» Blog » Garmin

6 důvodů, proč si pořídit Garmin Fenix 7 PRO

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 30.6.2023 | 4 MIN | 5x komentář

Model Garmin Fenix 7 PRO vyšel pouhý rok po klasickém modelu Fenix 7. Jaké jsou ty nejdůležitější důvody, proč si tyto hodinky pořídit?

Trošku parafrázuji známou větu pana Vrchlického – "Za trochu přesnosti šel bych světa kraj". Takto by se totiž daly vyjádřit nejpodstatnější důvody, proč si vybrat Fenix 7 PRO. Než se o nich rozepíšu podrobně, shrnu je v bodech:

  • fenix 7 PRO jsou prostě nejlepší a nejnadupanější,
  • přibyly nové fresh barvy a premium varianty,
  • nová technologie displeje,
  • svítilna pro všechny velikosti,
  • přesnější senzor tepové frekvence,
  • "nárůst" baterie.

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

1. Kdo je tady šéf?

Na to je existuje jedna jediná odpověď – Garmin Fenix 7 PRO. Těžko byste hledali nadupanější hodinky, než právě tyto. Mají vše, co člověk potřebuje, a pokud mi někdo řekne, že tam není telefonování... No, podle mě to není funkce, která těmto hodinkám náleží.

[[240689]]

Nejdůležitější aspekty jsou za mě design, přesnost GPS i tepovky, sakra dlouhá výdrž baterie a funkce pro trénink. Co chcete víc? Je to FENIX!

2. Design se nezměnil, ale fresh barvy stojí za to

Na co měnit něco, co funguje – tohle tak nějak provází design řady Fenix už slušnou řádku let. Drobnými změnami prochází maximálně luneta, ale styl zůstává stále stejný.

Super jsou ale nové fresh barvy, přičemž mě obzvlášť zaujala "bílá" varianta. Uvozovky jsem použil proto, že na fotce hodinky vypadají čistě bílé, v reálu jsou ale světle šedé a co je důležité – na ruce vypadají prostě skvěle! Právě tato barva tvoří největší novinku oproti starší generaci. Když ale mrkneme na kůži a kov, kterých se nám dostává u Premium modelů, rozhodně je taky o co stát.

Mít casual verzi do práce a sportovní na veškerá dobrodružství? To stojí za těch pár kaček navíc.

3. Nová technologie transflektivního displeje

Konečně Garminu došlo, že i transflektivní displej může být ostřejší a může mít skvělou čitelnost i přes safír / solar. V porovnání s minulými generacemi je to opravdu nebe a dudy. Veliký rozdíl vidím také v podsvícení displeje, které nabralo na síle a dokáže teď mnohem lépe prokreslit displej. Kdysi jsem míval osvětlení na 10–15 %, teď mi stačí 5 % a vidím úplně stejně.

K displeji a sklíčku se váže i solární napájení, kdy se prstenec okolo displeje, beroucí si 100 % slunečních paprsků, zdá o něco silnější. Pokud se tedy často pohybujete někdy venku na slunci, solar u Fenixu má konečně smysl.

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

4. Svítilna pro všechny velikosti

Jedna z největších novinek je svítilna zabudovaná v pouzdře. Kdysi měl tuto výsadu jen Fenix 7X, ale teď už ji mají všechny velikosti pouzdra. Takže pokud vám svítilna chyběla na vašich starých hodinkách, máte ji mít!

Ačkoli jsou LEDky u menších pouzder logicky více u sebe, svítivost je dobrá i u té nejmenší velikosti. Garmin stejně tak "vyčistil" sklíčko svítilny, takže už není zakalené, a svítilna je tím pádem trošku ostřejší.

5. Šest LED diod pro větší úspěch

Garmin měl takový jeden neduh: tepák byl prostě průměr. Původní Elevate 4 byl postaven na 2 LEDkách, které měly jen jednu sílu svícení. V klidovém stavu to bylo celkem v pohodě, ale při nějakých větších trailech měl tepák problém.

Elevate 5, který teď používají nové Fenixy 7 PRO a Epixy 2 PRO, je ale na jiné úrovni. Šest LED svítilen, které umí měnit intenzitu záření, jsou schopny tepovku měřit opravdu přesně a po delším testování zjišťuji, že nemají problémy ani se seběhy, prudkými změnami tempa nebo tepu a dalšími "nepříjemnostmi".

6. Nárůst baterie, který však nejde poznat

Baterie se zvětšila, přestože zůstala na stejných číslech. Nový displej i baterie totiž žerou o hodně více energie (a je tedy spíše obdivuhodné, že se výdrž nesnížila). Největší problém s "utáhnutím LEDek" má Polar, který, ačkoliv má super přesné měření tepové frekvence, nedokáže k tomu úměrně optimalizovat výdrž baterie.

Nicméně, tady hodnoty zůstaly stejné a vůbec ne špatné:

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X
V režimu smartwatche
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
Příjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
Příjem všech satelitů
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)

A když o výdrži píše Garmin, fakt nekecá a nepřehání. Nejvíce pak výdrž ovlivňují faktory, jako úroveň jasu, pulzní oxymetr po celý den a také četnost jednotlivých cvičení se spuštěnou GPS. Poslední ze zmiňovaných, pokud chceme makat, moc neovlivníme, ale ty první dva lze vypnout anebo snížit.

Shrnutí

Možná, že na první pohled nejsou rozdíly oproti předešlé generaci moc vidět, ale jsou tam. A jsou velkými game-changery. Mít hodinky, u kterých nemusíte používat hrudní pás, které mají skvělou výdrž baterie a super kontrastní transflektivní displej, je opravdu vítězství.

Vlastně už není co víc napsat. Pokud vytuníte ty nejlepší outdoorové hodinky na trhu, dostanete prostě jen další dávku luxusu navíc.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marek Blichárpřed 303 dny, reagovat
Nové 7 Pro sú síce super, ale žiadna nová funkcia nie je takým "gamechangerom", aby som z mojich 7 prešiel na Pro verziu. Kým moje 7 fungujú, počkám si na 8, resp. vyššie.
Pytlákpřed 303 dny
Vydrž Blichár vydrž
Zdeněkpřed 293 dny, reagovat
Pořád mám guláš v označení té nové verze Fénixů. Někdo je označuje jako "Pro", jiný zase "PRO". Tak co je správně?
Dominik Hokpřed 293 dny
Zdravím, Zdeňku. Garmin to má jako "Pro", ale myslím, že na tom koneckonců až tak moc nezáleží. :)
Petrpřed 290 dny, reagovat
Souhlasím, ale za mě je lepší Epix Pro: 1. Mnohem hezčí displej s dvojnásobným rozlišením (!) a 1000x větším množstvím barev, tím pádem mimo jiné konečně použitelné mapy. 2. Výdrž baterie u největšího 51 mm modelu srovnatelná (a kdo by chtěl menší?) 3. Solar panel toho moc v reálu nenabije. 4. Všechny ostatní parametry stejné.

Hodinky zmíněné v článku