» Blog » Seiko

Seiko Presage Classic Series – Přesně tohle Seiku chybělo

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 11.3.2024 | 6 MIN | 7x komentář

Když jsem před pár dny zaregistrovala novou kolekci Seiko Presage nazvanou Classic, bála jsem se jen jedné jediné věci – že půjde o speciální kolekci určenou jen pro vybrané butiky. Jinými slovy, že se k nám tyto nádherné modely nedostanou. Uff. Obavy byly zbytečné. Přivítejte Seiko Presage Classic Series, jaké jsme v Presage nabídce ještě neměli.

Začnu rychlým přehledem faktů. Nově Classic Series začíná pěticí modelů. Tři z nich jsou klasické trojručky s datumovkou, dva modely nabízí open heart a 24 hodinový ukazatel.

Pro celou pětici ale platí, že přichází v novém pouzdře, se strojky se 72 hodinami rezervy chodu, 100metrovou voděodolností a skutečně krásnými číselníky, jaké v této ceně umí jen málo značek se Seikem v čele.

27 500 Kč (doručíme do 24.6.)

Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"
17.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"

Číselníky jak je umí právě Seiko

Ano, číselníky jsou první, co vás určitě taky zaujalo. A tak to nebudu odkládat. Seiko doslova mluví o „složitě texturovaných vzorech zachycující a odrážející okolní světlo a vytvářející zvýšený pocit hloubky a krásy“.

32 200 Kč (doručíme do 24.6.)

Inspirací tady byly přírodní textilie, jako je hedvábí a surová hedvábná příze. U trojruček je vidět trochu jiná textura než u open heart modelů, které mají radiální vzor.

Podstatné je zakřivení číselníků, které dodává další hloubku. A to není vše. Jsou tady detaily, které mě naprosto dostaly. Všimněte si zakřivení indexů v horní části, které kopíruje zakřivení číselníků. Pěkné, že? Zaměřte se na zakončení sekundové ručky. Vidíte to? Ano, a to stejné se děje u minutové ručky. Jemné zakřivení, které podtrhuje ten pověstný smysl pro detail, pro který Seiko máme tak rádi.

A teď příběh. Milujete příběhy, jaké umí Seiko vyprávět? Pak jste na správném místě. Seiko totiž nevytváří své číselníky náhodně. A dokonce ani barvy nevolí náhodně. Spojuje tady své technologické znalosti s hrdou láskou ke kultuře a historii. A abych se přiznala, tohle byla jedna z vůbec prvních věcí, pro které jsem si Seiko oblíbila a proč byly před těmi mnoha lety právě Seiko moje první hodinky.

Ale dost sentimentu. :) U nové kolekce Classic zvolilo Seiko přírodní textilní materiály pro jejich historické využití a také jemnost. Protože tato kolekce má být jemná a elegantní v klasickém slova smyslu.

Všechny barvy pak mají své jméno.

  • Shiroiro – barva nebělené přírodní látky, která inspiruje dva ciferníky v kolekci
  • Sensaicha – tlumená zelenohnědá, která byla módní během období Edo
  • Araigaki – vybělená barva ovoce kaki, plodu tomelu japonského
  • Sumiiro – šedočerná barva původně používaná na oděvech, které nosili mniši

Pouzdro a náramek

Ještě jsem nezmínila pouzdro, že?

Záměrně. Teď už jste totiž namlsaní jemností číselníků a krásných detailů a použité pouzdro to jen umocní. Průměr je 40,2 mm s tloušťkou 13 mm o délce 46 mm pro všechny verze.

Nožky jsou dle vizualizací poměrně krátké a nenechte se zmást základními fotkami Seika, kde se pouzdro jeví obyčejně. Ve skutečnosti je jemně kaskádovité od nožek až ke sklíčku a kromě horní hrany nožek je v leštěné podobě.

Navazující náramek si bere inspiraci v 70. letech. A počítejte se mnou… Dva, tři a dva – sedmičlánkový náramek působící velmi vzdušně, jemně, umně kombinující broušení s leštěnými články.

„Články náramku mají ergonomický tvar se zakřiveným horním povrchem a redukcí kontaktních bodů kolem zápěstí pro pohodlné nošení a lepší estetiku. Krátká délka každého článku zvyšuje pohodlí náramku.“

Sklíčko je dvojitě zakřivené, safírové a s vnitřním antireflexem. Vše tak, aby podtrhlo zakřivení a krásu struktury číselníků. A zajistilo odolnost vůči poškrábání i skvělé podmínky pro čitelnost.

Kalibry 6R5 se 3 dny rezervy chodu

Modely s otevřeným srdcem nesou strojek v Presage kolekci již známý – 6R5J a zaujme především ty z vás, kteří se na strojek rádi koukají nejen přes dýnko, ale oceňují i pulsování setrvačky na číselníku.

Já si čím dál víc vážím minimalismu, a proto se víc těším na nové tříručky (s datumovkou, která by tam snad ani nemusela být).

Použitý strojek s označením 6R55 je poměrně nový. Představen byl zhruba rok nazpět a to pro King Seiko modely. V kolekci Presage jej vidíme úplně poprvé. Na tentýž strojek vsadilo Seiko u novinky Prospex 1965 Heritage Diver´s Watch SPB451, 453 a 455.

Unikátní na něm je deklarovaná rezerva chodu 72 hodin, tedy 3 dny. Seiko má u základnějších strojků stále svých cca 42 hodin, nicméně právě vyšší úroveň značena jako 6R se vyznačovala vždy vyšší rezervou, zpravidla 70 hodin. Dosáhnutí na celé tři dny se Seiko z nějakého důvodu rozhodlo demonstrovat i na číselnících s tímto kalibrem. Krok, který moc nechápu (v době běžných 80 hodinových rezerv konkurence) a trošku to hyzdí tak nádherný číselník, který by si zasloužil maximální čistotu.

27 500 Kč (doručíme do 24.6.)

Ale reakce Seika na potřebu (trendu?) zákazníků delší rezervy chodu je samozřejmě adekvátní. Strojek bohužel běží pouze na nižší frekvenci 3 Hz, tedy 21600 polokmitů za hodinu. Jinak zde najdeme vše, co Seiko umí tak skvěle – účinný oboustranný nátah díky Magic Lever, hacking, Diashockovou ochranu a použití Spronu 510 pro vlásek setrvačky a také antimagnetickou odolnost 60 Gs.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Udávaná přesnost při běžné teplotě je -15/+25 s za den. Z komplikací nabízí ukazatel data, který je u Presage modelů na 3. hodině (u Prospexů např. mezi 4. a 5. hodinou).

Strojek je vidět přes průhledné dýnko a má decentní zdobení.

Argumenty proti?

Slyším je. Jako vždy, u značek tak důvěrně známých, že si troufáme.

Moc nudné? Ano, konečně u Seika, pokud jako nudné označujete něco, co je z podstaty navrženo jako klasické a elegantní. Vítám tento základní styl.

Moc malé/moc velké? Nikdy se nezavděčíte všem, že? Tady by to mohl být zajímavý střed. Dost malé pro pohodlné nošení, dost velké, aby byly stále dost "mužné".

Moc drahé? Počkám si, až je budu mít v ruce. A vy byste měli taky.

32 200 Kč (doručíme do 24.6.)

Shrnutí a očekávání

Za mě představují nové Seiko Presage Classic něco, co dlouho chybělo a co jsem upřímně nikdy nechápala, že právě u Seika v současné nabídce chybí – a sice jednoduchou, dostupnou a přitom prémiovější krásu elegantních a ryze společenských hodinek.

Kolekce Presage je dost široká. Ale často sází na Koktejlky, které pro někoho budou divoké barvami, pro jiné zase nedostatečné použitím minerálního sklíčka.

Se safírem jsme vídali jen speciální modely, vyznačující se unikátním japonský uměním, které ale často byly cenově poměrně vysoko na běžnou produkci a především obvykle rychle vyprodané. A pak se pár let nazpět ukázaly Sharp Edge. Mnou velmi kvitovaný model pro nádherné číselníky, ale především vysokou úroveň zpracování. Nicméně – jak název napovídal, mají ostřejší rysy a přinášely novodobý nádech sportovního charakteru do této elegantní řady.

Modely Classic jsou jakýmsi jemnějším a něžnějším kolegou Sharp Edge. A troufám si to tvrdit hned z několika důvodů.

Jednak – i tady vidíme na Presage vysokou 100 metrovou voděodolnost, kterou pro modely na každodenní nošení musíte ocenit.

Zdroj: fratellowatches.com

Zdroj: fratellowatches.com

Pak je tady opět vysoce deklarované zpracování jak pouzdra, tak především náramku a silná, skutečně silná snaha o maximální pohodlí při nošení, kterým se v praxi vyznačovala právě Sharp Edged kolekce. Seiko nyní slibuje, že Classic cílí právě na perfektní splynutí se zápěstím.

A nakonec samozřejmě vyšší řada strojku a použité safírové sklíčko. Ano, cenovka atakuje třicet tisíc a ještě nás čeká zhodnocení, zda za to hodinky stojí, až se k nám fyzicky dostanou. Ale se stejně silnou vírou, jakou mám v současné Sharp Edged, věřím, že nové Classic jsou přesně tím, co kolekce Seiko Presage tolik potřebovala.

Seiko Presage Classic Series – SPB463; SPB465; SPB467

  • Kalibr: 6R55
  • Pohon: automatický
  • Frekvence: 21 600 vibrací za hodinu (6 kmitů za sekundu)
  • Rezerva chodu: cca 72 hodin (3 dny)
  • Počet kamenů: 24
  • Odolnost vůči magnetismu: 4 800 A/m
  • Datum na 3. hodině
  • Pouzdro a náramek: ocel se super-hard coatingem, motýlová spona
  • Voděodolnost: 100 metrů
  • Rozměry: 40,2 x 46 x 13 mm
  • Dýnko: šroubovací, průhledné
  • Sklíčko: dvojitě zakřivené safírové s vnitřním antireflexem
  • Cena: 27 500 Kč

Seiko Presage Classic Series – SPB469; SPB471

  • Kalibr 6R5J
  • Pohon: automatický
  • Frekvence: 21 600 vibrací za hodinu (6 kmitů za sekundu)
  • Rezerva chodu: cca 72 hodin (3 dny)
  • Počet kamenů: 24
  • Odolnost vůči magnetismu: 4 800 A/m
  • Open-Heart na pozici 9 hodin, 24hodinová stupnice na pozici 6 hodin
  • Pouzdro a náramek: ocel se super-hard coatingem, motýlová spona
  • Voděodolnost: 100 metrů
  • Rozměry: 40,2 x 46 x 13 mm
  • Dýnko: šroubovací, průhledné
  • Sklíčko: dvojitě zakřivené safírové s vnitřním antireflexem
  • Cena: 32 200 Kč
Očekáváme je během léta 2024.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Erikpřed 55 dny, reagovat
Vypadaj skvěle. Dovedu si představit, že jsou to hodinky, který bych mohl nosit celej život. Ale mám k tomu jedno velký ALE a to je ta cena. Seiko je pro mě záruka kvality a spolehlivosti, ale v cenový relaci původně 5-10, teď už klidně 5-15 tisíc. Ale víc za ně prostě nedám, pokud nejde o nějakou supr limitku. Argument, že za kvalitu na celý život se vyplatí si připlatit v tomto případě již neberu. Casia do 10 tisíc vám taky vydrží na nejeden život a přesto se takhle šíleně nervou cenově tam, kam nepatří. Vím, že strategie Seika je dostávat se v posledních 5 letech mimo svojí třídu vejš, a substituovat to Orientem, ale prostě na to odmítám přistoupit. Inflace neinflace, nebudu sponzorem této Seiko proměny. To si radši najdu starší Seiko 5 v zánovním stavu za pár a nebo si najdu alternativu v cenové relaci do 15 tisíc jiné značky, je jich požehnaně. Snaží se prorazit, ale až moc agresivně. V této relaci radši vezmu Hamiltony nebo Vintage Omegy. Howgh
Pavelpřed 54 dny, reagovat
Nádherný článek. Krásně jsem se začetl. Hodinky vypadají moc pěkně.
Marekpřed 54 dny, reagovat
Také šedé myši v porovnaní so superelegantnými Sharp Edge, čo nemusí byť naškodu = nadčasovosť. Cena či je privysoká rozhodne zákazník, na môj vkus je, ak uvážim že za tieto Presage mám titánové fujitsubá A K NIM Kamasu40 (na nekovových remienkoch)... ale čože ja o tom môžem vedieť, možno sa rozchytajú za tých RRP 1100 euro ako horúce žemle :)
Janpřed 53 dny, reagovat
araigaki sú parádne. frekvencia 3 Hz je OK (dokonca aj 2,5 by bola ok ????). Text "automatic 3 days" je skutku zbytočný, ak už musí byť nápis, tak radšej "WR 100". Dátum buď celkom preč, alebo na šestku, s orámovaným oknom. Za tú cenu by to chcelo reguláciu na úrovni COSC. A pri WR 100 radšej šrubovaciu korunku.
Petrpřed 52 dny, reagovat
Byla to fantazie číst tak skvělý článek a teď se jdu vtrhnout na fotky a videa v tomto článku, děkuji za něj a užili jsem si ho.
Ondřejpřed 46 dny, reagovat
Krásné kousky, povedený článek, nicméně ta cena je pro mě poněkud přestřelená. Za o dost nižší cenu se dají koupit COSC Tissoty. Jsem zvědav, jak se tato Seika budou prodávat.
Vitezslavpřed 15 dny, reagovat
Koupil jsem si Seika před 3 lety za pouhých 5000,-Kč. Mají solárních dobíjení, jsem s nimi velice spokojený… Měsíční odchylka cca +/- 10 sec. Skvělý výrobek…

Hodinky zmíněné v článku

27 500 Kč (doručíme do 24.6.)
27 500 Kč (doručíme do 24.6.)
27 500 Kč (doručíme do 24.6.)
32 200 Kč (doručíme do 24.6.)
32 200 Kč (doručíme do 24.6.)