» Blog » Garmin

5 důvodů, proč nosím chytré hodinky

Tagy: Garmin | Chytré

Dominik Hok | 10.1.2024 | 4 MIN | 27x komentář

Chytré hodinky nosím nějakou dobu a řekněme, že počet mnou otestovaných hodinek už pravděpodobně dosáhl tříciferného čísla. Napadlo mě se tedy zamyslet nad tím, proč je vlastně nosím. Tak tady je 5 důvodů.

1. Chci mít kvalitní a dlouhý život

Někomu se možná nelíbí kvantifikovat svůj život, ale já s tím problém nemám. Technologie se posouvají dopředu a ačkoliv se jimi někdo může cítit svazován (obzvlášť příznivci filmové série Terminátor), když je používáte střízlivě, mohou být nápomocné.

Čím dál více životních funkcí je měřitelných. Osobně sleduji vývoj své tepové frekvence a hlavně její variabilitu (VST). Podle těchto hodnot můžete rozpoznat, jestli na vás nepřichází nemoc, nejste přetrénovaní nebo ve stresu. Pokud chcete vědět, jakou vlastně máte mít srdeční frekvenci a co je vlastně to VST, určitě si přečtěte články níže:

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Není to samozřejmě jen o životních funkcích. Hodinky mi počítají i aktivní minuty a kroky, ale abych se přiznal, to až tak nesleduji. Osobně mě nejvíce zajímá srdeční tep, a proto si nedokážu představit, že bych měl chytré hodinky bez měření každou vteřinu po celý den (takové hodinky mají nejrelevantnější data).

Nechci si hrát na Ferdu Šišku, ale apeluji na vás v jedné věci – nenechte se těmi čísly ovládat. Psychosomatika je ludra. Znám lidi, co se dívají na chytré hodinky a říkají si "Tyjo, já mám furt vysoký stres, cítím se na nic" nebo "Měl jsem nízké hodnocení spánku, dneska bude den na prd." Tady je více než na místě, abyste se řídili tím, že hodinky jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Dejte na svůj pocit.

Abych to tedy uzavřel, čas a zdraví jsou pro mě nejcennější komoditou a nemám problém (alespoň z části) svoje zdraví odevzdat do rukou čísel.

2. Řeknou mi, jak dobře jsem se vyspal

Zní to paradoxně, ale spánek je teď fenomén. A proč paradoxně? Protože se jedná o základ kvalitního života a spousta lidí spánek podceňuje. Někdo třeba i řekne, že je to ztráta času nebo si to nemůžou dovolit, protože mají hodně práce. To ale není pádný důvod, proč si spánek nedopřát.

V krátkosti. Spánek je jako ostření sekery. Věnujte delší čas jejímu ostření a práce vám půjde rychle od ruky. Pořádně se vyspěte, budete produktivnější, hlava vám bude fungovat mnohem rychleji a k tomu všemu budete mít i lepší náladu.

Jak chytré hodinky monitorují spánek?
13.7.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky monitorují spánek?

Samozřejmě, že monitoring spánku je spíše takový lepší odhad, protože hodinky nejsou schopné zaznamenávat vlny v našem mozku, ale i tak prezentují data, která se alespoň přibližují realitě. Vy poté víte, kolik času jste strávili v jednotlivých spánkových fázích, kolik času jste celkově strávili spánkem a někteří výrobci dokonce nabízí i další metriky, jako celkové hodnocení spánku, hodnocení kontinuity spánku či srovnání s ostatními uživateli vašeho věku.

Já osobně jsem měl se spánkem problémy a od té doby se stal snad nejdůležitějším pilířem mého života. Stejně jako jeho "analýza". Jak kvalitu mého spánku ovlivnila sportovní aktivita den předtím nebo třeba alkohol, jídlo aj.

3. Hlídají mi vše důležité ohledně mého tréninku

Někdy ocením běh, kdy jen tak vyběhnu a vůbec nic si neměřím, ale zcela upřímně... Většinu času chci měřit. Prostě chci vědět, jakou jsem měl tepovku, tempo a kolik jsem toho uběhl. Možná jste si povšimli slovíčka MĚL. Je pravdou, že hodinky nijak urputně nesleduji přímo během aktivity, ale spíše se podívám na celkové vyhodnocení po jejím ukončení.

Co mě ale zajímá úplně nejvíce, tak jsou spíše vyhodnocení, která přímo nesouvisí s tréninkem, ale s celkovým progresem.

Spousta hodinek hlídá vaši dobu regenerace, tréninkové zatížení a jestli trénujete ve všech tepových zónách. A dokonce vám doporučují i tréninky. Většinou je jedním z největších problémů tréninkový stereotyp. Čím dál víc chytrých hodinek mají dokonce i funkci, která říká, jak moc jste připravení na trénink. Berou v potaz jak vaše sportovní výkony, tak i životní styl – kvalitu spánku, srdeční tep, jeho variabilitu, stres aj.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

A světe div se, ti vývojáři chytrých hodinek nejsou vůbec blbí a když se tím člověk řídí, vede to většinou k progresu. Neříkám, že člověk by se tím měl skálopevně řídit. Pokud vám třeba hodinky napíšou, ať netrénujete, ale přitom se cítíte skvěle, tak prostě běžte. Opakuji – pocit nade vše.

U sportování doceňuji i výdrž baterie. Když pominu to, že na jedno nabití dokážou monitorovat desítky a desítky hodin venkovní sportovní aktivity, někdo často argumentuje tím, že GPS telefonu je stejně kvalitní a může si tedy sport monitorovat jím. Nojo, ale když jde člověk běhat a něco se nedejbože stane (třeba v horách), budete vděční za nabitý telefon. Pokud aktivitu monitorujete telefonem, rychle to žere baterku a tím ohrožujete své bezpečí.

4. Mám přehled o tom, kdo mi co píše

Přiznám se... Tedy, znáte takové ty lidi, co odepisují třeba v řádů dní a většinu času nezvednou hovor, když jim voláte? Těší mě.

Nicméně, ačkoliv neodepisuji hned nebo nutně nezvedám telefony, mám přehled. Vím o tom, kdo mi co píše a pokud se skutečně jedná o něco urgentního (ve valné většině samozřejmě ne), můžu na to hned reagovat.

Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?
6.6.2023 - Dominik Hok
Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?

5. Vím, kolik je hodin

Zdá se to jako blbost, co? Ale je tomu tak. Chytré hodinky na mém zápěstí vystřídaly ty klasické, ale stále plní jednu z nejdůležitějších a základních funkcí – mám přehled o čase. Díky propojení s telefonem mám neustále přesný čas a kromě toho mám také odpočet, stopky a různé budíky. To se může hodit třeba v kuchyni.

Nejsem typ, co by na čas koukal na telefon – vždy instinktivně natočím zápěstí.

A jaké, že vlastně nosím chytré hodinky? Mé srdce nakonec zůstalo u značky Garmin, a to konkrétně u modelu Tactix 7. Funkčně je na tom dost podobně jako velice populární Fenix 7X, ale... Už jste se na ně podívali? Prostě jsou jiné, hezčí.

Tactix 7 mají vše, co od chytrých hodinek potřebuji – veškeré chytré (vyjma telefonování), lifestylové a sportovní funkce, dlouhou výdrž baterie (téměř 30 dní), navigaci a LED svítilnu.

Jaké jsou důvody, proč vy nosíte nebo byste chtěli nosit chytré hodinky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 113 dny, reagovat
Vy akože s prominutím spíte s hodinkama? :D wtf
Matěj Urbaczkapřed 112 dny
Ano, Marku, spíme.:-)
Pytlákpřed 112 dny
Když jste sportovec a potřebujete plnohodnotný monitoring kvůli tréninku, tak se spí s hodinkami ano :-), určitě jsme se tady všichni zasmáli Vašemu extrémně vtipnému příspěvku a pěkný den.
Vykukpřed 106 dny
Pytlak je prebornik ve sportovnim odvetvi zvanem honibrkovstvi.
Vykukpřed 103 dny
0
Vykukpřed 112 dny, reagovat
Jo Garmin je borec, body battery nizka, ale pripravenost k treninku vysoka, i takove perly umi :) A kdyz na mne leze nemoc, tak to teda poznam sam :))
Pytlákpřed 112 dny
Patří blábolení k vašim symptomům?
Jirik_Hpřed 112 dny, reagovat
Garmin je dobrý, mám ho, ale má své chyby. Polar je dobrý, také mám, ale také má své chyby. Polar je více na sport, jeho metodiky měření jsou transparentnější a častěji využívány vědeckou komunitou. Garmin má navrh zase v navigaci, G Pay. Jinak sporttestery první jsem měl v 1997. Samozřejmě Polar.
Vykukpřed 112 dny
Garmin je hrozne precenovany a predrazeny, jeho metriky maji ke spolehlivosti daleko a barometr je vtip. Je ale sranda, jak kazdej “sportovec” machruje s fotkou jeho VO 2 max. Garmin ovce :D
Vykukpřed 112 dny, reagovat
Tak retardovany troll Pytlak se zase probudil, no to zase hazi perly. Ty hlavne potrebujes permanentni odborny monitoring tveho dusevniho stavu. Stahni si aplikaci, ktera te upozorni, ze je cas si zase vzit sedativa :D
Pytlákpřed 109 dny
Za takovou interpunkční a gramatickou kafilérii se zjevnou erudicí čtrnáctiletého Mižigara, toho času stále ve 2.B, by ti rodiče měli neprodleně polámat prsty a roztřískat ti klávesnici o prdel. Vřele doporučuji, aby sis tuto korespondenci znovu přečetl tak za patnáct let, tedy o tři třídy zvláštního základního stupně později.
Vykukpřed 106 dny
Pytlaku, neodkryvej tady svoje zvraceny sexualni fantazie, rec je o hodinkach.
Pytlákpřed 103 dny
Vykuk: PŠT :-*
Vykukpřed 101 dny
Pytlák: kolik kalorií ti za den obvykle hodí to tvoje honibrctví? Dle tvých projevů musíš honit dost často.
Vykukpřed 101 dny
Prdlák: PRD ????
Dominik Hokpřed 100 dny
Zdravím, pánové. Cením si toho, jakou energii vyvolal můj článek, ale možná už bych zamával bílou vlajkou, trochu si zahrál na mediátora a navrhuji mír. Co říkáte? :)
Pytlákpřed 100 dny
Dominik Hok: jak se říká - moudřejší ustoupí :-). Už se zdržím veškerých komentářů vůči retardovanému Vykukovi, jelikož někomu na Lexaurinu prostě určitě věci nevysvětlíte.
Vykukpřed 100 dny
Pytlák je ubožák, co některý zprávy tady píše i pod mým nickem. To je vrchol zoufalství a ukázka duševní mizérie toho chudáka. Je mi ho spíše líto.
Pytlákpřed 97 dny
:-)))
Marekpřed 110 dny, reagovat
Tak to ja radšej spím s holkama :)
Mongolpřed 108 dny
Já spím se dvěmi sestrami své ženy :-D
MartinVpřed 99 dny, reagovat
Tady ses Dominiku pustil na tenký led a díky ti za tu odvahu. Jen moje zamyšlení k bodům 1 až 3, které jde prakticky proti tomu co píšeš a vlastně i proti tomu, proč já taky chytré hodinky nesundávám z ruky... Na začátek... V podstatě to mám úplně stejně jako ty. Ale je to dobře? Tahle technika, která není tak dokonalá jako naše tělo, nás odvádí od nás samotných. Bohužel, už ale ne jen ona, otupuje naše smysly. Přestáváme vnímat sami sebe, své tělo, své potřeby, naměřené hodnoty, které nemusí být přesné a rozhodně nejsou komplexní, stejně jako placebo ovlivňují naše pocity a vnímání sebe sama. Takže je otázkou, jestli nám pomáhají, nebo nás odvádějí od podstaty.
Dominik Hokpřed 99 dny
Ahoj, Martine. Samozřejmě, nemohu nesouhlasit. Pocit je nade vše. Je pravdou, že vnímat své tělo je důležité, ale zároveň, kam naši společnost posunula měřitelnost určitých hodnot? Ať už se bavíme o moderní medicíně čí čímkoliv jiném. Proto si myslím, že by člověk měl na chytré hodinky nahlížet zdravým způsobem, nechat si od nich pomoci, ale vztáhnout i své vlastní pocity. Pokud mi hodinky ukázaly špatné hodnocení spánku, nutně to přeci nemusí znamenat, že jsem špatně spal. Zopakoval bych tedy to, co jsem s Matějem už mnohokrát psal či říkali – hodinky jsou dobrý sluha, ale špatný pán.
Pavelpřed 99 dny, reagovat
Ahoj pánové, děkuji za všechny recenze a články, ty co mě zajímají jsou mi většinou i nápomocné jen tak dál. Mám prosím dotaz na garmin hodinky, mám VENU 2, nyní jsem přesel ze samsung telefonu na apple (15). Zjišťoval jsem si kompatibilutu garmin hodinek s iOSem a psalo se, že bez problému. Jenže přijde mi, že hodinky lépe spolupracovaly s Androidem. CHybí mi některé funkce, třeba nemůžu odpovídat, to jsem moc nepoužíval, ale smazat oznámení již třeba nejde jednoduše přejetím prstem. Ráno musím na hodinkách ručně zadat ukončení spánku. I během hovoru hodinky vibrují a oznamují mi, že volám WTF. To jsou věci, na které jsme přišel, ale děsím se, co bude třeba jinak během aktivit atd. Dá se s tím něco dělat, nebo se prostě musím smířit s tím, že garminy budou s iOSem fungovat jinak. Předem děkuji za odpověď
Dominik Hokpřed 99 dny
Ahoj, Pavle. Popravdě, já jsem věčný uživatel iOSu, a tak neznám úplně rozdíly při používání na Androidu a na iOSu. Ale upřímně, já tyto problémy vůbec nemám. Spánek se mi ukončuje automaticky, oznámení taky v pořádku. Zkoušel jste reset a znova napárovat? Možná vznikla nějaká chyba při párování.
Pavelpřed 94 dny
Ahoj, díky o víkendu jsem to zkusil no a je to ještě horší. Teď mi blbne párování, tzn. že kolikrát hodinky hlásí, že čekají na párování s telefonem, zatímco iphone píše, že je připojeno. Nejde mi tam ani ověřit karta, no nic díky za radu, asi to zkusím pak ještě jednou.
Dominik Hokpřed 94 dny
Zdravím, Pavle. Při dalším resetu zkuste odstranit veškerá data o hodinkách v telefonu – v seznamu zařízení v Garmin Connect, v seznamu zařízení v nastavení Bluetooth telefonu.