5 důvodů, proč si pořídit chytré hodinky

Tagy: Průvodce výběrem | Recenze | Chytré

Matěj Urbaczka | 7.3.2023 | 5 MIN | 9x komentář

Má ho slečna, která sedí v MHD ob sedačku, kolegové v práci, vidíte s ním platit někoho v obchodě a vy stále odoláváte. Dneska se podíváme na 5 důvodů, proč mít v této době na ruce chytré hodinky.

Důvody, proč mít chytré zařízení na zápěstí:

  • Kontrola nad notifikacemi z telefonu
  • Zdravotní monitoring
  • Sportovní zařízení
  • Bezpečnost vás či vašich blízkých
  • Zábava na zápěstí

Stále v obraze

Ačkoliv nerad, tak přiznávám, že sociální média vládnou světem a všichni chtějí být v obraze a nejlépe vědět všechno hned. Pokud máte připojený smartwatch k vašemu telefonu a máte patřičná povolení, váš mikrosvět mohou tvořit právě chytré hodinky, které vám řeknou veškeré zprávy.

Samozřejmě to nemusí být jen zprávy ze světa, které vám chodí na telefon, ale i SMS zprávy a hovory. Z některých hodinek dokonce ze zápěstí vyřídíte hovor anebo odepíšete na zprávu.

Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod
7.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod

Za mě je to fajn. Nic se nemá přehánět, ale mrknout se na hodinky, jestli je to důležité a jestli musíte sáhnout po telefonu, je ulehčení života. Jedna z častých funkcí, kterou používám, je rychlá odpověď na hovor.

Když mi někdo volá v nevhodnou chvíli, pošlu přes hodinky přednastavenou zprávu, že nemůžu a zavolám za chvíli. No a když mi volá šéf, tak jen ztiším hovor a telefon zvoní spokojeně dál a mě nic neruší. :-)

Kdysi dávno jsem spěchal v Praze na tramvaj a pak na vlak. Nebyl čas otvírat aplikaci IDOS a přítelkyně mi posílala zprávy v kolik co jede, kde to stojí a já při běhu a kličkování mezi lidmi nemusel tahat z kapsy telefon, ale jen jsem mrknul na obrazovku hodinek a ano, byl jsem v obraze.

Hlavně vše přežít ve zdraví

Další věc, která lidstvo sužuje, jsou různé nemoci. Hodně lidí má vysoký tlak, problémy se srdcem, obezitu a další běžné nemoci 21. století.

Hodinky nás mohou v mnoha ohledech hlídat a říct nám, kdy máme dost a je třeba zpomalit a hlídat se. Už je standardem, že hodinky mají snímač tepové frekvence, který vás celý den hlídá, ať se nepřepínáte a u většiny hodinek si můžete nastavit i alarm na vysoký tep.

Pokud se chcete začít hýbat, může být skvělou motivací denní počet kroků a například kolik aktivních minut jste přes den měli. Ačkoliv je to mýtus, že nachodit deset tisíc kroků za den je ta správná zdravá hranice, tak to není od věci a je fajn, že pro tělo něco děláme.

Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenze – Prodloužila se výdrž a co dál?
22.9.2022 - Matěj Urbaczka
Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenze – Prodloužila se výdrž a co dál?

Některé hodinky povýšili své zdravotní funkce natolik, že přidaly i měření tlaku a EKG. Například Huawei Watch D měří tlak dokonce pomocí nafukovací manžety na zápěstí a můžete dostat opravdu přesné výsledky, abyste věděli, jak na tom jste.

Letos o Vánocích jsem byl poprvé asi za 10 let opravdu nemocný. Bylo zajímavé sledovat hodnoty na hodinkách, které ukazovaly až neuvěřitelná čísla. Třeba tepovou frekvenci o hodnotě 126, když jsem ležel v deset večer v posteli. Poté mi hodinky pomalu ukazovaly, kdy má cenu začít trénovat, abych to neuspěchal.

Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku
1.12.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku

Ve zdravém těle

Prapůvod chytrých hodinek vychází ze sporttesterů. Ty se braly na začátku jen na sport, neměly optický snímač tepové frekvence, jen hrudní pás a to bylo téměř vše, co tyto hodinky uměly. Postupně se přidávaly další senzory, kdy nejhlavnější zlom přišel, když se přidal senzor GPS, který dokázal přesně měřit zdolanou vzdálenost.

Některé hodinky mají i mapové podklady, jako třeba Garmin Fenix 7X

Některé hodinky mají i mapové podklady, jako třeba Garmin Fenix 7X

Postupně se samozřejmě hodinky zdokonalovaly po všech stránkách, a teď už chytré hodinky tvoří komplexní nástroj pro pokročilé i začínající sportovce. Ostřílení borci si dle naměřených dat vedou jak trénink, tak regeneraci. Ti, co se sportem teprve začínají, můžou v hodinkách najít oporu v podobě tréninkových plánů, hlídání tepové frekvence (pro správnou zónu tréninku) anebo doby regenerace po sportovním výkonu.

Hodinky mohou predikovat i vaše časy na různé distance

Hodinky mohou predikovat i vaše časy na různé distance

Skvělým motivačním motorem pro nováčky jsou také odznaky za různé zdolané výzvy. Například, když uběhnete pět kilometrů, jdete běhat brzy ráno, cvičíte více než 1,5 hodiny a další. Tato motivace může udělat zdravý návyk na pohyb, kdy si zvyknete pravidelně cvičit a pak už ani odznáčky nebudete potřebovat.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Nemusíte jít za hranici extrému, aby se něco stalo

Sem tam se člověk dostane do situace, kde by opravdu být nechtěl. Zabude mu špatně, omdlí anebo se na horách třeba zřítí ze srázu. Spousta značek (Garmin, Apple, Samsung) nabízí detekci a asistenta nehody.

Ten funguje na bázi spojení s telefonem. Když hodinky zaznamenají pád, zašlou zprávu na přednastavené kontakty. Tuto smsku můžete zaslat také za pomoci tlačítka. U hodinek od Applu je také novinkou detekce autonehody.

Pokud chcete hlídat děti, moderní náramková technologie už to také dovoluje. Za pomocí GPS přijímače a SIM karty vložené do hodinek lze dítě sledovat, kde se zrovna pohybuje. Víte tedy, jestli dorazilo v pořádku do školy, na kroužek anebo ke kamarádovi.

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Hudba, platby, dokonce i hry

Já jsem člověk, který bez sluchátek nevyjde z baráku. Mít hudbu v hodinkách je opravdu výhoda. Obzvlášť, když si spárujete nějakou z hudebních streamovacích služeb jako například Spotify. Je to jednoduché, spárujete hodinky a můžete frčet na flow muziky, dokud vám nedojde baterka.

Další stálicí bývá platba kartou. Najdete ji například u hodinek Garmin, Samsung, Apple a dokonce i u jednoho modelu Xiaomi, konkrétně náramku Xiaomi Band 6 NFC. Upřímně, nepoužívám moc chytrých funkcí, ale bez této už bych si nedokázal hodinky představit. Platba hodinkami je bezpečnější než kartou anebo telefonem a hlavně víc "po ruce" už to mít nejde.

Zastavím se i nad tím, že pokud nemáte zrovna co dělat a čekáte na tramvaj, autobus anebo si jen někde krátíte dlouhou chvíli, můžete na hodinkách hrát i hry. Vynikají v tom spíše hodinky s WearOS od Googlu anebo watchOS od Applu, ale i na Garmin se nějaký základ dá nainstalovat. Jestli je to už moc anebo je to mega využitelné, je na vás.

Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval
18.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval

Osobní zamyšlení nad danou problematikou

Pro mě samotného jsou hodinky jako pro alkoholika láhev. Nedokážu si představit, že bych si hodinky měl sundat a už je nenosit. Po nějaké odvykačce bych si ale možná zvykl jen na klasické hodinky stejně jako alkoholici na nealko.

Denně mám tedy na ruce chytré hodinky od Garminu – konkrétně Garmin Fenix 7X. Jsem spokojený a měnit nehodlám. Je to můj parťák na sport i na běžný pracovní den. Jako sportovec je denně zapínám na trénink, kontroluji si tepovku, spánek a "životní funkce", které mi prozradí jestli jsem ready na další trénink.

Znám ale i případy, kdy to lidi vyloženě přehání a míní se vyloženě po....... z toho, že se jim nezvedla hodnota VO2 Max a další metriky. Chytré hodinky mohou být dobrý sluha, ale špatný pán.

A jaký názor máte na smartwatch vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavelpřed 415 dny, reagovat
Osobně nejsem úplně blázen do chytrých hodinek, ale uznávám, že dovedou být užitečné a někdy i návykové. Sám osciluji mezi AW Ultra a klasickými mechanikami od Seiko, podle nálady. Moje žena nosí léta pouze Apple Watch, je na ně zvyklá a využívá většinu jejich vymožeností. A na vlastní kůži si vyzkoušela ty jejich zdravotní funkce. Začalo to loni na jaře nočním varováním před nízkou tepovou frekvencí, pak EKG varovalo před možnou fibrilací síní... K tomu zadýchávání při chůzi... Takže kontrola u doktora, různá vyšetření a diagnóza - silná arytmie. Následovala operace (ablace), při které jí výbojem spálili několik ložisek tkáně v srdci, která tu arytmii způsobovala. Nebýt Apple Watch, tak dodnes funěla do kopce, já bych si z ní pořád dělal legraci, že stárne a má zapracovat na fyzičce a kdoví, jak by to celé dopadlo. Díky chytrým hodinkám se na to přišlo včas a dneska zase vyběhne kopec jako nic.
Jiřípřed 415 dny
S arytmií by dřív nebo později dostala embolii nebo mrtvici, takže může být ráda, že to takto dopadlo. Co mě ale zajímá - řeším stejný problém - nosit AW Ultra nebo Gshocky. Na AW jsem si zvykl velice rychle, líbí se mi všechny vymoženosti a praktičnost, ale stále nedokážu skousnout jejich hranatý design. Prostě pořád mám radši klasické hodinky, ale u nich mi zase chybí všechno to, co nabízí AW. A nosit na jedné ruce AW a na druhé klasiky mi připadá padlé na hlavu ????
Petrpřed 415 dny, reagovat
Díky za články a recenze, které píšete. Je fajn, že někdo dokáže krátce a výstižně, přitom nezaujatě napsat článek plný informací pro potenciálního zákazníka, uživatele. S chytrými hodinkami jsem začínal kdysi u Pebble. Byly skvělé. Vydržely dlouho, ale pak zkrachovali, zrušili podporu app, store aj. ... byl to každopádně jeden z nejúspěšnějších kickstarter projektů. Pak jsem se nechal zklákat AW pod iOS. To mi vydrželo roky. Jednoho dne jsem měl již neustálých notifikací a otravné prodloužené ruky víc než dost, tak jsem je prodal vč. iPhonu a přešel na Android. Nosil jsem své kovové Citizen Eco-Drive a byl maximálně spokojen. Po čase mi to nedalo a po přihlášení se do sportovního programu jsem měl pocit, že potřebuji opět chytré hodinky ... Sporttester zejména. Výběr padl na 6X Pro ..... super paráda, ale vzhledem k pracovní pozici, kdy nosím košili jsem tyto hodinky nedokázal vždy schovat pod manžetu. Nehledě na to, že bok hodinek s tlačítky mi většinu rukávů prostě odřel. Switchnul jsem tedy s ústupky na Vivoactive 4. S těmi jsem vydržel skoro rok, ale hlodaly mě nové Samsung GW 4 s Web OS. Ty jsem po vydání vyměnil za Samsung GW 5 Pro. Ty jsou značným pokrokem ve výdrži a ochraně skla zapuštěného v titanovém lemu pouzdra. Sportuji rekreačně kolo, velká koloběžka po celý rok, turistika a v zimě snowboarding se sjezdovým lyžováním. Bohužel GW4 ani GW5 Pro nemají v metrikách pro sjezdové lyžování a snowboarding rychlostní statistiky, což mě neskutečně irituje. Druhým problémem je, že metrika Alpského lyžování ani Snowboardingu v GW5Pro neumí odečítat lanovky, vleky. Říkal jsem si, jeden systém, jedna značka, jedna aplikace (Samsung Health) a ono prd. Co potřebuji, tak jsou právě statistiky ST, stoupání, rychlosti, zóny ST. Ty další třeba v budoucnu. Ale v případě Samsungu jsou tyto metriky u zmíněných aktivit toto prostě ignorovány. Po Smart stránce mi GW5Pro vyhovují, ač bych snesl přímo implementované aplikace messenger atd. v hodinkách, ne mít pouze možnost odpovědi na příchozí notifikace (ala AW). Takže zvažuji, jak to vyřeším. Zda si na sport pořídit Garmin Instinct 2 Solar či nové FR265 .... Proč mít dvoje chytré hodinky a s dvěma aplikacemi běžícími na pozadí ..... Stále tu mám moje dobré a spolehlivé Citizeny :), ale smart watch mi statistikami sportovních aktivit pomáhají žít v dnešní sedavé době aktivněji a soupeřit s kolegy z práce.
M.3před 415 dny, reagovat
V pohode, ďalšie dvoje sa dajú nosiť aj nad kotníkama
Felix Lichnovskýpřed 414 dny, reagovat
Kdysi jsem používal chytré hodinky ve spojení se BlackBerry Q10 a pak modelem Classic. Dnes nosím automaty Seiko a telefon iPhone a nad chytrými hodinkami neuvažuji. Zkusím odpovědět dle bodů v článku, proč v mém případě tomu tak je: Kontrola notifikací - doposud považuji za neslušné během diskuze s druhými se dívat na hodinky, a lidé okolo mě to mají podobně. Proto jsem ani notifikace příliš nepoužíval, na sociálních sítích se neangažuji. Zdravotní stav - pravidelně navštěvuji lékaře, nevidím důvod se neustále zabývat drobnými odchylkami v tlaku a podobně. Sport - neprovozuji sport, kde by mi toto bylo nápomocné. Nenapadá mě, jak využít hodinky pro sportovní střelbě, vodáctví. Hlídání dětí - toto považuji za závažný zásah do svobody jedince. Nevidím důvod, proč by mí blízcí měli být sledováni, když já takto sledován nikdy nebyl. V případě potřeby rozdělení skupiny např. při túře a nutnosti sledování pro následovné setkání poslouží aplikace “najít” v telefonech Apple. Hudba - poslouchám jen autě a skrz domácí HiFi, poslední sluchátka jsem si koupil před patnácti lety a dodnes leží v šuplíku. Placení - dodnes většinou platím hotovostí. Tímto samozřejmě neříkám, že chytré hodinky jsou k ničemu, ale je dobré zvážit, zda jejich potřeba je skutečná. V mém případě jsem usoudil, že nikoli.
Petrpřed 414 dny
Jsi šťastný člověk v podstatě. Já mám v tomto ohledu spíše problém, že jsem tak trošku nadšenec do těchto věcí a láká mě poznávání nových věcí. Na druhou stranu už to není jako v mladším věku a upřednostňuji řešení, které je komplexně funkční, tak abych se o něj nemusel moc starat, bastlil další nástavby, aplikace atd., ale byl jsem spíše uživatelem s přidanou hodnotou daného zařízení.
Pavelpřed 414 dny, reagovat
Moje první chytré hodinky byly AW 3. Ty jsem nosil asi rok a pak mě přestaly bavit ty neustálé notifikace a otravování s kroužky, tak jsem je nosil méně a méně, až skončily jako drahý budík u nočního stolku. Pak jsem nosil spokojeně automaty Seiko a Citizen, až přišly AW 5. Tam mě zlákal režim Always On a placení. Zase jsem to tak roka vydržel a prodal. No a asi před rokem jsem dostal chuť na Garmin Instinct. Bral jsem je jako takové chytřejší G-Shocky. Paráda, ale chtělo by to mapu. Takže prodej a přechod na Fenix 6. Dobrý, ale když ty Epixy mají tak nádherný displej. Takže prodej a přechod na Epix. Nojo, ale ta výdrž jen týden, ale co takové Fenix 7X? Safír, solár, LED baterka, tři týdny na jedno nabití, to je to, co pravý dobrodruh na cestě do Lidlu potřebuje... Paráda. No ale ty AW Ultra, to je něco. Konečně odolné, baterka vydrží a hlavně s mým iPhonem daleko lepší provázanost, volat se dá, prostě AW Ultra je to pravé. Do toho občas prohodit s nějakými mechanikami, to je ta pravá hodinařina, že ano. Teď, po půl roce s AW Ultra už to zase hlodá... Ony ty AW jsou parádní, ale přeci jen jsou to takové omalovánky, do kanceláře, pořád nějaký animace... Ten Fenix 7X byl úplně něco jiného, že bych se k nim vrátil? Ale co třeba Tactix 7, Fénixy okořeněné o taktické funkce, když mě zajmou, tak použiju Kill Switch, bez toho nemůžu žít... Už jsem ty Tactixy měl v košíku ale odolal jsem... Zatím. Tož tak k chytrým hodinkám. :-)
Dominik Hokpřed 414 dny
Zdravím, Pavle. U vás slovní obrat "střídat jako boty" u hodinek naprosto dává smysl. Sám mám Tactix 7 a cítím se, že nejsem ten, co má Fenix jako každý. Já mám Tactix. :)
Igorpřed 410 dny, reagovat
Jo, chytré hodinky. Pořídíte je, mají skvělé funkce, ale potom narazíte na to, že už na čtení musíte nosit brýle, takže většina notifikaci je za šera na...(nečitelná), z neustálého nošení hodinek bolí zápěstí, takže spíte často bez nich..., ale mají vlastní GPS, tak lze mít záznam trasy i bez telefonu, barometr a notifikace (hlavně vyzvánění telefonu), i když občas nevíte, kde jste si doma telefon odložili. A vydrží toho podobně jako ta ruka, na které je nosíte. Takže když budu chtít v duši klid (až budu mít možnost) vrátím se ke klasickým hodinkám (nebo je odložím zcela), ale teď se mi i přes některé nepříjemnosti SW stále docela hodí.