» Blog » Garmin

Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 18.5.2022 | 10 MIN | 9x komentář

Tady se píše historie. Garmin vyrobil outdoorový multisportovní přístroj s AMOLED displejem. A von ten Epix 2 vůbec není špatný.

Nový směr Garminu?

Všechny nás docela zaskočilo, když Garmin vydal najednou Fenix 7 a Epix 2. Jsou to totiž naprosto totožné hodinky s jedním rozdílem – displejem.

Pohnutky Garminu jsou jasné. Poptávka trhu. Dneska jsou na chytrá zařízení kladeny takové požadavky, že Garmin prostě musel reagovat. Musel uspokojit ty, kteří si potrpí na nádherně kontrastní, sytě barevný AMOLED displej. Zarytí Garmiňáci by mohli říct, že je to blbost a Garmin už není čím býval. Ale ono se na to ten displej fakt dobře kouká.

V čem Epix 2 exceluje?

Skoro ve všem, ale pojďme si to shrnout.

Má fakt krásný displej. Už jsem to říkal? Nejen, že je povedený, ale tím, že displej aktivně září, je mnohem vhodnější pro někoho se zhoršeným zrakem. Pokud tedy tento článek bez brýlí vidíte rozmazaně, čtěte dál. :)

I když má krásný displej, má opravdu hodně dobrou výdrž baterie. Dotáhne to až na 16 dní v režimu smartwatche!

Má veškeré podrobné tréninkové funkce, které najdeme například i ve Fenixu či Tactixu.

Do Epixu se dostal vylepšený snímač tepové frekvence a GPS přijímač teď přijímá signál multifrekvenčně. Díky tomu je záznam trasy přesnější.

Do každého Epixu si můžete nainstalovat mapy téměř celého světa a v balení máte voucher ke stažení topografické mapy České republiky.

V čem mě Epix nepotěšil?

Je trochu škoda, že se do Epixu nedostaly nějaké funkce nad rámec Fenixu 7. Díky AMOLED displeji může Epix tak trochu inklinovat k městským hodinkám a mohla se tam dostat třeba možnost telefonování.

Když už ne telefonování, byla by fajn možnost otevřené odpovědi na notifikace.

Jinak není co vypíchnout.

Designu vzdávám hold

Musím uznat, že Epix má ještě o chlup lepší design než Fenix 7. Jsou to úplné detaily, ale prostě se ty hodinky povedly. Hlavně barevné kombinace jsou moc zajímavé.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Například tato verze je absolutní pecka a se vším klidem můžu říct, že se jedná o jedny z nejpěknějších chytrých hodinek, jaké jsem kdy viděl.

Garmin myslel i na něžné pohlaví a muže, kteří fandí bílé barvě.

Moc se mi líbí, že design Epixu se zpestřil barevným tlačítkem START / STOP. Vznikla okolo něj i ochranná hradbička, která zamezuje nechtěnému spuštění či pozastavení tréninku. A navíc mi přijde, že tomu ta hradbička dodává šmrnc.

Důležité je poznamenat, že Epix se vyrábí ve dvou variantách – základní a Sapphire.

Sapphire verze má safírové sklíčko a titanovou lunetu a dýnko. Oproti tomu základní verze má Gorilla Glass sklíčko a ocelovou lunetu a dýnko. Poznáte je jednoduše. Základní verze je jen jedna a je to ta s tmavě šedým pouzdrem a světlou lunetou. A taky má o něco nižší cenovku. Titan je lehčí materiál, a tak Sapphire verze váží 70 gramů, zatímco základní 76 gramů.

Zespod hodinek najdeme snímač tepové frekvence, který je teď lehce zapuštěný do pouzdra. Je to asi milimetr, ale velice důležitý milimetr. Když totiž položíte hodinky na stůl, stojí na kovové části v okolí snímače, nikoliv přímo na snímači jako tomu bylo doteď u všech Garminů, takže mohlo snadno dojít k poškrábání. A to u věci, která funguje na bázi optiky fakt nechcete, protože škrábanec může zkreslovat výsledky. Navíc je teď snímač schovaný pod sklem, což je tvrdší materiál než dosud používaný plast.

Na další technické parametry mrkněte do tabulky:

Garmin Epix 2
Průměr pouzdra 47 mm
Výška pouzdra 15 mm
Šířka řemínku 22 mm (QuickFit)
Velikost displeje 1,3"
Rozlišení displeje 416 x 416 px
Hmotnost  (Sapphire / základní)
70 / 76 g

AMOLED a dotyk prostě patří k sobě

U modelu s AMOLED technologií bych se spíše divil, kdyby displej nebyl dotykový. A samozřejmě je.

Je na to opravdu radost pohledět. Rozlišení je 416 x 416 pixelů a jemnost je (řekl bych na trhu standardních) 326 ppi. Pokud vím, podobnou jemnost mají třeba i iPhony.

Největší pokrok je ale v počtu barev. Zatímco Fenix zobrazuje pouhých 64 barev, Epix jich zobrazí 65 000. Například při zobrazení mapy to jde rozhodně poznat. Ale nejen tam, už při procházení menu vidíte podstatný rozdíl.

SOUBOJ: Garmin Epix 2 vs. Fenix 7
4.4.2022 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Epix 2 vs. Fenix 7

Krom toho, že to vypadá hezky, jaký je praktický účel? Je to lépe čitelné pro někoho se zhoršeným zrakem. LCD displeje jsou totiž podsvícené, AMOLED displeje září. A vzhledem k tomu, že hodinky se dají považovat za relativně malé zařízení, hodí se, když "mrknete a vidíte".

Když už je řeč o "mrknu a vidím", na Epix se nedostala LED svítilna, která je třeba na Fenix 7X nebo Tactix 7. Očividně touto vychytávkou Garmin vybavuje jen ty největší modely.

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Malou nevýhodou je, že displej ve výchozím nastavení zhasíná. Samozřejmě se rozsvítí kdykoliv natočíte ruku směrem k obličeji (a funguje to výborně). Pokud byste chtěli, dá se nastavit i režim Always-On, kdy displej permanentně září a v nečinnosti lehce pohasne. Ale bacha, dost to žere baterku.

Multifrekvenční příjem GPS a opravdu kvalitní snímač tepovky

Dvě věci, které mi při releasu udělaly největší radost – GPS a snímač tepovky.

GPS teď přijímá signál multifrekvenčně a klidně všechny satelity najednou (GPS, Glonass, Galileo). V praxi to funguje takto – na čím větším počtu frekvencí hodinky a satelit komunikují, tím větší je šance na předání informace. Tudíž jsou hodinky o dost přesnější.

Ale pozor! Multifrekvenční příjem má pouze verze Sapphire!

Tady je záznam trasy z nového Instinctu 2, který nemá multifrekvenční příjem polohových dat.

Jde vidět, že mě hodinky sem tam vyhazují ze silnice.

Když se teď podíváme na záznam Epixu 2, mrkněte na tu krásu.

Stejná pohádka je pak snímač tepovky. Odchylky oproti hrudnímu pásu jsou teď minimální. Přispělo tomu kvalitnější prosvícení a více snímacích ploch, které identifikují odrazy světla.

Oproti hrudnímu pásu se hodinky lišily maximálně o 1-2 tepy a i graf je takový nějaký zubatější (čtěte detailnější).

Z takové té klasiky v hodinách najdeme ještě akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, pulzní oxymetr a teploměr.

Výdrž baterie – víc než čekáte

AMOLED displeje bývaly spojené s tím, že mají krátkou výdrž baterie. Dnes už to ale nutně neplatí. Epix 2 je toho důkazem.

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Garmin Epix
V režimu smartwatche
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
16 dní (6 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
21 dní
Příjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
42 hod. (30 hod.)
Příjem všech satelitů
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
32 hod. (24 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
20 hod. (15 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
10 hod. (9 hod.)
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
14 dní

Když to srovnáme s prostřední velikostí Fenixu 7, opravdu tam není tak propastný rozdíl. Epix dost šetří baterii tím, že při sportovní aktivitě zobrazuje data bílé a pozadí je černé. Oproti tomu Fenix to zobrazuje přesně naopak.

Obecně jsem ale fanda neustále rozsvíceného displeje, čímž se doba zkrátí na 6 dní. Pokud ale sportujete tolik jako já, doba se pak zkrátí ještě o několik dní. Reálně jsem se pak dostával na 3-4 dny. Což už je na mě až moc dobíjení. Proto je stále mého srdce šampiónem Tactix 7.

Zároveň je docela velkým rozdílem, že Epix 2 nemá solární dobíjení, které se u Fenixu 7 opravdu posunulo a docela efektivně dobíjí. Jakože... Fakt efektivně.

Lifestylová klasika od Garminu

Lifestylové funkce od Garminu nemá moc smysl vypisovat. Jsou skoro pro všechna zařízení naprosto totožné. Proto si následující dva odstavce vypůjčím ze svojí recenze Fenix 7.

Epixy 2 během dne počítají kroky, spálené kalorie, vystoupaná patra... Takovou tu klasiku, co umí snad skoro všechny chytré hodinky. Já osobně nejvíce používám skóre spánku (0-100) a rozložení třech spánkových fází.

Také sleduji Body Battery, což je nabití vašeho těla na škále od 0 do 100. Na základě vašeho spánku se různě nabijete a během dne na základě vašich sportovních aktivit, hladiny stresu a jiných faktorů se toto číslo snižuje. Pokud si odpočinete, tak i zvyšuje.

Já osobně mám nejradši novou funkci měření VST (variability srdečního tepu), která se objevila  s příchodem nového optického snímače tepovky.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Nejlepší řešení měření VST je přes snímek zdraví. Hodinky během dvou minut změří nejen VST, ale také okysličení krve, průměrný tep, frekvenci dýchání a stres na škále od 0 do 100.

Sám se takto měřím každé ráno a je to skvělý feedback na můj trénink a jeho náročnost pro mé tělo. Nebo třeba náročnost alkoholového opojení.

Nové sportovní fíčury v Epixu 2

Do Epixu 2 se dostaly tři sportovní novinky – Výdrž, poměr Běh / Chůze / Stání a Up Ahead.

Funkce výdrž dokáže v reálném čase počítat, kolik ještě procentuálně máte výdrže, kolik kilometrů dokážete ještě běžet nebo jak dlouho. Osobně mi tato funkce nedává moc smysl pro ultramaratonce, protože to většinou neukáže více než 50 km. Ale všechny distance sčítající maraton a níže, žádný problém. Jen vás to trochu může znervózňovat.

Výdrž se odpočítává na základě vaší kondičky, tréninkové historie, Body Battery a tepovky. Může se tedy stát, že po probdělé noci nebudete začínat na 100 %, budete mít vysoké tepy a výdrž bude klesat mnohem rychleji.

Třeba tady moje klesání výdrže při běhu maratonu.

Poměr Běh / Chůze / Stání v hodinkách chyběl dlouho a konečně je to tady. Na časové ose vám vyobrazuje čas, kdy jste běželi, šli nebo stáli. Je to skvělý nástroj pro analýzu závodu, kdy si můžete říct "Tyjo, na té občerstvovačce jsem stál fakt dlouho!"

Jestli s během zrovna začínáte, může to být velice dobré pro analýzu indiánského běhu.

Další je funkce Up Ahead. Spočívá v tom, že si do mapy můžete zadat body zájmu. Fotografové si můžou naplánovat trasu a vytvořit několik bodů, kde určitě budou chtít vytáhnout foťák. Sportovci si zase můžou zadat určité body na mapě a zadat si tam třeba konkrétní jídla nebo časy, za které se na konkrétní místo chtějí dostat, aby dodrželi cílový čas.

Co sportovního už tam bylo a zůstalo

Já osobně mám nejradši tyto sportovní funkce.

Hodně fandím stavu tréninku. Na základě poměru tréninkové zátěže (nízká aerobní, vysoce aerobní a anaerobní) vám hodinky řeknou, jestli je váš trénink produktivní, nebo ne. Pokud v nějaké zátěži trávíte většinu času nebo naopak málo, trénink se nepovažuje za produktivní.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Pokud váš trénink není produktivní, je dobré využít denní tréninková doporučení. Například, pokud máte málo anaerobní zátěže, denní doporučení vám ten den mohou doporučit intervaly.

Od úspěšnosti vašeho tréninku a hodnoty VO2 Max se pak odvíjí predikce výsledků na 5 km, 10 km, půlmaratonu a maratonu.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Co se  týče sportovních aktivit, najdeme tam:

Běh, Trailový běh, Běh po dráze, Běžecký pás, Krytá dráha, Lezení, Turistika, Chůze, Kolo, Horské kolo, Kolo uvnitř, Golf, Plavání v bazénu, Plavání v otevřené vodě, Triatlon, Swimrun, Síla, Kardio, Lezení uvnitř, Bouldering, Lyže, Snowboard, Lyžování mimo sjezdovku, Běžky, Běžky volný styl, Jóga

A z těch specifičtějších:

Adventure Run, Virtuální běh, Cyklodojíždění, Ultra běh, Cyklotůra, Elektrokolo, Elektrokolo MTB, Cyklokros, Gravel kolo, Tenis, Piklebal, Padel, HIIT, Dýchání, Pilates, Vystoupaná patra, Stepper, Jumpmaster, Loď, Sněžnice, SUP, Surfování, Kiteboard, Windsurfing, Veslování, Veslování uvnitř, Eliptický trenažér, Kajak, Trénink tempa

Spoustu aktivit si pak můžete doplnit v druhotné aplikaci Connect IQ. Co mě velice potěšilo, tak Connect IQ teď máte v omezené formě přímo v hodinkách. Pokud jste tedy připojení k Wi-Fi, můžete si aplikace stahovat přímo z hodinek.

Naopak, co jde teď z mobilu, je nastavování datových polí. Epixy zobrazují pro každou sportovní aktivitu specifické údaje (datová pole) a mohli jste si je nastavit v hodinkách, nikoliv v telefonu (jako to jde třeba u Suunta či Polaru). Teď už to jde i u Garminu.

Zasloužil by si být Epix trochu chytřejší?

Rozhodně!

Myslím, že Epix si o možnost telefonování doslova říkal. Škoda, že ho nebylo vyslyšeno. Pokud ne telefonování, mohla se do něj dostat alespoň možnost otevřené odpovědi. Ani to se bohužel nestalo.

Uživatelé Androidů mohou využít alespoň přednastavených odpovědí.

Ale... Dostalo se tam bezkontaktní placení a je to o chlup pohodlnější, protože PIN můžete vyťukat na dotykovým displeji. A jako již tradičně u vyšších modelů u Garminu, máme tam hudební přehrávač s podporou streamovacích služeb.

Na pomezí chytrých a sportovních funkcí pak balancuje navigace a mapové podklady. Přímo v hodinkách má verze Sapphire předinstalované mapy Evropy. Do základní verze si je musíte nainstalovat. A k hodinkám byste měli dostat i topografický voucher. Nevím, jak u konkurence, ale u nás určitě.

Z navigačních funkcí nejčastěji využívám nahrání GPX souboru do hodinek. Trasu si vytvořím v Mapy.cz, vyexportuji, otevřu v Garmin Connect a odešlu do hodinek. Hračka.

Pro objevování nových tras je super Okružní trasa. Nastavíte vzdálenost, popřípadě i směr, a hodinky vyhodnotí nejoblíbenější okolní trasu v této distanci.

Jaký je rozdíl mezi Sapphire a základní verzí Epixu 2?

Pojďme si to shrnout. Sapphire má navíc:

  • předinstalované mapy Evropy (ostatní verze si je musí stáhnout)
  • dvojnásobné úložiště 32 GB
  • multifrekvenční příjem GPS (lepší záznam)
  • titanové pouzdro a dýnko

Shrnutí na konec

Epix se vlastně na první pohled vybízí jako úplná blbost. Naprosto stejné hodinky akorát s AMOLED displejem.

Ano, v tom je to gró, AMOLED displej.

Není to jen o barvičkách a nějakém plácnutí po zádech, že mám krásný displej. Má to jednu obrovskou praktickou vlastnost – lepší čitelnost. Ani byste nevěřili, kolik potkávám lidí, kteří na displej Fenixu nevidí, protože je prostě až moc mdlý a nekontrastní. S Epixem nebudou mít žádný problém.

A nějaká alternativa? Není. Takovou sporttesterovskou šupu s AMOLED displejem a hromadou chytrých a sportovních funkcí ještě nikdo jiný nevyrobil. Leda tak Suunto 7, ale ty mají oproti Epixu směšnou výdrž baterie.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

PavelSpřed 798 dny, reagovat
Odpověď na otázku - co si myslím o Epixu? Předražený, ale vynikající sporttester. Měl jsem F5, perfektní, přesné, ale pouze na sport. Teď mám AW 6 - super smartky, asi nejlepší na trhu, ale na sport slabé. Tady by měl Garmin zaútočit. Funkce jako AW a perfektní sporťáci jako Fénixy. Lidi by jim urvali ruce :)
Jan Míšekpřed 773 dny, reagovat
Dobrý den, otázka: půjde propojit hrudní pás z Fenixu 2 s Epixem 2? Moc díky za odpověď, H.
Dominik Hokpřed 772 dny
Zdravím, pokud pás komunikuje skrze ANT+ (což předpokládámú, neměl by být žádný problém. Epix 2 totiž podporuje jak Bluetooth, tak ANT+.
M. Zetpřed 750 dny, reagovat
Dobrý den, nevíte jestli má Garmin v plánu pro Epix 2 i variantu "X" (51mm) ?
Matěj Urbaczkapřed 750 dny
Zdravím, informace ohledně nových modelů Garmin bohužel vůbec nemáme, takže nedokážu odpovědět.:-(
Romanpřed 422 dny, reagovat
Zakoupil jsem v černé variantě se safirem a hlavně tím kozenym hnědým paskem… sice nejdražší varianta ale je to naprostá bomba.
miraspřed 391 dny
Myslim, ze jsi dobre udelal, ja jsem koupil variantu Epix Pro Sapphire, silikonovej pasek hned po 5ti minutach vymenil za nylonovej a naprosta spokojenost uz pres rok. Porad bych je za nic nemenil, ani po roce pouzivani a vzhledove jsou fakt super.
Kleinpřed 337 dny, reagovat
Vypadá to, že display by mohl být dobrý jako u tag connected nebo je lepší?
Dominik Hokpřed 337 dny
Zdravím, ty jsem bohužel v ruce neměl. :/

Hodinky zmíněné v článku