» Blog » Garmin

6 důvodů, proč sáhnout po chytrých hodinkách Garmin

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 26.4.2022 | 3 MIN | 2x komentář

Ve světě chytrých sportovních hodinek už je to pár let, co Garmin usedl na trůn a nikoho tam nepustil. Ano, ostatní značky se jej snaží svrhnout... Ale marně. Dnes se podíváme na 6 důvodů, proč tomu tak je.

1. Garmin má dlouhou historii

Garmin vyvíjel první hodinky už na začátku tohoto milénia, kdy ostatní značky ještě ani neexistovaly nebo se vůbec nezajímaly o chytré hodinky. Fitbit byl založen v roce 2007, Xiaomi v roce 2010, Amazfit v roce 2015, Coros vydal první hodinky v roce 2018 a starší značky jako je Samsung vydaly první hodinky v roce 2013, Apple dokonce v roce 2015. Jediné značky, které se zaměřovaly na nositelná zařízení dříve než Garmin je Suunto a Polar.

Jak šel s Garminem čas a proč je tak populární?
26.5.2021 - Dominik Hok
Jak šel s Garminem čas a proč je tak populární?

Neříkám, že dlouhá historie je vždy puncem kvality, ale rozhodně to přihazuje pozitivní polínko do ohně. Navíc, když se předtím Garmin zaměřoval na výrobu GPS zařízení. A jak správně tušíte, kvalita GPS je při výběru sporttesteru opravdu důležitá.

Chytré hodinky Garmin – Průvodce výběrem
21.11.2022 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Průvodce výběrem

Jeden z prvních sporttesterů od Garminu. Garmin Forerunner 201. Zdroj: wikimedia.com

Jeden z prvních sporttesterů od Garminu – Forerunner 201. Zdroj: wikimedia.com

2. Garmin vyrábí specifická zařízení

S chytrými hodinkami se za poslední léta doslova roztrhl pytel. Ale Garmin stále konkurenci překonává nabídkou specifických zařízení pro konkrétní sporty, které dokážou monitorovat lépe než univerzální chytré hodinky.

Jste potápěč? Tady je Descent. Jste pilot? Tady je D2. Jste voják? Tady je Tactix a Instinct. Ať už jste běžec, cyklista, řidič kamionu, surfař nebo snad esporťák... Prostě všichni si najdou své chytré hodinky.

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Nejen, že Garmin nabízí opravdu specifické modely, ale víceméně si tam vybere téměř kdokoliv i na základě designu či funkcí. Aktuálně Garmin nabízí zhruba 20 řad, v nichž jsou ještě další podřady a různé varianty. Mezi nejoblíbenější patří rozhodně Fenix, Venu či Vívoactive.

3. Garmin nabízí kvalitní zpracovaní dat

Víceméně veškerá zdravotní data a údaje o tréninku v hodinkách zpracovávají algoritmy od společnost Firstbeat, což je přední poskytovatel fyziologických a zdravotních dat. Tato společnost dodávala některé algoritmy také ostatním značkám. V roce 2020 Garmin tuto společnost koupil. Co to znamená? Až vyprší licence ostatním výrobcům, tak jedny z nejlepších analýz na trhu budou exkluzivně pro Garmin.

4. Garmin svou výdrží baterie překonává konkurenci

Opravdu zřídka najdete v řadách Garminu hodinky s výdrží baterie kratší než 5 dní. Ty lepší modely se dostávají na 2-3 týdny, ty nejlepší až ke dvěma měsícům. A je úplně jedno, jestli je to model s minimem funkcí nebo naopak maximem. Například jeden z nejvybavenějších modelů Fenix 7X PRO vydrží až 37 dní bez nabíječky.

5. Garmin je přizpůsobený pro sportovce

Jak softwarově, tak hardwarově. Díky více než 30letým zkušenostem s GPS zařízeními dokážou hodinky od Garminu kvalitně zaznamenávat trasu, počítat tempo a jiné. Kromě toho nabízí také další senzory jako snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a často také barometr. Jako velký plus považuji ovládání tlačítky, které je pro sportovce vhodnější než dotykový displej. Dotykový displej přeci jen nereaguje moc dobře při ovládání zpocenou či mokrou rukou.

Nejnovější modely od Garminu nabízí alespoň duální ovládání. Můžete si tedy vybrat, jestli ovládat dotykem nebo tlačítky.

6. Garmin je otevřená platforma

V praxi to znamená, že data můžete volně sdílet napříč ostatními aplikacemi jako je třeba Strava. Navíc si do Garminu můžete vytvořit vlastní vzhled a aplikace, popřípadě je stáhnout v Connect IQ.

Garmin je oproti konkurenci v segmentu chytrých sportovních hodinek otevřený aplikacím třetích stran. Ověření vývojáři nahrávají na Connect IQ aplikace, datová pole aj. a vy si je můžete zdarma či za poplatek stáhnout.

Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)
11.1.2022 - Dominik Hok
Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)

Jaké plusy nacházíte u značky Garmin vy? Napište nám to do komentářů!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Stanislavpřed 370 dny, reagovat
Nemám nabíječku,jak to mám nastartovat, prosím a děkuji
Filip Debrecenyipřed 370 dny
Dobrý den, obávám se, že bez napájecího kabelu je žádným způsobem nezapnete. :)