» Blog » Garmin

6 NEJ: Chytré hodinky Garmin s nejdelší výdrží baterie

Tagy: Výběr nejlepších | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 3.11.2022 | 7 MIN | 1x komentář

U Garminu se měří baterie v režimu GPS na desítky hodin a v režimu chytrých hodinek dokonce na měsíce. Proto jsme se rozhodli udělat výběr 6 hodinek s nejdelší výdrží baterie od této značky.

Hned na začátek si řekneme, které modely budu dneska zmiňovat od nejvyšší výdrže po tu nejnižší. A hned na začátek přikládám tabulku s papírovou výdrží hodinek ve všech podstatných režimech.

Enduro 2
Fenix 7X
Instinct 2X Solar Epix 2 Forerunner 955 / 955 Solar Forerunner 255
Režim chytrých hodinek
34 dní / 46 dní solar
28 dní / 37 dní solar
40 dní / neomezeno se solarem 16 dní / 6 dní Always on 15 dní / 20 dní solar 14 dní
Režim s úsporou baterie 111 dní / 550 dní 90 dní / 1+ rok 65 dní / neomezeno 21 dní X X
GPS
110 h / 150 h solar
89 h / 122 h solar
60 h / 145 h
42 h / 30 h Always on 42 h / 49 h solar 30 h
GPS + všechny satelitní systémy + více pásem
68 h / 81 h solar
36 h / 41 h solar
27 h / 36 h
20 h / 15 h Always on 20 h / 22 h solar 16 h
GPS + všechny satelitní systémy 78 h / 96 h 63 h / 77 h X 32 hod / 24 Always on 31 h / 34 h 25 h
Expediční režim 77 dní / 122 dní 62 dní / 139 dní 60 dní / neomezeno 14 dní X
X

Na co se zaměřit a co je největší žrout baterie?

Tři nejstěžejnější body, které nejvíce ovlivňují baterku jsou:

  • Typ displeje
  • Podsvícení
  • Nastavení hodinek a práce s nimi

Nejčastěji se setkáváme se třemi typy displejů u chytrých hodinek: Transflektivní MIP displej, AMOLED displej a Monochromatický transflektivní MIP displej. Výhodou transflektivního displeje je jeho trvalé svícení a  to sice na úkor vykreslení a barevnosti, ale oplatí to delší výdrží baterie. Displeje bývají barevné, ale barvy jsou trošku bledší než třeba na AMOLEDU.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Zkratka MIP znamená Memory In Pixel – v základu to znamená, že si displej pamatuje pixely, které zobrazuje a mění pouze ty, které měnit musí. Tím, neuvěřitelně šetří energii a proto tyto displeje vídáme v dosti věcech napájených bateriemi (lékařské přístroje, nositelná elektronika...). Celkově se u transflektivních displejů dostáváme na vysoké hodnoty výdrže baterie.

Pokud ke slovu transflektivní MIP přidáme ještě slovo "monochromatický", dovolím si říct, že dostáváme ten nejúspornější displej na světě. Monochromatické displeje jsou totiž černobílé a mají stejné vlastnosti jako transflektivní MIP

AMOLED displej by se daly vzít jako modernější výstřelek. Je totiž mnohokrát více prokreslenější a barevnější. Zkuste si představit displej telefonu a AMOLED na hodinkách bude vypadat téměř stejně. Tato technologie má mírnou nevýhodu v tom, že zhasíná úplně do černa a není na něm tedy vidět čas, ani nic jiného. K baterii také není zrovna šetřivý, a tak se často používá na městských typech hodinek, kde se počítá s častějším nabíjením.

No a teď už je rychlý rozcestník pro hodinky, na které dneska mrkneme:

Enduro 2 – Hodinky s nejdelší výdrží od Garminu

Hodinky od Garminu, které se na výdrž přímo zaměřují a mají to i v názvu. Enduro 2 (Endurance), je model pro všechny ultra maniaky a také pro lidi, kteří jsou líní. Paradox, co? Ultramaniaci ocení výdrž baterie při svých dobrodružstvích a ti líní ocení to, že nebudou muset nabíjet možná i více než 40 dní.

Jsou to totiž další hodinky od Garminu disponující solárním napájením, a tak jejich výdrž závisí na intenzitě světla, které jsou vystaveny. Pokud jsou splněny podmínky (v průměru 50 tisíc luxů za den), můžete se dostat až na neskutečných 46 dní v režimu smartwatche a 150 hodin při solárním napájení.

Co se funkcí týče, jsou to takové Fenixy 7X, ale s delší výdrží baterie. A pro koho jsou tedy tyto hodinky? Pro člověka, který hledá odvážnější vzhled než nabízí Fenixy a ještě delší výdrž baterie. Za to si však připlatíte nějakou kačku navíc. Výhodou u toho modelu je také kombinace dvou řemínků v balení – tzn. nylonový na hodinkách a silikonový na výměnu.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Fenix 7X a jeho dvojníci

Není žádným tajemstvím, že veškeré modely jako Quatix, Tactix či například Descent, vycházejí z modelu Fenix. Mají jen drobné úpravy pro určitý sport. Střeva hodinek ale zůstávají stejná. A výdrže baterií taky. Ale Fenix je prostě kult, který už je na trhu téměř deset let a proto se vyplatí mít tyto hodinky na zápěstí.

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Hodinky Fenix 7X PRO jsou nejlépe vybavené z celé široké palety hodinek od Garminu. Nechybí zde tedy veškeré možné akvitity, měření fitness funkcí a samozřejmě také chytré funkce. Z mého pohledu je Fenix určitě nejuniverzálnější model z nabídky Garminu, který zvládne od vše od golfu až po trek Pacifickou hřebenovkou.

Podtrženo je to pak právě druhou největší výdrží baterie, kterou Garmin kdy udělal. U Fenixu 7X také záleží, jak dobrý je přístup světla. Pokud je vynikající, můžete se dostat až na 37 dní v režimu smartwatche a až na 122 hodin v režimu GPS. Což už je opravdu hodně a řekl bych, že pro běžného smrtelníka až neskutečně hodně.:-)

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Instinct 2X Solar– Černobílá zbraň na pravý outdoor

Tak trošku jedinečné hodinky Instinct 2X Solar, které nepřestanou nikdy překvapovat jak vzhledem, tak svými funkcemi. Tyto odolné hodinky si ale o velkou výdrž baterie přímo říkají. Mají totiž černobílý transflektivní Memory-in-Pixel displej, který není zas až takový žrout baterky. No a přesně kvůli tomu jsou to první hodinky, které by teoreticky nemusely potřebovat napájecí kabel.

Pokud se poohlížíte po hodinkách pro outdoorové aktivity, jako dlouhé treky, běžecké výlety do přírody anebo například enduro či downhill na kole, měli byste zabrzdit a prohlédnout si právě tyto krásky.

Funkčně jsou na tom dost podobně jako model Fenix 7X, jen s tím, že mají černobílý displej, a tak v hodinkách chybí mapa a hudební přehrávač. Co ale nechybí je navigace po křivce, veškeré sportovní aktivity, vyhodnocení a dokonce mají i svítilnu! Z chytrých funkcí zde najdete platbu kartou anebo přednastavené odpovědi na zprávy. Takže poměrem cena / výkon je to úžasný model. A navíc, splnění vojenského standardu z nich dělá opravdu nerozbitelný přístroj.

Garmin Instinct 2X představení – Ve větším a se svítilnou
12.4.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2X představení – Ve větším a se svítilnou

Hodinky totiž vydrží v režimu smartwatche až 40 dní a při dobrém přístupu světla mají neomezenou výdrž baterie. Na GPS je to pak 60 hodin a 145 hodin se solarem.

Epix 2 PRO – Elegantní AMOLED

Dost možná nejelegantnější hodinky z dnešní nabídky Garminu. To je smartwatch Epix 2 PRO, který kombinuje pouzdro od Fenixu s technologií AMOLED displeje. Hodinky pro všechny, kteří nechtějí dělat kompromisy ve funkční výbavě a zářivém displeji.

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

Chce uběhnout maraton? Do toho. Chcete vylézt na osmitisícovku? Do toho. Chcete dokončit Ironmana? Do toho. To všechno s nimi zvládnete a pak, když o tom budete v kanclu vyprávět kolegům a ukazovat historii, rozhodně budete za elegána.

Nabízejí totiž stejnou funkční základnu jako model Fenix 7 a k tomu oslnivou krásu ostrých a kontrastních barev. Pokud oželíte pár dní baterie výměnou za skvělý look, Epixy jsou právě pro vás.

I když mají Epixy "městský" typ displeje, dokážou běžet na jedno nabití až 16 dní v režimu chytrých hodinek a až 42 hodin se zapnutou GPS. Oba údaje jsou uváděny, pokud není spuštěný mód Always-on. Pokud spustíte trvale svítící obrazovku, dostanete se na 6 dní v režimu chytrých hodinek a 30 hodin s GPS.

Forerunner 955 / Forerunner 955 Solar – První solar z řady Forerunner

Další v pořadí jsou hodinky Forerunner 955, kde si můžete vybrat ze dvou verzí. Bez solaru a se solarem (první solární hodinky od Garminu v této řadě). Tyto plastové střely jsou primárně určeny na běh, triatlon a výkon, ale rozhodně se neztratí ani v městském prostředí. Jejich dominantou je, díky plastovému pouzdru, lehkost. Proto jsou vhodné pro sportovce, kteří nechtějí mít na ruce ani gram navíc anebo třeba pro ženy, které hledají rozumně velké hodinky s dlouhou výdrží baterie.

Funkčně byste je nerozeznali od Fenixu. Rozdílem tedy zůstává jen odolnost hodinek, která je kvůli plastovému pouzdru nižší.

Pokud bude řeč o baterce. Bez solaru hodinky dosahují 15 dní v režimu smartwatche a 42 hodin s GPS.  Se solarem jsou pak hodnoty o něco větší – přesněji 20 dní v režimu chytrých hodinek a 49 hodin se spuštěnou GPS po vteřině.

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Forerunner 255 – Univerzál do 10 tisíc

Ačkoliv by se dal vybrat jiný (a starší) model, jako například Fenix 6X, dovolil jsem si nakonec vybrat Forerunner 255. Model, který by měl dostávat více prostoru díky jeho univerzálnosti a skvělým vlastnostem. Umí skoro vše na co si vzpomenete, takže s ním zaplatíte, s verzí "Music" si dokonce pustíte i hudbu a monitoring aktivit je jednoduše paráda. Přidává i fitness funkce jako VST, kroky, spánek a skvělý widget tréninku.

Hodinky bych doporučil všem, kteří nechtějí vyhazovat někdy až zbytečné peníze za dražší modely a přesto chtějí mít velice kvalitní hodinky / sporttester.

Z pohledu baterie se díváme na titána střední třídy, kdy v režimu smartwatche vydrží okolo 14 dní a na GPSku dá až 30 hodin. Dámy si mohou vybrat menší variantu s přízviskem "S", která pak dá okolo 12 dní v režimu chytrých hodinek a až 25 hodin s GPS.

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

Závěr

Veškeré tyto hodinky s vámi vydrží určitě více než 10 dní nabité a uběhnete (ujedete, odsportujete) na jednu baterku téměř vše. Proto už je jen na vás, které hodinky zvolíte a které jsou pro vás ta nejlepší volba.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 529 dny, reagovat
Tak ako chlapci , máte v kalendári 8.11.2022.....Garmin Instinct Crossover....G-shock v podaní Garminu.....

Hodinky zmíněné v článku

5 190 Kč skladem
10 990 Kč skladem
Zobrazit další