» Blog » Orient

Orient Kanno recenze – Takové normální potápky

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Potápěčské

Dominik Hok | 24.1.2023 | 4 MIN | 4x komentář

Orient Kanno. Potápky s trochu hlasitou lunetou, trochu tichým strojkem, trochu zajímavým designem. Prostě takové normální potápky za přijatelnou cenu, které ničím neoslní, ale zároveň ani nezklamou. To z nich v jistých ohledech dělá perfektní hodinky.

Kano, Kanno? Přezdívka tak trochu na sílu

V hodinkovém světě se čas od času stává, že některé legendární modely dostanou svou přezdívku. U některých značek je tomu tak, že skoro všechny modely mají svou určitou přezdívku (např. Seiko) a podobně je tomu i u Orientu. Pěkný příběh má například Mako, kdy si nějaký fanoušek spletl delfíny na dýnku se žraloky... A na světě byl model Mako (druh žraloka).

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Kamasu je zase japonský název pro barakudu. Její ostré zuby vám mohou připomínat "vyostřené" indexy a ručky. Ale Kanno? Toto mi přijde tak trochu uměle vytvořená přezdívka. Na internetu se původ ani nedaří dohledat a v lehce volnějším překladu by se to dalo přeložit jako vodní nebo snad mořský bůh. Což je docela silná přezdívka pro poměrně dostupné potápěčské automaty.

Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky
30.9.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Takže teď se vybízí otázka... Proč teda Kanno? Upřímně, netuším.

Někdo by si mohl povšimnout, že kdysi byl model Kanno nazýván Kano. Důvodem je, že v japonštině zdvojené "n" přináší štěstí nebo poukazuje na jistou posvátnost. Tak Orient chtěl "božskost" tohoto modelu ještě umocnit.

Jen tak pro zajímavost. V japonštině má zdvojené "n" takovou důležitost, že se dokonce zvažuje, že Japonsko bude globálně označováno jako Japann.

Zlatá střední cesta taky cesta

Víte, když se podívám na sportovní modely od Orientu, vidím specifické znaky u Mako a Ray (který se až podezřele podobá Seiku), ale když se podívám na Kamasu a Kanno... Já vám nevím. Nejsou si ty hodinky až moc podobné? Bylo potřeba, aby Kanno spatřil světlo světa? U některých značek je totiž mezigenerační rozdíl mnohdy větší než rozdíl mezi těmito dvěma modelovými řadami.

Kanno (vpravo) mají rozhodně o něco čistější design, ale spíše než jiný model bych je tipoval na další generaci Kamasu (vlevo).

Kamasu jsou o něco zubatější, mají indexy na lunetě a kvůli tomu na mě působí o něco sportovněji.

Oproti tomu Kanno působí o dost umírněněji. Tady vidím asi důvod vzniku této řady. Potápky se napříč léty staly oblíbeným módním doplňkem, ačkoliv jejich praktické výhody málokdo využije. Od toho také vznikl slovní obrat "kancl diving". Někomu ale potápky přeci jen přijdou až moc sportovní, ale doceňuje jejich specifických design... A ejhle. Máme tady Kanno. Přízemní design s potápěčskými prvky.

Navíc se jim dostalo průměru 44 mm (Kamasu má 42 mm), který se dá považovat za "moderní". Lug-to-lug je to 50 mm a tloušťka pouzdra je střídmých 12,9 mm. Na to, že se jedná o automaty... Moc pěkný.

Mě ale asi nejvíce zaujala zelená varianta, ale na test jsem si vzal variantu na silikonu s červenou lunetou. Proč? Protože takovou červenou jsem ještě neviděl.

Ať už se bavíme o kovotahu nebo silikonu, ani jeden typ vůbec nepůsobí lacině.

Hodinky se nosí skvěle a na mém zápěstí (cca 16,5 cm obvodu) sedly jak prdel na hrnec. Nejsem fanouškem malých hodinek, takže 50 mm (lug-to-lug) mi naprosto vyhovuje.

Kanno jsou takové normální hodinky. Ničím nenadchnou, ničím neurazí. Tvar hodinek nevyniká a hodinky vlastně ani nemají specifický znak, podle kterého byste si řekli "Jo, to jsou Kanno". Já je poznávám jen podle indexu na 12. pozici, specifické hodinové ručky (ta je fakt cool) a ohraničením nad a pod datumem a dnem v týdnu. Kamasu má "daydate" v rámečku.

Bok pouzdra je leštěn do lesku, nožky zase do lehkého matu. Není to ale moc výrazný přechod, takže to není nijak rušivé.

Zpracování hodinek působí solidním dojmem, ale je trochu škoda, že přední stranu pokrývá minerální sklo. To je možná důvod mírného rozdílu v cenách mezi Kamasu a Kanno, protože právě Kamasu má sklo safírové.

Korunka i dýnko je samozřejmě šroubovací, ale oproti konkurenci Kanno nesplňuje potápěčskou certifikaci ISO 6425. Což se v této cenové relaci dá očekávat, ale jsou tu i modely, které mají podobnou cenovku a jsou certifikovanými potápkami – třeba želvy SPRE99K1 od Seika nebo dokonce levnější Promaster Marine NY0086-16LE od Citizenu.

Voděodolnost je do tlaku 20 BAR a další spojitost s vodou najdeme i na dýnku, kde se v kruhu prohánějí dva delfíni. Ne, nejsou to žraloci... Delfíni.

Trochu hlasitá luneta, trochu tichý strojek

Když jsem otáčel lunetou, docela mě zaujal její hlasitý chod se 120 zuby. Po chvilce se ale trochu "rozchodila". Je trochu škoda, že na Kanno se nedostal nultý luminiscenční bod na sčítací lunetě, ale nic, co by od hodinek úplně odtáhlo.

Uvnitř Kanno tepe in-house strojek F6922, který je společný i pro Ray, Mako nebo třeba Kamasu. Pro milovníky hodinkového "tepu" mám špatnou zprávu. Strojek je tichý, téměř až neslyšitelný. Na hodinky musíte ucho vyloženě přiložit, abyste vůbec něco zaslechli. Strojek má možnost ručního nátahu a hacking.

Odchylka by se měla papírově pohybovat mezi -15/+25 sekund za den a rezerva chodu je 40 hodin.

Jak si vůbec Kanno stojí?

Nejvíce se mi vybízí srovnání s Kamasu, na které se dostalo safírové sklo, číselník zaujme sun-burst efektem a působí o něco sportovnějším dojmem. Kanno má sice stejná střeva a kvalitou je na tom dost podobně, ale bohužel se na něj dostalo minerální sklo a design je "přišlápnutější".

Ono ale "přišlápnutý" není vždy špatné. Umírněný design bude o něco přijatelnější ve společnosti, kam by potápky sice neměly patřit, ale co si budeme... Každý je tam tahá.

Kdybych rozumově měl Kanno doporučit, tak jsou tady dvě roviny. Za ty peníze je to skvělý přístroj – in-house strojek, 200 M voděodolnost, kvalitní zpracování, silná luminiscence. Prostě není co vypíchnout. Ta druhá rovina je, že Orient na trh o něco dříve přivedl Kamasu, které má safírové sklo a (subjektivně posouzeno) zajímavější číselníky s gradient efektem. A myslím si, že existence lepšího, staršího brášky, je přesně to, co Kanno škodí.

Kanno je tedy přístroj, který si musíte vybrat očima. Chcete spolehlivé automatické potápky, které zbytečně nepřitáhnou pozornost a věrně budou sloužit? Prosím, tady je Kanno.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 469 dny, reagovat
Ako v pohode je tých buzoloidných 44 mm na 16,5 cm zápästí by som prosil vyobraziť. Díky.
Dominik Hokpřed 468 dny
Posílám. :)
Tomášpřed 468 dny
Prosím teď tu vaši buzuloidni...včetně diesel hodinek pravděpodobně ????
Marekpřed 468 dny, reagovat
Tak tomuto hovorím servis! :) Dík aj za odvahu ísť s kožou na trh.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.