» Blog » Casio

GA-700 Recenze. Skandál, G-Shocky s pozitivním testem na steroidy.

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Martin Koňařík | 9.1.2019 | 5 MIN | 7x komentář

Nové čelní tlačítko pro světlo, funkce uklizení ruček a rychlý start stopek. Představujeme Casio G-Shock GA-700, které jsou tak velké, že se o nich říká, že to jsou GA-100 na steroidech.

Casio G-Shock GA-700

Rok 2010 byl v segmentu ana-digi hodinek pro Casio takovým malým milníkem. Představili totiž veleúspěšné modely GA-100 a GA-110. Po devíti letech se tyto modely dohromady dočkaly více než sto barevných variant a nevypadá to, že by s němi Casio chtělo brzy skončit. Dokazují to nové přírůstky z konce roku 2018, v edicích Bright Orange Analog-Digital Series a Navy Blue Accent Series.

V následujících letech se Casio snažilo zopakovat svůj majsterštyk s modely GA-120, GA-150, GA-200 a GA-400. Ty ale oblíbenost stovky a stodestíky nepřekonaly. Na koci roku 2016 G-Shock představil GA-700. Tentokrát vsadil na velikost a ukul 53,4mm široké a 18,4mm tlusté monstrum s tak hlubokým číselníkem, že byste v něm mohli chovat dvě tři neonky. Vzhledem k velikosti jsou hodinky překvapivě lehké (69g).

G-shock GA-700 detail na hloubku číselníku

Číselník je hluboký, ručky a indexy jsou velice plastické

K monstróznosti také přispívá luneta, která vypadá jako osmiprstý pařát ze všech sil držící minerální sklíčko na svém místě. Prostoru pod ním dominuje dvanáct velmi macatých indexů a stejně výrazné ručky. Obojí kupodivu bez luminiscence.

Nočním hlídačům bych GA-700 nedoporučil

Když už jsme u použitelnsti hodinek za horších světelných podmínek, mám pro vás ještě jedno překvapení. Casio u GA-700 upustilo od funkce automatického osvětlení, čili od aktivace světla při náklonu hodinek směrem k obličeji. Vím že funkci využívá jen málo lidí, ale některým jistě bude chybět. Osvětlení je stejně jako u předešlých GA-100 a GA-400 řešeno pomocí jedné LED diody. Takže ano, na analogový číselník víceméně uvidíte, ale ne, digitální ve tmě vidět nejde.

GA700 LED osvětlení

Nářky svých zákazníků Casio vyslyšelo až o rok později u tříručkového modelu GA-800, který dostal do vínku dvě LED-ky. Jednu pro LCD, druhou pro analog a funguje to skvěle.

Na druhou stranu, nerad bych z toho slabšího osvětlení dělal "big deal". Do postele si je stejně nevezmete a na noční lov dinosaurů, tak jak to s nimi na ruce předváděl Chris Pratt ve filmu Jurský svět: Zánik říše, nejspíš taky nepůjdete. Sám mám GA-100 kolem tří let a funkci automatického světla jsem použil jednou, nebo dvakrát. Na druhou stranu, chválihodné je přidání pátého tlačítka na pozici šesté hodiny, které slouží pouze pro aktivaci světla.

Alarm a světové časy jako GA-100. Ale stopky jsou vylepšené.

Hodinky mají obvyklých 5 módů: místní čas, odpočítavací stopky, světové časy, budíky a stopky a přepíná se mezi nimi v pořadí, v jakém jsem je uvedl. Důvodem pro přesunutí módu stopek na poslední místo je jedno jejich vylepšení. Stopky totiž můžete spustit přímo ze základního módu tlačítkem . Což je užitečné, když potřebujete stopky spustit okamžitě a přechod do módu stopek by vás o nějakou sekundu připravil. U GA-400 jsme už tento rychlý start viděli u odpočítavacích stopek.

Další novou fíčurou stopek je takzvaný target alarm, nebo česky signalizace cílového času. V nastavení stopek si jednoduše zadáte čas, při kterém vás stopky upozorní zvukovým tónem, ale nezastaví se a pokračují dál. Využití se nabízí u sportu. Stopky mají kapacitu 24h a rozlišovací schopnost 1/100s.

Alarm je stejný jako u modelu GA-100. Tedy 4 denní budíky + jeden snooze budík. Ten vás bude vyhazovat z postele opakovaně vždy po 5-ti minutách, dokud ho ručně nedeaktivujete (hrubá síla taky nepomůže, jsou to G-Shocky), nebo dokud neukončí svůj sedmý pokus.

U svých GA-100 využívám timer (odpočítavací stopky) vždy, když mám nemocné děti a musí brát antibiotika. Odpočet nastavím na 8 hodin, zapnu automatické opakování a hodinky týden nesundám z ruky. Je to mnohem spolehlivější než mobil. GA-700 mají však maximální odpočet 60 minut a bez možnosti automatického opakování. Tahle funkce by mi chyběla.

Funkce uklizení ruček

Digitální displej na který nevidíte přes analogové ručky - to už se vám od modelu GA-400 nestane. A u sedmistovek tomu není jinak. Vždy když na hodinkách něco nastavujete, ručky se poslušně uklidí na pozici, kde vám nebudou vadit.

GA700 funkce hand shift

Funkce "Hands Shift" přesune ručky tam, kde nepřekáží

Uklizení můžete spustit i manuálně tlačítky a , což není zrovna user-friendly kombinace, ale funguje to. Pak můžete používat třeba stopky s volným výhledem. Změna módu vrátí ručky zpět do jejich polohy aktuálního místního času.

Rád bych byl v této recenzi méně pesimistický, ale ještě jeden drobný fakt o kterém vím, že některým z vás nebude k libosti, musím zmínit. Oproti GA-100 i GA-110 mají GA-700 (stejně jako dříve i GA-400) plastovou přezku.

gshock ga-700 má plastovou přezku

GA-700 má plastovou přezku

Jsem si jistý, že japonští inženýři dobře ví co dělají a že je stejně odolná jako zbytek hodinek, ale pocitově asi všichni vnímáme, že to je spíš krok zpět. Materiál pouzdra i řemínku je standardně syntetická pryskyřice. Odolnost proti vodě mají jistě větší než vy (200m) a jsou vysoce odolné proti nárazu.

Základní černo-červené modely

Jako první Casio vydalo černo-červený model GA-700-1A, černý GA-700-1B a červený GA-700-4A.

první verze G-Shock GA-700

GA-710 s kovovějším vzhledem

GA-710 se od GA-700 liší pouze tím, že mají metalický vzhled číselníku a kovové čelní tlačítko. Casio je označuje jako "“Garish Color”", čili křiklavé barvy. Na začátku roku 2017 Casio představilo nové modely: černý GA-710-1A, modrý GA-710-1A2 a zlatý GA-710GB-1A rozšiřující populární Gold & Black Special Edition.

G-Shock GA-710 Garish Color

G-Shock GA-700UC Utility Color Collection

Hodně povedné jsou GA-700 v "pracovních" barvách se zkratkou "UC" v kódu, která znamená Utility Colors. Patří sem GA-700UC-8A, GA-700UC-5A a GA-700UC-3A (v pořadí jak na obrázku níže).

G-Shock GA-700UC Utility Color Collection

Velice populární maskáčové GA-700CM

Díky velké oblíbenosti modelů GA-700 vydalo Casio tři modely v oblíbené sérii Camouflage Series. Modré GA-700CM-2A, zelené GA-700CM-3A a šedé GA-700CM-8.

Gshock GA700CM Camouflage Series

Pro úplnost ještě zmíním další modely, které jsou většinou součástí speciálních edic a kolekcí a z nichž dost už je vyprodaných.

Shrnutí recenze

Na napsání recenze těchto hodinek jsem se těšil a mé smýšlení o nich bylo mnohem pozitivnější, než jak nakonec vyplynulo při rozpitvání konkrétních parametrů a funkcí. Člověku, který potřebuje hodinky v noci, ani sportovci (kvůli velikosti) bych je asi nedoporučil. Stejně tak nikomu se subtilní ručkou.

Na druhou stranu, hodinky vypadají opravdu atraktivně, drsně a agresivně. Na silné paži člověka, který není hodinkový nerd a nemá potřebu piplat se ve všech těch hogo fogo funkcích, jistě udělají skvělou službu a nebude ušetřen spoustě komplimentů. Navíc obrovské množství speciálních edicí a barevných provedení dokazuje, že jde o populární model, který má ve světě velký úspěch.

  • drsný, agresivní vzhled
  • čelní tlačítko pro světlo
  • rychlý start stopek
  • funkce uklizení ruček
  • jen 60min timer bez opakování
  • plastová přezka
  • žádná luminiscence
  • slabší světlo, které není automatické

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

lenyspřed 1903 dny, reagovat
Mají nějaké výhody proti GA-100?
Martin Koňaříkpřed 1895 dny
1) delší výdrž baterie, 5 let vs. 2 roky u GA100, 2) mají čelní tlačítko speciálně pro světlo, 3) funkce rychlého startu stopek. Tzn i když jste v základním módu a stisknete pravé spodní tlačítko, tak se spustí stopky. 4) funkce "uklizení ruček" - můžete je přesunout, když budou zakrývat digitální displej. To GA-100 nemají. 5) Zvuky tlačítek (jdou vypnout). U GA-100 zvuky tlačítek nejsou.
Robertpřed 1792 dny, reagovat
Dobrý den. Jde prohodit světový čas jako u GA-100. Děkuji
Martin Koňaříkpřed 1791 dny
Dobrý den, ano. V módu světového času podržte aspoň na 3 sekundy tlačítko B (pravé horní).
Martinpřed 1512 dny, reagovat
Mám GA-110 a som maximalne spokojný. Tiež som vyberal podľa vzhladu no nemôžem sa sťažovať. Čo sa týka osvietenia tak ja osobne vidim že maju display osvietený. Neni to nič moc ale aj to pomôže. A hlavne odolnosť... Som jeden ztých ktory ked idu do sprchy alebo niekde do vody tak musim využiť vodeodolnosť.. Potápanie, turistika, lyžovanie či práca na stavbe... záťaž je nane hrozná no po necelom roku prešli všeliakym terenom a bez škrabanca.. Chcel by som sa spýtať kde odporučujete výmenu batérie. (skrz zachovanie vodeodolnosti a prachuvzdornosti) či je jedno kde alebo odporúčate kamenné predajne s drahšími značkami kde to neodfláknu. ďakujem G-Shock is lifestyle
Martin Koňaříkpřed 1511 dny
Baterku můžete vyměnit přímo u nás (více na tel: 800 365 365), nebo u distributora značky Casio pro ČR: https://www.fastcr.cz/servis/ Určitě si s tím ale poradí každé lepší hodinářství, kde vám mohou provést i tlakovou zkoušku voděodolnosti.
Vojtěch Dvořákpřed 46 dny, reagovat
Dobrý večer Používal jsem chytré hodinky (Xiaomi, Amazfit, Samsung), bohužel mne nikdy chytré hodinky nezaujaly tím způsobem, že bych je chtěl nosit například dva roky. Zaujaly mne tyto hodinky, které budu mít skoro dva roky a spokojenost (práce u security, hodinky zažily hodně událostí, které by chytré hodinky nemusely vydržet, například displej), toto byly moje první hodinky Casio G Shock https://www.hodinky-365.cz/casio-g-shock-original-ga-700ca-5aer-utility-camo-series-x1218696 Jediné, co mi vadí, tak je osvětlení ciferníku, v noci není vidět digitální čas nebo datum. V roce 2024 nové Casio G Shock GA700 https://www.hodinky-365.cz/casio-g-shock-original-ga-700hd-8aer-x1250363?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIpZ29vfLxhAMVHJeDBx29VgOSEAQYAyABEgK3kPD_BwE Konečně Casio G Shock, kde bude v noci vidět dobře čas a navíc tento model vypadá opravdu pěkně. S pozdravem Vojtěch Dvořák

Hodinky zmíněné v článku