» Blog » Zeppelin

Cesta časovými pásmy se Zeppelin 100 Jahre 7640-2

Tagy: Recenze | Zeppelin | Pánské | Klasické | Letecké | Retro

Petr Luner | 10.6.2019 | 3 MIN

Jestli se marně prokousáváte větším množstvím hodinek, ze kterých chcete vybrat, nejspíš vám výběr o něco zkomplikuji dalším kandidátem, kterého jste možná doposud přehlíželi.

Řeč bude o modelu Zeppelin 7640-2 z řady 100 Jahre, který v sobě ukrývá funkci duálního času, tedy možnost sledovat čas ve dvou různých časových zónách. Ať už kvůli tomu, abyste nepropásli sportovní přenos ze zahraničí, věděli, jestli svým telefonátem nevzbudíte svého kamaráda v jiné části světa, anebo že trávíte hodně času na cestách, mohla by vás tato funkce zajímat.

I přesto, že již podle názvu funkce „dual time" je nám asi všem jasné, čím jsou hodinky zajímavé, stojí za to zmínit, že je možné stejného výsledku dosáhnout vícero způsoby. Zmíním dva. Tím prvním je komplikace GMT. Strojek má navíc GMT ručičku, která se posouvá spolu s běžným časem, ale ukazuje na svoji 24 hodinovou stupnici, díky které jsme schopni zjistit právě druhý časový údaj.

Na našich Zeppelinech 100 Jahre 7640-2 nalezneme způsob druhý. Na ciferníku je vyhrazené místo pro subciferník, ve kterém se druhý čas zobrazuje tak, jak jsme zvyklí. Jednoduché, nemyslíte?

K tomuto řešení se podle mého Zeppelin přiklonil kvůli rozhodnutí zachovat na těchto hodinkách tachymetrickou i telemetrickou stupnici. Ty zabírají téměř celý okraj ciferníku, což je místo, kde se GMT funkce umísťuje nejčastěji. Jen pro připomenutí, díky tachymetrické stupnici je možné změřit rychlost, známe-li pevnou vzdálenost. Telemetrická poslouží ke zjištění vzdálenosti mezi událostí, která je vidět i slyšet. S její pomocí změříme například vzdálenost bouřky. Stojí také za zmínku, že díky vypouklému minerálnímu sklíčku je dobře čitelná a celý ciferník má tak skutečnou hloubku.

Mezi další hypnotizující prvky patří luminiscence, která je u tmavých verzí ciferníků u Zeppelinů v typicky tyrkysové barvě.

Luminiscence v krásné tyrkysové barvě

Luminiscence v krásné tyrkysové barvě

Je zde kladený důraz na souměrnost ciferníku a na čitelnost data, které hraje důležitou roli při práci s časovými pásmy a duálním časem. Existují dvě verze. Model 7640-2 má okénko pro datum s bílým podkladem a černý ciferník, zatímco Zeppelin 7640-1 má ciferník bílý. V obou případech je nicméně datum opravdu veliké a ve výsledku nepřehlédnutelné.

Model 7640-2 s černým a model 7640-1 s bílým ciferníkem

Model 7640-2 s černým a model 7640-1 s bílým ciferníkem

Chod zajišťuje švýcarský quartz strojek Ronda 6203.B, který je usazen do 42 mm širokého pouzdra s tloušťkou 11 mm. To je trochu neobvykle osazeno dvě korunkami. Jednou klasickou a druhou, která se nachází na čtyřech hodinách a slouží právě k nastavení sekundárního času. Ta je zároveň menších rozměrů, než korunka hlavní. Při nastavování času hlavního se automaticky mění i čas sekundární a používání je tedy velmi jednoduché. Vše je po stránce funkční vyřešeno skvěle.

K hodinkám se skvěle hodí dodávaný černý kožený řemínek se vzorem krokodýlí kůže s kontrastním bílým šitím. Pokud jste fanoušci ocelových tahů, je možné tyto hodinky mít i na Milanaise tahu, a i tady platí, že najdete verze s bílým i černým ciferníkem.

Kožený řemínek můžete nahradit milánským tahem

Kožený řemínek můžete nahradit milánským tahem

Zeppelin 7640-2 patří do modelové řady 100 Jahre, připomínající giganty oblohy, o kterých jsme mluvili v článku věnovaném historii německé značky Zeppelin. Možná vás také zaujme provedení s GMT, které najdeme v řadě Nordstern. Konkrétně model Zeppelin 7546-3 má zajímavě umístěnou GMT stupnici ve spirále. Ta je blíže středu ciferníku a elegantně protíná okénko s datem.

Doufám, že jsem vám výběr hodinek ne-li ztížil, tak naopak ulehčil a nové Zeppeliny vám budou dělat skutečnou radost.

Mohlo by vás dále zajímat:

Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku
28.2.2022 - Eliška Měrková
Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

7 390 Kč (doručíme do 9.5.)
7 990 Kč nedostupné