» Blog » Garmin

5 otázek, které byste si měli položit před koupí chytrých hodinek Garmin

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 27.10.2020 | 9 MIN | 2x komentář

Hodinky, obzvlášť ty chytré, se velice liší a vyznat se v nich může být docela oříšek. Některé mají onen senzor navíc, různá ovládání a vybrat si něco, co bude sedět vašim požadavkům, vyžaduje hodiny intenzivního studia. A co je cílem tohoto článku? Ušetřit vám ty hodiny, abyste během co nejkratší doby o dost lépe věděli, co od chytrého zařízení Garmin vyžadujete a co naopak vůbec.

Někdo chce vědět vše o srdečním tepu, někdo zase vyžaduje mapy, jiný chce s hodinkami platit a poslouchat hudbu, ale někomu bohatě stačí znát počet kroků. Tak jako je to se vším, lidé jsou různí a požadavky taky. A co chcete vy? Ať už přesně víte, nebo je to váš první kontakt s chytrým zařízením, snad vám tento článek pomůže. Tak jdeme na to.

Chytré hodinky Garmin – Průvodce výběrem
21.11.2022 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Průvodce výběrem

6 NEJ: Nejoblíbenější řady od Garminu
20.11.2023 - Dominik Hok
6 NEJ: Nejoblíbenější řady od Garminu

1. Potřebuji snímač tepové frekvence?

Jestli je vaším cílem zvednout se z gauče, začít se hýbat, nutně nepotřebujete přesné měření sportovní aktivity a bohatě si vystačíte třeba i s počtem kroků, bude vám stačit nějaký chytřejší náramek s krokoměrem. Pokud to ale berete se sportem vážně a chcete své tělo poznat blíže, tepová frekvence vám toho řekne opravdu hodně a posune váš trénink o kus dále.

6 důvodů, proč sáhnout po chytrých hodinkách Garmin
26.4.2022 - Dominik Hok
6 důvodů, proč sáhnout po chytrých hodinkách Garmin

Nízká klidová tepová frekvence často značí dlouhý život

Víte například, že nízký klidový srdeční tep je spojen s dlouhověkostí? Srdce je doslova naším motorem a to, jak moc je zatěžováno, o našem těle řekne mnohem více než jakýkoliv jiný orgán.

Například sportovci mohou mít klidový srdeční tep i pod 40 úderů za minutu. Znamená to, že jejich srdce je natolik silné, že mu stačí menší množství úderů, aby rozlilo krev do celého těla. Srdce se tedy tolik neopotřebovává a bude pravděpodobně schopné pracovat delší dobu. Pokud tedy vaše srdce v klidu udeří třeba i stokrát za minutu, je to dobrý ukazatel toho, že se zbytečně opotřebovává a možná byste se sebou měli něco dělat.

Tepová frekvence při tréninku ovlivňuje veškeré procesy v těle

Frekvence srdečního tepu se nejčastěji používá k určení aerobní a anaerobní zátěže. Aerobní zátěž je spojena s nízkou tepovou frekvencí. Vaše tělo získává dostatek kyslíku, nebudou vám tak rychle tuhnout svaly, budete spalovat primárně tuky (pro hubnutí ideální) a po tréninku se nebudete cítit úplně zničení. Anaerobní zátěž je opakem aerobní, kdy srdce pracuje na vysoké frekvenci, tělo spaluje cukry a tvoří se velké množství kyseliny mléčné, která způsobuje tuhnutí svalů a rychlejší nástup únavy.

Pro začátečníky bych rozhodně doporučil se pohybovat v aerobní zátěži. Tělo si bude zvykat na pohyb a postupně budete schopní běhat rychleji a déle, aniž byste pociťovali únavu. Zbytečně vysoká tepová frekvence je nejčastější chybou začátečníků a je potřeba si ji hlídat. S nízkou tepovou frekvencí vás pohyb bude bavit, další den budete schopni opět vyběhnout a bude to prospěšné pro vaše tělo. A to je to hlavní.

Myslím si, že snímač tepové frekvence nepotřebuji

Pokud vaše odpověď zní zhruba takto, může pro vás být tím pravým chytrý náramek Garmin VívoFit 4. Tento náramek za nejnižší cenu od Garminu nabízí základ jako je počet ušlých kroků, nastavení denních cílů a monitoring spánku. Díky malým rozměrům a hmotnosti (26 g) ho na ruce téměř neucítíte a díky jednoleté výdrži baterie bude téměř úplně bez starostí.

Snímač tepové frekvence určitě potřebuji

S tréninkem to tedy myslíte vážně a chcete o svém těle vědět něco více. Úplně nejlevnější volbou od Garminu je chytrý náramek Vívosmart 5. Pěkná cena, snímač tepové frekvence, odhad hodnoty VO2Max a pulzní oxymetr (měří okysličení krve). Navíc je lehoučký (25 g) a pyšní se týdenní výdrží baterie (hodinky nemají baterii jako náramek výše, ale akumulátor).

Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?
10.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?

V řadách chytrých hodinek bych doporučil Garmin Forerunner 55, který je mezi novějšími modely ten nejlevnější a oproti Vívosmart 5 má integrovaný GPS přijímač k přesnému záznamu trasy. Funkčně je ale ještě o něco vybavenější, příkladem může být virtuální trenér Garmin Coach, který vás povede tréninkem na základě vaší kondice nebo vám hodinky každý den doporučí, jaký je nejvhodnější trénink ten den. Pokud by vás tento model neoslovil, tak nezoufejte, protože snímač tepové frekvence má valná většina zařízení Garmin.

Garmin Forerunner 55 recenze – Levná a dobrá volba pro začínajícího sporťáka
7.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 55 recenze – Levná a dobrá volba pro začínajícího sporťáka

Veškeré modely se snímačem tepové frekvence v naší nabídce.

2. Měl bych zvolit ovládání tlačítky, nebo dotykovým displejem?

Více než o plusech a mínusech je tato otázka o vás. Pokud budete chytré hodinky využívat primárně během dne v kanceláři, pravděpodobně vás dotykový displej nebude nijak omezovat a dovolil bych si říct, že v "době dotykové" to pro vás bude pohodlnější a rychlejší ovládání. Pokročilý či dokonce vrcholový sportovec by si ale pravděpodobně nikdy hodinky s dotykovým displejem nepořídil.

Dotykový displej může mít totiž problémy při ovládání zpocenou rukou, v dešti, mrazu či s oblečenými rukavicemi. Tlačítka jsou jistota. Ať už je počasí jakékoliv a vy máte mokrou ruku, tlačítko tam vždy bude 100% připraveno splnit svůj úkol. To stejné platí také při pohybu. Při běhu se hodinky dotykovým displejem mohou ovládat poněkud krkolomně. Nahmatat tlačítko je o dost jednodušší. Rekreační sportovec je takovým problémům vystaven velice ojediněle, ale pokročilý a vrcholový sportovec pravidelně.

Při výběru ovládání je nejdůležitější se zamyslet nad tím, v jakých podmínkách budete hodinky nejčastěji používat.

Na hodinkách bych chtěl dotykový displej

Pokud vás přitahuje spíše ovládání dotykovým displejem, rozhodně bych doporučil Garmin Venu 2, který má sytě barevný AMOLED displej, bezkontaktní placení a hudební přehrávač. To zní dobře, ne?

Garmin VívoActive 4 recenze: Univerzální sporttester pro rekreanta, olympionika i modelku
6.8.2020 - Dominik Hok
Garmin VívoActive 4 recenze: Univerzální sporttester pro rekreanta, olympionika i modelku

Veškeré modely s dotykovým displejem v naší nabídce.

Spíše preferuji ovládání tlačítky

Ať už je to z důvodu, že jste pokročilý sportovec nebo jednoduše nechcete dotykový displej, potěším vás. Garmin tento typ ovládání silně preferuje a proto se s ním setkáte u většiny modelů, počínaje Forerunner 55Forerunner 265, konče vlajkovými loděmi jako Fenix 7Forerunner 965. Já osobně bych vyzdvihl Garmin Forerunner 255. A proč? Nabízí nízkou hmotnost, bezkontaktní placení, hudební přehrávač a snad nejlepší poměr cena/výkon v řadách Garminu.

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif
2.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

3. Měl bych mít v hodinkách hudební přehrávač?

Paradoxně by tato otázka měla spíše znít: "Mám u sebe pořád telefon?". Hodně zařízení od Garminu podporuje hudební přehrávač a streamovací služby (Spotify, Deezer a jiné), ale pro někoho, kdo má u sebe neustále telefon, je to upřímně úplně zbytečné. Spousta uživatelů totiž neví, že i když mají hudbu puštěnou v mobilu, mohou ji ovládat hodinkami. Já jsem ale naopak typ člověka, který je šťastný, že může vyběhnout bez telefonu a užívat si hudbu v uších. Pokud jste stejní, hudební přehrávač bych rozhodně doporučil.

Nepotřebuji zařízení s hudebním přehrávačem

Ať už je to z důvodu, že hudbu neposloucháte, nebo vám stačí ovládání hudby v telefonu, vhodnou volbou může být už zmiňovaný Forerunner 55, který je nejlevnějším moderním sporttesterem od Garminu.

4 290 Kč skladem

Chtěl bych hudební přehrávač v chytrých hodinkách

Pokud bychom přihlédli k ceně, nejlevnějším modelem s hudebním přehrávačem je Garmin Venu SQ 2. Tento kousek je na trhu sice už tři roky, ale jeho oblíbenost doteď nepoklesla snad ani o píď.

Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie
1.9.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie

6 190 Kč (doručíme do 22.5.)

Veškeré modely s hudebním přehrávačem v naší nabídce.

4. Využiju bezkontaktní placení?

Tady to je podobné jako s hudebním přehrávačem. Pokud u sebe máte neustále telefon či peněženku, bude to pro vás docela zbytečné. Jestli jste typ člověka, co rád vybíhá "na prázdno", může se vám to velice hodit.

Musím však podotknout, že je to jedna z funkcí, na kterou si rychle zvyknete. Nemusíte hledat telefon ani peněženku, jednoduše natáhnete ruku a je zaplaceno.

Ano, protiargumentem by mohlo být, že je to nebezpečné. Musím však oponovat. Při prvním zaplacení během dne po vás hodinky budou vyžadovat čtyřmístný kód. Při dalším placení ten konkrétní den už po vás kód nebudou chtít. Což se může zdát nebezpečné, ale... I kdybyste hodinky sundali na pouhých pár vteřin, hodinky to automaticky rozpoznají a při další platbě budou kód opět vyžadovat.

Bezkontaktní placení zvládají modely z řady Venu, VívoMove 3 Style, vyšší modely Forerunneru a veškeré novější modely Fenix. Úplně nejlevnější kousek, který zvládá bezkontaktní placení, je Garmin Venu SQ. Verze bez hudby vychází pod čtyři tisíce korun, verze s hudebním přehrávačem vychází o něco dráž, ale stále za příjemnou cenu.

Veškeré modely s bezkontaktním placením v naší nabídce.

5. Proč bych měl mít v hodinkách topografické mapy?

Ano, odpovídat na otázku otázkou není úplně vhodné, ale zkusme to. Jste zvídavý člověk, který prozkoumává stále nová místa, cesty a musí mít neustálý přehled o poloze na podrobné mapě přímo ze svého zápěstí? Pokud je vaše odpověď ano, topografické mapy v hodinkách jsou něčím přesně pro vás. Na zápěstí někoho, kdo sem tam mrkne na mapu během výšlapu nebo občas použije navigaci, jsou hodinky s takovou výbavou docela zbytečné. Buďto vám stačí telefon, nebo levnější hodinky Garmin s jednoduchou šipkovou navigací.

Topografické mapy nepotřebuji, stačí mi jednoduchá navigace

Šipková navigace je tím úplně nejjednodušším typem navigace. Topografické mapy jsou naopak absolutním vrcholem navigačních funkcí chytrých hodinek. Jako zlatý střed se nabízí navigace po křivce, kdy se alespoň zhruba zobrazují jednotlivé cesty. V poměru kvality navigace a ceny je jasným vítězem Garmin Instinct s jednodušším zobrazením trasy, vojenským standardem odolnosti a cenou pod sedm tisíc korun.

Topografické mapy v hodinkách potřebuji

Podrobné topografické mapy nabízejí hodinky ve vyšší cenové relaci. Nejoblíbenějším vrcholně vybaveným modelem (včetně topografických map) je Fenix 7 PRO. Díky designu lidé často sáhnou i po stejně vybaveném modelu Tactix 7, který má ještě lehkou nadstavbu vojenských funkcí.

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Pokud vám záleží na váze hodinek, je vhodnou volbou Forerunner 965. Má téměř stejnou výbavu, ale nemá žádné kovové prvky díky čemu ušetřili podstatnou část váhy.

Veškeré modely s topografickými mapami v naší nabídce.

Moc informací - které hodinky byly které?

Pro lepší přehlednost přikládám tabulku s veškerými modely a funkcemi zmíněnými v článku.

HR Ovládání Typ displeje Hudební přehrávač NFC Topografické mapy Barometr Výdrž baterie
Garmin VívoFit 4 NE TLAČÍTKO tr. LCD NE NE NE NE až 1 rok
Garmin VívoSmart 5 ANO DOT. DISPLEJ OLED NE NE NE ANO až 7 dní
Garmin Forerunner 55 ANO TLAČÍTKA tr. LCD NE NE NE NE až 14 dní
Garmin Venu SQ ANO DOT. DISPLEJ LCD NE ANO NE NE až 6 dní
Garmin Venu SQ 2 ANO DOT. DISPLEJ AMOLED ANO ANO NE NE až 11 dní
Garmin Instinct 2
ANO TLAČÍTKA tr. LCD NE ANO*
NE ANO až 28 dní
Garmin Venu SQ Music ANO DOT. DISPLEJ tr. LCD ANO ANO NE NE až 6 dní
Garmin Forerunner 255 Music
ANO TLAČÍTKA tr. LCD ANO NE NE ANO až 14 dní
Garmin VívoMove 3 Style ANO DOT. DISPLEJ AMOLED NE ANO NE ANO až 5 dní
Garmin Forerunnner 265 ANO OBOJÍ
AMOLED ANO ANO NE ANO až 13 dní
Garmin Venu 2
ANO DOT. DISPLEJ AMOLED ANO ANO NE ANO až 5 dní
Garmin Forerunner 965 ANO OBOJÍ AMOLED
ANO ANO ANO ANO až 23 dní
Garmin Fenix 7X PRO ANO OBOJÍ tr. LCD ANO ANO ANO ANO až 28 dní
Garmin Tactix 7 ANO OBOJÍ tr. LCD ANO ANO ANO ANO až 28 dní

* zkratkou HR je myšlen optický snímač tepové frekvence | Instinct 2 má NFC pouze v solární verzi

Třešnička na konec. Chci to nejlepší!

Celý tento článek je vyloženě postavený na racionalitě. Co potřebuji, co nepotřebuji. Někdy však na prodejně nestačíme žasnout nad tím, kolik zákazníků přijde s jednoduchým zadáním, že chce ty nejlepší outdoorové hodinky. Racionalita bokem. Prostě to nejlepší. Přichází tedy na řadu Garmin Fenix 7X PRO.

A proč si myslím, že jde racionalita bokem? Upřímně, tento model má tolik vymožeností, že existuje pouze hrstka lidí, která by jeho potenciál využila naplno. Ale je to prostě vlajková loď Garminu. Snímač tepové frekvence, tlačítkové i dotykové ovládání, hudební přehrávač, bezkontaktní platby, topografické mapy a k tomu ještě titanová luneta, elegantní design a baterie s výdrží 4 týdny. Chcete to? Tady to máte.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Radomírpřed 1215 dny, reagovat
Chybí mi u zakoupených hodinek FORERUNNER 735XT český návod na obsluhu. Kdyby mi někdo poradil, kde je návod na obsluhu ke stažení z netu budu rád. Dík.
Agáta Vřeskápřed 1215 dny
Dobrý den, návod vám posíláme na uvedený mail. :) Snad pomůže ;)

Hodinky zmíněné v článku