» Blog » Hamilton

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

Tagy: Výběr nejlepších | Hamilton | Klasické

Aleš Pavelek | 21.12.2023 | 8 MIN

Dvorní dodavatel filmových hodinek. I to je Hamilton. Kdo jiný se může pochlubit tím, že jeho hodinky byly ve více než 500 snímcích? Ale jen několik si stále můžete pořídit. A dnešní článek bude o výběru těch vůbec nejzajímavějších filmových hodinek Hamilton.

Asi mi dáte za pravdu, že filmy a seriály zásadně ovlivňují naši pop kulturu. Jsou nejen jejím obrazem, ale často i hybatelem. Vidíme to na banálních maličkostech, kdy se nějaký produkt objeví na stříbrném plátně a jeho prodej a oblíbenost rapidně vzroste. Ale i opačně. A tento vliv cítíme i na trendech. Jen si vzpomeňte na záchvěv růžové barvy po vydání snímku Barbie.

Ne nadarmo výrobci zařazují své produkty do filmů jako product placement. Proč je v některém filmu na stole Pepsi a ne Cola Cola, není rozhodně náhoda. Ale – ne všechno je jen reklama. Každý detail musí odpovídat i stylu filmu a především samotných postav. Je to skoro až forma umění, dopasovat každý kousek oblečení a doplňků tak, aby to podtrhlo jejich charakter.

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Ale když se to podaří a vznikne silná postava, která se zapíše do kinematografie i širokého povědomí… Pak vznikají legendy. A pokud mají na ruce hodinky?

1) Hamilton PSR. Jak James Bond pomohl revoluci

Žít a nechat zemřít (1973)
James Bond (Roger Moore)
Hodinky: Hamilton American Classic PSR

Začátek 70. let. M klepe na dveře Bondova bytu. James, s vnadnou bondgirl vedle sebe, rychle zkontroluje čas na svých hodinkách. 5:48. Pro jistou je rozsvítí ještě jednou. Čímž nenechá diváky na pochybách o tom, jak fascinující jeho hodinky jsou. A na tu dobu moderní, skoro až futuristické, skrznaskrz bondovské.

Jde o digitální hodinky značky Hamilton, které zná svět pod jménem Pulsar. Úplně přesně nosil James Bond model Hamilton Pulsar The Time Computer P2 model 2900, a to v celé úvodní scéně snímku Žít a nechat zemřít, který měl premiéru v roce 1973.

Extrémně přesné, s quartzovou technologií, která se objevila teprve pár let nazpět. A s digitálním displejem, kdy se po zmáčknutí tlačítka rozsvítí LED diody. Neslýchané. Byly to první úspěšné a sériově vyráběné digitální hodinky na světě, po kterých prahl každý. Ale kvůli vysoké ceně je mohl vlastnit jen někdo. James Bond byl samozřejmě jeden z nich. Dokonalý product placement.

Právě tyto hodinky výrazně dopomohly průlomu quartzových hodinek, i když ve filmové scéně je záhy vidět, jak Moneypenny předá Jamesovi jeho Rolexy se slovy, že už jsou opraveny. Pravda, Submarinery měly mnoho bondovských vychytávek, zatímco Pulsary uměly – zobrazit čas. Ten se navíc nastavoval pomocí magnetu ve sponě a baterie nevydržela příliš dlouho. A vidíte, i tak jsou to dodnes jedny z nejslavnějších hodinek všech dob.

Původní model se dá dokonce ještě najít, ale hodinky měly řadu nedokonalostí a technologických problémů. I Bond pak přešel na LCD digitálky (pro změnu od Seika). Takže vintage kousky vybírejte s rozvahou.

Nebo sáhněte po moderní reedici přímo od Hamiltonu, který trošku neuváženě ve své minulosti prodal práva na jméno Pulsar, takže ji najdete pod názvem PSR.

Čestné špiónní, že jsou perfektní. Designově od předlohy skoro k nerozeznání, ovšem LEDkové podsvícení už nedělá paseku. A nastavení jde pohodlně přes tlačítko. A pohodlné jsou i hodinky!

Pokaždé, když k nim stočíte pohled a stisknete tlačítko, můžete se vžít do agenta 007. Uvidíte scénu z Bondovky, nebo taky jedno z nejvýznamnějších hodinářských období. Elegantní, tak originální, ale musíte o nich něco vědět, abyste je ocenili. Minimálně to, co jsem teď o nich napsal.

Nebo něco více z našeho článku věnovaném tomuto modelu:

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

2) Hamilton Ventura. Muži v černém a jejich výbava

Muži v černém (od roku 1993, všechny díly)
Postavy: Všichni agenti i agentky
Hodinky: Hamilton Ventura

Kdybych měl vybrat jeden film, který posunul Hamilton coby hollywoodského hodináře na vyšší úroveň, byla by to série Muži v černém. Od jedničky až po… vlastně všechny, protože ve všech se objevily Ventury jako povinná výbava MIB.

Will Smith a Tommy Lee Jones. Zdroj: Columbia Pictures

Will Smith a Tommy Lee Jones. Zdroj: Columbia Pictures

Tady už nejsou hodinky je kostymérský doplněk. Jsou součást příběhu. Vypovídajícím prvkem postav. Elegantní, klasické, ale současně opět silně futuristické, s jasným posláním. Byly, jsou a budou naprosto perfektní volbou pro Muže (a ženy) v černém.

Na hodinky jsou ve filmech jasné záběry. Mezi nejslavnější patří scéna, kdy Tommy Lee Jones otevře skříňku, kde žijí mini mimozemšťané, a vezme od nich digitální hodinky, které uctívají. To se jim pochopitelně nelíbí, a tak jim Will Smith nechá své Ventury chronograph.

Je tady dokonce chybný záběr, kdy jdou vidět digitálky (mimochodem Hamilton Pulsar) i poté, co byly místo nich umístěné Ventury...

A takových detailních scén s hodinkami Hamilton Ventura je ve filmové sérii MIB hned několik. Ale především jsou to hodinky, které mají unikátní design a přitom je klidně můžete vzít jako oblekovky! Za žádné situace nejsou nudné. Přitom neoplývají bůhvíjakými funkcemi, ty základní modely (podle mě ty nejlepší) dokonce prakticky žádnými.

Dnes se nabízí od tříručkových quartzů, přes chrona, automaty až k XL skeletonům. Ovšem, jen některé se objevily ve filmu. U všech ale doporučuju odzkoušet velikost. Jestliže Hamilton PSR sedne podle mne i útlorukým chlapům, u Ventur je to už trochu větší oříšek.

Je pravdou, že Ventury byly slavné ještě před devadesátkami a MIB. A to jak v hodinářském světě, tak i tom filmovém. Ale troufnu si tvrdit, že až série Mužů v černém jim vynesla krom nesmrtelnosti i nezaměnitelný kulturní status.

Hamilton Ventura Chrono, které nosí Will Smith.

Hamilton Ventura Chrono, které nosí Will Smith.

V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém
19.6.2019 - Agáta Vřeská
V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém

3) Hamilton Boulton. Lépe si Indiana Jones vybrat nemohl

Film: Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
Postava: Indiana Jones (Harrison Ford)
Model: Hamilton Boulton Quartz

Model Boulton se objevil jako takový nečekaný dáreček. Kdo zná filmovou sérii Indiana Jonese, ví, že Indy hodinky běžně nenosil. A přece! Závěrečný díl nám prozrazuje, že právě jedny specifické hodinky pro něj měly silný sentimentální význam.

Pro tvůrce bylo zásadní najít takové hodinky, které se budou hodit k postavě i časové ose. Oslovit Hamilton, který je, co se filmových hodinek týče, na place jako doma, byl geniální nápad. Přece jen – jaké jiné hodinky by sympatický Američan mohl mít doma, než hodinky toho času jedné z největších amerických hodinářských značek.

A pokud jde o Hamilton, proč nosit nové dříví do lesa, když v šuplíku bude něco přesně dle potřeby. Tedy skoro. Designově je model Boulton výpovědní hodnotou modelů 30. let minulého století, ovšem strojek byl trošku větší problém.

Jak najít současný, dost malý mechanický strojek z produkce Ety do hranatých hodinek? Těžce. A tak je tam quartzový. Ve filmu si toho nelze všimnout, protože nikde nevidíte detailní záběr. Chytré. A v našem světě? Tam vám to asi taky nebude vadit, až si je zkusíte a zjistíte, že tohle prostě chcete mít.

Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, které nosí Indiana Jones
21.7.2023 - Aleš Pavelek
Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, které nosí Indiana Jones

4) Hamilton Murph. Hodinky z jiné dimenze

Film: Interstellar (2014)
Postava: Murph Cooper (Jessica Chastain, Mackenzie Foy)
Hodinky: Hamilton Khaki Field Murph

Zatím jsme mluvili o modelech, které se do filmů dostaly, protože odpovídaly stylu postav nebo potřebám producentů a kostymérů. Ale teprve s Murph přichází skutečná výzva.

Hodinky Murph byly vytvořeny pro snímek Interstellar jednoduše proto, že žádné jiné neodpovídaly požadavkům filmotvůrců.

A tak Hamilton navrhl zcela nové. Ani on ale zřejmě netušil, že se stanou jedním z nejlepších modelů, které se z výkresů s logem H zrodily.

Všichni znají pověst, že se ani neměly původně prodávat. Až nátlak fanoušků přivedl na svět limitovanou prodejní edici a následně ji zařadil do stálé nabídky. Podobně pak dal život menší verzi s 38mm pouzdrem.

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!
4.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!

Murph jsou filmové hodinky skrz naskrz. Protože posouvají samotný děj příběhu. Jsou nástrojem, který zachrání lidstvo. A jsou ztělesněním symetrické krásy. Je v nich zřetelná důstojnost, historické kouzlo, a dokonce i skrytá hravost. Tohle všechno v jedněch hodinkách je malý zázrak.

Možná proto je příběh Murph jeden z mých nejoblíbenějších. Původně měly pomoct vyprávět jistý příběh. A nakonec se staly příběhem ony samy.

EURECA v morseovce na sekundové ručce.

EURECA v morseovce na sekundové ručce.

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě
12.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

5) Hamilton Khaki Field King – Houseovky do každé rodiny

Seriál: Dr. House
Postava: Dr. Gregory House (Hugh Laurie)
Hodinky: Hamilton Khaki Field King

Jedny hodinky jsou často – a nutno uznat že právem – opěvované. Model zvaný Captain America, který dle stránek Hamiltonu nosil Chris Evans v Avangers.

Je to vskutku perfektní kousek. Číselník jako vyříznutý z vinylové desky, tradiční oldschoolový vojenský design, a šmrncovní červené zakončení sekundovky. Ovšem, kdo je kdy skutečně viděl na zápěstí filmového Avangera?

Já to štěstí neměl. Zato jsem měl štěstí potkat hodinky doktora House. Jsou skoro stejné jako Ameriky, a přece jiné. A vlastně v něčem dokonce lepší.

18 300 Kč (doručíme do 6.5.)

Za Cpt. Americou totiž Houseovky dle mého pokulhávají pouze v absenci oné červené špičky sekundové ručky, jinak mají o tolik více šimrání vyvolávajících detailů.

Za prvé, jsou v ideálním průměru 40 mm, což je někde mezi Americou, který má 42 mm, a jeho menším bráchou v 38mm pouzdru.

Za druhé, mají zobrazení celého dne v týdnu – tolik vyhledávaná, a přitom ne moc častá komplikace, na kterou navazuje den v měsíci.

A za třetí, nosil je Hugh Laurie coby Dr. House.

Na Houseovi jsem měl vždycky rád ten jeho cynicko-ironický pohled na svět, který si mohou dovolit jen skutečně vysoce inteligentní jedinci. A ještě jednu věc, a sice jeho někdy až krutou upřímnost. Trochu podobné jsou i Hamilton Khaki Field King. Jsou krutě upřímné v tom, co nabízí; střízlivý design vycházející z klasických fieldů.

Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House
21.4.2020 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House

6) Hamilton Khaki Aviator Day-Date – Intestellar v pilotní stylu

Film: Interstellar (2014)
Postava: Joseph Cooper (Matthew McConaughey)
Hodinky: Hamilton Khaki Pilot Day-Date

Úplně na konec jsem nechal model, na který se často zapomíná. Přitom jde o jedny z nejhezčích a nejstylovějších hodinek v celé produkci Hamiltonu.

Model Khaki Pilot Day-Date se proslavil svou rolí ve velkofilmu Chrostophera Nolana z roku 2014 Interstellar. Nosila jej hlavní postava a hrdina snímku pilot Cooper, kterého si střihl výtečný Matthew McConaughey.

Ale já je mám rád i bez filmu. Tak jednoduché a současně promyšlené hodinky aby člověk pohledal. Jen se koukněte, jak krásně lícují ručky s okružím. Jak na sebe „navazují“ hodinová ručka s minutovou, jak bravurně je řešená luminiscence.

Výjimečnost jim dodává pilotní upřednostnění minut před hodinami, výrazné indexy i samotný tvar ruček.

Ocelová čistota tady sekunduje strohé černi číselníku, to vše v dokonale vyváženém poměru. A opět tady máme zobrazení celého dne, zde se s lehkostí klene mezi 11. a 1. hodinou. A kdyby to nestačilo, můžete se kochat co oči ráčí automatickým strojkem s 80 hodinami rezervy chodu.

Tyhle pilotky sedly postavě Coopera líp, než by to svedly kdejaké Breitlingy. A zvládají to se spolehlivostí dodnes.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar
9.11.2018 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Samozřejmě, že z těch dnes už více než 500 filmů a seriálů nemůže zaznít všechno. Z těch, které si ale dodnes můžete odnést domů bych nerad opomněl ještě sedmý model, a sice výrazné BeLOWZERO, které se v různých podobách objevily ve filmech Marťan, Centrální inteligence či TENET, pro který byl speciálně upraven.

Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana
18.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku