Xiaomi Amazfit GTS: Nízká cena, ale vysoký potenciál

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Dominik Hok | 27.10.2020 | 10 MIN

Levný, čínský smartwatch, který sází primárně na vzhled a rekreační sportovce – Xiaomi Amazfit GTS. Tyto chytré hodinky mají dle mého spoustu plusů, ale také mínusů. U potenciálního kupce záleží pouze na tom, která pomyslná miska vah převáží. Nicméně si myslím, že za tuto cenovku se Amazfit GTS dá spousta mínusů pominout. Budete nekompromisní, nebo jim pár chyb odpustíte?

Levný kavalír s kostlivcem ve skříni

Abych se přiznal, titulek tohoto článku je tak trochu trochu klamný. Nebo... Záleží na úhlu pohledu. Amazfit GTS se nabízí za nízkou cenu a má vysoký potenciál, ale sem tam to právě u toho potenciálu skončilo.

Kostlivec ve skříni je totiž ve snímání tepu s nejlepším možným nastavením každou minutu. Člověk by si řekl, že je to jedno a že vlastně neustálé snímání tepu nepotřebuje. Ale ono to značně ovlivňuje veškerá data získaná z hodinek, jako je třeba klidový srdeční tep, který je při snímání každou minutu "přestřelený" a monitoring spánku při takové frekvenci snímání tepu upřímně postrádá smysl. Ale o tom až později, ať vás nezatěžuji hned na začátku.

Naštěstí při sportu snímají tep nepřetržitě a musím říct, že velice obstojně. Škoda, že tohoto potenciálu nevyužívají i během dne, kdy si vystačí s pouhou minutou.

1 790 Kč Prodej ukončen

Číňan v převleku Američana

Čínský hranáč nabízí moderní design pouzdra i uživatelského prostředí, který je až podezřele podobný Apple Watchům. Displej má perfektní a stejně perfektně drží také na zápěstí. Výdrž baterie přes deset dní je působivá a ačkoliv se nejedná přímo o sporttester, monitoring aktivity je překvapivě podrobný.

Hodinky nabízejí monitoring dvanácti sportovních aktivit, což je upřímně docela málo a navíc se do hodinek nedají doinstalovat monitoringy jiných aktivit. Amazfity totiž používají vlastní operační systém, takže nepodporují aplikace třetích stran a v nabídce mají pouze své vlastní ciferníky.

Stále bychom ale měli mít na paměti, že se jedná o hodinky s cenovkou pod tři tisíce, takže bych jim asi byl schopný všechno odpustit a dokázal bych toto úvodní shrnutí zakončit slovy, že na to kolik stojí, se povedly.

Vnějšku není co vytknout. Všechny části kvalitně drží pospolu

Na první pohled vyzařují kvalitní zpracování. Nic nevrže, vše drží pohromadě. Pouzdro hodinek je orámované hliníkem a jeho spodek pokrývá tvrzený plast. Hranatý tvar a tlačítko na boku vyvolávají pocit, jako by se člověk právě díval na Apple Watche. Ty však na boku mají otočnou korunku, u Amazfit GTS se jedná skutečně pouze o tlačítko.

Hodinky na ruce neucítíte. Dopomůže k tomu pohodlný řemínek a muší váha

Hodinky mají tak akorát rozměry, aby nevypadaly hloupě jak na dámském, tak pánském zápěstí. Díky tloušťce pouhých 9,4 mm a hmotnosti 39 gramů, je na ruce během dne vůbec necítíte.

Amazfity se na ruku upínají silikonovým řemínkem o šírce 20 mm, který na první pohled působí poněkud lacině. Když jsem hodinky chytl do ruky, byl řemínek tím prvním, z čeho jsem měl trochu obavy. Materiál je "kluzký" a měl jsem strach, že nebudou úplně držet na ruce, aniž bych je utáhl tak moc, že přestanu cítit své dlaně. Ale naopak. Drží a je to pohodlné. Navíc, pokud vás barva vašeho řemínku přestane bavit, můžete jej vyměnit za jiný (není součástí balení) během pár vteřin díky rychlostěžejkám.

Výrobce nabízí šest barevných variant, aby se trefil do vkusu každému

Výrobce nabízí "neutrálnější" barvy jako je černá, modrá, oranžová a šedá. Díky přízemnějšímu šedému či černému pouzdru a rychlostěžejkám, vám nic nebrání k vytvoření několika barevných kombinací na každý den v týdnu. :)

1 790 Kč Prodej ukončen

Amazfit nabízí také Rose Gold a Desert Gold "kabátek" v kombinaci s lehce narůžovělým či bílým řemínkem. Tyto "fashion" kousky si určitě najdou své místo na dámském zápěstí.

1 790 Kč Prodej ukončen

Dominantou Amazfitů GTS je působivý AMOLED displej

Do pouzdra hodinek je plynule zapuštěný AMOLED displej o velikosti 1,65" a rozlišením 348x442 pixelů. A upřímně, ten se čínské firmě velice vyvedl. Možná bych si dovolil říct, že se jedná o dominantu zařízení. Nebál bych se i pojmenování, že displej je působivě sytý a kontrastní.

Displej chrání odolné sklo Corning Gorilla Glass 3. Toto sklo je sice odolné, ale stejně na něj vždy doporučuji nalepit ochranné sklo. Tady však vzniká problém, že nemůžete nalepit sklo od hrany k hraně, jelikož jsou zaoblené. Proto to může vypadat hloupě, když nalepovací sklo bude pokrývat pouze plochou část displeje.

S přímým sluncem si hodinky poradí obstojně

S hodinkami se velice často budete pohybovat venku, proto je vždy potřeba si ověřit čitelnost na přímém slunci. Amazfit GTS mají senzor okolního světla, který přizpůsobuje jas displeje vnějším podmínkam. Na přímém slunci se podsvícení automaticky nastaví na maximální a musím říct, že je dostačující. Ano, není to dokonalé, ale údaje na displeji přečtete. Problém by však mohli mít lidé s horším zrakem.

Nabíjecí kolébku klidně nechejte během dovolené doma. Hodinky vydrží 10 dní

Možná to bude znít hloupě, ale od takto kvalitního displeje bych očekával velkou náročnost a s tím spojenou krátkou výdrž baterie. Ale je to právě naopak. Akumulátor o kapacitě 220 mAh by podle výrobce měl hodinky pohánět 14 dní. Mně osobně vystačilo na jeden den 10 % baterie, což vychází na 10 dní nepřetržitého užívání. S tím, že jsem každý den strávil zhruba 40 minut tréninkem.

Výdrž baterie se rapidně zkrátí, pokud nastavíte mód Always-on, kdy displej nezhasíná při nepoužívání, ale svítí permanentně. Se zkrácením počítejte i při nastavení delší prodlevy, kdy displej svítí. Výchozí nastavení je v řádu pár vteřin, ale dá se nastavit délka až 15 vteřin.

Po připojení k nabíjecí kolébce se na displeji stovka procent objeví zhruba za dvě hodiny.

Uživatelské prostředí Amazfitů sází na jednoduchost

Uživatelské prostředí bych popsal slovy jednoho z mých kolegů. Amazfit GTS je takový chytrý náramek schovaný v hodinkovém pouzdře. Celé uživatelské prostředí se vlastně skládá z šesti prvků – 3 hlavních obrazovek, menu, horní rolovací lišty a dlouhým stiskem tlačítka se spouští monitoring sportovní aktivity. Toť vše. Nic víc, nic míň.

Na co však zrovna nesází, je plynulost. Pohyb v hodinkách je sekanější, než bych u takto jednoduchého uživatelského prostředí očekával. Nicméně, není to tak hrozné, rozhodně se s tím dá žít.

Většina se v hodinkách odehrává na třech hlavních obrazovkách

Ovládání je jednoduché. Dominantou je ciferník, který je plně konfigurovatelný. Pokud by vám nevyhovovaly ciferníky v hodinkách, můžete si v aplikaci doinstalovat jiný vzhled. Nemůžete si stáhnout nějaký z třetí strany jako je tomu u jiných značek, protože Amazfit používá vlastní operační systém, ale upřímně, i tak je tam velký výběr a rozhodně si vyberete.

Další obrazovka skrývá základní informace o vašich aktivitách jako je denní počet kroků, ušlá vzdálenost a spálené kalorie. Poslední nabízí informace o vašem aktuálním a průměrném klidovém srdečním tepu.

Ve spodní straně displeje najdete rolovací lištu, která otevírá menu. V horní části se naopak skrývá svítilna (nastaví displej na bílou s maximálním podsvícením), režim Nerušit, regulace jasu a zámek displeje.

Funkci tlačítka v Amazfitu moc nedořešili

Co mi přijde nedořešené, nebo spíše špatně vyřešené, je ovládací tlačítko. Pokud jste mimo hlavní obrazovku, funguje jako tlačítko Zpět. Jeho dlouhým stiskem otevřete výběr sportovních aktivit. Když se však ocitnete na hlavní obrazovce a kliknete na něj, zhasne displej. U zařízení, jehož displej je rozsvícený pár vteřin, mi přijde tato funkce upřímně hrozně zbytečná. Proto bych ho využil spíše k otevření Menu a spodní lišta by se dala využít na zobrazení notifikací, jako je tomu v operačním systému Wear OS.

Amazfity zobrazí česky pouze notifikace

Co může být pro někoho problém, je prozatimní nepodpora češtiny. Hodinky po aktualizaci sice dokážou zobrazit upozornění v češtině, ale jinak jsou celé v angličtině. V hodinkách je ale úplný základ a myslím, že se v nich dá zorientovat i pokud anglicky nerozumíte. Většinu dat a nastavení si zobrazíte v česky hovořící aplikaci.

Slova sice Amazfit rozděluje a nezobrazí smajlíky (otazník je nezobrazené emoji), ale přečíst se to dá.

V hodinkách můžete ovládat hudbu v telefonu

Zařízení samo o sobě sice nenabízí hudební přehrávač, ale pokud jste v dosahu signálu Bluetooth, můžete ovládat puštěnou hudbu v telefonu pohodlně z hodinek.

Hodinky monitorují pouze 12 sportovních aktivit a doplnit se nedají

Amazfit GTS nabízí monitoring 12 sportovních aktivit a o co nejpřesnější statistiky se starají senzory, jako akcelerometr, barometr, integrovaný GPS přijímač a optický snímač tepové frekvence. Díky voděodolnosti do 5 ATM si s hodinkami můžete i zaplavat.

Amazfit GTS dokážou monitorovat: Venkovní běh, Chůze, Venkovní cyklistika, Běh na páse, Plavání v otevřené vodě, Plavání v bazénu, Eliptický trenažér, Horská turistika, Trailový běh, Lyžování a Volný styl (posilování).

Pokud zde nevidíte svůj oblíbený sport, musím vás zklamat. Jelikož Amazfit používá vlastní operační systém, není jej možné doplnit o aplikaci třetí strany, která by monitoring chybějící aktivity doplnila.

Pohodlnou funkcí je zobrazení času, jak dlouho budou hodinky schopné monitorovat aktivitu.

Podrobnost monitoringu dokáže konkurovat i vyloženým sporttesterům

Monitoringem sportovní aktivity mi Číňan doslova vytřel zrak. Například při monitoringu běhu získáte data o tempu, spálených kaloriích, srdečním tepu, kadenci kroků, průměrné délce kroku, ale také získáté podrobné grafy o srdečním tepu, jeho zónách a změnách nadmořské výšky.

Jak přesné je měření Amazfity během sportovní aktivity?

Oproti hrudnímu snímači se Amazfit GTS v průměrné tepové frekvenci při běhu lišily o tři tepy. Řekněme, že to není nejlepší výsledek, ale ani zrovna nejhorší. Pro někoho, kdo nepotřebuje naprosto přesné výsledky, úplně dostačující.

Kadenci i délku kroku mi Amazfity naměřily totožně jako jeden ze špičkových sporttesterů ve vyšší cenové kategorii – Garmin Forerunner 945 (FR 945). Co se týče vzdálenosti (trasa lehce přes 6 km), Amazfity naměřily o 80 metrů méně než FR 945. Samozřejmě, nemůžu říct, že by jeden záznam byl ten správný, ale nabízím srovnání. A musím říct, na to, že je srovnávám s pětkrát dražším sporttesterem, vedly si Amazfit GTS skvěle.

Jak přesné je měření srdečního tepu mimo sportovní aktivity?

Co mi hrozně vadilo, je snímání tepu během dne mimo sportovní aktivitu po jedné minutě. Ano, vím, že to jsou hodinky s cenovkou pod třemi tisíci, ale já osobně bych preferoval možnost nastavení neustálého měření tepu.

Než se hodinky při měření tepu stačí vzpamatovat, uživateli ukážou "nastřelenou" hodnotu. Když se mi během dne ukazovaly hodnoty klidového srdečního tepu jako 95, 87, 74, 80, nestačil jsem žasnout. Říkal jsem si, co to se mnou je. Vždyť klidový srdeční tep se mi pohybuje pod padesátkou. Vyzkoušel jsem tedy několik modelů s kontinuálním měřením tepu a když na mě vyskočilo 49, 52, 47, uklidnil jsem se.

Srdeční tep o vás řekne více než si myslíte

Srdečnímu tepu jsem se věnoval už v článku o zdraví a chytrých hodinkách v magazínu, tak to nebudu dlouze rozepisovat. Klidový srdeční tep o vašem srdci a těle řekne strašně moc a někoho by taková data mohla značně vyděsit. To stejné platí i o monitoringu spánku. Když hodinky zaznamenají tep každou minutu při spánku a je vysoký, řeknou vám, že jste neustále v lehkém spánku (čím nižší tep, tím hlubší spánek). Takže nedostanete ani přesný monitoring vašeho spánku, který hodinky nabízí.

Skutečně nechápu, co vede výrobce ke snímání tepu každou minutu, když to dokážou i každou vteřinu. Já bych s radostí oželel pár dní výdrže baterie, abych získal ta nejlepší data o svém zdraví, srdci a spánku.

PAI – funkce, která vás vyžene ven

Konkurence k určení uživatelovy kondice většinou používá odhad hodnoty VO2Max. Xiaomi na to jde trochu jinak. Používají vlastní metriku PAI. Ta na základě četnosti a intenzity sportovní aktivity převádí vaše tréninky na intuitivní hodnotu PAI. Podle výzkumů byste se měli pohybovat nad hodnotou 100, abyste snížili riziko kardiovaskulární nemoci a zvýšili průměrnou délku dožití.

Ale nebojte, není to tak těžké. Já jsem si šel dva dny po sobě zaběhat (celkově asi 15 km) a PAI mi z 0 stouplo na 90. Pamatujte však, že každou aktivitu starší než 1 týden už PAI nebere v potaz. Takže je potřeba se hýbat pravidelně. :)

Xiaomi Watch S1 recenze — O krok blíže konkurenci
22.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenze — O krok blíže konkurenci

Pro koho jsou Amazfit GTS vhodné?

Rozhodně pro někoho, kdo chce moderně vypadající hodinky a nechce utratit celou výplatu. Xiaomi Amazfit GTS nabízejí překvapivě podrobný monitoring a pro začátečníka i mírně pokročilého sportovce to může být dobrý začátek ve světě chytrých hodinek. Pro rekreačního sportovce jsou také ideální volbou. Navíc mají působivou výdrž baterie, kterou rozhodně kdokoliv ocení.

Je velká škoda nekontinuálního měření tepu, protože uživatel nikdy nezíská nejpřesnější data o klidovém srdečním tepu a spánku. Pokud je to ale něco bež čeho se obejdete, nebo to jednoduše překousnete, nevidím jediný důvod proč nezvolit Amazfit GTS.

Jako alternativa se vybízí chytrý náramek Xiaomi Mi Band 5, který za poloviční cenu nabízí úplně stejnou výbavu vyjma integrovaného GPS přijímače. Pokud byste chtěli něco sportovněji zaměřenějšího, z řad Garminu rozhodně doporučím Garmin Forerunner 45. Na stejné vlně jako Amazfit GTS se nese záříjová novinka Garmin Venu SQ. Taktéž má dotykový displej, srovnatelnou výbavu a nabízí navíc bezkontaktní placení.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře