» Blog » FAQ

Mechanický pohon hodinek - nejčastější otázky

Tagy: FAQ | Klasické

Martin Koňařík | 30.3.2018 | 3 MIN

V textu předpokládám, že jsou čtenáři známy základy fungování mechanických hodinek.

Mechanické hodinky - často kladené otázky

Co ovlivňuje rezervu chodu mechanických hodinek?

Délka pera v perovníku a frekvence setrvačky. Čím je hnací pero delší, tím déle dokáže dodávat energii. Maximální délku pera ovlivňuje prostor v perovníku (čím je větší, tím musí být strojek větší a tím pádem i hodinky) a také jeho tloušťka. Tenčí hnací pero může být kolem jádra perovníku vícekrát omotané. Na druhou stranu musí být dostatečně silné na samotný pohon celého soukolí.

Frekvence setrvačky udává, kolikrát za sekundu dojde k pohybu celého soukolí a tím pádem i kolikrát za sekundu dojde k mírnému rozvinutí hnacího pera. Snížením frekvence ze 4Hz na 3Hz (typické např pro Powermatic 80, který je upravený z ETA 2824-2) tedy ušetříme 25% energie a o to zvýšíme rezervu chodu. Na druhou stranu snižováním frekvence setrvačky snižujeme přesnost celého strojku. Jde tedy o hledání kompromisu.

Jaký je vztah mezi hertzy, BPH (polokmity za hodinu) a pohybem sekundovky?

Všechny pojmy se týkají setrvačky mechanického strojku a souvisí s její frekvencí. Frekvence se udává buď v hertzích, které představují počet celých kmitů setrvačky (tam i zpět), nebo v polokmitech za hodinu (BPH, beats per hour). Z hertů na polokmity za hodinu snadno převedeme vynásobením číslem 7200. Hodina má 60 minut, minuta má 60 sekund a celý kmit se skládá ze dvou polokmitů: 60 x 60 x 2 = 7200. Strojek s frekvencí 3Hz má tedy 21.600 polokmitů za hodinu.

Sekundová ručka se pohne při každém polokmitu (1Hz = 2 polokmity). Tzn za sekundu udělá 2x více pohybů, než jaká je frekvence hodinek. 3Hz = tři pohyby setrvačky tam i zpět = 6 polokmitů = 6 pohybů sekundové ručky za sekundu. Nejobvyklejší frekvence strojků v hertzích, v polokmitech za hodinu (bph) a počet pohybu sekundové ručky za sekundu:

  • 3Hz / 21.600 bph / 6 tiků sekundové ručky
  • 4Hz / 28.800 bph / 8 tiků sekundové ručky
  • 5Hz / 36.000 bph / 10 tiků sekundové ručky (strojek se označuje Hi-Beat)

Jaký je rozdíl mezi vláskem a perem?

Jde o součástky mechanických hodinek. Obě jsou ploché spirálovitě svinuté pružiny, ale mají velice rozdílné funkce. Vlásek udává tempo, zatímco hnací pružina (pero) je zdrojem energie.

Vlásek je součást setrvačky (srdce hodinek), umožňuje její kmitání tam a zpět a tím dává hodinkám určité tempo. Prodloužením resp. zkrácením účinné délky vlásku zrychlujeme resp. zpomalujeme chod hodinek. Tohle dělá hodinář, když se hodinky zpožďují, nebo předcházejí. Vlásek je nejjemnější součástka hodinek (asi jako lidský vlas).

Hnací pružina je mnohem mohutnější než vlásek a v náramkových hodinkách je uložen v perovníku. Natahováním korunky (popř. pohybem rotoru u automatických hodinek) se pero navíjí. Svým odvíjením díky pružnosti materiálu, ze kterého je vyrobeno, roztáčí perovník a ten dále roztáčí soukolí. Na délce pera je závislá rezerva chodu.

Jaká je funkce setrvačky v mechanických hodinkách?

Setrvačka, hovorově "nepokoj", je oscilátorem mechanických hodinek a jeho funkcí je udávat hodinkám přesné tempo. Je tvořena plochou pružinou (vláskem), která dodává setrvačce energii a věncem na hřídeli, tedy setrvačnu hmotou. Setrvačka je srdcem hodinek a dodává jim určité tempo. To se stanovuje buď v hertzích, nebo polokmitech za hodinu (bph, beats per hour). Obecně, čím vyšší frekvence, tím je strojek přesnější. Ale neplatí, že všechny 4Hz strojky jsou přesnější než 3 Hz strojky. Obvyklé frekvence jsou 3Hz (21.600 bph), 4Hz (28.800 bph) a vzácně 5Hz (36.000 bph). 1Hz = 2 polokmity. 1 polokmit = jeden pohyb sekundové ručky. U hodinkek s frekvencí 4Hz se tedy sekundová ručka pohne 8x za sekundu.

Pokud se hodinky předcházejí, nebo zpožďují, pak hodinář manipuluje s účinnou délkou vlásku a tím ovlivňuje rychlost kmitání setrvačky a tempo celého soukolí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře