» Blog » Casio

G-Shock GA-100 a GA-110. Šest funkcí o kterých jste nevěděli.

Tagy: Návody | Casio | Pánské | Klasické

Martin Koňařík | 4.1.2019 | 4 MIN | 4x komentář

Modely GA-100 a GA-110 jsou už nějakou dobu nejprodávanější G-Shocky. Když se potkávám s jejich hrdými majiteli, tak často zjišťuji, že většina z nich nezná mnoho funkcí. Popíšem si šest těch nejméně známých.

Casio Gshock GA100

Funkce budu předvádět na modelu GA-100, ale vše bude fungovat i na modelech GA-110, GA-120, GA-150, GA-200, které mají naprosto stejnou funkčnost a liší se pouze vzhledem.

1. Rychlé přehození domácího a světového času

Velice užitečné pokud cestujete do jiných časových zón. Když například lítáte mezi Ostravou a Londýnem, tak jako domácí město máte nejspíš nastaveno PAR jako Paříž (správně je taky MAD, ROM, BER, nebo STO) a ve světových časech máte vybraný LON (Londýn), ve kterém je o hodinu méně, než u nás. Po příletu do Londýna by bylo fajn, kdyby analogové ručky ukazovaly londýnský čas. V nastavení si samozřejmě můžete změnit časovou zónu na Londýn, ale jde to i mnohem elegantněji.

Jak prohodit místní a světový čas?

Stačí v módu světových časů zároveň stisknout obě horní tlačíka a . Dojde tak k přehození domácího a světového města. Jako domovské město se nastaví Londýn a jako světové město se nastaví Paříž, čili náš český čas. Po příletu zpět do česka tímto dvojklikem jednoduše přehodíme časy zpět.

2. Testovací obrazovka

Tento tip je spíš zajímavý, než užitečný. Výjimkou by bylo podezření, že máte problém se správným zobrazováním digitálního displeje.

Když jste v základním módu (zobrazuje se místní čas) a najednou podržíte všechny tlačítka kromě pravého horního, tzn: + + , tak hodinky na digitálním displeji zobrazí servisní testovací obrazovku. Horní malá ručka se začne pohybovat jako vteřinová, takže si můžete ověřit její správnou funkčnost.

G-Shock GA-100 tajné skryté servisní funkce

Čtyři servisní režimy u GA-100

Když jste v servisním režimu, tak se ještě můžete pomocí tlačítka přesouvat do dalších tří podmódu. V tom druhém se zobrazují nějaké číslice. Nejdříve jsem si myslel, že jde o číslo modulu, ale GA-100 mají modul 5081 a hodinky ukazují 5082, tak upřímně nevím co přesně to znamená. Ve třetím podmódu se zobrazují všechny elementy digitálního displeje a můžete si tak otestovat, že jsou všechny v pořádku.

3. Aktivování automatického osvětlení

Hodinky mají funkcí automatického osvětlení. To znamená, můžou automaticky aktivovat světlo při náklonu vašeho zápěstí směrem k obličeji. Funguje to překvapivě docela dobře, protože při náklonu do jiných stran se světlo neaktivuje.

GA_100_GA_110_automatické_osvětlení

Funkci máte určitě vypnutou. Jak to vím? Protože v přednastaveným továrním nastavení je vypnutá a i kdyby vám ji někdo aktivoval, tak se sama cca po šesti hodinách zase vypne. Je to z důvodů úspory energie (delší výdrže baterie), protože osvětlení je na energii velice náročné. Hodinky, které mají "plně automatické osvětlení" umí být šetrnější, neboť umí rozpoznat, že je v okolí dostatek světla a v těchto případech osvětlení neaktivují ani při náklonu hodinek k obličeji. Tato funkce je typická pro solární hodinky.

Jak aktivovat automatické osvětlení?

Pro aktivaci automatickho osvětlení přejděte do základního módu (zobrazuje se místní čas) a podržte tlačítko tak dlouho (cca 3s), dokud se v levém, na kvadranty rozděleném displeji, nezobrazí ikonka "A.LIGHT". U modelu GA-110 se zobrazí text "A.LIGHT" dole pod časem.

Automatické osvětlení u G-Shock GA-100 a GA-110

4. Test funkčnosti senzoru náklonu

Tento tip souvisí s předešlým. Aby mohlo automatické osvětlení správně fungovat, je jasné, že hodinky musí mít nějaký senzor, který umí rozeznat náklon hodinek. Funkčnost senzoru náklonu se dá testovat v dalším servisním módu.

V základním režimu místního času najednou zmáčkněte všechny tlačítka kromě pravého dolního, tzn + + . Zobrazí se obrazovka s nápisem TLT (tilt je anglicky náklon). Když hodinky nakloníte směrem k obličeji, tak se na jiném displeji zobrazí čtyři osmičky "8888". Je to informace, že senzor vyhodnotil polohu a náklon hodinek tak, že by bylo vhodné aktivovat světlo.

Gshock GA-100 Test senzoru náklonu TILT

5. Odpočítavací stopky s opakováním

G-Shocky GA-100 osobně vlastním a kromě toho, že je používám na zahradě, nebo při manuální práci, tak je sem tam nasadím na ruku a nesundám celý týden. Je to vždy, když se jedno z mých dětí vrátí od lékaře, který předepsal antibiotika.

V takovém případě na hodinkách v módu odpočítavacích stopek (TIMER) nastavím čas 8:00 a zapnu funkci opakování. Hodinky mě každých osm hodin upozorní, že je čas na léky. Nemusím na nic myslet, nikdy se nestane, že bych zapomněl, nebo z jiného důvodu lék vynechal. Je pravda, že stejno funkci zvládne téměř každý mobil. Ale ten můžu zapomentou v kuchyni, kde ho neuslyším, nebo se může vybít.

Jak nastavit odpočet s opakování?

V základním módu dvakrát zmáčkněte tlačítko a dostanete se do módu TIMER. Pár sekund podržte ADJUST, než uslyšíte pípnutí a na obrazovce začne blikat číslice označující hodiny odpočtu. Pomocí a nastavte požadovaný počet hodin. Tlačítkem MODE přejdete k nastení minut, které měníte stejně jako hodiny a . Opětovným přejdete k nastavení opakování. Jednoduchá šipka vpravo znamená bez opakování, dvě zacyklené šipky znamenají s opakování. Nastavení ukončíte tlačítkem . Odpočet zahájíte, když v režimu TIMER zmáčknete .

ga-100 opakovaný odpočet, timer

Odpočet na 8 hodin s opakováním

6. Ukazatel průměrné rychlosti

Podle mé zkušenosti si většina lidí, kteří nosí GA-100 (nebo podobné modely) myslí, že horní malé subciferníky jsou pouze dekorativní. Ve skutečnosti slouží k zobrazování průměrné rychlosti. Jak to funguje si ale popíšeme v samostatném článku.

A to je vše

Na závěr ještě všem majitelům GA-100, GA-110 a GA-120 připomínám, že je vždy po výměně baterie potřeba provést kalibraci analogových ruček. Nebo přijďte k nám, kalibraci při výměně baterie děláme a zákazníkům, kteří koupili hodinky u nás, vyměníme baterii (včetně tlakové zkoušky i kalibrace) zdarma.

Je ještě nějaká funkce, o které nevíte jak funguje? Napište mi do komentářů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Andreapřed 1725 dny, reagovat
Můžete prosím napsat jakou kombinací tlačítek provedu reset?Nefunguje mi přepínání letního a zimního času a reset předtím pomohl.Díky
Martin Koňaříkpřed 1725 dny
Podle mě hodinky nemají žádný reset. Ten se provede jen při výměně baterie. V jiném článku ale popisuji, jak se mezi letním a standardním časem přepíná.
Adampřed 1670 dny, reagovat
Dobrý den ,chtěl bych se zeptat ,jak nastavit hodinky úplně přesně na sekundy ,jdou mi o 12 sekund pozdě ,dekuju za odpovědět.
Martin Koňaříkpřed 1670 dny
Dobrý den, nastavení času jsem popsal v jiném článku. Když budeme v režimu nastevní času a vyberete si nastavování sekund (sekundy blikají), tak tlačítkem D (pravé dolní) sekundy vynulujete. Pozor ale: když měly sekundy před vynulováním hodnotu do 29s, tak se jen vynulují. Když ale měly hodnotu 30s a výše, tak se vynulují a zároveň se přidá jedná minut. Jinými slovy, čas se zaokrouhlí na celé minuty.

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 10% do 1.5.
4 491 Kč skladem
Zobrazit další