» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports „Field“ recenze – Nový přírůstek do řady Seiko 5

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Vojenské

Lukáš Lenart | 6.10.2021 | 6 MIN | 1x komentář

Již při prvním pohledu je jasné, že nové „field", čili hodinky vojenského stylu od Seika nepředstavují žádnou zásadní inovaci, alespoň co se vzhledu týče. Pokud vlastníte, nebo jste jen někdy narazili na modely SNZG, které reprezentovaly „field" větev v původní řadě Seiko 5, můžou vám připadat nové vojenské modely SRPG jako neoriginální. Avšak pohlédneme-li na tyto hodinky z druhého, lichotivějšího úhlu, vyplyne holý fakt, že v nových vojenských modelech SRPG byly skloubeny ty nejatraktivnější vlastnosti jejich dříve zmíněných předchůdců.

Historické okénko do novodobých dějin Seiko 5

Pojďme si rychle zrekapitulovat jaký je nynější stav řady Seiko 5 a jak do ní zapadají nové modely SRPG. Před dvěma lety byla obrozena řada Seiko 5 Sports, jejímž základem se staly modely Seiko 5 SRPD Show Your Style, které okamžitě vyvolaly rozruch mezi skalními příznivci tohoto japonského výrobce hodinek.

Kontroverzí opletené modely SRPD totiž vizuálně vycházejí z dnes již legendárních modelů SKX, avšak nemají jejich typickou voděodolnost 200 m (nejde tedy o potápky, pouze o hodinky imitující tento sportovní vzhled). Ortodoxní fanoušci Seika mohli v tomto kroku vidět lenivý manévr sloužící k obohacení se na jimi milovaných, již nevyráběných modelech SKX.

Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací
9.8.2019 - Agáta Vřeská
Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací

Na druhou stranu pro běžné uživatele, jejichž nejhlubší ponory sestávají z plavání v bazénu a „šnorchlingu", představují modely SRPD mechanicky vyspělejší, a hlavně na trhu dostupnou obdobu původních SKX. Modely SRPD byly následovány velikostně menšími modely Seiko 5 Sports SRPE bez otočné lunety, které lze považovat za dokonalé zpracování moderních sportovních hodinek, díky čehož byly komunitou dobře přijaty.

Seiko 5 Sports bez otočné lunety: představení adepta na každodenního otloukánka
9.6.2020 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports bez otočné lunety: představení adepta na každodenního otloukánka

Na úspěch modelů SRPE nyní navazuje nový člen rodiny Seiko 5, a to modely SRPG. Ty byly navrženy dle podobné formule jako modely SRPD – pouzdro je inspirováno úspěšnými modely, jejichž výroba byla přerušena, zatímco po mechanické stránce hodinky odpovídají současným standardům. Pojďme si tedy nové, cenově dostupné „field“ hodinky od Seika přiblížit.

K věci, aneb čím vás nové „field“ modely nadchnou

Jak jsem již uvedl, tyto hodinky jsou vzhledově velmi podobné na model typu Seiko 5 SNZG, tudíž se opět setkáváme s rysy jako jsou indexy značené arabskými číslicemi a přítomnost korunky spolu s ukazatelem data a dne v týdnu na pozici tří hodin.

Významným rozdílem je redukce velikosti pouzdra, které má u nových „field“ modelů průměr 39,4 mm a symbolizuje jakýsi návrat k historickým kořenům, kdy „field“ hodinky představovaly oproti hodinkám určeným pilotům opravdu drobné mechanické kousky.

Nenechte se však zmýlit, v žádném případě hodinky nepůsobí příliš drobně. Díky rozumné „délce“ pouzdra, tedy vzdálenosti nožek označované jako „lug to lug distance“, která činí 48,1 mm, sedí tyto hodinky příjemně jak na menších zápěstích, tak nepůsobí poddimenzovaným dojmem na zápěstích větších obvodů.

Korunka na třech hodinách je tak akorát vysoká, tudíž zbytečně nevyčnívá a její velikost umožňuje příjemný nátah hodinek. Počkat řekl jsem nátah? Ano je to tak, nové SRPG, stejně jako zbytek členů nové řady Seiko 5, jsou vybaveny strojkem 4R36, který využívá rotoru pro automatické natahování hodinek, ale lze tyto mechanické krásky natáhnout i manuálně pomocí korunky.

7 990 Kč (doručíme do 15.5.)

Pokud se tedy rozhodnete hodinky nosit po delší době, již jimi nemusíte třepat jako tomu bylo u starých modelů využívajících strojky 7S26, pouze je elegantně manuálně natáhnete.

Krom toho tento strojek při povytažení korunky do druhé pozice zastavuje sekundovou ručičku, tudíž lze docílit velmi přesného nastavení času. První pozice korunky pak slouží k rychlému nastavení dne a data.

Dalším faktorem, který vám pravděpodobně vykouzlí úsměv na tváři je rozpětí nožek pouzdra, jež činí 20 mm. Díky tomu bude na tyto vojenské kousky možné sehnat nesčetné množství řemenů, kterými budete moct v mžiku proměnit jejich vzhled.

Za vhodné rozhodnutí také považuji zbavení se vystouplého „chapter ringu“, jež u modelů SNZG zabíral značnou část číselníku a znemožňoval dosažení minutové a sekundové ručky k indexům. U nových SRPG se s tímto problém již nesetkáváme, naopak jsme svědky výborné čitelnosti času zprostředkované dostatečně dlouhými ručkami.

Jako absolutní třešničku na dortu vnímám volbu sklíčka u těchto hodinek. Jistě, jde o Hardlex, tedy minerální krystal z dílen Seika, který je typickou volbou pro většinu jejich modelů dostupných pro širší veřejnost. Avšak u těchto hodinek není sklíčko ploché, nýbrž je vypouklé, díky čehož si krásně hraje s dopadajícím světlem. A jelikož jde o „single dome crystal“, tedy typ sklíčka, kdy je konvexně vyklenutá jen jeho vrchní strana, je možné při pozorování z mezních úhlů sledovat impozantní distorzi obrazu.

Z čeho lze vybírat

K dispozici je tentokrát nejen po víceru barevných variant ciferníků, ale mezi modely se liší jak způsob úpravy povrchu pouzdra, tak i přítomnost kovového tahu či NATO řemene a u některých modelů také koženého řemínku. Modely opatřené NATO řemenem mají jemně strukturovaný ciferník a díky využití technologie pískování jsou jejich pouzdra matná, tak jako tomu bylo u modelů SNZG z původní řady Seiko 5.

Seiko

Seiko "field" jsou dostupné v různých barvách číselníku, na oceli, NATO i kůži.

U modelů Seiko 5 Sports SRPG27K1 a Seiko 5 Sports SRPG29K1 je povrch pouzdra i ocelového tahu kartáčovaný, zatímco jejich strany jsou leštěné. Kontrast mezi kartáčovanými a leštěnými plochami pak těmto modelům dodává na rafinovanosti.

Nic není jen růžové

Jak již podnadpis napovídá, nové „field“ modely mají své mouchy. Nicméně jde spíše o octomilky nežli masařky. Jako první bych uvedl nepřítomnost antireflexní vrstvy na sklíčku. U tohoto nedostatku jsem čekal, že půjde o zásadní komplikaci, vzhledem ke konvexnímu vyklenutí sklíčka.

Nutno podotknout, že již po pár minutách testování hodinek jsem byl uveden v omyl, poněvadž jsem nepostřehl takřka žádné problémy s čitelností, za což asi z většiny vděčíme výborné přehlednosti ciferníku.

Druhá výtka se týká ocelového tahu, platí tedy pouze pro modely SRPG27K1 a SRPG29K1. Ocelový tah, stejně jako články nasedající na pouzdro jsou duté, což je typickým znakem pro hodinky z řady Seiko 5 (staré i té novodobé).

Musím však uznat, že i přes použití dutých článků náramek není ani z poloviny tak hlučný jako tomu bylo u starých modelů, dobře sedí, a hlavně netrhá chlupy. Osobně si však myslím, že by Seiko mělo v této finanční kategorii pozvolna začít přecházet k tahům se solidními ocelovými články.

Má poslední výtka není zcela negativní povahy, jelikož adresuje luminiscenci těchto hodinek. Luminiscenčním barvivem jsou obarveny ručky a malé obdélníčky představující hodinové indexy. Nepochopte mě špatně, navzdory tomu, že jde o vojenské nikoli potápěčské hodinky je luminiscence dosti silná.

Bohužel právě malý rozměr hodinových indexů může vyvolávat dojem, že je luminiscence nedostatečná. Ale jak jsem již uvedl, toto není výtka v pravém slova smyslu, protože zvolený typ číselníku neumožňuje tuto chybu napravit z prostorových důvodů, ledaže by byly luminiscenčně ošetřeny arabské číslice značící jednotlivé indexy.

Jde o vyvážený balíček vyplňující mezeru na trhu

Pokud v mírném poklusu budete míjet vitrínu s vystavenými modely SRPG na NATO řemeni, snadno může dojít k tomu, že je zaměníte s již ikonickými Hamilton Khaki Field. Jistěže vojenské hodinky od Hamiltonu s mechanickým nátahem jsou na zcela odlišné úrovni než ty od Seika. Tento rozdíl se však zrcadlí v ceně, což činí z nových „field“ modelů od Seika ideální a pro širší veřejnost dostupnější alternativu k těm od Hamiltonu.

Pokud bych měl nové vojenské hodinky z řady Seiko 5 vystihnout jedním slovem, bude to nejspíše „proporční". Vskutku vše v těchto hodinkách, od velikosti pouzdra přes volbu šířky řemene či tahu, až po velikost ruček působí proporčně. Tato vlastnost možná nezaujme oko náhodného pozorovatele, ale majiteli těchto hodinek rozhodně vnese klid do duše.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jaroslavpřed 321 dny, reagovat
Sice už jedny automaty mám od konkurence ( Orient ), ale tyhle nestárnoucí klasiky v novém hávu a ,,field" provedení mi nedají spát. jak už někdo napsal, víc než dobrý vstup do světa automatických hodinek. Navíc od renomované japonské firmy, krerá má mnohá prvenství v inovacích časomíry. Shrnuto a podtrženo: není nad mechaniku a nadčasovou klasiku.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.