» Blog » Casio

Troje Casio Edifice se safírem, slušnou voděodolností a cenou do 5 tisíc korun

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Pánské | Klasické

Lukáš Lenart | 8.1.2021 | 8 MIN

Pokud vás láká představa quartzových hodinek se safírovým sklem, praktickou voděodolností do 100 metrů a cenou, kterou nebudete muset doma ospravedlňovat, jste na správném místě. V řadě Casio Edifice můžeme totiž občas narazit na kousky s parametry, které bychom čekali ve vyšší cenové kategorii. A právě tři takové modely si dneska představíme.

Casio EFR-S567D. Maskulinní chronografy

Na první pohled tyto hodinky zaujmou hned dvěma prvky. Prvním je přítomnost čtyř šroubů umístěných ve výřezech lunety, jež hodinkám dodávají velmi technický vzhled. Druhým těžko přehlédnutelným prvkem je dobře zvládnuté broušení povrchu, které je na těchto hodinkách takřka všudypřítomné. Vertikální broušení si dokonce našlo svou cestu i na ciferník, kde zprostředkovává velmi vkusnou podívanou.

Co se týče ciferníku, zjevně zde platí pravidlo, pozorovatelné napříč téměř celou řadou Edifice:„čím více prvků, tím více Edifice“. Samozřejmě s třemi subciferníky nemám sebemenší problém. Naopak si ale nejsem jist nutností informačního sdělení „SAPPHIRE" přímo na ciferníku. Obecně bych volil skromnější cestu v podobě loga značky, obzvláště u chronografů, kde se toho na ciferníku už tak děje dost. Ale jde jen o můj osobní názor.

Za co však musím Casio pochválit, je volba strojku. Jde o modul 5619, jenž nemá ručku pro stopování času umístěnou centrálně, nýbrž na jednom ze subčíselníků (na pozici dvanácti hodin). Pokud tedy nepoužíváte funkci chronografu, „nepřekáží“ vám ručka jemu dedikovaná uprostřed už tak rušného ciferníku.

K sčítání minut stopovaného času pak slouží subčíselník na pozici šesti hodin. Zde bych podotknul, že maximální stopovaný úsek je pouze 30 minut. To sice není málo, ale osobně preferuji chronografy, s nimiž je možné stopovat čas po dobu 60 minut. Poslední subčíselník zobrazuje sekundy průběžného času, na což vás upozorní malý vkusný nápis „second“ v jeho blízkosti.

Ciferník tohoto modelu získává příjemnou hloubku díky chapter ringu, který nese tištěné minutové indexy a zároveň jsou do něj z části zanořeny indexy hodinové. Ty jsou na povrchu jak jinak než broušené, avšak díky leštěných hran si krásně hrají s dopadajícím světlem.

Plastickému vzezření také přispívá mírné zapuštění koncentricky vybroušených subčíselníků. Zajímavým vizuálním doplňkem jsou půlkruhové útvary aplikované kolem dvou subčíselníků. Na pozici čtyř hodin pak najdeme poměrně drobnou datumovku. Její nutnost je sice diskutabilní, avšak černě zbarvený datumový věnec ji činí téměř neviditelnou, tudíž nijak nenarušuje celkový vzhled ciferníku.

Zklamáním u takto sportovně naladěných hodinek může být mizerná luminiscence, která se stává již tradičním znakem řady Edifice. Útěchou nám může být skutečnost, že luminiscenční barvivo u tohoto modelu zbytečně nezabírá většinu povrchu hodinových indexů a nekazí tak jejich kovový vzhled.

Pouzdro modelu EFR-S567D má průměr 46 mm bez korunky, což jej řadí mezi větší kousky. Avšak nožky pouzdra mají příjemný sklon, který zajistí, že hodinky krásně obepnou vaše zápěstí a nebudou „vyčnívat“ do prostoru. Příjemnému nošení hodinek také přispívá tloušťka pouzdra 10 mm a hmotnost 136 g.

Model EFR-S567D má stejnou konstrukci náramku, jako zbylé dvoje hodinky, které si ještě představíme. Jeho články jsou sice ocelové, ale duté. Očividnou výhodou tohoto přístupu je odlehčení hodinek. Na druhou stranu hodinky s tímto typem náramku mohou mít tendenci na zápěstí „chrastit“ (a někdy se setkáte i s nemilou konstrukční vlastností "uštipování" chlupů).

Ze své zkušenosti se však mohu Edifice v této oblasti zastat. Náramek někdy sice uštípne nějaký ten chloupek při nasazování hodinek na zápěstí, ale jakýkoli hluk pocházející z jeho pohybu po ruce je zcela minimální. Náramky na těchto hodinkách tedy nejsou tak dobré jako náramky tvořené články ze solidní oceli. Nicméně jsou mnohem pohodlnější a tišší než ty, které používalo Seiko ve své staré Seiko 5 řadě (např. modely SNKL). Pozitivně také hodnotím přítomnost mikroregulace na sponě náramku, která vám umožní drobné úpravy jeho délky bez nutnosti odebírat jednotlivé články.

Casio EFR-S108D. V jednoduchosti je krása

Když jsem na tento model narazil poprvé, napadlo mě, že jde o mladšího bratra modelu Casio EFR-S107D. Na první pohled by je člověk mohl považovat za dvojčata, ale když s nimi strávíte více času, dojde vám, že jde o relativně odlišné sourozence. Řadu vlastností tyto dva modely sdílejí – přítomnost safírového skla, vertikální broušení ciferníku, chapter ring s částečně zanořenými hodinovými indexy a velmi kompaktní tloušťku pouzdra, činící pouhých 8 mm.

Rozdílů však najdeme celou řadu. Model EFR-S108D je s průměrem pouzdra 40 mm vskutku menším bratrem (model EFR-S107D má průměr pouzdra 43 mm). Za změnu k lepšímu považuji přesunutí šroubů, které byly u modelu EFR-S107D integrovány do lunety. Nyní tyto šrouby sedí na pouzdře blíže nožek a jsou mírně překryty lunetou. Hodinky také dostaly nový, ještě více hranatý nádech.

Další velkou změnou je integrovaný náramek. Přestože je kvalita náramku pro tuto cenovou kategorii dostačující, je těžké říci, zda-li jde o změnu pozitivní. Pokud jste totiž zvyklí na hodinkách divoce střídat NATO či jiné řemínky, může vás tento model mírně zklamat. Nicméně hranaté pouzdro v kombinaci s integrovaným náramkem ve mně nejednou vzbudilo dojem, že se dívám na hodně finančně dostupnou variantu Audemars Pigeut Royal Oak :).

Ve srovnání s výše uvedeným chronografem je ciferník modelu EFR-S108D přehlednější, chcete-li čistější. Také díky nepřítomnosti subciferníků více vyplyne vertikální broušení, které tak může do jisté míry připomínat Railmastery od Omegy. I když nejde o povrchovou úpravu provedenou s dokonalostí a jemností vlastní Omeze, stále jde o velmi příjemnou změnu, obzvláště pokud jste se již přesytili ciferníků se sunburst efektem.

U tohoto modelu již Casio na luminiscenčním barvivu nešetřilo a pokrylo jím většinu plochy hodinových indexů. Přesto je však luminiscence zoufalá a spíše bych ocenil stejný typ indexů, jež byl použit na modelu EFR-S567D. Naopak mě potěšilo zlaté zbarvení sekundové ručky, která tak krásně ladí s okrovým nápisem „SAPPHIRE“ v dolní části ciferníku a zároveň dodává hodinkám elegantnější nádech.

Casio EFS-S510D. Elegán, co se rád sluní

Najít hodinky se solárním napájením s cenovkou pod 5 000 korun není zas taková výzva. Pokud však přitvrdíte ve svých nárocích, například zatoužíte po přítomnosti safírového skla, výběr vám značně prořídne. Nedej bože abyste zatoužili po chronografech. Casiu se však povedlo (upřímně netuším jak) zkonstruovat chronografy opatřené safírovým sklem, voděodolností do 100 metrů a solárně napájeným modulem 5529. K tomu všemu jde o hodinky, na které je radost pohledět.

Na pouzdru modelu Casio EFS-S510D lze pozorovat krásné přechody mezi broušením a leštěním povrchu. Celkový tvar pouzdra je méně agresivní než u dříve zmíněných modelů, dalo by se říci, že spolu s ciferníkem dává hodinkám elegantnější vzhled. Ale nenechte se mýlit, v hloubi duše jsou to stále sportovní chronografy.

Na neotočné lunetě je natisknuta minutová škála s číselně označenými pětiminutovými inkrementy. Osobně oceňuji fakt, že se Casio u tohoto modelu vyvarovalo přítomnosti tachymetru na lunetě a raději zvolilo minutovou škálu, která ulehčuje čitelnost času a nijak neubírá místo na ciferníku. Druhá minutová škála vás pak čeká na chapter ringu, kde jsou opět zvýrazněny pětiminutové segmenty, ale tentokrát pomocí indexů z luminiscenčního barviva. Jak už jsem ale zmínil dříve, hodinky z řady Edifice vás rozhodně luminiscencí nenadchnou.

Rozložení ciferníku tohoto modelu je na první pohled podobné modelu EFR-S567D. Po bližší inspekci však zjistíte, že funkce jednotlivých subciferníků se zde liší. Horní subciferník reprezentuje dvacetičtyřhodinové zobrazení času, pro které jsem osobně nikdy nenašel využití.

Naopak spodní subciferník, umístěný na šesti hodinách, skýtá vícero funkcí. Nejenže ukazuje sekundy stopovaného času po aktivaci chronografu, ale po stisku spodního tlačítka vám zobrazí stav nabití hodinek (H – high, M – medium, L – low). Při plném nabití hodinky vydrží běžet zhruba 5 měsíců bez vystavení slunečním paprskům. Zbývající subciferník na devíti hodinách pak ukazuje celkový stopovaný čas, přičemž maximální měřený úsek opět činí 30 min. Z rozložení funkcí chronografu do subciferníků plyne, že centrální sekundová ručička ukazuje sekundy průběžného času.

Po vizuální stránce jde snad o jeden z nejlákavějších modelů v celé řadě Edifice. Na rozdíl od většiny ciferníků se sunburst efektem, tento zbytečně neodráží světlo (což dává smysl, když jde o hodinky jím napájené) a naopak nechává hezky vyplynout subciferníky. Ty jsou nyní ohraničeny vystouplým okružím, což dodává ciferníku pocit hloubky a obecně velmi precizní vzhled. Potěšilo mě i decentní lemování datumovky, která je u tohoto modelu jednak větší (tedy lépe čitelná), ale také umístěna klasicky na třech hodinách.

Co se týče pouzdra, jde o větší kousek s průměrem 45 mm a tloušťkou něco málo přes 12 mm. Tyto hodinky jsou tedy o chlup tlustší a těžší (159 g) než model EFR-S567D. Vyšší hmotnost však není na škodu a hodinkám dodává solidní pocit přítomnosti na zápěstí.

Verdikt: hodně muziky za málo peněz

Osobně si myslím, že řada Edifice od Casia bývá podceňována. Výše zmíněné modely jsou pak důkazem toho, že neprávem. Tyto hodinky sice zaujmou parametry už na papíru (safírové sklíčko, vodotěsnost do 100 metrů a příznivá cena), avšak preciznost, s jakou bylo provedeno zpracování jejich pouzder a ciferníků je tím, co vyrazí dech nejednomu obdivovateli.

Ovšem, že se najdou drobnosti, které bych vytknul. Například bych si mohl přát, aby hodinky byly opatřeny ocelovým náramkem se solidními články. Takový upgrade by se však zcela jistě odrazil v jejich ceně. Zároveň mě u těchto tří hodinek překvapily detaily, na které u mnoha jejich kolegů ze stejné cenové kategorie nenarazíte. Třeba podepsaná korunka a spona náramku. Ačkoli nejde o rozhodující faktor při koupi, jde o drobnost, která hodinkám dodává pocit dotaženosti.

Modely EFR-S567D a EFR-S108D bych doporučil všem, kteří hledají krapet nevšedně vypadající kousek, který se bude hodit jak k tričku, tak ke košili. Pokud vás však fascinují quartzové hodinky, u nichž se nebudete muset trápit výměnou baterie, doporučuji vám model EFS-S510D, který je dle mého názoru absolutní třešinkou na dortu mezi chronografy do 5 000 Kč.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc
6.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou
7.12.2021 - Matěj Urbaczka
Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku