5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Tagy: Průvodce výběrem | Pánské | Společenské

Martin Koňařík | 23.7.2018 | 3 MIN | 16x komentář

"První lepší" hodinky, které si muž pořídí, by měly být společenské. Oproti sportovním, nebo módním hodinkám jsou totiž více univerzální. Hodí se k obleku při společenských událostech, můžete je nosit v práci ke košili, ale i během grilovačky s přáteli.

Tissot Heritage Visodate Automatic T019.430.16.031.01

Hlavním pravidlem pří výběru společenských hodinek je, aby byly analogové (ručičkové), digitálky vůbec nepřicházejí v úvahu. Tuhle chybu ale víceméně nikdo nedělá, tak ji do seznamu nezařazuji.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

1) Chronografy - hodinky se stopkami jsou společenské asi tak jako tenisky

Chronograf (stopky) je funkce přímo typická pro sportovní hodinky. Ve sportu jde o čas a ten potřebujeme měřit. Při společenských událostech je tomu ale naopak. Jsme s lidmi na kterých nám záleží a čas není tak významný. Nemáme další plány, nikam nespěcháme a rozhodně nic nepotřebujeme stopovat.

Certina DS Podium Chronograph 1/10 SEC

Chronografy jsou sportovní hodinky, opak společenských

Chronografy jsou typicky tvořeny několika sčítači na číselníku (pro zobrazení stopovaného času) a dvojicí tlačítek nad a pod korunkou. Což hodinkám přidává na rozmanitosti a složitosti. Tedy opaku elegance. Elegance se obvykle dosahuje odebíráním téměř až k minimalismu. Společenské hodinky by měly mít minimum komplikací (funkcí).

6 pánských společenských hodinek vhodných jako dárek k promoci (do 20tis. Kč)
16.5.2018 - Martin Koňařík
6 pánských společenských hodinek vhodných jako dárek k promoci (do 20tis. Kč)

2) Příliš velké hodinky upoutávají pozornost - přesně to u společenských hodinek nechceme

Svým volnočasovým oděvem a doplňky dáváme rádi najevo, kdo jsme, co máme rádi a prezentujeme svou osobnost.

Při společenských událostech jsme v sebeprojevování více konzervativní. To platí i pro hodinky. Neměly by upoutávat pozornost svou nadměrnou velikostí. Za přijatelné můžeme považovat cokoliv mezi 38-42mm. Samozřejmě velkou roli hraje obvod našeho zápěstí.

Invicta Coalition Forces Automatic 24708

Příliš velké hodinky (tyto 48mm) jsou moc výrazné a proto nevhodné jako společenské

Na tloušťce pouzdra také záleží. Mělo by být dost tenké (cca do 12mm), aby snadno sklouzlo pod sako nebo košili.

TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné
2.3.2020 - Eduard Tomas
TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné

3) Červená, zelená, žlutá? Pro formální události raději ne.

Slovo, které nejlépe vystihu společenské hodinky je jednoduchost. Týká se to tvarů, funkcí, provedení i barev. Řemínek by měl být černý, nebo hnědý. Pokud má prošití, tak ve stejné barvě jako řemínek.

Seiko Prospex Sea SRPA21K1 PADI Special Edition

Barevné hodinky jsou ke společenskému oděvu nevhodné

Kovové části hodinek by měly být buď stříbrné, nebo zlaté (růžové zlato je taky přijatelné). Číselník černý, bílý, nebo metalický. Cokoliv jiného je ústupek z konzervativní zóny.  Hodinky mohou mít nějaký drobný barevný prvek, ale hodně zálaží na tom, aby byl zpracovaný decentně a nepoutal pozornost. Například následující Seiko Presage SPB039 mají červenou dvanáctku, ale stále to jsou nádherné společenské hodinky. Způsob použití barvy je velice decentní a neubírá z elegance.

Hodinky Seiko Presage SPB039J1

Decentní a minimalistické použití barvy nevadí

Všechny kovové části hodinek by měly mít jednu barvu. Takzvané bi-color (např. kombinace stříbrné a zlaté) jsou spíš v zóně módní, než tradiční a elegantní.

Certina DS-4 Quartz

Bi-color hodinky (dvě barvy kovu) jsou méně společenské

4) Guma, plast a textil na společenské hodinky nepatří

S materiály to je jednoduché. Kov a kůže. Kožený řemínek je více elegantní než kovový tah a při vysoco formálních událostech je jedinou správnou volbou (černý, nebo hnědý).

Hodinky Casio G-Shock G-Classic GA-110C-7AER

Cokoliv kromě kovu a kůže není na společenské hodinky vhodné

Pryskyřicové G-Shocky, vojenské hodinky s NATO řemínkem, nebo plastové Swatchky jsou samozřejmě přesným opakem společenských hodinek.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

5) Hnědý řemínek hodinek, černý pásek u kalhot a bílé boty. Tady něco nehraje.

U hodinek s koženým řemínkem, by jeho barva měla ladit s barvou pásku u kalhot a taky s barvou bot.

A podobné pravidlo platí i pro kovové části hodinek. Ke zlatým (nebo pozlaceným) hodinkám dobře ladí zlata spona opasku, popřípadě zlaté manžetové knoflíčky.

Tissot PRS 516 Quartz T100.417.16.051.00

Když neladí barva pásku hodinek s barvou pásku kalhot, není to ono.

Podívejte se naši kompletní nabídku pánských společenských hodinek, nebo si přečtěte článek, ve kterém doporučujeme 6 TOP pánských společenských hodinek do 20.000 Kč.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vratislavpřed 1885 dny, reagovat
Dobry den, nenastava problem v pripade, kdy hodinky, spona i manzetove knoflicky jsou stribroleskle (kozene doplnky cerne, plnici pero taktez v cerno-stribrne kombinaci), ale snubni prsten je zlaty? Jednota kovu se tim vlastne mizi. Nebo je tento konkretni pripad obecne prijimanou vyjimkou? Dekuji.
Martin Koňaříkpřed 1884 dny
Přesně jak píšete. Snubní prsten je výjimkou a není třeba, aby s čímkoliv ladil. Je to součást vaší osobnosti, stejně jako barva očí - tu taky není třeba ladit s doplňky :-)
Marekpřed 1884 dny, reagovat
Jsou hodinky, které mají číslice an ciferníku společenské?
Martin Koňaříkpřed 1884 dny
Nedá se rezolutně říct, jesti ano, nebo ne. Hodinky bez očíslovaných indexů, nebo s indexy římskými (I, II, III) jsou více společenské, než s index arabskými (1, 2, 3). Když už arabské, tak raději ať jich není moc (třeba jen na pozici 6 a 12) a ať nejsou velké. Velké arabské číslice jsou typické pro vojenské hodinky, kvůli lepší čitelnosti.
Honza Beránekpřed 1883 dny, reagovat
takze podle vas treba IWC portugese, nebo treba z rady Tissot Tradicion ci třeba Prim (W01P.10225.C) a dalsi nejsou společenské podle me cisla vubec nevadi, pokud stale plati ostatni - bez komplikaci, koženy, nebo ocelovy decentni tah, bez silné lunety a tachymetru..
Martin Koňaříkpřed 1883 dny
Souhlasím s vámi, jen jsem to asi nepopsal srozumitelně. Arabské číslice neznamenají, že jsou hodinky nespolečenské. Ale jsou méně společenské (méně formální) než římské. Stejně jako hnědé sako není nespolečenské, ale je méně společenské než černé.
Lennypřed 1883 dny, reagovat
Mám chronografy, nosím je k saku a vypadá to dobře.
Martin Koňaříkpřed 1883 dny
Dr. House nosí k saku tenisky a taky vypadá dobře, ale o tom přece tento článek není :-)
Robertpřed 1851 dny, reagovat
Zdravím Vás. Mohu použít Lum tech B 42 s koženým řemínkem k formálnímu obleku? Nebo je to úplně out.
Martin Koňaříkpřed 1850 dny
Pokud je pro vás důležité, aby hodinky svou formálností ladily s formálností vašeho oděvu, pak bych určitě vybral jiné. LÜM-TEC COMBAT B42 jsou přesným opakem toho, co považovat za formální. Kožený řemínek to nezmění. Na druhou stranu, hodinky by vám měly dělat radost a málokdo je takový puntičkář, že by si sportovních hodinek u obleku všiml. BTW: Princ Charles měl na Královské svatbě prince Harryho na ruce chronografy Parmigiani Toric Chronograph. Což mě upřímně šokovalo vzhledem k jejich vztahu k tradičnosti a formálnosti.
Robertpřed 1850 dny, reagovat
Vážený pane Konariku, moc díky za odpověď. Tak to nechám na pohodu a podle nálady. At se daří. Srdečně zdraví Robert
Fan Tomaspřed 1658 dny, reagovat
Mno, formálnost/neformálnost hodinek by se podle mě neměla přeceňovat (což není nic proti výtečně sepsanému článku). Například já: Na vdavky dcery jsem si vzal staré pozlacené, krásně zachovalé společenské a placaté Poljoty po tátovi (užíval je fakt výjimečně). Zkusil jsem, jak jdou, ale nenapadlo mě je vyzkoušet i na zápěstí. V den veselky jsem zjistil, že řemínek je krátký, a na zápěstí ho nedopnu. Jít na obřad bez hodinek jsem nechtěl. Tak jsem nasadil své civilní Bulova Lunar Pilot (chrono s "high precision quartz") na černém NATO strapu - a ony, vykukujíce z manžety, nevypadaly vůbec zle. Shrnul bych to asi tak: Kdo se společenských akcí účastní nikoli zřídka či snad pravidelně, bez hodinek tohoto typu se neobejde. Kdo takové hodinky potřebuje jen na svatby a pohřby, neměl by při podobných příležitostech nosit plasťáky s Mickey Mousem...
Martinpřed 1451 dny, reagovat
Jak je to s modrou barvou ciferníku na spol. akce? Popř. které? S tím souvisí i řemínek, obvykle modrý. Jak je to s formálností modrého řemínku? A poslední otázka jak moc fopa je kovový. Děkuji
Agáta Vřeskápřed 1451 dny
Žádná pevná pravidla stanovena nejsou, záleží tedy především na vkusu, citu a celkovém sladění s oděvem a doplňky. A samozřejmě na hodinkách. Např. Tissoty Carson Premium Automatic Powermatic 80 najdete i v modré, a přesto je bez zaváhání zařadíte do společenských. Podobně je to u Seika Presage. Při správné kombinaci můžou být tedy i hodinky s modrým číselníkem a řemínkem perfektní pro společenské události. Strohost (černý, bílý číselník) doporučíme ale určitě u akcí nejformálnějšího typu, kde se na etiketu ještě bere potaz. A to stejné platí i pro ocelový náramek. Vždy bude platit, že kožený patří ke společenskému oděvu, ale pokud jdete na akci méně formální, krásné hodinky udělají dobrý dojem i na oceli. :)
Petrpřed 1114 dny, reagovat
Dobrý den, můžete mi poradit s velikostí hodinek? 38 nebo 42 mm? Píšete že velkou roli hraje velikost zápěstí. Měl by jste nějakou bližší radu? Chci si k 50-nám udělat radost. Přemýšlím nad: https://www.withings.com/it/en/scanwatch Předem děkuji za odpověď. Petr
Agáta Vřeskápřed 1114 dny
Dobrý den, Petře, velikost je skutečně velmi individuální záležitost. Pro společenské hodinky se běžně udává 42 mm jako taková horní hranice. Společenské hodinky by zkrátka neměly poutat příliš pozornost. Důležité tedy je, jaký máte průměr zápěstí, a co se týče hodinek, klíčový údaj je nejen průměr, ale především rozptyl od nožky k nožce, tedy délka - hodinky by neměly přečuhovat zápěstí, ale krásně na něj sednout. Na druhou stranu je to věcí vkusu a právě vámi vybraný model svými chytrými funkcemi inklinuje trochu ke sportovnímu duchu. Pokud mají hodinky snímač tepové frekvence, o to důležitější je, aby vám na zápěstí dobře seděly. Pokud tedy patříte k mužům s opravdu útlým zápěstím (at jsem konkrétní nějaký 16,5cm), zvážila bych 38, 42 je na druhou stranu ještě stále poměrně střízlivá hodnota, která dobře sedí na většině pánských zápěstí a zvláště u sportovněji pojatých hodinek bych se toho vůbec nebála. Nicméně, osobní rada zní, pokud máte možnost, hodinky nejprve vyzkoušejte - čísla v tabulce a realita jsou často zkrátka jinde. :)