» Blog » FAQ

GPS synchronizace času - nejčastější otázky

Tagy: FAQ | Klasické

Martin Koňařík | 30.3.2018 | 3 MIN

Více informací najdete také v našem článku atomový čas z GPS satelitů v náramkových hodinkách.

GPS synchronizace času - často kladené otázky

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

Kde všude mi bude fungovat GPS synchronizace času?

Všude po celé planetě Zemi, kde je aspoň částečný výhled na oblohu. Pro synchronizaci času stačí "vidět" na jediný satelit, což se často podaří i uvnitř budov, poblíž oken. Pro zjištění časové zóny a času (napřílkad po přistání v nové destinaci) je ale potřeba najít signál z alespoň 4 satelitů, což se podaří obvykle jen venku. Příjem určitě nebude fungovat v podzemí, v metru a jinde, kde není viditelná obloha. Svou dostupností má GPS obrovskou výhodu oproti rádiem řízeným hodinkám, které se umí příjmout přesný čas jen v dosahu pozemních vysílačů, pokrývají méně než 10% povrchu planety.

Jaké jsou výhody synchronizace času přes GPS proti hodinkám řízeným rádiem?

Tři hlavní výhody jsou:

  1. Dostupnost všude po celé naší planetě, kde je výhled na oblohu (RC hodinky jen v dosahu pozemních vysílačů).
  2. Pomocí technologie GPS si hodinky umí zjistit svou polohu a automaticky nastavit správnou časovou zónu. U rádiem řízených hodinek je třeba časovou zónu (obvykle prostřednictvím světového města) nastavit ručně.
  3. Zjištění času přes GPS je rychlejší (Citizen už od několika vteřin) než přes pozemní rádiové vysílání (více minut).

Které značky nabízející hodinky s GPS korekcí času?

  • Casio pouzev v modelové řadě G-Shock. Některé modely Gravitymaster, MT-G a MR-G.
  • Citizen v řadě Satellite Wave.
  • Seiko v řade Astron a pár kousků v řadě Prospex a Sportura.

GPS synchronizace času nefunguje. Čím to může být?

Pokud se proces synchronizace ani nespustí: 1) Hodinky jsou v letadlovém režimu (příjem signálu je tedy vypnutý). Vypněte letadlový režim. Nebo nemají dostatek energie. Vystavte hodinky slunci, nebo jinému světlu. Pokud se proces spustí, ale výsledek je negativní, pak hodinky neumí příjmout signál z GPS satelitu. Přesuňte se někam s výhledem na oblohu. Velice výjimečně může proces synchronizace trvat až 13 minut. Tzn mnohem déle, než jste zvyklí. Jde o příjem informací o tzv. přestupné vteřině.

Nastaví se automaticky letní resp. zimní čas?

Záleží na značce a modelu. K březnu 2018 to umí pouze Casio (Seiko a Citizen nikoliv). V čipu hodinek jsou uložené informace o tom, jestli a kdy je v dané oblasti (podle zjištěných GPS souřadníc) letní/zimní čas (DST) používaný. Pokud se někde rozhodnutí o používání DST změní, nebudou hodinky v takové oblastí letní čas správně zobrazovat. Tento problém řeší hodinky, které mají jak GPS, tak bluetooth, pomocí kterého (spojením se smartphonem) si umí aktualizovat informace o používání DST. První takové hodinky byly Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000.

Jaké byly první hodinky s GPS synchronizací času?

Citizen byl první, ale. V roce 2011 Citizen jako první představil hodinky, které uměly příjmout GPS časový signál - Citizen Eco Drive Satellite Wave. Hodinky ale nevyužívaly technologii GPS naplno. Neuměly ještě zjistit svou polohu a nemohly tak automaticky nastavit časovou zónu. To musel uživatel udělat sám. Druhým nedostatkem byla absence automatické korekce času. Funkci bylo potřeba aktivovat manuálně. Dnešní hodinky to dělají automaticky a pravidelně (obvykle každý den).

V roce 2012 uvedlo Seiko své Seiko Astron GPS Solar. Hodinky uměly zjistit aktuální časovou zónu a synchronizaci prováděly automaticky každý den. Je na vás, koho uznáte jako prvního.

Jak funguje GPS synchronizace času?

Jen stručně (podrobněji o GPS na stránkách české Wikipedie):

  • Kolem naší planety krouží přibližně tři desítky GPS satelitů. Nad ČR jich je "viditelných" obvykle 8 (minimálně však 6, maximálně 12).
  • Každý satelil má vlastní atomově přesné hodiny.
  • Hodinky se satelity nekomunikují. Nic nevysílají. Jen přijímají signál ze satelitů, který obsahuje informaci o přesném čase a o poloze satelitů.
  • Aby hodinky zjistily přesný čas, stačí příjmout signál z jediného satelitu.
  • Aby hodinky zjistily svou polohu a tím pádem i časovou zónu, musí příjmout signál z minimálně 4 satelitů. Hodinky zjistí informace o poloze satelitů a o jejich vzdálenosti. Na základě těchto dat umí stanovit svou polohu. Dle polohy určí časovou zónu a umí tak nastavit správné časové pásmo.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře