baterie z těchto modelů a postavili je na sebe, vyroste hora vysoká jako Mont Everest, doslova.

Kdyby obyčejné baterie nahradily solární Eco-Drive v ročně prodaných hodinkách Citizen, vytvořily by horu vysokou jako Mont Everest. Citizen jde raději směrem etické udržitelnosti.

A přitom s Eco-Drivem nevzniká žádná starost navíc, pro denní životnost hodinkám stačí dvouminutový pobyt na slunci, ale vystačí si i s umělým osvětlením. A v tom je jejich síla; jakékoli světlo přemění na energii a při plném nabití vydrží v úplné tmě i šest měsíců.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Dostupnost

Tak to už máme důstojnou tradici, elegantní design, moderní a ekologickou technologii Eco-Drive a k tomu nesmíme zapomenout na zmíněnou dostupnost. Pokud máte dojem, že už pro ten Eco-Drive musí stát moc, nemusí. Citizen krom několika málo bateriových modelů v řadě Basic a pánských automatů dává Eco-Drive do všech svých hodinek, tedy do zhruba 90 % celkové produkce. A ceny začínají na nějakých 4 tisících korun.

Proč Citizen?
100letá hodinářská tradice
Elegantní a zajímavý design
Špičková technologie Eco-Drive
Bezkonkurenční ceny
Kvalitní materiály a zpracování

Výjimkou nejsou ani dámské modely Citizen Elegant. Škála modelů, které se pyšní solárním pohonem, a přitom se vlezou zhruba do 5 tisíc je docela široká. Příkladem je rozhodně Citizen EM050-8, který si získal pozornost svým šachovým číselníkem a velmi jemným dojmem se zlatavými tóny, jež se během chvilky stal vyhledávaným modelem.

Stejnou oblibu si u žen získal i Citizen EM057, který zajímavě prokládá římské číslice s indexy. Především ale láká na své rose-gold provedení.

4 400 Kč Prodej ukončen

Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie

Citizen je pak mistr na drobné hodinky. Pokud tedy máte drobnější ruku, u Citizenu se skutečně najdete. Mezi oblíbené patří jemný model Citizen EW244 s tenkým milánským náramkem.

A nezapomíná ani na hranaté modely, které se opět vrací do módy a právě ženám s menším zápěstím krásně padnou.

O něco výraznější, přinejmenší co se rozměru pouzdra týče, jsou Citizen EO118, které zdobí po obvodu lunety drobné zirkonky. Samotný číselník je ale velmi jemný, nakombinovaný z číslic a indexů, praktické datumovky, decentních lískových ruček zvýrazněných luminiscencí. Zajímavě řešený je také ocelový náramek, skládaný z broušených a leštěných plošek článků.

Citizen L. Kolekce etického luxusu

V roce 2012 představil Citizen ryze dámské kolekce pod značkou „Citizen L“. Mimo prostředí samotného Citizenu nejsou detaily těchto kolekcí příliš propagovány, a je to škoda. Citizen se totiž v rámci této značky zavázal vytvářet – řekněme – udržitelné hodinky.

Modely z kolekce Ambiluna, kterou vytvořil japonský architekt Sou Fujimoto

Modely z kolekce Ambiluna, kterou vytvořil japonský architekt Sou Fujimoto, spadají pod značku Citizen L

U všech svých „L“ hodinek poskytuje transparentní údaje o uhlíkové stopě, a to od výroby, až po případnou recyklaci hodinek. Podívat se také můžete na velmi detailní přehled použitých materiálů,  a současně jsou všechny hodinky „DRC conflict free“, tedy bez použití minerálních surovin nelegálně těžených v Kongu a okolních zemích.

Značka dámských Citizen L je ryze elegantní, velmi jemná a eticky zodpovědná.

Samotné materiály pak volí Citizen s maximálním ohledem nejen na zdraví nás, zákaznic, ale také s ohledem na planetu. Vždy se snaží, aby veškeré kroky byly co nejvíce šetrné k naší přírodě. Dokonce i krabičky jsou z recyklovaného papíru a – zcela recyklovatelné.

Zdá se to jako drobné detaily, které nemůžou nic velkého změnit? Na těchto drobných změnách ale Citizen postavil celou kampaň, protože věří a s heslem „brave is beautiful“ se rozhodl o tom přesvědčit i ostatní, že právě tyto drobné uvědomělé změny mohou změnit svět k lepšímu. A jsou tady i další body, trochu techničtější: třeba použití "AO oleje", který zajišťuje dlouhou životnost hodinek, nebo právě solární články, tedy Eco-Drive technologie, na které všechny modely Citizen L běží.

Samotný koncept Citizen L je pak velmi zajímavý. U mnohých se setkáme se safírovým sklíčkem, rafinovaným designem či luxusnějším osázením v podobě diamantů. To se odráží i na cenách, které se u většiny pohybují okolo 7–8 tisíc, ale najdeme i dražší.

Na ceně se odráží použité materiály i zdobení

Na ceně se odráží použité materiály, zpracování i luxusnější osázení

Designově pak mluvíme stále o velmi elegantní kolekci, snad ještě distingovanější, než doposud. Pokud u předchozích modelů byl alespoň letmý prostor pro hravost, tady se více cílí na společenské ladění. Poznávacím znamením je u mnohých zakončení vteřinové ručky ladnou smyčkou připomínající logo značky Citizen L.

Oblíbeným materiálem je u dámských hodinek také perleť, která pochází z přírodních lastur jako u modelu Citizen EM091.

7 900 Kč (doručíme do 16.5.)

Zajímavou kolekcí je např. Ambiluna, kterou Citizen pravidelně aktualizuje. V současné (2022) kolekci Four elements vzniklé u příležitosti 10 let konceptu L se ve svém ekologickém myšlení posunul ještě dál.

Vznikly 4 modely pro zemi, vzduch, vodu a oheň, u kterých použil například Lab-Grown diamanty, které ale od přírodních prakticky nerozeznáte, nebo řemínky z vláken vyrobených recyklováním PET láhví (ECOPET®).

Kolekce Ambiluna zahrnuje i velmi elegantní hranaté modely, které se dostávají do popředí zájmu. Ambiluna Square má zakřivené safírové sklíčko a v balení najdete kromě ocelového milánského náramku druhý, z ekologického ECOPET materiálu.

Jedním z bonbónků kolekce L byl model Citizen EW552. Tady už mluvíme o skutečném luxusu a šperku, protože samotné pouzdro je zajímavě řešeno s lunetou tak, aby v něm mohl být uvězněn pohyblivý diamant. Další zdobení pak najdeme opět poněkud netypicky přímo vsazené v safírovém skle. Perleťový číselník samozřejmě nezklame, a v různých světlech nabízí odlišně zbarvenou podívanou.

Lehkost titanu

Kromě solárního napájení Citizen exceluje v použití titanu. Úžasně lehkého, antialergenního materiálu, na který je opravdu snadné si zvyknout.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Najdete tak modely, které vám nabídnou i perfektní kombinaci v podobě safírového sklíčka, titanového pouzdra, 100metrové voděodolnosti, solárního napájení a propracovaného designu za cenu, ze které i konkurenci zůstává rozum stát.

Navíc opět v různých designech, barvách kovu i číselníku.

A pokud si nevyberete z jemnějších zástupců, jsou tady i s portovněji laděné, které si berou inspiraci s potápěčských modelů.Vynikají tak nejen titanem, ale i skvělou čitelností či luminiscencí.

Dámské titanové hodinky pro citlivou pokožku – Fotogalerie
14.3.2023 - Eliška Měrková
Dámské titanové hodinky pro citlivou pokožku – Fotogalerie

Přesné a naprosto bezstarostné

Pomyslným vrcholem nabídky dámských modelů jsou hodinky s rádiovým seřízením času. Ty totiž pro ženy dělá skutečně málokdo. O to oblíbenější Citizen Radio Controlled jsou. Součástí kouzla je i solární napájení, takže o hodinky se opravdu nemusíte starat. Žádná výměna baterie, žádné seřizování času nebo data.

Rádiem řízené modely jsou pak mým finálním argumentem, že kvalita, funkčnost a technologické vychytávky nejsou jen pro chlapy.

Dámské Citizen Radio Controlled FC001: recenze nejprodávanějších dámských Citizenů
26.8.2022 - Agáta Vřeská
Dámské Citizen Radio Controlled FC001: recenze nejprodávanějších dámských Citizenů

Kvalita nemusí stát majlant. A rozhodně není jen pro chlapy

Na Citizenu je úžasné, s jakou lehkostí a klidem na duši si je můžeme pořídit. Nestojí majlant, japonský styl elegance je prostě noblesní a 5letá záruka hovoří za vše. Ať už sáhnete po jakémkoli modelu, v jakékoli kolekci či modelové řadě, vždy bude platit, že půjde o kvalitu odpovídající ceně.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ivapřed 1430 dny, reagovat
Značku Citizen mám už od dětství podprahově vštípenu jako kvalitní hodinky, které nezklamou, a řekla bych, že by se tomu mělo dát věřit i teď, v historii značky nejsou zaznamenány žádné převraty a změny, které by měly svědčit o opaku. Jen mi připadá, že většina modelů je natolik strohých a elegantních, že se drží stále lehce retro tradice. Každopádně, až budu chtít pořídit kvalitní dárek pro někoho ve věku 50+, budou Citizeny jasná volba...
Josef Mataspřed 1269 dny, reagovat
Mám hodinky Citizen(pánské)Přesnějši a krásnější jsem za celý život neměl.Značku Citizen všem velmi doporučuji.
Agáta Vřeskápřed 1269 dny
Můžu s kladným hodnocením jedině souhlasit :)
Soniapřed 1147 dny, reagovat
Pokud se někdo alespoň trošičku vyzná v hodinkách a setká se se značkou Citizen, ví o co " kráčí". Pro mě je to především kvalita. Manžel dostal hodinky s touto značkou na výročí našeho manželství a vím, že jsem trefila do černého. Sama už delší dobu uvažuji o zakoupení této značky pro sebe. Jen design je pro mě příliš jemný. Každopádně věřím, že dokáží vykouzlit úsměv na tváři mnoha ženám.

Hodinky zmíněné v článku