Jaké hodinky jsou vojenské? Názory skutečných vojáků.

Tagy: Průvodce výběrem | Pánské | Chytré | Klasické | Vojenské

Jakub Szabo | 4.1.2018 | 7 MIN

Pojem vojenské hodinky si může každý z nás vysvětlovat různě. Jsou to hodinky se speciálními funkcemi? Musí mít vojenské maskáčové barvy? Nebo je nejdůležitější odolnost? Na názor jsme se zeptali šesti skutečných vojáků.

vojenské military hodinky

Pilot tygří letky

„Určitě bych jako výstřelek snesl drobný detail v tygřích barvách. Takové hodinky bych nosil velmi rád a při každé příležitosti, nejen do kokpitu.“

Jako vrtulníkový pilot 221. tygří vrtulníkové letky a veterán z mise mohu říci, že kvalitní hodinky považuji za naprostou nezbytnost. Hodinky preferuji s automatickým strojkem a především klasické analogové se snadno čitelným časem. Ocenil bych možnost analogových stopek a především funkci časového odpočtu. Pro pilota je tato funkce zásadní pro přesnost příletu včas nebo pro stanovení času úderu na cíl. Zajímavá by byla vizuální signalizace blikáním displeje, že se blíží čas odpočtu (například 30s, 20s a 10s před stanoveným časem). Odpočet bych rád viděl ve formě třech, dvou a jednoho probliknutím a rozsvícením v čase odpočtu, nikoliv pouze samotný konec odpočtu. Další funkce, kromě ukazatele data, považuji spíše na obtíž.

Určitě by bylo zajímavé, pokud by hodinky byly přizpůsobeny pro čitelnost s NVG vybavením a i bez něj, aby byly v noci čitelné bez zbytečného podsvěcování.

Pohled na hodinky s nočním viděním

Vodotěsnost, odolnost proti poškrábání a snadnou manipulaci s hodinkami v leteckých rukavicích považuji za samozřejmost. Zároveň chci, aby hodinky měly i elegantní design, abych si je mohl vzít třeba i k běžné "nezelené" uniformě nebo obleku. Nejvíce se mi líbí kožený řemínek, který z praktického hlediska je nejméně šikovný, ale pokud už má být, musí být ze skutečně bytelné kůže a v provedení, které snese každodenní nošení a mimořádné namočení. Osička u řemínku musí být bytelná.

Pokud by hodinky byly takto dedikované pro pilota tygří letky, určitě bych jako výstřelek snesl drobný detail v tygřích barvách. Takové hodinky bych nosil velmi rád a často pro každou příležitost, nejen do kokpitu.

Výsadkář v Afganistánu

“Dávám přednost hodinkám s méně funkcemi, než nabízí nejmodernější výstřelky, tváříc se sebetaktičtěji.”

Pracuji u chrudimských výsadkářů. Nyní jsem nasazen v zahraniční operaci, konkrétně v Afghánistánu.

Vhodné vojenské hodinky neboli „pracovní“ jsou pro mě zejména takové, které plní především svou hlavní funkci, ukazují aktuální čas. Není na škodu, pokud mi řeknou také čas v ČR, nebo jiném, časovém pásmu.

Pokud taktické vybavení za tisíce korun, čímž pro mě hodinky bez pochyby jsou, precizně zobrazují čas, ale vlivem vnějšího prostředí nebo hrubším zacházením se poškodí, je to špatně. Proto je pro mě dalším hlavním faktorem odolnost. Pouzdro, sklíčko a především řemínek musí vydržet nárazy, tahy a všemožné namáhání materiálu s jakým se při dynamickém výcviku i bojových akcích rozhodně potká. Vodotěsnost a prach odolnost beru jako samozřejmost.

Nepotřebuji hodinky s kompasem, který se před každým třetím použitím musí kalibrovat, protože pokud tuto funkci potřebuji, mám většinou nad hlavou vzdušnou podporu, která vyžaduje co nejpřesněji a nejrychleji určit pozici cíle nebo mě samotného. K tomu postačí i klasický kapalinový kompas na řemínku od hodinek, který se nijak nekalibruje.

Práci s hodinkami v noci mi zjednoduší osvětlení pomocí tritia, jelikož nemusím spouštět žádné tlačítko, ale hodinky jednoduše svítí stále. To, že by někdo světlo zahlédl, mě netrápí, protože z pár metrů je tento druh osvětlení prakticky nezahlédnutelný.

Závěrem? Z vlastních zkušeností vím, že hi-tech technologie často zklamou, proto dávám přednost hodinkám s méně funkcemi, než nabízí nejmodernější výstřelky, tváříc se sebetaktičtěji. V jednoduchosti je síla a v nepříznivých podmínkách to platí dvojnásob. Je to stejně jako s autem. Čím méně funkční je, tím déle bude jezdit. A to mi dá za pravdu každý, kdo jezdil stodvacítkou.

Výsadkář v Afghanistánu

“Hodinky Luminox jsou na mojí jednotce spolehlivé a jako vojenské hodinky u nás převládají.”

V AČR funguje všechno na přesném čase. Jako výsadkář Chrudimského 43. Výsadkového praporu, musím spolehnout na hodinky.

Výbava vojáků AČR

Mezi mé oblíbené „pracovní„ hodinky patří hodinky Luminox, mají různé alternativy řemínků. Já si vybral řemínek textilní, který zatím vydržel tahy různých druhů. Jako výsadu u vojenských hodinek, které dostávají opravdu zabrat, oceňuji, že safírové sklíčko nemá jediný škrábanec. U Luminoxů je výhodou jejich systém Night Vision Tubes, který svítí neustále. Jdou vidět i v nočním vidění bez nutnosti se zdržovat mačkáním tlačítek pro světlo a výhodou je že nevyužívají baterii.

Jako druhé používám hodinky značky GARMIN, které už nejsou úplně vojenské, ale mají mnoho využitelných funkcí, ať už kompas, udání přesné polohy podle GPS družic nebo jednoduché navigace. Problém u těchto hodinek je jejich spotřeba baterie nebo nutnost přelepení displaye ochranou folií kvůli ochraně proti škrábancům.

U vojenských hodinek nejde říct, které jsou nejlepší. Každý voják si musí vybrat přesně to, co mu vyhovuje. V dnešní době kdy je trh plný různých značek a vlastností, které výrobci hodinkám dávají je to těžké. Každopádně hodinky Luminox jsou na mojí jednotce spolehlivé a jako vojenské hodinky u nás převládají. Hodinky GARMIN jsou využívané i jako sporttester takže jsou u vojáků velice oblíbené. Osobně je teď při nasazení v Afghánistánu hodně využívám kvůli udání přesné polohy pomocí GPS.

Velitel průzkumné čety

„Preferuji klasické ručičkové hodinky s jemným podsvícením nebo s tritiovýma ručičkama, bez zbytečných funkcí navíc, které akorát vybíjejí baterku.“

Jsem příslušníkem 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka v Prostějově na pozici velitel průzkumné čety.

Při mojí práci jsou hodinky nezbytnou součástí výbavy. Preferuji klasické ručičkové hodinky s jemným podsvícením nebo s tritiovýma ručičkama, bez zbytečných funkcí navíc, které akorát vybíjejí baterku.

Pokud využívám hodinky s GPS, stačí mi určení moji pozici neboli grid. GPS využívám většinou nesenou. Řemínek upřednostňuji z umělé hmoty nebo kombinace guma-PVC. Látkové se při dlouhém kontaktu trhají a kovové řemínky jsou demaskující a v zimě mohou přimrzat ke kůži (vlastní zkušenost).

Prachodolnost, voduvzdornost a odolnost proti nárazům a škrábancům beru jako samozřejmost. Co se týče vzhledu, pro mě jako „průzkumáka“ určitě co nejméně výrazné tzn. Tmavé barvy, žádné pestré prvky a nesmí být moc těžké. Z funkcí navíc ocením stopky a datumovku.

Vojenské hodinky na vojenské základně

Na svých dalších hodinkách bych uvítal možnost dobíjení baterky z externího zdroje (Ideálně MicroUSB, USB). Díky toho mohu také po připojení do PC ukázat data nasbírané z hodinek (např. trasu přesunu, převýšení). Určitě bych uvítal ukazatel stavu baterie. Pokud by se takové hodinky našli v příznivé ceně, neváhal bych s nákupem.

Mezi nejpoužívanější značky na našem útvaru patří Luminox, Garmin a Suunto.

Student vojenské školy

“Vojenské hodinky jsou pro mě hodinky, které vydrží v náročných podmínkách bez většího poškození”

Jsem student Akademie ozbrojených sil generála Milana Rastislava Štefánika. Po dokončení studia půjdu na pozici velitele mechanické čety.

Vojenské hodinky jsou pro mě hodinky, které vydrží v náročných podmínkách bez většího poškození a dokáží stále vykonávat svou úlohu i v bojových podmínkách. Od toho se odvíjí vlastnosti, které po nich vyžaduji.

Za prvé, musí být vysoce odolné vůči nárazu a také poškrábaní skla. Měli by být vybavené nějakým spolehlivým systémem napájení, který by zaručoval jejich dlouhodobý bezproblémový chod (tj. solární panel nebo podobný systém).

Jako další požadavek bych uvedl barvu, která je pro vojáky hodně důležitá. V bojových podmínkách by neměla demaskovat vojáka, proto bych uvítal hnědou nebo zelenou barvu hodinek. Jestli existuje možnost, zvolil bych si nějaký povrch, který eliminuje odraz světla od skla hodinek.

Ze značek preferuji hodinky od firmy Traser, která vyrábí i vojenské hodinky.

Student vojenské školy

„Sklíčko je ideální křemíkové se zvýšenou odolností.“

Momentálně jsem studentem Univerzity Obrany a mám za sebou vystudovanou Vojenskou střední školu v Moravské Třebové. Vojenské hodinky jsou pojem, který není definován, ale pro mě jsou důležité tyto parametry - odolnost, barva a speciální funkce.

Odolnost? Sklíčko je ideální křemíkové se zvýšenou odolností. Proč jsem zvolil minerální a ne safírové? Safírové sklíčko je sice méně náchylné na škrábance, ale o to více na prasknutí a pořád je lepší mít nějaký ten škrábanec na sklíčku než to sklíčko nemít vůbec. Voděodolnost minimálně 10 bar, tedy potápění bez přístrojů. Řemínek nejlépe gumový nebo látkový, kožený se totiž při častém kontaktu s vodou ničí a praská.

Barva? Určitě spíše tmavší odstíny barev, než pestré. Ideálně černá, hnědá, zelená nebo “pouštní”.

Funkce? Preferuji klasické analogové hodinky s ručičkami. Jsou přehledné a i přes to mohou mít spoustu funkcí (stopky, teploměr, kompas, atd.). Kompas je pro mě vítanou funkcí, kterou využiji zejména při orientaci ve výcvikových prostorech. Řízení času rádiem je další výborný funkce, která usnadňuje moji práci. Dále vyžaduji osvětlení ručiček, ideálně tritiem.

Moje oblíbené značky jsou Traser, Luminox a kdybych si měl vybrat z digitálních hodinek tak určitě značka Suunto.

Odkaz na vojenské hodinky


Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře