VYBRALI JSME 6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 22.7.2024 | 7 MIN | 5x komentář

Potápěčské hodinky musí být především funkční a spolehlivé. Ale co si budem, jde taky o design. Potápěčské hodinky patří mezi kategorii, která je dnes populární mnohem více na zápěstí suchozemských milovníků hodinek než potápěčů. Proto výběr šesti modelů pánských potápěčských hodinek cílí nejen na potápěčské kvality, ale také na vzhled, zajímavost a originalitu.

V tomto článku jsme se cenově nijak neomezovali. Článek, v němž jsme si stanovili cenovou hranici, najdete níže:

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

Musím říct, že dnešní výběr byla doslova Sofiina volba. Kolegové v redakci by vám potvrdili, že jsem se u něj skutečně zapotila. Ale věřím, že finální výběr vás přesvědčí, že i taková specifická kategorie, jako jsou potápěčské hodinky, má mnoho podob. Nezapomeňte v diskuzi pod článkem uvést, jaké jsou vaše vysněné potápky a proč.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

1) Seiko Prospex Sea 1965

Bez Seika bych se za výběr potápek styděla. Pravděpodobně jde o nejoblíbenější kategorii hodinek od této japonské značky. A ani na okamžik to nepřekvapí. Seiko se profi potápkami začalo zabývat už v polovině 60. let a vyrobilo první skutečně profi potápěčské japonské hodinky. Od té doby si vydobylo silnou pozici v tomto odvětví a prý mělo prsty i při stanovování certifikace ISO 6425 pro potápěčské hodinky.

Ostatně ať sáhnete po jakýchkoli Diver's hodinkách od Seika, můžete se spolehnout hned na několik věcí: všechny budou mít mezinárodní potápěčskou certifikaci ISO, minimálně 200metrovou voděodolnost, šroubovací korunku a spolehlivé kalibry, ať už mechanické nebo quartzové. Svou pověst výrobce vynikajících potápěčských hodinek si Seiko skutečně chrání.

Právě rok 1965 nás přivádí k dnešnímu modelu: reinterpretaci modelu Seiko 1965, někdy označován také jako nástupce 62MAS.

Od té doby už jsme viděli mnoho designů. A mnohé se staly skutečnými legendami v hodinářských vodách. Willardy, Želvy, Samurajové, Monstra, Suma, 1968, Shoguny... Každý z nich je unikátní a  každý si získal jiné obdivovatele a sběratele. Ale první byly jen jedny. Ty z roku 1965. 62MASky.

Design modelu 1965 Diver's je čistý, funkční a skoro by se dalo říct, že už není co vylepšit. 1965 jsou unikátní také v tom, jak dokážou sednout na zápěstí. Protože Sumo jsou pro někoho už moc robustní. Monstra zas moc odvážná. Polštářovitý tvar Želv opticky taky nesedí každému. Ale 62MAS mluví k fanouškům a svým budoucím majitelům univerzálním jazykem.

Edice k 100. výročí prvních náramkových hodinek Seiko se zlatohnědými akcenty.

Edice k 100. výročí prvních náramkových hodinek Seiko se zlatohnědými akcenty.

V nabídce jsou modely s klasickým umístěním datumovky na 3. hodině, nebo decentně, ale účelně přepracovaná verze v podobě modelů SPB45. Právě modely Seiko 1965 Heritage Diver's jsou novinkou roku 2024.

Seiko u nich navýšilo voděodolnost na 300 metrů, kvůli luminiscenčnímu indexu se posunula datumovka a především se vylepšil strojek na 6R55 s třídenní rezervou chodu. Jsou také ještě více kompaktnější a vymazlenější, aby na zápěstí sedly prostě dokonale.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

2) Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 40mm

Tissot Seastar patří mezi modely, kterými se Tissot zapsal do povědomí mnohým. Velkou oblibu mají jeho Tissot Seastar 1000 Chronograph, nicméně skutečnou vlnu způsobil svými Seastar 2000 s úchvatnými číselníky. 2000 zaujmou především ty z vás, kteří hledají velké, skutečně robustní hodinky. Navíc to byly první Seastary, které splňují potápěčské ISO 6425.

U nich šel Tissot skutečně daleko co se týče potápěčských parametrů i těch designových. Dlouho vévodily kolekci Seastar, ovšem teď je dohání model Seastar 1000 Powermatic 80 v 40 mm pouzdře.

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady
26.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady

Uvnitř zůstal stejný strojek Powermatic 80.111, ale zmenšilo se pouzdro, a tak sedne i na menší zápěstí. Právě s pouzdrem si Tissot skutečně vyhrál. A stejně tak opět s číselníky, které mají zajímavou nejen strukturu, ale také odstíny.

Seastar 1000 s modrým číselníkem.

Seastar 1000 s modrým číselníkem.

Nicméně nemají potápěčskou certifikaci, což prozradí i datumovka na šesté hodině místo luminiscenčního bodu. I tak disponují potřebnými šroubovacími komponenty, safírovým sklíčkem, voděodolností 300 metrů, a potápěčskou lunetou s vložkou z minerálního sklíčka.

Seastary jsou skutečně krásné a vymazlené hodinky. A pokud hledáte doplněk v potápkovém stylu, možná právě švýcarský Tissot bude to pravé.

Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců
8.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců

3) Certina DS Action Powermatic 80

Certina má potápěčské odvětví zvládnuté na jedničku. Model s označením C032.607 nabídne vše, co si od potápek můžete přát.

Začíná to potápěčskou certifikací, které dosahuje i díky 300metrové voděodolnosti, šroubovací korunce i dýnku a samozřejmě excelentní čitelnosti.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina
18.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Chlubit se může antireflexním safírovým sklíčkem a keramickou lunetou. Oba materiály perfektně odolávají poškrábání, takže tady Certina udělala pro dlouhověkou krásu hodinek opravdu maximum.

Průměr pouzdra je 43 mm, takže jde o větší hodinky (nutno připomenout, že Certina nabízí i designově srovnatelné modely v 38 mm pouzdře). Na vás už je výběr materiálu. Buď klasická ocel, nebo titan.

Já do výběru zařazuji moderní titan. A nejen pro jeho fantastickou lehkost, ale především, Certina titanové modely uvedla s jedinečným okrovým odstínem luminiscence a dalších detailů. Tím hodinky dostaly takový lehký vintage nádech a trochu připomínají Bondovské Omegy.

Uvnitř je pak strojek Powermatic 80 s 25 kamennými uloženími, antimagnetickým vláskem a skvělou rezervou chodu 80 hodin. Ano, máte pravdu – tady není o čem.

Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem
29.3.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem

4) Citizen Promaster Marine Fujitsubo

S japonskými potápkami se vám nejspíše vybaví trojice Seiko, Citizen a Orient. A právě prostřední z nich jsou mým dalším modelem ve výběru. Citizen má rovněž dlouhou historii v odvětví potápěčských hodinek a hned několik senzačních modelů. A protože je to výběr těch nejlepších, vybírám jedny z nejlepších automatických potápek, které má Citizen aktuálně v kolekci – model Fujitsubo.

Fujitsubo jsou v mnoha ohledech unikátní. Jsou z titanu, kompaktnější, certifikované na 200 metrů. A jsou v ceně, o které si ostatní značky za tyhle parametry nechávají obvykle jen zdát.

Velkou výhodou je také tloušťka hodinek, nebo přesněji tenkost, protože se bavíme o hodnotě necelých 12,5 mm. Jen pro představu, jsou zhruba tak "tlusté" jako momentálně nejtenčí potápky od Seika. I díky tomu se skutečně pohodlně nosí.

A díky sklíčku, které je po celém obvodu výrazně zkosené, působí ještě menší. Tento designový prvek, který má o to víc evokovat retro model, vypadají zatraceně dobře a patří mezi moje oblíbené detaily.

Fujitsubo s modrým číselníkem na titanovém náramku.

Fujitsubo s modrým číselníkem na titanovém náramku.

Uvnitř je automatický in-house strojek s označením 9051. Mezi jeho největší přednosti patří skutečně vysoká antimagnetičnost a také skutečnost, že běží na 4Hz frekvenci.

Kdybychom měli Citizen Fujitsubo shrnout, mají kompaktnější rozměry v oldschoolovém designu, který je nadčasový. Nabízí spolehlivý strojek, který se v praxi ukázal také velmi přesný a titanové provedení, které málokdo umí lépe než právě Citizen. A taky mají v pozadí zajímavý příběh, který stojí za přečtení:

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin
8.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

5) Orient Star Orient Star Sports M42 Diver 1964

Do boje o perfektní potápky vstupuje i známý Orient. V tomto případě jsem sáhla po nejvyšší šarži v podobě Orient Star a jeho Diver 1964 z kolekce M42.

Diverů nemá Orient Star mnoho. Jsme u něj zvyklí spíše na společenské modely. Ale Orient Star tady vychází z tradice – model odkazuje na první potápky od Orientu s otočnou lunetou.

Současná edice je unikátní nejen krásnými číselníky, ale také ukazatelem rezervy nátahu, který je typický pro hodinky Orient Star, ale už méně pro potápěčské hodinky. Přitom tady dává smysl víc než kde jinde.

Model splňuje potápěčskou certifikaci, nabízí 200metrovou voděodolnost a zpracováním vám také vyrazí dech.

Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha
3.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

Orient Star Diver 1964 s temně černým číselníkem. V balení je vždy i náhradní pryžový řemínek.

Orient Star Diver 1964 s temně černým číselníkem. V balení je vždy i náhradní pryžový řemínek.

Perfektní je také luminiscence a skutečnost, že model má in-house automatický strojek.

Nejen o nádherném odstínu se můžete dočíst i v naší recenzi:

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

6) Prim Orlík 38 Manufacture

Model Prim Orlík je v našich končinách legendou. Orlík byl vyroben už v polovině 60. let pro Ministerstvo národní obrany v cca 300 kusové sérii a dnes je velmi vyhledávaným sběratelským kouskem.

Reedice pochází stále z dílny Elton hodinářská z Nového Města nad Metují. A kdybychom chtěli být striktní, asi by nesplňovaly naše požadavky na potápky. Mají jen 100 M voděodolnosti (běžné je 200 a více), luneta je obousměrně otočná, a přesto nemůžeme tuto legendu opomenout.

Krom manufakturního strojku používá Prim maximální množství komponentů vyrobených v České republice, například i vypouklé safírové sklo. Kolem něj nalezneme obousměrně otočnou lunetu vyplněnou technologií HyCeram která krom pevnosti zaručuje také barevnou stálost.

Nebudou se pozdávat všem. Ale milovníkům české hodinářské tradice jistě zasáhnou citlivé místečko.

Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost
26.4.2024 - Jakub Pitucha
Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost

Další inspirace:

Seastar, DS Action Diver, Ocean Star, Khaki Navy: Srovnání 4 potápek ze Swatch Groupu
11.2.2020 - Eduard Tomas
Seastar, DS Action Diver, Ocean Star, Khaki Navy: Srovnání 4 potápek ze Swatch Groupu

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Viktorpřed 1060 dny, reagovat
Agáta je nej...
Karelpřed 1050 dny, reagovat
Vyloženě vysněné potápky nemám, nepotápím se. Ale občas se po nějakých i přesto podívám. Vždycky nakonec skončím u Citizen Promaster Marine Automatic Diver's (konkrétně u Pepsi - NY0086-16LE). Jediný problém je ten, že u nich vždycky skončím s tím, že nemají hacking, což je pro mě u automatů poměrně významný detail. Takže stále čekám, jestli Citizen přijde s lepší verzí v podobné cenové hladině :-)
Honzapřed 1036 dny, reagovat
U mne to letos vyhráli Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 Silicium.
Agáta Vřeskápřed 1034 dny
Gratulujeme, dobrá volba s křemíkovým vláskem :)
Jiřípřed 457 dny, reagovat
Já jen nepochopím, proč Tissot do profesionalních Seastaru za 30.000 strčí ten nejobyčejnější Powermatic 80.111 s plastovou kotvou, když třeba Gentlemany za 22.000 maji nejvyšší Powermatic 80.811 s křemíkovým vláskem. Stejně tak nepochopím, proč když už do těch Gentmanů střčí top strojek, nepřidá scrow down, ale jen push down dýnko a korunku. Detaily, ale bez nich by ty produkty prostě dokonalé.

Hodinky zmíněné v článku