» Blog » Hamilton

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 21.7.2021 | 7 MIN

Je těžké vyprávět jen jeden příběh, pokud jde o Ventury. Jde o první elektronické hodinky na světě. Zná je každý fanoušek filmových Mužů v černém. Z dobrých důvodů získaly přezdívku Elvisovy hodinky. Ale především, mají jeden z nejikoničtějších designů, které jsme kdy v hodinařině viděli. Hamilton v roce 2021 uvedl dva nové modely Ventura Elvis80 Skeleton, a tak se v dnešním příběhu zaměříme především na toto spojení s Králem rock 'n' rollu.

Elvis Presley Hamilton Ventury miloval. Uvádí se, že měl hned několik Ventur a dokonce jich několik i daroval svým přátelům. Odvážný a futuristický design byl pro něj totiž jako stvořený. Přitahoval pozornost stejně jako samotný Elvis. Nedá se přesně dohledat, kdy Ventury přesně „objevil“, ale byly krokem k tomu, že se stal velkým fanouškem této tehdy americké značky a i později si kupoval nejnovější modely, včetně prvních digitálních hodinek Hamilton Pulsar.

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Jako jeden z nejznámějších mužů na planetě měl silný vliv na popkulturu své doby. Proto když se ve filmu Blue Hawaii z roku 1961 objevil s hodinkami Ventura na ruce, lidé si toho všímali. Nebyla to jen rekvizita, byly to hodinky, které nosí sám Král!

Elvis Presley s hodinkami Ventra během filmu Blue Hawaii.

Elvis Presley s hodinkami Ventura během filmu Blue Hawaii.

Elvis Aaron Presley se narodil do velmi chudých poměrů v roce 1935. Svou první kytaru dostal v 11 letech a základní akordy jej naučil jeho strýc. Jinak to byl spíše samouk a k absolutnímu sluchu se dopracoval díky poslechu hudebních nahrávek. Především měl ale dar od Boha a nezaměnitelný hlas.

Hodinky ve filmu Blue Hawaii jsou ze 14karátového bílého zlata. Dodnes se vlastně neví, zda šlo o Elvisovy osobní hodinky, nebo je tam nastrčili z rekvizitáře filmu. A dokonce ani není známo, kde přesně nyní model je. Údajně totiž minimálně dvě muzea tvrdí, že mají právě tyto „filmové Ventury“.

Samotný Hamilton nicméně během dražby pozůstalosti z Gracelandu v roce 1999 zakoupil hodinky Ventura v bílém zlatě. A i ty mají zajímavý příběh. Bílé zlato nebylo v 60. letech u šperků příliš oblíbené. Bylo považováno trochu za „staromódní“. Presley je koupil (dle dochované faktury z klenotnictví) v roce 1965. Stále ale mají starší verzi strojku 500A, který se přestal vyrábět v 61. Navíc byly na náramku z bílého zlata, ale Ventury se na kovu tehdy neprodávaly.

Bylo ale známo, že Presley upřednostňuje kovotahy před kůží, proto jej zřejmě klenotník vzal z modelu Savitar II. (dalšího z asymetrických děl designéra Richarda Arbiba, jenž navrhl unikátní designy Hamilton Electric včetně Ventur) a vytvořil tak unikátní kousek pro Presleyho.

První nahrávku nazpíval v roce 1953 pro studio Sun Records. Za první vydělané peníze koupil Elvis růžový Caddilac své mamince, na kterou byl kvůli krušnému dětství dost fixovaný. Jeho kariéra skutečně odstartovala v roce 1955 a během velmi krátké doby se stal celebritou světového formátu.

Nebyl to ale zřejmě jen design, který Elvise zaujal. Nesmíme zapomínat, že Hamilton silně odlišný tvar pouzder zvolil záměrně, aby podpořil skutečnost, že jde o „první elektrické hodinky na světě“. Označovaly se jako „hodinky budoucnosti“ a odvážný unikátní design odrážel unikátnost strojku uvnitř.

Hamilton Ventura Electric. První elektrické hodinky na světě.

Hamilton Ventura Electric. První elektrické hodinky na světě.

Na vývoji svých hodinek Electric pracoval Hamilton deset let. Sám si vyráběl interně prakticky všechny součástky. Největším problémem se ukázalo najít dodavatele baterie, která nahradila hnací pero mechanických hodinek. Deset výrobců Hamilton odmítlo, než se poptávku podařilo uspokojit společnosti National Carbon Company (nyní Energizer), která pro hodinky vyrobila speciální baterii.

Elvis má přezdívku Král rokenrolu. Rock and roll se objevil v 50. letech 20. století jako propojení černošské hudby rhythm and blues a bělošské country and western. Za první hit rock 'n' rollu se považuje Rock Around the Clock od Billyho Halley, který zná bezpochyby každý. Jméno hudebnímu stylu dal Alan Freed, americký DJ, který významně zpropagoval nejen černošskou hudbu skrze rádiové vysílání.

Během let se objevily Hamilton Electric v různých designových podobách. Uvnitř byl nejprve strojek H500 (potažmo 500A), který byl ale často poruchový a tím, že šlo o nový typ strojků,  hodináři si s opravami nevěděli rady. Většinu problémů se podařilo vyřešit až s úpravou H505 z roku 1961.

Verze strojků Hamiltonů Electric.

Verze strojků Hamiltonů Electric.

První Ventury byly vyrobeny ze 14karátového žlutého zlata. Měly černý nebo stříbrný číselník a dvojbarevný kožený řemínek, kdy polovina byla prošívaná 24karátovým zlatem. Představeny byly 3. ledna 1957. Cena se pohybovala okolo 200 dolarů ($1 by dnes měl hodnotu necelých $10). Pro zahraniční trh byly vyráběny z 18karátového zlata, pro Jižní Ameriku z růžového zlata (cena okolo 300 dolarů).

Kromě zpěvu se  Elvis angažoval také na filmovém plátně. Prvním z nich byl Love Me Tender z roku 1956 a celkem natočil přes 20 filmů, i když kvalitou příliš nesplnily Elvisovy očekávání. Mezi nejznámější patří Jailhouse Rock (stejnojmennou píseň si rozhodně pusťte) nebo Blue Hawaii.

Šlo o revoluci. Vždyť to byly první hodinky, které jste nemuseli dotahovat. První v historii hodinářství vůbec! I když je ještě před příchodem quartzových hodinek v roce 1969 překonaly Bulovy Accutron, prvenství jim nikdo neupře.

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

První Ventury z 14K zlata s řemínkem poršívaným 24K zlatem. Foto: Watchonista.com

První Ventury z 14kt zlata s řemínkem poršívaným 24kt zlatem. Foto: Watchonista.com

Výroba Ventur byla ukončena po sedmi letech, ale zájem fanoušků zůstal. A tak je Hamilton vrátil zpět do hry v roce 1988, když vydal obnovenou verzi, ale s quartzovým strojkem. Byla to ale filmová série Muži v černém, která Ventury vynesla opět mezi široce vyhledávané a diskutované modely. Od uvedení prvního dílu v roce 1997 se totiž staly „povinnou výbavou“ všech agentů.

Hamilton Ventury nosí všichni Agenti MiB.

Hamilton Ventury nosí všichni Agenti MiB.

Nosil je Tommy Lee Jones, Will Smith, Josh Brolin, Alice Eve a v nejnovějším díle také Chris Hemsworth a Tessa Thompson. Objevily se v nejrůznějších podobách; XXL verzi, v quartzu, s chronografem i s mechanickým strojkem. Více jsme se o tom už rozepsali kdysi v samostatném článku:

V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém
19.6.2019 - Agáta Vřeská
V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém

Hamilton Elvis80

Stále silného vlivu Elvise využil Hamilton v roce 2015. Upravil design pouzdra a uvedl kolekci Elvis80. Připomínal tak 80. narozeniny, které by Elvis Presley oslavil, kdyby byl ještě mezi námi. V úpravách se zaměřil především na lepší ergonomii hodinek, aby lépe seděly na ruce, a to i přes papírově větší rozměry.

V posledních letech před smrtí v roce 1977 inklinoval Elvis k velkým dávkám léků a přibíral na váze. Zemřel ve svém domě Graceland v Memphisu ve věku pouhých 42 let. Spekuluje se, zda šlo o předávkování, nebo infarkt. Jeho dům se změnil v muzeum a po Bílém domu je to druhý nejnavštěvovanější dům ve Státech.

To zůstalo i u novinek z roku 2021. Rozměry 42,5 mm x 44,6 mm a tloušťka 14 mm hovoří o masivních hodinkách, o to více překvapí, jak pohodlně se Ventury nosí. To, co se významně mění, je tak především číselník, respektive skeletonová podoba.

Vytvořit skeletonové hodinky není vůbec snadné. Jsou tady totiž dva klíčové problémy, se kterými se musí vypořádat. Za prvé čitelnost, která je často v důsledku průhledu na součástky ohrožena. Tím druhým je dosáhnout dostatečné atraktivnosti odhaleného strojku.

Jak už víme z modelu Jazzmaster Skeleton Spiky H, Hamilton si s první záludností umí poradit velmi dobře. U Ventur je ale číselník natolik rušný, chce se mi napsat elektrizující, že čitelnost je o něco horší. Navíc se tady potýkáme i s atypickým tvarem pouzdra a může být ze začátku těžší se v tom orientovat. Přesto, že o perfektní čitelnosti na první dobrou nemůže být řeč, je i tak až překvapivě dobrá.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
7.9.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Atraktivnost je pak neoddiskutovatelná. Hamilton nezapomíná na dostatečnou zdobnost při použití Ženevských pruhů na strojku, který vidíme skrze zakřivené safírové sklíčko. Díky odhalení celého strojku vás bude fascinovat nejen pohyb setrvačky, ale také pero, jehož navíjení můžete pozorovat při natahování korunkou.

To zvláštní je ale průhled skrz. Hamilton nechal dýnko kryté opět safírem, takže při nezakrytí setrvačky rotorem vidíte skrze strojek. Nemůže nezaujmout také „prázdný“ prostor, který se utvořil okolo kulatého strojku. Vyvolává jakýsi neklid a současně neodbytně připomíná, s jak mimořádným tvarem máte tu čest.

Strojek, o kterém je pak řeč, je H-10, postavená na ETA C07.111, která má 25 kamenných uložení, běží na frekvenci 21 600 polokmitů za hodinu a nabízí rezervu chodu 80 hodin. To je hodnota, která už se u řady značek Swatch Groupu stává standardem, přesto jde stále o senzační číslo přesahující velkou část konkurence.

Jsou ve dvou provedeních. S černou PVD úpravou doplněný o červené detaily – vteřinovou ručku a elektrický pulz odkazující na původní Hamilton Electric. Druhá varianta je v růžově zlaté PVD úpravě, která se pojí k prvním Venturám. Je elegantnější oproti sportovnější černé verzi, obě jsou ale promyšlené a spojení funguje bezchybně. Nosí se na černém pryžovém řemínku, který k pouzdru zapadá jako dílky puzzlí, výměna za jakýkoli jiný je tedy prakticky nemožná.

Retro-futuristický design Ventur je skutečně jedinečný a zřejmě by fungoval sám o sobě, přesto Hamilton dokazuje, že umí přinášet kus aktuálnosti do svých historických modelů, a to je něco, co rozhodně musíte ocenit (podobně se mu to nedávno povedlo u Hamiltonu PSR). Docílit toho, aby futuristické hodinky působily futuristicky i po téměř 65 letech? Klobouček.

Ventury zřejmě v žádném ohledu nejsou hodinky pro každého. Musíte mít odvahu je nosit. Musíte věřit v jejich sílu, jejich historický a nebojím se říct nestárnoucí odkaz, podobný jako mají hity samotného Elvise.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku