Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem

Tagy: Představení | Orient Star | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 26.4.2023 | 4 MIN

Kolekce Avant Garde je u Orient Star poměrně nová. A vidíte to. Už se stala jedním z tahounů a dostala do výbavy to nejlepší. Dámy, pánové a hodinkoví nadšenci především, přivítejte nové Orient Star Sports Avant Garde Skeleton 2023.

První Avant Gardy se objevily teprve v roce 2020. Modely s výrazným designem kombinující sportovního ducha a odvážnost skeletonů přitáhnou pozornost okamžitě.

Možná ani nejdřív nevíte proč, až po bližším prozkoumání zjistíte, jak rafinovaně jsou navrženy. Číselník působí trojrozměrným dojmem. Dvě vrstvy odlišných barev jsou pečlivě propojeny, aby spolu s indexy a ručkami tvořily celistvý vzhled.

První generace Orien Star Avant Garde skeleton s červenými akcenty.

První generace Orien Star Avant Garde skeleton s červenými akcenty.

Koncept méně vídaný, o to zajímavější.

Novinka pro rok 2023 na tento koncept navazuje, ale troufám si říct, že jej v Orientu posunuli ještě o kus dál. Propracovanější design, lepší strojek a křemíkové krokové kolo budou hlavní doménou nových Avant Gardů, které se tak mají stát vlajkovou lodí sportovně laděné kolekce Orient Star.

Orient Star Sports Avant Garde Skeleton 2023.

Orient Star Avant Garde Skeleton 2023.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Však si za ně ale také připlatíte, a to dokonce násobek ceny současných Avant Gardů. Tak mě napadá – pojďme rozebrat, zda za tu cenu budou vlastně stát za to.

Nejprve ten design. Protože ten je opravdu zajímavý a promyšlený. A to já ráda. Opět vidíme dvě struktury, lehce odlišných barev, ale mnohem sofistikovaněji propojených. Nebýt té sportovní široké lunety se šroubky, klidně bych řekla, že jde o velmi elegantní model. Ostatně na skeletony si Orient Star potrpí a skoro v každé řadě máme pěknou přehlídku. A obvykle velmi originální.

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Pod číselníkem je vidět část strojku, nejvýrazněji mezi 6. a 9. hodinou, kde vykukuje i setrvačka. Nezvyklé je i začlenění ukazatele rezervy nátahu. Tedy, nezvyklé – Orient Star jej používá často, skoro se dá říct, že je to jeho poznávací znamení. Ale obecně se s ním s takovou pravidelností nesetkáváme.

U designu je pak ještě třeba zmínit navazující ocelové pouzdro ve velmi tradičním pojetí kartáčovaných ploch a tenkých, zrcadlově vyleštěných linek (pomocí metody Sallaz). Výrazná je pak luneta, která je pevná, broušená a s výraznějšími šroubky, které právě dodávají tu robustnost a sportovní grády.

Rozměry jsou 50 x 42,3 x 12,4 mm. Jde tedy o větší, ale pořád dobře nositelné hodinky, zvláště, když jde o sportovní kolekci.

Materiálově jde o klasiku v podobě oceli 316L a safírové sklíčko s antireflexem, které by mělo zvládnout až 99 % odlesků. Takže téměř nepoškrábatelné a takřka neviditelné.

Dýnko je pak průhledné (safírové sklíčko odkrývá strojek zdobený ženevskými pruhy) a šroubovací. Voděodolnost je stanovena na 100 metrů.

Model se pak nabízí v celoocelovém provedení (RE-BZ0001S) včetně ocelového náramku, nebo s pouzdrem s tmavou PVD úpravou na nylonovém řemínku (RE-BZ0002B), ovšem typu Cordura Ballistic Nylon, který je extrémně pevný a původně vyvinutý pro vojenské neprůstřelné vesty. Ke sportovnímu modelu rozhodně skvělá volba.

Čitelnost je u skeletonu vždycky na pováženou. Ručky mají tendenci splývat a u Avant Gardů se nedá tvrdit, že jde o perfektně kontrastní kousek. I tak to ale vybalancovali dobře a luminiscenční vrstva (Luminous Light) je u první generace velmi efektivní, takže u novinky se dá čekat přinejmenším to stejné.

A to nejlepší na konec. Kalibr.

Ten je samozřejmě in-house od Orientu (tedy v trochu ledabylém pojetí in-house, kdy víme, že součástky dodává Epson) a nese označení F8F64. A pokud se nepletu, v této podobě jej vidíme poprvé.

A rovněž vůbec poprvé má strojek rezervu 60 hodin (u automatů Orient Star je to obvykle 50 hodin, u mechanik bez automatického nátahu pak 70). Nese 24 kamenných uložení a samozřejmostí je hacking.

Třída strojků F8 je u Orient Starů ta nejvyšší (nejlepší zpracování, zdobení i přesnost) a doposud jsme jej viděli pouze u Orient Star Classic Skeleton, který představili u příležitosti 70. výročí značky Orient.

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

Teď bude i v automatické podobě. Co zůstává, je křemíkové krokové kolo, které se vyznačuje jednak modrým zbarvením, jednak – a především – antimagnetickými vlastnostmi. Přesnost by se tak neměla dostat mimo rozhraní +15~-5 sekund za den.

Křemíkové krokové kolo je antimagnetické, výborně odolává korozi, opotřebení a díky tomu nepotřebuje tak často promazávat. Navíc je přirozeně lehčí a tvrdší než ocel. Hladký povrch minimalizuje odchylky způsobené třením a strojek může být přesnější. Výrazná modrá barva vznikla aplikací oxidu a polysilikonového filmu.

A právě za tuto kombinaci designu, materiálů a strojku si Orient Star říká vyšší částku, která by se měla pohybovat okolo 57 tisíci korun.

Konkurence

Samozřejmě se nabízí hned první generace Avant Garde, která je cenově dostupnější, ale není tak vymazlená. Z dalších značek je to pak Edox, který má v nabídce skeletonové Delfiny.

Edox Delfin Mecano je rozhodně povedený model, který navíc připomíná slavné Zenith Defy, ovšem za zlomek ceny. Když pomineme srovnání designu, což je vždycky otázka spíše individuálního vkusu, Edox má o třídu horší strojek, což se může odrazit i na horší přesnosti, menší zdobnosti a nemá antimagnetické komponenty jako Avant Garde.

Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy
7.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy

I tak je to důstojný protivník, i když spíše pro první generaci Avant Gardů. A napadá mě ještě jedná zajímavá alternativa – Ventury. Protože pokud se bavíme o originálním designu a netradičním konceptu, Ventura je dokonalým příkladem.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

Anebo možná zapomeňte na konkurenci. Protože Avant Gardy jsou neuvěřitelné šupy už v první generaci, a nově vylepšená verze je pak vyloženě pohlazeníčko pro milovníky hodinařiny.

* Cena i termín doručení v rámci ČR bude ještě upřesněn.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku