» Blog » Casio

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, které jsou k mání

Tagy: Výběr nejlepších | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 6.12.2023 | 8 MIN

G-Shocky japonské značky Casio asi netřeba nikomu dlouze představovat. Tyhle odolné, ale taky stylové hodinky jsou s námi již čtyřicet let a s rostoucím počtem nejrůznějších modelů vzrůstá také jejich popularita. Dnes jsme pro vás vybrali z našeho pohledu šest nejzajímavějších kousků z aktuální nabídky.

(1) Casio G-Shock GW-M5610U

Levný, univerzální, odolný. I tak by se dal popsat tento legendární model GW-M5610U. Já bych ho také nazval tím nejlepším modelem z řady G-Shock v poměru ceny a výkonu.

Za rozumnou cenovku totiž dostaneme perfektně vybavený kousek, který sčítá rádiovou synchronizaci času pomocí Multiband 6 a dlouhou životnost díky Tough Solaru, nebo-li solárního dobíjení.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Oblíbený je samozřejmě i tento typicky hranatý G-Shockovský design, který v nabídce Casia najdeme v nespočtu barevných kombinací.

6 NEJ: Hodinky Casio
24.1.2024 - Šimon Šesták
6 NEJ: Hodinky Casio

Nesmrtelná legenda, které (jako žádným G-Shockům) nechybí standardní 200 metrová voděodolnost, odolnost vůči vibracím a rozbití. Univerzální je také tělem z pryskyřice, která je pohodlná pro pravidelné nošení. Mimo materiál pouzdra a řemínku jsou přívětivé také rozměry 43x12 milimetrů, tedy rozměry vhodné téměř pro každého. A každý jistě ocení i nízkou váhu 52 gramů, která při běžných denních aktivitách nebude vůbec překážet.

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se
17.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Funkčně se samozřejmě nedočkáme žádného terna, ale to základní splní na jedničku. Kultovní digitálky totiž precizně ukazují čas. A to především za pomoci právě zmiňovaného Multibandu 6. No a taková ta funkční klasika, která postačí, pak zahrnuje stopky, odpočítávací stopky, automatický kalendář, alarm a LEDkové podsvícení.

(2) Casio G-Shock GA-2100

Instantní úspěch. Tak by se ve stručnosti dal popsat model Casio G-Shock GA-2100. O jejich obrovské popularitě svědčí nejlépe fakt, že jsou to nejprodávanější G-Shocky v Evropě. Casio mělo v minulosti dokonce problém uspokojit celosvětovou poptávku a muselo kvůli nim razantně navýšit výrobní kapacity.

Pokud si však myslíte, že za jejich úspěchem stojí nějaké nové převratné funkce, mýlíte se. GA-2100 zabodovaly hlavně svým retro vzhledem, který je inspirován tvary vůbec prvního modelu G-Shock, tedy digitálkami DW-5000 – ovšem tentokrát v analogově-digitálním provedení.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Početná komunita fanoušků této značky v nich však vidí zcela jiné hodinky – konkrétně legendární model Royal Oak od věhlasné značky Audemars Piguet, a právě proto si také vysloužily přezdívku „CasiOak“.

GA-2100 však zabodovaly také kompaktními rozměry 48.5 x 45.4 x 11.8 milimetrů, což z nich dělá vůbec nejtenčí G-Shocky, a také nízkou váhou (pouhých 51 gramů). Jedná se také o jedny z prvních G-Shocků s konstrukcí Carbon Core Guard i systémem pro rychlou výměnu pásků Quick Release.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Co se týká funkční výbavy, nabízejí odolnost proti nárazům, voděodolnost 200 metrů, stopky a odpočet, světový čas, 5 alarmů, automatický kalendář a v neposlední řadě také výkonné osvětlení ciferníku i displeje s funkcí „After Glow“.

Potěší také luminiscence ručiček, stejně jako příznivá "startovní" cena do 3 tisíc korun. Vzhledem k jejich popularitě Casio nešetřilo s barevnými variacemi a vybere si tak opravdu každý. Na závěr ještě doplním, že tento bestseller si můžete pořídit také v kovové variantě GM-2100 a v nabídce je také ještě menší varianta, určená primárně dámám GMA-S2100.

Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata
14.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata

Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?
8.10.2021 - Agáta Vřeská
Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

(3) Casio G-Shock G-Steel GST-B400

Ocelové zpracování není vždy samozřejmostí, pokud se bavíme o řadě G-Shock. Jedna taková podřada, která má kov doslova v krvi, tady ale je. Řada G-Steel. V té vyniká model GST-B400. Drsňák i ke košili. Hodinky, ze kterých cítíte kus železa. Prostě to, po čem nejeden chlap touží.

Čtyřstovky bezpochyby neurazí ani když si je vezmete k něčemu lehce elegantnímu. Zpracováním vypadají seriózněji v porovnání s pryskyřicovými modely. No ale zároveň mají tu pověstnou G-Shockovskou duši, což je prostě paráda.

Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili
18.5.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili

Velkou oblibu nezískaly jenom tím vizuálem, ale také funkcemi. Hodinky mají možnost synchronizace s mobilní aplikací přes Bluetooth. Díky tomu si lze hodinky jednoduše nastavit v telefonu, ať už se jedná o čas, budík nebo jiné upozornění.

Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít
28.8.2023 - Matěj Urbaczka
Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít

A tím ta bezstarostnost zdaleka nekončí. Jelikož je Bluetooth žroutem baterie, rozhodlo se Casio udělat tyto hodinky solárními. Dobíjí se tedy okolním světlem a při pravidelném nošení se vám odvděčí mnoha lety výdrže.

Obecně byla poté zachována klasická funkčnost, čítající stopky, alarm, odpočítávací stopky, automatický kalendář a světové časy.

Mezi plusy tohoto modelu zařazuji analogově-digitální zobrazení času, které je velmi praktické. Casio myslelo i na čitelnost za jakýchkoliv podmínek a hodinky vybavilo jak LEDkovým podsvícením pro digitální displeje, tak luminiscenčním podsvícením pro analogové zobrazení.

Kompletní recenzi tohoto modelu můžete shlédnout zde:

(4) Casio G-Shock Mudmaster GG-B100

Ve výčtu top G-Shocků samozřejmě nesmí chybět Mudmaster, tedy model navržený tak, aby obstál i v těch nejdrsnějších podmínkách. Není proto divu, že jej často vídáme hlavně na příslušnících ozbrojených sil a pravidelně jsou zmiňovány jako ty nejlepší hodinky do apokalypsy.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

Kromě odolnosti proti všemožným nárazům a voděodolnosti 200 metrů, kterou se můžou pochlubit všechny modely G-Shocků, nabízejí Mudmastery také odolnost proti prachu a blátu. A to zejména díky speciální konstrukci trojitého těsnění hřídelí tlačítek, která spolehlivě zabraňuje průniku nečistot do nitra hodinek.

Naše videorecenze:

Mudmastery však zpravidla nabízejí také výbornou funkční výbavu, kterou oceníte při nejrůznějších drsných dobrodružstvích. Z početné rodiny „Pánů Bláta“ jsem vybral jako zástupce model Casio G-Shock GG-B100 z roku 2019. Jedná se o první model řady Mudmasterů s konstrukcí „Carbon Core Guard“ a karbon najdeme také na lunetě tohoto fešáka.

Písmeno B v označení hodinek také značí, že tento model je schopen komunikovat prostřednictvím aplikace také s chytrým telefonem. Notifikace sice neumí, ovšem můžete si v ní nastavit třeba přesný čas, logovat svou pozici v přírodě, najít ztracený mobil a provádět další různá nastavení hodinek.

GG-B100 je zároveň prvním modelem Mudmasterů s tzv. Quad Senzorem, kdy teplotní senzor, kompas a tlakový senzor pro barometr a výškoměr doplnil také populární krokoměr.

V hodinkách však samozřejmě nechybí ani stopky, odpočet, budíky a veškeré další funkce, na které jsme u G-Shocků zvyklí. Vypíchnout musím u tohoto modelu také možnost nastavit si menu hodinek dle svých požadavků a oceňuji i velké čelní tlačítko pro osvětlení, které je umístěno tak, aby bylo co nejlépe po ruce. Hodinky jsou koncipovány pro „chlapské“ zápěstí a nejde tak o žádné drobečky, jak ostatně napovídají jejich rozměry 55.4 x 51.3 x 19.3 milimetrů. Díky karbonové konstrukci ale váží pouze 92 gramů.

Vzhledem k ceně, která lehce přesahuje hranici 10 tisíc korun, však těmto Mudmasterům schází solární napájení. I přesto však při rozumném využívání všech funkcí nabízí solidní výdrž baterie 2 roky.

G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019
21.3.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019

(5) Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000

Řada Master of G je, jak už jsem zmiňoval, cílená na profíky. A proto v tomto velmi úzkém výběru musím zvolit ještě jeden našlapaný výtvor z dílny Casia. G-Shock Mudmaster GWG-2000 není specifický jen svými funkcemi. Zaujme i lehce prémiovějším zpracováním a lepšími materiály.

Dvoutisícovky jsou aktuálně tím nejlepším, co mezi Mudmastery najdeme. Oproti posledně zmiňovanému modelu GG-B100 mají hlavně o něco lepší zpracování.

Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron
17.9.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron

Začneme ocelovou lunetou – ta na rozdíl od té karbonové vypadá o něco luxusněji a celkový dojem z hodinek tím pozvedává krapet výše. Ocelová luneta navíc chrání prémiové safírové sklíčko s antireflexní úpravou, které je nepoškrábatelné. Pro vyztužení pouzdra zde Casio použilo technologii Alpha Gel, která taktéž zvedá odolnost hodinek. Nechybí zde ani typická Carbon Core Guard struktura podrthující celkovou odolnost.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Voděodolnost 200 metrů je podmínkou. Profesionální a velmi přesná je senzorová výbava, která je hlavní doménou. Najdeme v ní teploměr, kompas a barometr, který je úzce spojený s funkcí výškoměru.

Pýchou těchto hodinek je možnost seřízení času pomocí Multiband 6 a v kombinací s tím nechybí ani solární dobíjení.

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

V hodinkách samozřejmě nechybí ani stopky, budík, odpočítávací stopky a veškeré další funkce, které jsou u G-Shocku klasikou. Hodinky jsou cíleny pro pánské zápěstí a rozhodně se nejedná o žádného prcka. Rozměry hodinek jsou 54x16 milimetrů a váží 106 gramů.

(6) Casio G-Shock MTG-B3000

A to nejlepší na konec. Třešničkou našeho top výběru je model MTG-B3000. Úžasně tenké, senzačně vypadající a stále odolné hodinky. To nejlepší, co Casio umí vyrobit a dát do hodinek. To najdeme v prémiové kolekci MTG.

Prémiové G-Shocky, které přinesly skoro až revoluční vychytávky. Zároveň si zachovávají to, v čem je G-Shock proslulý, a navíc dodávají takový ten byznysový nádech. Tato řada je totiž tou druhou nejluxusnější po ještě vyšší řadě MR-G. Oproti nim se ovšem MTGéčka pohybuji v dostupnější cenové hladině a zároveň z nich "vyzobávají" pár luxusnějších prvků.

Skvělé zpracování je zde viditelné už na první pohled. Ocel je leštěná ruční metodou Sallaz. Na ruční práci se zde klade opravdu velký důraz. Hodinky jsou sestavovány na prémiové lince v japonské Yamagatě. Samozřejmostí je poté použití safírového sklíčka s antireflexní úpravou a high-tech materiálů pro výrobu pouzdra a náramku.

G-Shock MTG-B3000PRB Aurora Oval představení – Když to není žába, je to polární záře
16.5.2023 - Agáta Vřeská
G-Shock MTG-B3000PRB Aurora Oval představení – Když to není žába, je to polární záře

Hodinky pro svůj lesklý vzhled mohou působit křehce, zde se určitě nenechte zmást. Splňují tzv. Triple G resist, hodinky jsou testovány vůči nárazům, vibracím a odstředivé síle. Vývojáři si dali opravdu záležet a každý detail hodinek má smysl. Dýnko hodinek je vyrobeno v 3D profilaci a chrání tak korunku i tlačítka i ze spodní strany.

Z řad MT-G se jedná o jeden z nejkompaktnějších modelů. I přes fakt, že mají průměr pouzdra o velikosti 51 milimetrů. Došlo totiž k výraznému ztenčení pouzdra na pouhých 13 milimetrů a troufám si říct, že se díky tomu jedná o první MTGéčka, které lze nosit i ke košili. To hlavně proto, že se vlezou pod manžetu rukávu. Jedná se tak zároveň o nejtenčí solárně napájené G-Shocky vůbec.

A když už jsme navázali na funkčnost, pochopili jste správně – Solární napájení samozřejmě nesmí chybět. O synchronizaci času se poté stará rádiový příjem signálu skrze Multiband 6. Pokud jste příznivci technologií, oceníte určitě i přítomnost Bluetooth, díky kterému lze hodinky spárovat s aplikací a nastavit si podrobnější funkce.

V mobilní aplikaci najdete prakticky vše, co se hodinek týče, a zároveň je tam můžete i nastavit. Ať už se jedná o stopky, odpočítávací stopky nebo budík, vše lze nastavit bez toho, aniž byste se hodinek dotkli. A pokud příznivcem těchto možností nejste, můžete vše nastavit samozřejmě i manuálně.

Pokud tedy hledáte krásné, dobře nositelné a zároveň stále odolné hodinky s nádechem prémiovosti, zaručeně jste na správné adrese.

A jaké G-Shocky jsou podle vás ty nejlepší?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku