VYBRALI JSME 6 NEJ: Hodinky do apokalypsy

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Vojenské

Agáta Vřeská | 7.11.2023 | 8 MIN

Je jedno, co přijde. Jde o to vybrat hodinky, které přežijou cokoli. Z pánských hodinek jsme vybrali šestici těch, kterým by neublížila ani novodobá biblická potopa, ani jiný nenadálý sci-fi scénář.

1) Casio G-Shock Mudmaster GG-B100

Kdybych měla vypálit jedny nejlepší outdoorové hodinky s praktickými funkcemi, nekompromisně odolné, v tom nejlepším možném poměru cena/výkon a současně skvěle vypadající, byly by to Mudmaster GG-B100. Mají své nedostatky, ale rozhodně nic, co by nereflektovalo danou cenovku.

Jak název napovídá, jde o hodinky odolné vůči blátu, prachu, samozřejmě i vodě a jsou to G-Shocky, takže i nárazům. Jsou to skutečně hodinky do terénu. Dost možná i do zmíněné apokalypsy. Ale své využití si najdou i teď a tady.

Moderní aspekt jim dodává Bluetooth konektivita, díky které se spojí s appkou v telefonu. V té si můžete nastavit veškeré funkce. Z telefonu si pak hodinky berou přesný čas, ale třeba i souřadnice místa, které si potřebujete zapamatovat. Bod si hodinky uloží do paměti, což se dá použít pro určení vzdálenosti a směru k uložené pozici. A to je jen jeden příklad za všechny.

Mudmastery jsou ve výběru ale především proto, že mají hodně užitečné senzory, které se obejdou bez chytrého telefonu. Především magnetický kompas, teploměr, který dokáže změřit okolní teplotu v rozmezí -10 do +60 stupňů Celsia, a dále výškoměr, takže snímají vestavěným senzorem okolní tlak a na základě toho jsou schopny vyhodnotit nadmořskou výšku.

SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
4.5.2023 - Agáta Vřeská
SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

S výškoměrem pak souvisí taky barometr, který se v terénu hodí pro zjištění změn počasí, kdy na displeji můžete vidět i graf změn tlaku. Třeba při poklesu se dá odhadnout, že bude pršet. Hodit se může i krokoměr, a to nejen abyste věděli, kolik toho denně nachodíte…

G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019
21.3.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019

S ohledem na individuální potřebu by zřejmě každý vyzdvihl jiné přednosti GG-B100. Někdo ocení světový čas, automatický kalendář, budíky nebo stopky. Jinému se hodí, že na displeji vidí čas východu a západu slunce. A pro někoho bude hlavní, že mají intuitivní ovládání, a to i přes pořádný balík funkcí.

Varianta Mudmaster GG-B100-1AER.

Varianta s černým řemínkem Mudmaster GG-B100-1AER.

Coby hodinkám do apokalypsy se dají vytknout tři věci. Absence soláru, kdy baterie vydrží cca dva roky. Osvětlení, protože LEDky svítí maximálně tři sekundy a nastavovat nějaké funkce v úplné tmě může být problém. A synchronizace pouze přes Bluetooth oproti RC. Tak snad budete mít případně s sebou čelovku a v kapse náhradní CR2025. Jinak jsou ale perfektní.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Automatické propojení s telefonem na aktualizaci času je perfektní, nehledě na to, že mi osobně přijde lepší cokoliv nastavovat v telefonu přes aplikaci. Opravdu vysoká odolnost je super a člověk nemusí mít strach, ze občas škrtne o zeď, dveře, nebo cokoliv jiného. Co se týče velikosti, ač se jedná o větší hodinky z řady G-Shock, tak není třeba mít strach, hodinky sedí i na menších rukou a jsou lehké. Petr T., 16. 4. 2021, zobrazit další recenze.

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše
21.4.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše

2) Luminox Bear Grylls Survival Land

Těžko by v žebříčku mohly chybět hodinky, které posvětil sám mistr přežití Bear Grylls. A ty má na svědomí švýcarský Luminox.

U Luminoxu jsou skutečně stěžejním prodejním argumentem dvě věci – karbon a tritium. Díky tělu z karbonu jsou hodinky fantasticky lehké. Jakože fakt hodně lehké. A současně potřebně odolné. A to víc než běžné ocelovky. Více se o tom už rozepsal Jarda v článku o této značce:

LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky
3.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky

Tritium je pak výhrou v noci. Radioaktivní prvek nepotřebuje žádný zdroj světla, aby bylo možné i v absolutní tmě přečíst čas. Neužírá to baterii, nemusíte je vystavovat světlu, aby v noci kapsle svítily. A to se hodí, nejen do apokalypsy. Tuto vlastnost oceníte i ve dvě ráno, když budou ležet na nočním stolku...

Ostatně odolné, spolehlivé hodinky s tritiovým osvětlením dělá Luminox v rámci celé své produkce. Je to prostě to, co umí. Jen to neumí moc masově prodávat. A je to škoda, protože třeba vybrané Luminox XB.3797.KM jsou povedeným instrumentem k přežití. A nebo prostě jen k nošení v terénních podmínkách. Třeba na zahradě.

Nemají žádné superfunkce ani senzory, možná dokonce vypadají až moc obyčejně vzhledem k ceně. Ale já k nim mám plnou důvěru. A není to proto, že je doporučuje Bear Grylls. Je to na základě zákaznické zkušenosti a pověsti Luminoxu, který své hodinky dodává i vojenským jednotkám.

Luminox Sea XS.3001 recenze – Hodinky vojáků Navy SEALs
21.10.2021 - Eliška Měrková
Luminox Sea XS.3001 recenze – Hodinky vojáků Navy SEALs

Jo a všimli jste si toho řemínku? Z části je spletený z pevné parašutistické šňůry. A její využití v případě potřeby je jen na vás. Kolega, který se kolekci Luminox Bear Grylls věnoval podrobněji, měl i dost morbidní návrh…

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití
18.1.2021 - Bohumil Vopršal
Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití

TIP navíc: Pokud nevěříte, že jakékoli elektronické hodinky budou do apokalypsy funkčním společníkém, určitě mrkněte na mechanické hodinky, které nepotřebují ani světelnou energii, ani výměnu baterie, ale pojedou pořád. Luminox Master Carbon Seal Automatic je dokonalým příkladem takových hodinek.

(3) Casio ProTrek PRW-6900

Když je řeč o outdoorových hodinkách, není to jen o přežití nějaké pohromy. Mnohem aktuálnější bude zřejmě nějaký trip, víkend na horách nebo kempování.

Casio na přelomu 2022/2023 přišlo s modelem Protrek PRW-6900, který je doslova a do písmene inspirován Bushcraftingem, tedy uměním přežít v přírodě pouze se základním náčiním.

12 990 Kč (doručíme do 6.5.)

Podřídili tomu nejen design (ručka subdialu je ve tvaru zálesáckého nože, struktura číselníku odkazuje na holandskou troubu a celkově zkosený tvar je „jako vytesaný sekerou",...), ale i funkce.

V terénu tak oceníte základní senzory jako je kompas, barometr či teploměr. Ovládat se pak dají buď tlačítky nebo šroubovací elektronickou korunkou. Ve tmě poslouží luminiscence, a kdyby nestačila, hodinky mají LED osvětlení.

Bát se nemusíte ani o to, že dojde baterka, protože jsou poháněné světlem. Čas je navíc synchronizován rádiovým signálem. A taky je hned tak neutopíte, protože voděodolnost je na 100 metrech, takže brodění řekou i prudkou průtrž mračen zvládnou nejspíš líp než vy.

Protrek PRW-6900 s hnědým řemínkem s ochranou proti létajícím jiskrám.

Protrek PRW-6900 s hnědým řemínkem s ochranou proti létajícím jiskrám.

Na PRW-6900 je zajímavé i to, že jsou designově jiné. A taky materiálově. Pouzdro je ze syntetické pryskyřice, ale je vylepšené podílem biomasy pro ekologičtější směřování. Taky řemínky jsou buď z ekologické pryskyřice nebo ze syntetické kůže, ovšem s úpravou odolnosti proti létajícím jiskrám.

Zkrátka a dobře, ProTreky jako by po outdoorovém dobrodružství přímo volaly.

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

4) Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000

Mudmaster GWG-2000 jsou vrcholným nástrojem odolných Master of G. Od hodinek do terénu už se asi nedá přát víc. Vše, co benjamínkovské GG-B100 postrádaly, tyhle Mudmastery totiž mají.

Především jsou to funkce jako synchronizace času prostřednictvím rádiového signálu, a to ze všech stěžejních vysílačů (Multiband 6). Není sice tak rychlé jako modernější Bluetooth, zato je ideální pro případy, kdy se na telefon nechcete nebo nemůžete spoléhat.

Multi Band 6 – stručně a srozumitelně
17.1.2019 - Martin Koňařík
Multi Band 6 – stručně a srozumitelně

Samozřejmostí je tady Tough Solar, tedy solární dobíjení. Akumulátor má životnost obvykle kolem deseti let, což je pětinásobek běžné výdrže baterie. Průšvih bude, pokud apokalypsa bude v matrixovském stylu...

Pověstnou odolnost vůči důsledkům nárazů mají mastery vylepšené ještě αGelem, který odolnost výrazně zvyšuje. Prach, voda nebo bláto pak hodinkám nečiní prakticky žádný problém. A hodit se může i odolnost vůči vibracím.

Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron
17.9.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron

Je to právě ta odolnost, díky které se Mudmastery staly standardním vybavením amerických hasičských paravýsadkových jednotek, takzvaných US Smokejumpers. Jednotky jsou vysazovány na odlehlých místech, kde bojují s požáry, kácením stromů a kopáním protipožárních příkopů.

Dvoutisícovky jsou pak první generace, která má kovovou lunetu s chrániči z „forged" karbonu, tedy směsi karbonovými úlomky vyztužené pryskyřice. Karbon se pak dostal i do samotného pouzdra hodinek, a tak je tato generace ještě odolnější, ale současně lehčí.

SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000
3.2.2022 - Radim Krčmář
SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky

5) Ball Engineer Hydrocarbon Automatic AEROGMT II

Samozřejmě je tady šance, že v onom hypotetickém světě, který prošel katastrofou jakéhokoli rázu, nebude k dostání baterie do hodinek, natož solární akumulátor. V tom mají výhodu mechaniky – s trochou štěstí nebudou potřebovat nic, aby dál běžely a ukazovaly spolehlivě čas.

Je ale třeba vybírat odolné mechanické hodinky. Například potápky, nebo, stejně jako já, Bally. Model Ball Engineer Hydrocarbon je robustní už od pohledu, ale zřejmě vás přesvědčí až parametry. Především má odolnost vůči otřesům do síly 7500 Gs. Měl by tedy zvládnout pád z cca 1,5 metru bez poškození strojku. Výhodou je také odolnost vůči magnetismu a voděodolnost 100 metrů, a především patentovaný systém ochrany korunky.

Pouzdro je bytelná ocel (s průměrem 42 mm) a safírové sklíčko je tlusté 3,2 mm, aby vydrželo nejen poškrábání, ale odolalo i rozbití. Mezi klíčové argumenty u Ballu ale patří tritiová luminiscence, která nepotřebuje žádný jiný zdroj k nasvícení. Což se vždycky hodí.

Uvnitř je pak automatický strojek postavený na prověřené ETA 2893-2, který prošel úpravami od Ballu a má COSC certifikaci.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Myslím, že tyhle Bally obstojí bez problému. A to nejen v postapokalyptickém světě, ale i v tom našem, každodenně náročném světě a drsných podnímkách, ve kterých je zkusíte otestovat.

Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších
20.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

6) Casio G-Shock Original GXW-56

Unikátní vzhled i velikost. Přezdívka King a odolnost hodná těchto čtyř královských písmen. Oproti kolekci Master of G nemají sice špičkovou senzorovou výbavu, vlastně prakticky žádnou, zato je pořídíte za přinejmenším poloviční cenu. A pokud bude vašim hlavním kritériem odolnost, G-Shock GXW-56 King je ta cesta.

Xkám se začalo přezdívat „King“ právě proto, že byly mimořádně odolné. Strojek byl uložený ve speciálním αGelu, který je nadstandardní ochranou k už tak dost odolné struktuře pouzdra. Absorpce nárazu je pak ještě doplněna odolností vůči prachu a blátu. Když je vidíte naživo, prostě víte, že tyhle obří digitálky vydrží i hodně tvrdé zacházení.

Vedle toho je ale fanoušci milují pro pár dalších fajn věcí, jako plně automatické podsvícení i klasický G-Shockovký balíček – 5 budíků včetně 1 snooze, stopky, odpočet, automatický kalendář, 200metrová voděodolnost. O rádiovou synchronizaci a solární napájení vylepšené Kingy jsou poslední z naší šestice hodinek pro přeživší.

Černá varianta Kingů GXW-56BB-1ER

Černá varianta Kingů GXW-56BB-1ER

Tak co, jste připraveni na to, co přijde?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku