» Blog » Suunto

5 důvodů, proč sáhnout po chytrých hodinkách Suunto

Tagy: O značce | Průvodce výběrem | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 12.3.2024 | 5 MIN | 8x komentář

Chcete vědět, proč sáhnout zrovna po chytrých hodinkách kultovní finské značky Suunto? Tady máte 5 nejdůležitějších důvodů.

Značka Suunto je jednou z nejstarších značek co se sporttesterů, potažmo chytrých hodinek týče. Tihle Finové už jsou na trhu nějaký pátek a tomu co dělají opravdu rozumí. Pokud byste chtěli znát jejich historii, článek nechám níže.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

Teď už ale pojďme na těch 5 stěžejních důvodů.

  1. Design
  2. Spolehlivost
  3. Výdrž baterie
  4. Sportovní funkce
  5. Historie a komunita

(1) Jedinečný design každého modelu

Už od prvních modelů mají Suunta svůj osobitý vzhled. Ať už to byly modré anebo neonově žluté Ambity, tvrdě vypadající Suunto 9 Baro anebo minimalistické Suunto 9 Peak PRO. Tyto hodinky mají duši a pokud je máte na ruce, určitě na nich pár očí z ulice skončí – ten vzhled prostě stojí zato.

Abych se přiznal, nejvíce se mi vždy líbily Suunto 9 Baro a Suunto Vertical (potažmo Suunto Race), které jsou obrovské a i když je přejede tank, hodinky můžete dále používat. Nemůžu ale opomenout ani Suunto 9 Peak PRO, které překvapily všechny svým minimalismem s byznys vzhledem. A vlastně, proč ne. Na kompaktnost se hraje ve více odvětvích, tak proč ne u hodinek.

Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání
31.10.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání

(2) Pod pojmem "hodinky co přežijou atomovku" si vybavím právě Suunto

Pokud hledáte opravdického držáka, který se do pár let nerozpadne a vydrží klidně i desetiletku a víc, tak jste u Suunta na správné adrese. Když někdy brouzdám mezi lidmi na závodech, či jen běžím dlouhý trénink po horách, nestačím se divit. Častokrát potkám lidi s hodinkami Suunto Ambit 2 / 3, které vyšly v roce 2013 / 2014. Což je doopravdy deset let od jejich vydání a málo která firma si může říct, že dělá tak kvalitní elektroniku, která přežije celodenní nošení po 10 let.

A kromě jejich dlouhověkosti bychom se měli zastavit ještě u konstrukce hodinek. Většina jejich high-endových modelů se pyšní titanovým nebo ocelovým tělem a také safírovým sklíčkem. A úplně všechny vyšší modely pak splňují vojenský standard odolnosti, takže je jedno, jestli zrovna lezete na Mt. Blanc, plazíte se pod ostnatým drátem na Spartan Racu anebo letíte z kopce na kole při sjezdových závodech. Dal bych ruku do ohně, že toto všechno Suunta přežijou.

Suunto Vertical recenze – Outsider zpět mezi elitou
9.5.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Vertical recenze – Outsider zpět mezi elitou

(3) Výdrž baterie byla vždycky u Suunta numero uno

Pokud byste se mě zeptali na první věc, na co si u Suunta vzpomenu, tak je to vzhled a právě výdrž baterie, která je neskutečná. A to jak v režimu smartwatche, tak i v režimu se spuštěnou GPS. Nejlepším modelem od Suunta je teď Suunto Vertical, který na jedno nabití dá nějakých 30 dní v režimu smartwatche a až 90 hodin na GPS se spuštěným měřením co sekundu a všemi navigačními systémy.

Vertikal je také první generace hodinek od Suunta, kde bylo přidáno solární napájení a hodinky tak v režimu smartwatche můžete nabít na jednou tolik a se stejným módem GPS je můžete prodloužit až na 140 hodin.

Ani základní modely u Suunto, jako například Suunto 5 Peak, nemají špatnou baterku. Pokud neoslní 7 dní v režimu smartwatche, určitě oslní výdrží baterie přes 20 hodin na nejpřesnější snímání a k tomu nízkou cenovkou.

(4) DNA u Suunta je tvořena sportovní dvoušroubovicí

Suunto a sport jde dohromady ruku v ruce jako Bach a vážná hudba. Od začátku se Suunto primárně zaměřovalo na kvalitní sportovní zázemí pro všechny svoje hodinky – a to se jim taky neskutečně daří. Nejenže mají základní sportovní funkce jako všechny chytré hodinky, ale mají i některé perličky, které jinde nenajdete.

V jejich aplikaci najdete třeba takové pecky jako chronickou (CTL) a akutní tréninkovou zátěž (ATL), porovnání těchto dvou zátěží ve funkci Forma TSB anebo třeba skóre tréninkového stresu (TSS). Všechny tyto hodnoty vám mohou pomoci zkvalitnit váš tréninkový proces a předejít tak nepříjemnostem.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Tréninkový efekt – Co to je?
23.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkový efekt – Co to je?

Značka i jako jedna z prvních zavedla wattmetr vestavěný přímo v hodinkách a přepočet tempa na rovinu (ačkoliv škoda, že jen vyhodnocení je jen v aplikaci až po uložení aktivity).

Posledních pár let Suunto také najelo na způsob některých čínských značek a přidává do svého výčtu sportovních aktivit všechno, na co zrovna narazí. Toto nemusí být v zásadě špatně a pokud hledáte jakoukoli aktivitu, u které si chcete vést záznamy, kolik času jste jí obětovali. U Suunta máte možnost.

Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě
31.10.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě

(5) Finské srdce bijící pro Suunto

Posledním bodem a důvodem proč koupit Suunto, je rozhodně jejich historie a komunita této značky. Jak už jsem psal na začátku, historie Suunta je zajímavá a pro svět smartwatchů velice podstatná.

Druhou stránkou věci je tzv. Suunto family, která za tuto značku prostě kope. A nedivím se jim. Pokud je člověk zvyklý na kvalitu, jednoduchost ovládání a super metriky a má Suunta od začátku své sportovní kariéry, jde znova do Suunta. A podpora značky je velice důležitá.

Pokud si tedy pořídíte hodinky Suunto, budete k této "Suunto family" patřit také, a třeba si najdete i nové přátelé, spolupachatele při sportovních aktivitách či třeba lásku svého života.

Osobní názor na hodinky Suunto

Pokud sledujete náš Youtube kanál anebo čtete i další recenze, víte, že aktuálně používám model Garmin Fenix 7X PRO a u Garminu už jsem desetiletí. Přesto Suunta vždycky rád testuji a těším se jejich posunem dopředu.

Testovačka Suunto Vertical

Testovačka Suunto Vertical.

Nejvíce u Suunta obdivuju design a sportovní funkce, které se snaží pracovat s únavou těla. Co mi trošku vadí, je menší přesnost senzorů a uživatelské prostředí, které není úplně vychytané a rychlé. Ale vše se posouvá dobrým směrem a věřím, že "gap", který si Suunto uhnalo v době, kdy nechytlo trend GPS hodinek, rychle zmizí a dotáhne se na čelo. Kam neodmyslitelně patří po boku Garminu a Polaru – svaté trojice sporttesterů.

Vyjádření kolegy Dominika:

Značka Suunto mi vlastně vždy byla sympatická, ale abych byl upřímný, od vydání původních Suunto 9 (které za mě byly super) tato značka tak nějak plavala a popravdě... Topila se. Teď si trochu napravují reputaci novými modely jako třeba Suunto Race či Vertical, které už konečně mají rychlejší systém a modernější funkce. Co jim ale hodně ubírá, je snímání tepu. Úprava optického snímače by je posunula na míle dopředu a to přesně si značka s tak bohatou a zajímavou historií zaslouží.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Adam Křenekpřed 46 dny, reagovat
Škoda, že se Suunto zbavilo aplikace movescount. Movescount měl i webové rozhraní - proto jsem Suunto používal. Když se přesunuli na platformu Suunto, tak se zbavili webu. To mi jediné vadí. Jinak bych je používal dál a nekupoval bych hodinky Polar, poté Coros. Platforma Movescount byla na vyhodnocení tréninku výborná.
Tompřed 46 dny, reagovat
Měl jsem je, čekal jsem na aktualizace a stejnak to stále nemeli vychytaný. Smutný že Suunto je horší než čínan Amazfit, Huawei a pod. Přitom ta jejich aplikace, metriky, a samotný vzhled a materiály hodinek nemaji moc konkurenci. Za 13 tis sem měl model Race, titan a safír, bomba. řemínek krásnej pevnej a přitom pružnej. Paráda. jenomže pak si dáš test běhu, kde ti líta tepovka nesmyslně jak u hodinek za 2tis. A to mě nebavilo a to jsem dost benevolentní, mam totiž Amazfit a počítam s tim že to nebude dokonalí.
Tomaspřed 45 dny
Ono je Suunto dnes v podstatě číňan používající původně severskou značku. Jen nezačínali se sporttestery jako takovými ale s kompasy (už někdy před druhou světovou). Dalším krokem byly potápěčské počítače které začali vyrábět 1987 kdy se postupným vývojem dostali až k tomu, že snad jako první nabídli potápěčský počítač ve velikosti běžných hodinek, takže se to dalo nosit pořád a ne jen na ponor a šup do šuplíku. Se sportovními hodinkami začali snad v roce 1999. První hodinky s GPS ale byly až někdy v roce 2012 (myslím že první Suunto Ambit) a to už měl Garmin asi 8 let zařízení "na ruku" s GPS (Forerunner 101 je z roku 2004) a cca 2 roky modely Forerunner 110/210 což už byly opravdu příjemně nositelné hodinky. To měření tepu ze zápěstí vzhledem k principu jeho fungování nebude nikdy úplně zázrak. A proto je na některý aktivity nebo cviky, případně typy tréninků lepší hrudní pás. ????
Matěj Urbaczkapřed 44 dny
Zdravím, Tomáši. Ohledně tohot Suunta, že je Číňan, to se úplně říct nedá. Má čínské investory, ale jsou to jedny z mála hodinek (Vertikal, Race), které se vyrábí přímo ve Finsku a právě ne v Číně. A zkuste si přečíst můj článek ohledně historie Suunta, tam se dozvíte všechny ty kroky, jak šly po sobě.:-))
Tondapřed 38 dny
Matěji, z aktuálních hodinek se ve Finsku vyrábí jen 9 Peak Pro a Vertical. Race jsou made in China. Myslím, že i Suunto 5 jsou z Finska. První Suunta made in China byly Suunto Spartan Trainer a to byl docela kvalitativní problém - praskaly těla. Ještě k té kvalitě snímání tepu - doporučuji udělat nový redakční test po velkých updatech z listopadu, kdy se přesnost dramaticky zlepšila. Přešli na in-house algoritmy a ty potřebují pár dní 24/7 nošení na adaptaci. Potom měří velmi akceptovatelným způsobem, alespoň u mně. Bez ohledu na to, by ovšem změna OHR snímače velmi pomohla, konkurence je v tomto hardwarově mnohem dále. Nakonec je to vždy nějaký výpočet s určitou mírou přesnosti, a jak se ukazuje po update u Suunta je to velmi zásadní.
Matěj Urbaczkapřed 37 dny
Tondo, zajisté máte právdu ve výrobě, avšak stále to tvoří dost domácí produkce, což ostatní značky rozhodně říct nemohou. Suunto Spartan byl špatný hned v několika ohledech, a ne jen v práskání pouzder. Co se týče optiky a jejího snímání, test proběhl teď několikrát a bohužel se stejným, špatným, výsledkem, kdy nedokážeme napsat, že by měřily o něco lépe. Bohužel, dokud se nevymění hardware, asi nelze čekat úplný obrat.
Pavelpřed 39 dny, reagovat
Mám rád Finsko a rád bych měl i hodinky Suunto. Ale chybějící bezkontaktní platby jsou za mě obrovský fail. U sedmiček se zdálo, že se to změní, ale to byl jen takový závan na podporu Googlu či co. Jinak jsou Suunto designově určitě zajímavé, nebojím se napsat hezké, slušně vybavené, vhodné na sport i do společnosti. Ale za tu absenci plateb bych je vyliskal. Tím ty hodinky pro velké množství zákazníků úplně zabily.
Zdeněkpřed 32 dny
Tady souhlasím. NFC platby mi tam moc chybí. Polar není náhodou také Fin?

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Březen
17 790 Kč skladem
Novinka Březen
17 690 Kč skladem
Novinka Únor
10 960 Kč skladem
Novinka Únor
10 960 Kč skladem
14 680 Kč skladem
10 960 Kč skladem
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
4 819 Kč skladem
14 680 Kč skladem
Novinka Únor
Rozbalené, sleva 3%
10 631 Kč skladem
Zobrazit další
Novinka Březen
17 790 Kč nedostupné
8 270 Kč nedostupné
8 270 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
9 460 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
7 629 Kč nedostupné
9 460 Kč nedostupné
8 270 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
12 988 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
12 600 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
12 600 Kč nedostupné