» Blog » Polar

4 důvody, proč si pořídit chytré sportovní hodinky od Polaru

Tagy: Průvodce výběrem | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 13.2.2023 | 6 MIN | 7x komentář

Myslíte si, že hodinky od Polaru jsou mrtvé? Já ne, a proto se dneska podíváme na několik důvodů, proč si tento kvalitní sporttester pořídit.

Přiznejme si, Polar je první značka, která kdy představila hodinky pro sport a pak také kompatibilní příslušeství jako například hrudní pás. To vše podtrhla měřením variability srdečního tepu a v novodobé historii také přidáním wattmetru pro běžecké účely. Ale to bylo jen ve zkratce a teď pojďme na ty důvody:

  • Jedinečný vzhled
  • Zaměřeny pouze na jednu věc, kterou dělají skvěle
  • Přesné měření tepové frekvence ze zápěstí
  • Kvalitní data (sportovní i fitness)

Příběh značky Polar – Značka, která vyrobila první chytré hodinky na světě
10.6.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Polar – Značka, která vyrobila první chytré hodinky na světě

Dnešní článek bude ještě zajímavější tím, že pod každou kapitolou bude osobní zkušenost Aloise Kuny – běžce a kanoisty, který je každodenní uživatel hodinek této značky a opravdu se v nich vyzná. A já mu tímto děkuji za spolupráci na článku.

Musím říct, že pro mě je Polar srdeční záležitost. Když jsem aktivně závodil v kanoistice, tak sportovci měli jen Polar, u sportovního lékaře používali měřiče tepu Polar, tak to ve mně zůstalo. Letos je to 11 let, co běhám a postupně jsem se propracoval přes Garmin, Suunto a skončil jsem u Polaru. Musím po všech zkušenostech říct, že pro aktivní trénink je Polar podle mě nejlepší. (A. Kuna)

Vzhledem tyto hodinky určitě vynikají

Všechno by nasvědčovalo tomu, že hodinky jsou dle podtitulku výše ty nejkrásnější. Ale tak to nemyslím. Polar vyniká jedinečným vzhledem a nesnaží se jít směrem outdoorových šroubů a okázalých lunet okolo displeje jako je tomu třeba u Garminu nebo Corosu.

Polar nabídl své algoritmy třetím stranám. Jako první toho využil G-Shock
1.3.2023 - Agáta Vřeská
Polar nabídl své algoritmy třetím stranám. Jako první toho využil G-Shock

Jedna z jejich vlajkových lodí se jmenuje Vantage V. Teď už tedy druhá generace Vantage V2. Vzhledově se ale nic nezměnilo – minimalistické pouzdro z lehkého hliníku a jen lehká lunetka okolo displeje (také z hliníku). Na pouzdro doléhá opravdu aerodynamicky přidělaný řemínek. A to je vše. Polary zkrátka poznáte na první pohled.

9 999 Kč skladem

Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit
26.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit

Mým osobním favoritem je ale Polar Grit X PRO, kterého rád přirovnávám k modelu Garmin MARQ. Elegancí jsou na tom modely velice podobně a Grit X PRO mě svou čistotou a azimutální lunetou dostává do kolen. Takže znova, Polary poznáte na první pohled.

Je to drobnost, na kterou spousta lidí nemyslí, ale je nás mnoho s alergií na kovy. Výhodou hodinek POLAR je, že zadní část pouzdra je z nekovových materiálů (vyjma měřiče tepu). U Vantage V2 se jedná o hliníkovou slitinu a u ostatních hodinek o polymer. Drobnost, ale pro někoho důležitá. (A. Kuna)

Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky

Zaměřeny pouze na jednu věc, kterou dělají skvěle

Skoro každý druhý okolo nás má na ruce chytré hodinky nabité všemožnými chytrými funkcemi, které neustále potřebujeme. Telefonování, přístup na emaily, Wi-Fi anebo třeba hry do hodinek... Nechám na každém z vás, jestli to jsou důvody, proč hodinky máte anebo je to jen cool říct, že můžete hrát hru na svém zápěstí.

Nicméně, v tomto světě "závisláků" na chytrých funkcí si jde Polar svým směrem a místo aby makal na telefonování v hodinkách, maká na důlěžitějších funkcích pro vaše zdraví.

Polar nepřidává chytré funkce, ale stále se zaměřuje čistě na sportovní a fitness funkce, které nám můžou život udělat trošku sladším po stránce mentální a fyzické. Polar má také svůj program smart coachingu, který komplexně podchytí celý váš den. Jejich slogan "Trénujte chytřeji, ne tvrději," vše shrnul do jedné věty. Znamená to, že se Polar snaží maximálně podchytit efektivitu celého dne.

Funkce FitSpark, která navrhne trénink přímo vám na míru.

Funkce FitSpark, která navrhne trénink přímo vám na míru.

Polar pak rozděluje tři části monitoringu vaší aktivity – tréninkové jednotky, spánek a aktivitu počas dne. Veškerá data z hodinek se pak zaznamenávají do nejmožnějších grafů a čísel, které pomáhají "tunit" váš výkon na možné maximum.

Pokud máte hodinky primárně na sport, je Polar jasná volba. Všechny produkty Polar jsou zaměřeny na 100% nasazení při sportu od záznamu a vyhodnocování tréninku, přes monitorování denní aktivity a její vliv na regeneraci, po asi nejdokonalejší monitoring a diagnostiku spánku mezi hodinkami na trhu.(A. Kuna)

Pokud by vás zajímaly do podrobna rozebrané možnosti tréninku, můžete mrknout na smart coaching na Polar stránkách.

Přesné měření tepové frekvence ze zápěstí

Tepová frekvence ze zápěstí asi nikdy nebude mít přesnost EKG jako hrudní pásy (které se jí blíží), ale pro základní účely (jestli nás někde "netrefí šlak") to absolutně stačí. A Polar je v tomto měření jeden z nejpřesnějších.

Svým snímačem s názvem Precision Prime (10 diod s třemi barvami) ničí své soupeře na poli tepové frekvence už několik let a potkal jsem mnoho lidí, kteří říkali, že sice používají hodinky jiné značky, ale přesnost Polaru by si moc přáli.

Hodně jsem se ponořil do technologie a některé články říkají, že tři barvy jsou každá pro měření jiné tepové frekvence. Že jedna barva je na sportovní aktivty a druhá třeba na spánek. Není tomu tak. Světelné diody různých barev tam jsou spíše pro pokrytí celého spektra a zpřesnění výsledků obzvláště s prochladlou rukou.

A právě díky této technologii se Polar stal téměř celosvětovou jedničkou v měření tepu ze zápěstí. Suuntu či Corosu se v minulosti (sem tam i v přítomnosti) stane, že uletí například o +- 5 až 10 tepů v průměru. Suuntu někdy i více... Polar sedí +- o dva tepy nehledě na počasí a okolnostech běhu.

A ačkoliv je tohle spíše o hodinkách, musím poznamenat, že jejich hrudní pásy jsou fenomenální a nejpřesnější na trhu, což o nich říkají i zdroje mimo výzkumy Polaru. Jako třeba uznávaný tester hodinek The Quantified Scientist.

Sám také používám hrudní pás od Polaru a nemůžu si ho vynachválit.

Můj nejoblíbenější hrudní pás Polar H10+

Můj nejoblíbenější hrudní pás Polar H10+

Hodinky Polar Vás zaručeně nezklamou. Jedná se o léty prověřenou značku (založena 1977), která vyrábí produkty nejvyšší kvality a po celou dobu své existence je průkopníkem vývoje nejkvalitnějších sporttesterů. Tomu odpovídá i její obliba ve světě. Za 46 let své existence má POLAR více než 450 patentů a má miliony aktivních uživatelů. Polar nabízí dokonce balíčky pro sportovní kluby a týmy. Tuto službu využívá přes 200 profesionálních fotbalových týmů, 19 národních fotbalových asociací, 16 týmů NHL a 13 týmů NFL. (A. Kuna)

Velmistr dat a jeho zpracování

Pokud hledáte hodinky, ze kterých dostanete maximum použitelných dat, jste u Polaru správně. Neznám rozsáhlejší statistiku jak sportovních aktivit, tak běžných fitness dat. Samostanou odnoží je pak spánek, kterému Polar věnuje po sportovních aktivitách asi nejvíce času.

Nejvíce asi budete sledovat vaši hodnotu VO2 Max, která je v Polaru pojmenována jako Running Index. Ale jinak hodinky vyhodnocují vaši svalovou zátěž a kardio zátěž. Užitečnou funkcí jak pro začátečníky, tak pro pokročilé je vyhodnocování spotřeby tuků a cukrů. Poté víte, jestli hubnete anebo jste například v anaerobní části, kde byste být neměli.

Pokud jste trailoví běžci, turisti, cyklisti atp., určitě oceníte i statistiky, kolik jste toho odběhli do kopce, z kopce a rozdělení kopců a jejich přesné parametry (funkce Hill Splitter).

Jak jsem naťukl na začátku kapitoly, Polar se věnuje hodně spánku. Krom klasického měření spánku máte taky možnost měřit posilnění spánku a také cirkadiánní rytmus, kdy Polar sleduje, kdy je pro vaše tělo nejlepší odpočívat a řídí vaše "vnitřní hodiny".

Na hodinky samozřejmě navazuje přímo i aplikace – Polar Flow. O aplikacích jsem psal samostatný článek, a tak se nebudu moc rozepisovat zde. V rozsahu dat je ale opravdu jedna z nejlepších.

Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin
20.1.2023 - Matěj Urbaczka
Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin

Nejde jen o samotný strojek na ruce, ale i o webovou a mobilní platformu POLAR FLOW. Až v POLAR.FLOW objevíte kouzlo analýzy a plánování tréninku. Vše je v aplikaci krásně stručně vysvětleno pro každý uvedený údaj a doplněno o odkazy na blog POLAR, kde všechny funkce podrobně vysvětlují. Na blogu naleznete mnoho článků o tréninku, cvičení a všem možném – sportování, stravě, odpočinku a spánku. (A. Kuna)

Jak to vidím já

Neříkám, že to jsou hodinky pro širokou veřejnost... Protože prostě nejsou. Všichni chtějí milion chytrých funkcí a na sportovní a fitness funkce spousty lidí kašle. Pokud ale hledáte opravdu přesný přístroj na veškerá měření, hodinky od Polaru vás zaručeně nezklamou.

Jak už jsem řekl, můj favorit je model Grit X Pro, který kombinuje maximum funkcí od Polaru, slušnou výdrž baterie a elegantně outdoorový vzhled, který já moc rád.

A co vy? Jaké hodinky od Polaru se vám líbí nejvíce a co si o této značce myslíte?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomáš Zobaníkpřed 432 dny, reagovat
Dobrý den, ztotožňuji se s článkem za mě Polar skvělá značka a srdcovka. Momentálně jsem vlastníkem Vantage v2. Mám štěstí že celý život můžu sportovat, dříve profi a potom až do teď aktivně. Vlastně to potřebuji k životu. Takže závislák. Dlouho jsem váhal jestli vůbec nějaký chytrý sportovní hodinky vůbec chci.Už jsem toho byl docela plnej za tu sportovní dobu pořád něco kontrolavat a pořád se něčím řídit. Byl jsem dokonce i odpůrce těchto chytrých strojku a cca 4 roky jsem nosil obyč. hodinky ať už mechaniky od Seiko nebo Casio G-Shock a potom nějaké smartwatch od Alpina. A pak jsem se odhodlal to zkusit. Všude na mě skákal Garmin, každéj na ruce Garmin. Všichni platí hodinkami Garmin. Už jsem byl i nalomenej. Ale pak jsem dal nějaký recenze na Polar. A dopadlo to na Vantage V2. Když sportovec tak sportovní hodinky a co jiného než Polar. A taky jsem byl zvědavý na ty funkce kterým Polar vládne a jak to bude vyhodnocovat. Už nejezdím na žádný zátěžové testy. A hýbu se jen tak pro sebe a kondici a sem tam nějaký závod ať cyklo nebo běh a musím říct že hodinky skvělý i s aplikací. Takže za mě sportovec = Polar
Kareřina Svobodovápřed 215 dny, reagovat
Dobrý den prosím jak zjistím celkově ujeté km na kole - za rok nebo měsíc. děkuji Svobodová
Matěj Urbaczkapřed 215 dny
Zdravím, Kateřino, nejlépe se tato data zobrazují v PC verzi Polar Flow, v kalendáři.:-)
Marekpřed 177 dny, reagovat
Dobrý den, mohl byste mi doporučit měřič tepu, který by vydržel i horší zacházení ( údery, pády,...)? Chtěl bych ho používat na judo a MMA. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 177 dny
Zdravím, Marku, asi bych se podíval na hodinky značky Garmin, konkrétně model Instinct 2, který by mohl spíše vyhovovat Vašim požadavkům.:-)
Marekpřed 176 dny
Hodinky mám od Polaru, měl jsem na mysli hrudní pás :)
Matěj Urbaczkapřed 176 dny
Zdravím, Marku. Dobře, v tom případě bych zvolil H10+ s vnitřním úložištěm, abyste nemusel mít hodinky na ruce při MMA či Judo.:-)

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 17%
9 999 Kč skladem
7 790 Kč skladem
5 390 Kč skladem
Sleva 17%
9 999 Kč skladem
7 790 Kč skladem
5 390 Kč skladem
Sleva 18% do vyprodání
10 890 Kč skladem
Zobrazit další
Sleva 24% do vyprodání
9 149 Kč skladem
7 790 Kč (doručíme do 3.5.)
12 190 Kč (doručíme do 3.5.)
7 790 Kč (doručíme do 3.5.)
5 390 Kč (doručíme do 3.5.)
8 390 Kč (doručíme do 3.5.)
7 790 Kč (doručíme do 3.5.)
8 990 Kč (doručíme do 3.5.)
5 390 Kč nedostupné
II. Jakost, sleva 16%
11 990 Kč nedostupné
II. Jakost, sleva 10%
7 011 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 9%
7 050 Kč nedostupné