» Blog » Casio

AW-590 / AW-591 Levné digitálně-analogové G-Shocky na menší zápěstí (recenze a porovnání)

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 2.2.2019 | 4 MIN | 1x komentář

Původně jsem chtěl tento článek pojmenovat: "AW-590 recenze a nekrolog. Ať žije AWG-M100". Druhé zmíněné jsou totiž vzhledově téměř stejné a navíc mají solární napájení a jsou rádiem řízené. Proč by ještě někdo kupoval AW-590 vybaven modulem z roku 2007, když máme modernější alternativu z období konce světa 2012. Pak mi ale došel jeden nezanedbatelný fakt. Cena.

Casio G-Shock AW-590

Jsem zvyklý, že základní analogově-digitální G-Shocky stojí 3-4 tisíce korun, takže plus-mínus stejně. Výše zmíněné modely se ale cenově pohybují na nejvzdálenější koncích tohoto intervalu. 2.790 Kč za AW-590 (591) a 4.190 Kč za AWG-M100 (leden 2019). A určitě se najdou zákazníci, kteří 14-ti stovkám dají přednost před několika modernějšími funkcemi.

G-Shocky jsou skvělé. Ale musí být všechny tak velké?

G-Shocky jsou extrémně odolné, ale taky velké. A právě kvůli menší velikosti (průměr 46mm) bych AW-590 (resp. AW-591) ještě neodepisoval. Když se podíváme na nabídku G-Shocků s kombinovaným číselníkem a průměrem do 46mm, tak máme na výběr tři modely. Dva už zmíněné AW-590, AWG-M100 a třetí unisexový, krokoměrem vybavený GMA-S130. Po přidání podmínky "do 3.000 Kč" zůstane jen AW-590.

Casio G-Shock AW-590 vs GA-100

AW-590 patří mezi menší G-Shocky (porovnání s GA-100)

A tak se dostáváme k podstatě těchto hodinek a také aktualizaci názvu článku: "AW-590 levné digitálně-analogové G-Shocky na menší zápěstí". Nebo také na zápěstí školáka, který by ve svých 10-ti letech rád vyměnil hodinky s Disney motivem za něco více chlapáckého.

Hodinky patří k těm základním a tomu také odpovídá jejich výbava. 60-ti minutové stopky, 60-ti minutové odpočítavací stopky s možnosti opakování, 5x alarm (z toho 1x snooze) a světové časy. Příjemným prvkem, která není u g-shocků této ceny obvyklý, je kovová luneta přidávající hodinkám na zajímavosti. AW-590 má lunetu ocelovou, AW-591 aluminiovou (hliníkovou), kterou je snadnější barevně povrchově upravovat. Materiál lunety je jedinným rozdílem mezi těmito modely.

Casio G-Shock AW-590 vs AW-591

AW-590 s kovovou lunetou, AW-591 s aluminiovou lunetou

Odolnost nejen proti nárazu, ale také proti vibracím

Už jsme zvyklí, že G-Shocky jsou odolné proti nárazu. AW-590 (591) jsou ale navíc odolné také proti vibracím. To se může hodit například lidem pracujím s těžkou technikou, která působí vibrace (zbíječky apod.).

Hodinky jsou také oblíbené mezi ozbrojenými složkami. Slyšel jsem historku, jak jeden voják po střelbě z těžké automatické zbraně, našel ručky svých hodinek (jiné značky než G-Shock) utržené z hřídele, volně si poletující pod sklíčkem. Každý s podobnou zkušeností odolnost proti vibracím ocení a nezřídka vybírá své další hodinky z kolekce Casio G-Shock.

casio gshock aw590

Milujete nejnovější technologie? Ajajaj

Jak už jsem zmínil, AW-590 resp. jeho modul 4778 má původ v roce 2007 a nese si sebou jistý technologický dluh. Chybí mu pár funkcí a vychytávek, které jsou mezi současnými modely obvyklé.

  1. Analogový čas (ručky) není spojen s digitálním a oba je potřeba nastavit samostatně. U novějších modelů se nastaví čas digitální a ten analogový se přizpůsobí.
  2. Chybí možnost vypnutí zvuku tlačítek. Na druhou stranu současný velice oblíbený model GA-100 (až GA-200) nemá zvuky tlačítek vůbec, což mi u nich chybí.
  3. Chybí funkce pro "uklizení" ruček, takže přes ně někdy na digitální displeje špatně uvidíte.
  4. Jedna LED dioda osvětlí pouze ručky. Digitální displej v noci neuvidíte. Tento, uživateli často zmiňovaný nešvar, Casio vyřešilo až u modelu GAW-100, u kterého je LED dioda šalamounsky umístěna a výborně osvětluje jak analog, tak digitál. U novějšího modelu GA-800 (r. 2017) použilo Casio dvě LED-ky a také to funguje skvěle.
osvětlení AW-590, AWG-M100, GAW-100

Až model GAW-100 má dobře vyřešené osvětlení

Znejistil jsem vás? Navrhuji tohle

Pokud vás AW-590 zaujaly hlavně svým "tříokým" vzhledem, pak máte dvě alternativy.

Dříve zmíněné (stejně velké) AWG-M100, které jsou solárně napájené, rádiem řízené a mají vyřešené tři ze čtyř výše zmíněných "nedostatky". Analogový čas se nastaví automaticky po nastavení digitálního (pokud jsou ručky zkalibrované), zvuky tlačítek si můžete vypnout a ručky můžete dočasně posunout mimo pozici digitálu. Podprůměrné osvětlení, které neosvětlí digitální displej, bohužel zůstává. AWG-M100 jsou o více jak tisícovku dražší než AW-590.

G-Shock AWG-M100

AWG-M100 (modul z roku 2012) jsou vybavenější, ale trochu dražší

Druhou alternativou jsou novější GAW-100 (2017). S téměř stejnou výbavou jako AWG-M100, jen mají o 6mm větší průměr a osvětlení, které konečně zviditelní analogový číselník i digitální displej. Oba modely mají stejnou cenovku a velice podobné parametry, takže rozhodujícím faktorem je hlavně jejich velikost.

G-Shock GAW-100

GAW-100 nejnovější verze "tříokého" designu

Automatické osvětlení

G-Shock AW-590 je vybaven automatickým osvětlením (auto light). To znamená, že se světlo aktivuje automaticky při náklonu zápěstí směrem k obličeji. Funkci je potřeba zapnou a i tak se po 6-ti hodinách zase sama deaktivuje. Světlo má totiž velkou spotřebuje energie z baterie.

Solární modely (AWG-M100 a GAW-100) mají navíc plně automatické osvětlení (full auto light). Díky světelnému senzoru dokáží vyhodnotit intenzitu okolního světla a automatické světlo se aktivuje pouze v případě, že ho je potřeba.

Shrnutí

Casio G-Shock AW-590 a AW-591 jsou hodinky s modulem z roku 2007 a odhaduji, že je v nabídce G-Shocků budeme vídat už jen zřídka. Technologicky je v roce 2012 nahradily stejně velké AWG-M100 a v roce 2017 větší GAW-100, oba modely solárně poháněné a rádiem řízené. AW-590 bych doporučil těm, kteří chtějí legendární odolnost g-shocků, upřednostňují ručičkový číselník, menší průměr pouzdra a nízká cena pro ně hraje důležitou roli. Pokud cena není nejdůležitější parametr, určitě bych upřednostnil AWG-M100, nebo větší, novější a "kvalitně osvětlené" GAW-100.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Liborpřed 442 dny, reagovat
Tyto hodinky mám (asi 10 let) a spokojenost, až ted se mi roztrhl pásek z častého používání při práci, kdy mi občas někde zadrhly. Z jednoho nedostatku jsem udělal naopak plus. Sice se musí ručičky a digitál seřizovat zvlášť, ale to může být fajn pro lidi, co chodí furt pozdě :D Ručičky mám nastavené o 3 minuty napřed a digitál na čas :D Světýlko sice neosvítí digitál, ale v noci se s tím dá omezeně přisvítit, např když stojim u zdi na nemůžu najít vypínač, tak světýlko posvítí na část zdi a vypínač najdu, nebo když hledam pyžamo v posteli a nechci rozsvěcet, tak také postačuje.

Hodinky zmíněné v článku