» Blog » Flik Flak

Dětské hodinky Flik Flak recenze – Ty nejlepší první hodinky?

Tagy: Recenze | Flik Flak | Dětské | Klasické

Radim Krčmář | 24.11.2021 | 4 MIN | 2x komentář

První vlastní hodinky jsou vždy něco výjimečného. I já si ty svoje, které jsem dostal od táty, stále dobře pamatuju, přestože jsou již dávno v hodinkovém nebi. Spal jsem s nimi, lezl po stromech a párkrát jsem kvůli nim i jednu schytal, protože jsem se na ně zapomněl podívat a nepřišel včas na večeři. A podobně to má i můj šestiletý syn, jehož Flik Flaky jsem si na tuto recenzi vypůjčil. Proč jsem mu pořídil zrovna tyto hodinky a jak obstály po roce náročné služby, vám prozradí následující řádky.

Chybami se člověk učí

Miluju hodinky. Mezi mé oblíbené patří hlavně ty japonské, ale vždy jsem se snažil mít všeobecný přehled napříč značkami. Ovšem minulý rok jsem zjistil, že v jedné kategorii zcela tápu. Ano tušíte správně – řeč je o dětských hodinkách. A podle toho bohužel také dopadl nákup těch prvních k synovým pátým narozeninám.

Jak vybrat dětské hodinky? 6 věcí, které byste měli zvážit před nákupem
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Jak vybrat dětské hodinky? 6 věcí, které byste měli zvážit před nákupem

Přiznám se, že jsem nad koupí nijak zvlášť nepřemýšlel a jediný požadavek byly ručičky a hlavně se musejí synovi líbit. Abych předešel netrefení se do vkusu budoucího majitele, nechal jsem výběr pro jistotu na něm. Budou to přece jeho hodinky.

6 NEJ: Dětské hodinky pro malé raubíře
11.11.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Dětské hodinky pro malé raubíře

Vyrazili jsme tedy nakupovat. Po rychlém prohlédnutí vitríny s dětskými modely syn ukázal neochvějně prstem na jedny v rohu. Modré, pásek plný strašidýlek a malý duch namísto sekundové ručičky. „Tyhle fakt chceš?“ ptám se ho. Rázné ANO mě nenechalo na pochybách, s kterými dnes z obchodu odejdeme… Radost však netrvala dlouho…

Achillovou patou se totiž ukázala absence číselního označení. To pro nás dospělé není žádný problém, ovšem pro malé dítě, které se teprve učí čas poznávat, bohužel ano. Přečíst kolik je hodin se tak pro něj za nedlouho stalo spíš utrpením než novou radostí. A aby toho nebylo málo, syn si je vzal jednou večer také i přes mé varování do vany. Ach ty děti… Následek na sebe nenechal dlouho čekat – druhý den ráno se duch pod zamlženým sklíčkem zastavil.

Pokus číslo 2

Tak tenhle nákup se mi opravdu nepovedl a musel jsem svou chybu napravit. Po bližším prozkoumání trhu dětských hodinek jsem však záhy zjistil, že takových, nad kterými jejich tvůrci moc nepřemýšleli, je bohužel většina. Naštěstí je tu i někdo, kdo ví, jak by měly takové hodinky pro děti vypadat – Flik Flak.

Tato švýcarská značka spadající do skupiny Swatch se hodinkám pro ty nejmenší věnuje už od roku 1987 a snaží se vstup do světa času co nejvíce ulehčit nejen jim, ale také rodičům.

Poučen předchozím nezdarem jsem měl již jasně nastavená kritéria: označení hodinových i minutových indexů, voděodolnost a pokud možno nenáročná údržba, což Flik Flaky splňovaly do puntíku.

Teď už jen zbývalo jen vybrat správný dizajn. V záplavě modelů syn nakonec vybral „Spidermanovy“ a podle pochvalných reakcí parťáků ve školce to byla dobrá volba. A jak je hodnotím já pohledem dospěláka? Tatínek je také spokojený...

Díky barevnému odlišení hodinové a minutové ručičky, které mají totožnou barvu jako indexy k nimž náležící, bylo pro juniora mnohem jednodušší naučit se poznat kolik je hodin a teď po roce už s tím nemá problém na jakýkoliv hodinách, z čehož máme oba samozřejmě radost.

Díky barevnému odlišení hodinové a minutové ručičky, které mají totožnou barvu jako indexy k nimž náležící, bylo pro juniora mnohem jednodušší naučit se poznat kolik je hodin.

Výrobce však myslel i na praktickou stránku věci. Takové dětské hodinky toho zejména na klučičím zápěstí zažijí mnoho, a tak by měly něco vydržet. Flik Flaky jsou proto vyrobeny kompletně z odolného a zdravotně nezávadného plastu a uvnitř tikající švýcarský strojek ETA je uložen tak, aby vydržel i drsnější zacházení.

S trochou nadsázky se tak dá říci, že se jedná o švýcarské G-Shocky pro nejmenší. Ty naše přežily bez úhony například trampolínu a z klidu je nevyvedly ani pády na kole či bruslích. Hodinky však nemají problém ani s vodou. Specifikace sice hovoří o voděodolnosti 30 metrů, což se obecně doporučuje pouze pro ten nejlehčí kontakt s vodou, ovšem u Flik Flaků to skutečně znamená, že vydrží v pohodě bazén a dokonce i pračku!

Výrobce totiž myslel i na to, že se jejich pásek čas od času různě ušmudlá a hodinky jsou tedy navrženy tak, že vydrží i cyklus praní na 40 stupňů Celsia. Stačí je dát do ponožky a hotovo. I to jsme samozřejmě vyzkoušeli a hodinky byly nejen opět jako nové, ale navíc i voněly. :) Paráda!

Je tedy vůbec něco, co bych Flik Flakům vytknul? Věřte, že i když jsem dlouze přemýšlel, nic mě nenapadlo. Umí to, to co by správné první hodinky umět měly a vzhledem k zemi původu mě nemrzela ani lehce vyšší cena. Za ni jsem totiž dostal nejen skutečně kvalitní dětského hodinky, ale podobně jako u Swatchek také nadstandardní servis.

Pokud totiž Flik Flakům doslouží baterie, autorizovaný servis by ji měl bez ohledu na stáří hodinek zdarma vyměnit. To samé platí o plastovém sklíčku, které v případě potřeby hodinář přeleští. To se mi líbí už jen z důvodu, že až syn odroste, můžou pak udělat radost ještě někomu dalšímu.

Dnešní recenze budiž důkazem, že ani taková věc, jako je nákup dětských hodinek by se určitě neměla podcenit a vybrat ty správné první hodinky nemusí být úplně jednoduchý úkol. Ať už se tedy rozhodnete pro Flik Flaky či úplně jinou značku, přeji vám, aby se vám první nákup podařil. Budou to totiž s největší pravděpodobností právě ty první hodinky, na které si dítě i v dospělosti čas od času vzpomene a stejně tak i na toho od koho je kdysi dostal – tedy na vás.

6 NEJ: První dívčí hodinky pro malé parádnice
4.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NEJ: První dívčí hodinky pro malé parádnice

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavelpřed 880 dny, reagovat
Můj junior je aktuálně o půl hlavy větší, než já, takže tyto zkušenosti už nevyužiji, ale jinak velmi povedená a vtipná recenze :-)
Robertpřed 878 dny, reagovat
Taky jsme měli doma jedny Flik-flaky. Vydržely a ještě jsem je pak poslal dál...