Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

Tagy: Představení | Orient Star | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 3.10.2023 | 5 MIN | 1x komentář

Orient Star představil novou kolekci nazvanou M Collection. Půjde o nejprémiovější modely, nabízející to nejlepší z nabídky Orient Star. Co si pod "M" kolekcí představit a které modely tam spadají? Jdeme to prozkoumat.

Nově vznikly tři M kolekce: univerzální M34, vysoce elegantní M45 a potápěčské M42. Všechny jsou prezentovány vymazlenými modely a odkazují na řeckou mytologii či hvězdokupy.

Modely M34 jsou inspirovány hvězdokupou v souhvězdí Perseus, známém každoročním meteorickým deštěm Perseid, M45 vzpomíná hvězdokupu Plejády a M42 je název hvězdokupy v souhvězdí Oriona, údajného syna boha Poseidona, starořeckého boha moře.

Všechny vychází ze známých modelů z již zavedených řad, tedy Classic (M45), Contemporary (M34) a Sports (M42). Ale přináší unikátní design a pocit luxusní prémiovosti. V podstatě se dá říct, že Orient Star vyzobal ze svých tří standardních řad to nejlepší a pro jasnější odlišení od základnějších modelů je označil M.

S tímto oznámením samozřejmě nabídl i několik novinek. A že je na co se koukat. Pojďme si je podrobněji představit.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45

Kolekce M45 vychází z řady Classic a jde tedy o vysoce elegantní modely.

Název M45 je doslova hvězdným odkazem, ne náhodou v ní tedy najdeme modely s komplikací fáze měsíce. Nadšencům do astronomie se možná vybaví Messier 45 – název hvězdokupy Plejády, která je od Země vzdálená zhruba 440 světelných let.

Je ale také známá jako Kuřátka nebo Sedm sester a pojí se k tomu jak jinak než romantický příběh. Údajně jde o sedm dcer titána Atlase, který je proměnil na hvězdy. Jedna z dcer se ale zamilovala do člověka a ukryla se s ním v lesích na Zemi, a proto je vidět pouze šest hvězd.

Plejády – Elihu Vedder, 1885

Plejády – Elihu Vedder, 1885

Podobný příběh nenajdeme jen v antické mytologii, ale i v Japonsku, kde se Plejádám říká Subaru (proto má japonská automobilka Subaru ve znaku právě 6 hvězd). A právě tak hvězdná má být i kolekce Orient Star M45.

Není to krásný příběh? Stejnou fascinaci budete prožívat při pohledu na několik nových modelů Orient Star M45 Moonphase, které byly představeny v rámci uvedení M Collection. Inspiraci čerpají z nekonečné krásy přírody.

Začneme modelem Orient Star M45 RE-AY0121A s tmavou perletí a hnědým gradientem, symbolizujícím jezero Tazawa za noci s blížící se zimou. Podzimní barevné tóny, černý okraj připomínající jezero v noci, stříbrný měsíc plující mezi mraky… Jako bych stála přímo u Tazawy.

Vše doplňuje bronzová luneta (ocel s povrchovou úpravou), která je v souladu s hnědým odstínem koženého řemínku. A protože jde o prémiový model, byla zvolena Cordovan kůže, jedna z nejjemnějších kůží vůbec.

Součástí balení limitované edice o počtu pouhých 180 kusů je také ocelový náramek s motýlkovou sponou. V Orient Star mysleli i na detaily, jako jsou menší odebíratelné články pro přesnější doladění velikosti. To nebývá pravidlem, ale rozhodně by mělo být.

Sklíčko je dvoustranně zakřivený safír s antireflexní vrstvou na obou stranách, čímž je zajištěna fantastická čitelnost s minimálním odleskem.

Průhledné dýnko hodinek je rovněž opatřeno safírovým sklíčkem, takže je odhalen pracující strojek s krásnou úpravou.

Jde o automatický mechanický kalibr F7M65, který nabízí rezervu chodu 50 hodin a také stabilní vysokou přesnost +15 sekund až -5 sekund za den.

Pouzdro je z chirurgické oceli o rozměrech 41 mm v průměru, 49 od nožky k nožce a tloušťce 13,8 mm. Voděodolnost je pro společenské hodinky standardních 5 ATM, tedy 50 metrů.

Druhý model nese označení Orient Star M45 RE-AY0119L a okamžitě vás zaujme unikátním modrým číselníkem, který má znázorňovat mystické seskupení hvězd, jež prosvěcuje noční oblohu.

Efektu bylo dosaženo třífázovým výrobním procesem, kdy se nejprve vyrazil vzor hvězd a až následně se nanášela barva. Vznikl tak nejen jedinečný gradient od světlejší modré k téměř černé na okrajích, ale také pocit třpytivých hvězd, to vše měnící se díky hloubce v závislosti na úhlu pohledu.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity
22.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity

Číselník je pak ještě potažen speciálním nátěrem, který dodává výsledný efekt noční oblohy.

Ocelové pouzdro, opět o průměru 41 mm, je potaženo černou PVD úpravou, která v kombinaci s noční modří dotváří zamýšlený efekt k dokonalosti.

Opět se setkáváme s komplikací měsíční fáze, ukazatele rezervy nátahu a uvnitř nám tiká stejný strojek, tedy interní kalibr F7M65 s rezervou 50 hodin při 3Hz frekvenci. Voděodolnost je 50 metrů.

Stejně jako předchozí model se nabízí na prémiové Cordovan kůži. Je zajímavé, že tento model byl v limitované edici určen pro japonský trh na exotičtější krokodýlí kůži, ale pro celosvětový trh byla zřejmě z důvodu omezení exportu zvolena právě Cordovan. Řemínek je opatřen překlápěcí sponou v černé úpravě.

Model v této globální verzi byl vyroben pouze v 80 kusech. Číslo limitované edice je vyznačeno na dýnku. Do Česka se dostane nejvýše pár kousků.

Orient Star Contemporary Semiskeleton F7 M34

Převážně z řady Contemporary vychází kolekce M34.

Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe
22.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe

Z novinek pro rok 2023 byly představeny modely s označením Semiskeleton. Přesto vidíme skrze číselník pouze odhalenou setrvačku, zbytek strojku je schován za perleťový číselník. Ale užívat si můžeme i mimostředovou sekundovou ručku, a pro značku Orient Star tradiční zobrazení rezervy chodu.

Modely M34 se vyznačují dynamicky zkoseným pouzdrem, jemnými linkami leštěnými tradiční metodou Sallaz a samozřejmě nádhernými odstíny číselníků.

Název M34 je zkrácený název hvězdokupy v souhvězdí Perseus a číselníky byly inspirovány polární září. Nabízí se ve třech provedeních. Model RE-BY0004A s modrým gradientním číselníkem, model RE-BY0005A se zeleným odstínem perleti a konečně limitovaná edice RE-BY0007A o počtu 500 kusů s tmavě šedou perletí.

Kolekce Orient Star M34 Semiskeleton.

Kolekce Orient Star M34 Semiskeleton.

Limitovaná edice má navíc v balení kožený řemínek. Kovové náramky pak mají vždy překlápěcí sponou s pojistkou.

Všechny také spojuje ocelové pouzdro o průměru 40 mm s délkou 47,3 mm a tloušťkou 13 mm. Uvnitř všech tří tiká automatický kalibr F7F44 s rezervou chodu 50 hodin, 24 kameny a garantovanou přesností +15/-5 sekund za den. Strojek můžeme pozorovat přes safírové sklíčko dýnka.

Modely vycházející z kolekce Contemporary jsou zamýšleny jako vysoce univerzální hodinky. Tedy pro velkou škálu příležitostí. Proto nabízí prémiové zpracování, elegantní design, a přesto vysokou voděodolnost 100 metrů a dynamický styl v kombinaci s praktickým ocelovým náramkem. Všechny modely M34 disponují také safírovým sklíčkem chránící číselník, a to s oboustrannou antireflexní úpravou.

Do kolekce M34 budou nově spadat i modely Orient Star Avant Garde se strojky F8 a křemíkovým krokovým kolem.

Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem
26.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem

Orient Star Diver M42

Do poslední, sportovní kolekce M42 se nově zařadí několik modelů z řady Sports. Konkrétně Orient Star Diver 1964.

Pro japonský trh byl v rámci prezentace nové řady M Collection uveden i nový model, a sice Diver 1964 v titanovém pouzdře. Na novinku pro celosvětový trh si ale zřejmě musíme ještě počkat.

Zmíněné potápěčské modely jsou rovněž v prémiovém zpracování, a tak není divu, že jej Orient Star chtěl vyzdvihnout. My už o nich ostatně pěli chvály v dřívějších článcích:

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Orient Star Sports 1964 Diver
24.7.2023 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver's RE-AU05 recenze – Povedená limitka s neuvěřitelnou lumi

A máme i o této kolekci video

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 204 dny, reagovat
Tie moonphase su take paprdovske :)