» Blog » Seiko

Seiko Sumo – Zrod japonského zápasníka

Tagy: Průvodce výběrem | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jakub Pitucha | 19.9.2023 | 5 MIN | 2x komentář

Píše se rok 2007 – rok plný novinek, které mají změnit svět. Steve Jobs představuje první iPhone, na trh se prodírá zatím neznámá společnost s názvem Netflix a Tesla začíná prodávat svůj elektromobil s názvem Roadster. A taktéž ve světě hodinek není o novinky nouze – jedna z nich je nový model SBDC001 společnosti Seiko, který se do povědomí hodinářských nadšenců zapíše pod jednoduchou přezdívkou – „Sumo“.

Proč Sumo?

Některé modely si své přezdívky prostě časem získají; u Seika můžeme najít například přezdívky jako Samuraj, Shogun, Monster nebo třeba Tuna odvozenou od konzervy tuňáka. Seiko Sumo dostalo svou přezdívku pro podobnost se sumo zápasníkem. Mohutné tělo hodinek se šířkou 45 mm má váhu přes 180 g. To vše ještě umocňuje 20mm rozteč nožek, která činí hodinky pocitově o něco větší.

Co se týče vizuální podobnosti, na všech Sumech najdeme 3 charakteristické rysy. Zaprvé „Mawashi“, spodní část oděvu zápasníků, která je nápadně podobná indexu na 12. pozici.

Zadruhé „Oicho“, tedy chocholatý účes, kterým se Sumo zápasníci pyšní. Tuto chloubu někomu připomíná index na 12. hodině, někomu na 6.

A poslední, avšak neméně důležité, „Dohyo“. Pokud se na hodinky podíváme zboku, můžeme zde spatřit podobnost s ringem tohoto japonského bojového sportu, tedy Dohyem.

Tak tedy vznikla přezdívka a model Seiko SBDC001 již nikdo nenazve jinak než prostě Sumo. A je to také dobře… kdo by si chtěl totiž pamatovat dlouhá a nudná referenční čísla?

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

První generace zápasníků

Jak jsem již uvedl výše, první generace spatřila světlo světa v roce 2007. Tehdy bylo Sumo úplnou novinkou, tudíž jako jedno z mála Seiko potápek nemělo své historické předchůdce, o které by se mohlo opřít. To ale nevadí, je třeba inovovat a neustrnout v minulosti!

První generace Sumo. Zdroj: www.dreamchrono.com/

První generace Sumo. Zdroj: www.dreamchrono.com

Seiko tehdy do svého nového modelu zasadilo osvědčený automatický kalibr 6R15 s oboustranným nátahem, který má na svědomí patent Magic Lever. Dále strojek nabízel 23 kamenů, hacking (zastavení sekundovky při vytažení korunky), ruční nátah, rezervu chodu 50 hodin a frekvenci 21 600 úderů za hodinu (6 posunů vteřinovky za sekundu).

Magic Lever je jedna ze tří patentovaných technologií Seika, které jsou souhrnně nazvané Trimatic (zahrnuje Spron, Diashock a Magic Lever). Trimatic najdeme u nových automatických strojků Seika, ale i Orientu, který patří pod Seiko Epson. Magic Lever má tvar vidlice a výrazně zvyšuje přenos kinetické energie z rotoru a tím zlepšuje účinnost nátahu automatických hodinek.

Pružina byla ze Spronu (slitiny s vyšší odolností proti korozi, opotřebení a přetržení) a setrvačka chráněna Diashockem (systém tlumící vnější nárazy přenášené do setrvačky).

Co se týče přesnosti, Seiko zde garantovalo odchylku na -15 až +25 vteřin za den. Sklíčko hodinek bylo z Hardlexu; materiálu používaného výhradně Seikem s tvrdostí odpovídající minerálu.

Yellow Sumo. Zdroj: www.philippinewatchclub.org

Yellow Sumo. Zdroj: www.philippinewatchclub.org

Z barevných kombinací zatím nebylo moc na výběr, v základní řadě se objevily barvy jako černá, modrá a oranžová. Za zmínku stojí i limitované edice, které byly navíc vylepšeny o kyklop. Byly v několika barvách, ale za mě byla nejoriginálnější ta žlutá (SBDC017) o 750 kusech.

Druhá generace

Druhá vlna zápasníků z roku 2015 nepřinesla moc změn; strojovna i kapota zůstaly stejné, jedinou úpravou prošel číselník, který se nově pyšnil nápisem „PROSPEX“. Ten značil, že se Sumo zařadilo do početné PROSPEX rodiny. Název vznikl ze dvou slov; „professional“ a „specifications“, což má podle Seika odkazovat na kvalitu hodinek v této řadě a možnost jejich užití i profesionály (potápěči, letci, vojáky atd.).

Seiko Sumo Blue Coral z II. generace Sumo zápasníků.

Seiko Sumo Blue Coral z II. generace Sumo zápasníků.

Do barevné škály přibyla Pepsi (SBDC057) nebo tzv. Blue Coral kombinace (SBDC069). Jako limitku z této generace je třeba vyzdvihnout naprosto potrhlou Thanos Zimbe (SPB055) v černém PVD s fialovou lunetou, modrým číselníkem a zlatými ručičkami a korunkou. Tato parádní limitka byla určena pro thajský trh a čítala 1639 kusů.

Limitovaná edice z II. generace Seiko Sumo Thanos

Limitovaná edice z II. generace Seiko Sumo Thanos Zimbe.

Třetí generace. Konečně se safírem

V roce 2019 přišla třetí generace a s ní i očekávaná vylepšení. Hardlex nahradil safír a kalibr byl vyměněn za zbrusu nový 6R35. Ten byl nově vybaven „weekend-proof“ 70hodinovou rezervou chodu při zachování 3Hz frekvence setrvačky. Přesnost i další parametry zůstaly stejné.

Portfolio barevných kombinací nově rozšířil například známý „Hulk“ (SPB103) a jako limitku jsme mohli vidět třeba „Black Ninja“ (SPB125) o 7000 kusech nebo SPB192 inspirované barvami karety pravé, čítající 1200 kusů.

Jednu limitku (SBDC121) Seiko vydalo za spolupráce s PADI (profesionální asociace instruktorů potápění), přední světové organizace sdružující potápěče a mimo jiné zajišťující jejich výcvik.

Detaily o této generaci si můžete přečíst v našem článku:

Seiko Prospex Sea Diver SPB101 a SPB103: vylepšený Sumo bojovník
7.2.2020 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Sea Diver SPB101 a SPB103: vylepšený Sumo bojovník

Čtvrtá generace – King Sumo pro náročné

Modelům Sumo s automatickým strojkem už chyběla jen jedna podstatná věc – keramická luneta (dřívější verze měly hliníkovou). Právě pomyslná čtvrtá generace ji konečně přinesla. Ale nejen tu.

Modely dostaly novou strukturu i barvy číselníků, inspirované zvlněnou hladinou oceánů. Přepracování se dočkala také spona a pouzdro i náramek mají super hard coating, který má za úkol lépe chránit hodinky proti poškrábání.

V současnosti jde tak o nejprémiovější Sumo v nabídce. Uvnitř opět tiká automatický strojek 6R35 a číselník je chráněn safírovým sklíčkem. Kvalitní luminiscence dosahuje své pověsti.

Pátá generace? Kancl diving!

V letech 2022 a 2023 Seiko přineslo zmíněnou čtvrtou generaci, ale také nový solární pohon, na který jsme v této řadě nebyli zvyklí. Také si asi uvědomilo, že s jejich hodinkami se jen málokdo potápí a může je tedy vylepšit o nové funkce.

Tak například SSC757J1 nabízí funkci chronografu, 24hodinový subciferník a ukazatel nabití akumulátoru, který se dobíjí pomocí solárních panelů skrytých v subcifernících.

20 400 Kč (doručíme do 16.5.)

Nebo novinka SSC757J1, která taktéž běží na solární pohon a nabízí GMT funkci. Tu už sice zarytý potápěč neocení, ale obyčejný člověk určitě ano. Osobně je toto Sumo mým oblíbeným, jelikož oceňuji pohodlí solárních hodinek a GMT funkce je velmi zajímavým, ale i v běžném životě užitečným zpestřením (například při cestování).

20 400 Kč (doručíme do 16.5.)

Pro koho jsou?

Zejména pro ty, komu nevadí větší hodinky… nebo je přímo vyhledávají. Suma totiž nejsou žádná ořezávátka a na ruce je ucítíte. Nejsou však ani žádná neohrabaná těžítka, naopak se svými uhlazenými hranami hodí i k outfitům, jejichž základem není jen neoprén, šnorchl nebo potápěčská maska.

Pokud ale máte vodu rádi, a to jak koupání někde u moře v Chorvatsku, nebo potápění v neprozkoumaných hlubinách, Seiko Sumo vás se svou 200m voděodolností, potápěčským duchem a houževnatostí japonského zápasníka určitě nezklamou.

V naší nabídce najdete nejen zástupce třetí generace, ale třeba i speciální PADI edice, Hulky, Black Ninja limitku nebo solární modely s chronografem a GMT v různých barvách. Vybere si tak úplně každý.

Seiko Prospex Sea SPB315J1 recenze – Nejtenčí želva v oceánu
8.12.2022 - Jakub Pitucha
Seiko Prospex Sea SPB315J1 recenze – Nejtenčí želva v oceánu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 232 dny, reagovat
Divery = SUV medzi hodinkami :)
Milapřed 195 dny, reagovat
Ahoj, Mám tu černou limitku - SPB125J1 Black Series Limited Edition 7000pcs "Sumo" A musím říct, že velikostně tzv. “Klamou tělem” Zmíněných 45 je průměr přes pouzdro pod otočnou lunetou. Luneta má nějakých 42, čili asi stejně jako Seiko SKX 007. Co už ale větší je, tak L2L, přes 50. Mila

Hodinky zmíněné v článku