VYBRALI JSME 6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 11.12.2023 | 8 MIN | 1x komentář

Bezstarostnost. To je důvod, proč si pořídit hodinky s RC nebo GPS synchronizací. Technologie, jak mít neustále přesný čas a správné datum. A nemuset pro to hnout prstem. A samozřejmě, takové hodinky musí být na zápěstí záviděníhodné. Dnešní výběr pánských hodinek je přesně o takových. Bezstarostných.

Pojďme nejprve na ty rádiovky. Hodinky řízené rádiovým signálem si berou čas z rádiových stanic. Zní to jednoduše, a vlastně to i docela jednoduché je. Mají v sobě přijímač, který dokáže zachytit informace o atomovém čase, které rádiové stanice vysílají. Obvykle se nachází mezi 9. a 12. hodinou.

V praxi to pak znamená, že jakmile hodinky přijmou rádiový signál, seřídí si přesný čas, popřípadě datum. A to je hodně praktické. Protože nemusíte hlídat, zda se vám hodinky nepředchází, nezpožďují, ale především – na konci měsíce nemusíte řešit, zda má měsíc 30, 31 nebo snad 28 dní.

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Asi není třeba zmiňovat, že se to hodí při cestování, pro udržení maximálně přesného času a upřednostní je všichni milovníci technologických vychytávek. V dnešní topce jsem vybrala ty skutečně nej – a vybírala jsem nejen podle funkčnosti, ale také dlouhodobé zákaznické oblíbenosti.

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

1) Citizen Promaster Sky Pilot Global Eco-Drive Radiocontrolled JY802

Výsadu přesné synchronizace času pomocí rádiových vln najdete především u japonských značek. Nejširší nabídku kvalitních rádiovek má japonský Citizen. Své první rádiem řízené hodinky představil už rok po Junghansu, tedy v roce 1993. A byl první, kdo světu nabídl kombinaci rádiově řízených a solárně napájených hodinek. Dnes už jsou tyto technologie neodmyslitelně spojené.

Dlouhovlnný rádiový signál projde i tlustými zdmi. Naopak rušit příjem mohou železobetonové konstrukce nebo zařízení jako jsou televizory či smartphony. Rádiových stanic jsou po celém světě desítky, přičemž výrobci hodinek využívají nejčastěji stanice v Číně, Japonsku, USA, Anglii a pro nás nejbližší v Německu.

Citizen spojuje RC modely nejčastěji se svou řadou Promaster Sky, tedy kolekcí technologicky i esteticky přizpůsobenou pilotům. Pravda, obvykle si je kupují „normální chlápci“, kteří v kokpitu seděli nejvýš během nějakého adrenalinového zážitku ze Slevomatu. Ale důvod oblíbenosti je nasnadě – vypadají chlapácky, jsou spolehlivé a především jsou praktické.

Právě z pilotek zůstala funkce logaritmického pravítka na lunetě. Nevím, zda pomocí něj skutečně ještě dnes někdo vypočítává spotřebu paliva svého soukromého letadla, ale je to jeden z designových prvků, který moderním pilotkám sluší a tvoří vyhledávaný sportovní styl hodinek.

Příjem signálu pak probíhá ve 2, ve 3 a ve 4 hodiny ráno s tím, že příjem ve 4 hodiny si můžete změnit na libovolný čas během dne, a automatickou synchronizaci můžete i vypnout. Třeba když víte, že jste dlouho mimo dosah.

Dosah stanic vysílající časové údaje je obvykle od jednoho do tří tisíc kilometrů. Německá stanice ve Frankfurtu má dosah okolo 1500 kilometrů. Ne na všech místech planety je tedy příjem signálů možný. Navíc stanice jsou pouze v severní části polokoule, takže třeba na dovolené v Maroku nebo Sydney si musíte vystačit s manuálním nastavením času. Celkové pokrytí planety je okolo 10 %.

Hodinky nabízí budík i stopky. K tomu připočtěte safírové sklo, 200metrovou voděodolnost a kvalitní luminiscenci.

A pokud hledáte odhlečenou verzi v podobě titanových hodinek, možná vám přijde vhod, že právě tento model se nabízí i ve verzi ze SuperTitania.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

2) Citizen Sports Eco-Drive Radiocontrolled CB588

Citizen je na rádiovky skutečně machr. Některé modely jsou na trhu už řadu let a jejich oblíbenost nepolevuje. Ale japonský hodinkový velikán umí i nové kousky. A důkaz jsme viděli v roce 2021, kdy představil model CB588.

Designově tady Citizen skutečně zaválel a podařilo se nakombinovat takové parametry, že se hodinkám skutečně těžko odolává. Skvělé na nich je, že i přes řadu funkcí jsou dobře přehledné, což se u Citizenu nedá vždy tvrdit.

Co je třeba nastavit manuálně u RC hodinek? Především časovou zónu, jinak řečeno domovské město. Naše nejbližší je obvykle Berlín nebo Paříž. Praha na seznamu obvykle není. Ne všechny hodinky také umí automaticky nastavit letní čas (DST), takže přepnout jej musíte v některých případech sami.

Samozřejmostí je solární napájení, kdy hodinky dokážou běžet ve tmě až 10 měsíců (a v úsporném režimu dokonce 3 roky – ručky se zastaví, ale v hodinkách stále „běží čas“, takže jakmile jsou opět vystaveny světlu, čas odpovídá). Úroveň nabití si navíc u tohoto modelu můžete ověřit, takže dokážete předejít nedostatečnému nabití akumulátoru, kvůli kterému by hodinky nedokázaly přijmout signál a synchronizovat se.

O funkcích i kvalitě zpracování už se rozepisovala kolegyně v podrobnější recenzi. Mně tedy zbývá jen doplnit, že tyhle hodinky se dokázaly neskutečně rychle stát jedny z nejoblíbenějších ve své kategorii a skutečně nadchnou úrovní zpracování, intuitivním ovládáním a samozřejmě – designem. Vybírat lze ze tří barevných variant. Navíc se jedná o parádní poměr cena/výkon. Jak jinak, u Citizenu.

Citizen CB588 recenze – Elegán s duší praktika
30.3.2023 - Eliška Měrková
Citizen CB588 recenze – Elegán s duší praktika

3) Casio G-Shock Original GMW-B5000 "Full Metal"

Tyhle hodinky byly splněným snem fanoušků hodinek Casio G-Shock. Objevily se v roce 2018 jako dárek k 35. výročí uvedení pověstných G-Shocků na trh. To, co je na těchto G-Shocích výjimečné však není RC, ale materiál.

Šlo o první celoocelové G-Shocky, takže získaly označení „Full Metal“. Tím i mnohem luxusnější pocit z hodinek a překvapivé množství elegance, které u G-Shocků a digitálek obzvlášť, jen tak nevidíte.

Casio splnilo fanouškům sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"
10.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Casio splnilo fanouškům sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"

A k tomu rádiovému seřízení. Hodinky přijímají signál hned ze 6 stanic (proto také označení Multiband 6), a to v Japonsku, Číně, Německu, Anglii i USA. Nicméně, je třeba dodat, že tady je RC tak trochu do počtu, protože hodinky mají také Bluetooth konektivitu, takže pokud nejste v dosahu signálu, můžete přesný čas a datum synchronizovat i připojením k aplikaci od Casia.

V aplikaci se dá nastavit nejen čas, nebo budík, ale třeba i přidat nějaké upozornění. Třeba na narozeniny nebo schůzku. Na displeji se pak objeví „REM“, které vám připomene, že na něco nemáte zapomenout.

Mezi přednosti fulmetalek patří kvalitní zpracování, robustnost i odolnost G-Shocku vlastní, a to včetně ocelového náramku. Přestože nejoblíbenější je stříbrná ocelová klasika, asi mi to nedá, abych neupozornila také na barevné varianty, které dokážou upoutat pozornost a nověji pak přidalo Casio také celotitanový model.

Model GMW-B5000TCC-1ER ze speciální slitiny titanu Tran Tixxii.

Model GMW-B5000TCC-1ER ze speciální slitiny titanu Tran Tixxii.

Titanové G-Shocky GMW-B5000: Nemusíte být šejk, ale fajnšmejkr rozhodně
20.3.2020 - Radim Krčmář
Titanové G-Shocky GMW-B5000: Nemusíte být šejk, ale fajnšmejkr rozhodně

4) G-Shock MT-G Core Guard Carbon Monocoque MTG-B2000

Dost možná je synchronizace přes rádiové vlny nadobro překonána modernějším Bluetooth. Touto technologií disponují také MT-G (můžete si prostřednictvím hodinek třeba prozvonit mobil nebo nastavit všechny funkce). Nicméně – Casio jim nechává i seřízení pomocí rádiového signálu. A já věřím, že dobře dělá.

Možná ne každý z nás ještě potřebuje mít všechno propojené se vším a spoléhat se na svůj telefon víc, než na selský rozum. Dlouhovlnný signál možná není tak fofr a moderní, zato obvykle funguje i v krizovějších situacích. Platí to o telefonu, který je za den kaput, když vypadne proud?

Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky

Radiově řízené hodinky přijímají signál automaticky vždy v noci, okolo druhé, třetí ráno. Je to proto, aby příjem rušilo co nejméně okolních signálů. Pokud příjem není úspěšný, pokusí se o to hodinky ještě několikrát znovu. Pokud se to nepovede, poběží dál zkrátka s běžnou odchylkou. Příjem pak můžete provést i manuálně kdykoli během dne – zabere to obvykle několik minut a většinou stačí zmáčknout pouze jedno konkrétní tlačítko.

Pravdou ale také je, že G-Shock MTG-B2000 je moderně pojatý nástroj. A to jak po funkční stránce, tak té designové a materiálové. O tom všem už psal kolega v recenzi, ale měli byste vědět, že s těmito kráskami si v Japonsku skutečně vyhráli.

Casio G-Shock MT-G B2000 recenze - Hodinky moderního samuraje
12.2.2021 - Radim Krčmář
Casio G-Shock MT-G B2000 recenze - Hodinky moderního samuraje

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky

Designově lehce jiné, ale funkčně i precizním zpracovaním stejné jsou pak novější MTG-B3000.

G-Shock MTG-B3000BD-1AER

G-Shock MTG-B3000BD-1AER.

Casio G-Shock MTG-B3000 recenze – Revoluční evoluce
11.8.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock MTG-B3000 recenze – Revoluční evoluce

5) Citizen Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E

Tu nejlepší synchronizaci nabízí modely s GPS. Zjištění přesného času i data je nejen naprosto přesné, ale také velmi rychlé.

Tuto technologii jako první přivedl na světlo Citizen. Jeho první hodinky Citizen Satellite Wave byly uvedeny na trh v roce 2011. A od té doby se Citizen nezastavil.

Synchronizace času pomocí rádiových vln nebo GPS vyžaduje celkem dost energie. Proto mají hodinky solární napájení, kdy strojky dokážou převést světlo na elektrickou energii, kterou ukládají do akumulátorů. Díky tomu utáhnou nejen příjem signálu, ale často i další funkce.

Sportovně laděné modely Sattelite Wave jsou tak to nejlepší, co můžete od Citizenu získat. Navíc používá svůj osvědčený materiál Super-Titanium, takže hodinky jsou i neskutečně lehké. A to i přes robustnější rozměry, které osloví muže hledající pořádné hodinky.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách

Z funkcí nabízí třeba i stopky či alarm a využít můžete i logaritmické stupnice. Pokud víte, jak na ni.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

GPS synchronizace času má oproti RC dvě obrovské výhody: je dostupné po celé naší planetě, kde je výhled na oblohu. Za druhé, je mnohem rychlejší. RC obvykle vyžaduje až desítky minut, GPS desítky sekund. Pro synchronizaci času stačí příjem z jednoho satelitu (celkem je jich několik desítek, nad Českem obvykle krouží okolo osmi). Pokud cestujete do jiné časové zóny, může příjem zabrat více času a pro správnou synchronizaci je třeba alespoň 4 viditelných stanic.

Test: Casio, Seiko, Citizen - kdo zvládá GPS synchronizaci času nejlépe?
3.4.2018 - Martin Koňařík
Test: Casio, Seiko, Citizen - kdo zvládá GPS synchronizaci času nejlépe?

6) Seiko Astron GPS

Vrcholem žebříčku nemůže být nikdo jiný než Seiko se svými Astrony. Designově podobné modely vyrábí i Citizen, ale Seiko je prostě Seiko.

Zatímco rádiovky známe už od 90. let, první GPS řízené hodinky byly v roce 2011. Stála za nimi značka Citizen. První hodinky, které kromě času zvládly i automaticky nastavit časovou zónu pak byly od Seika. Dodnes zůstává tato technologie výsadou japonských značek.

Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás
25.4.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás

Název řadě s moderní GPS technologií daly první quartzové hodinky na světě, které Seiko představilo v roce 1969. Byla to pro japonskou značku velká výhra a tak své prémiové řadě nemohla dát méně honosné jméno.

Astrony jsou dnes synonymem pro bezchybně zpracované, designově vymazlené hodinky, pro které je typická právě funkce GPS synchronizace.

Strojek 5X nabízí majitelům všechny benefity této funkce. Tak třeba možnost během okamžiku přepnout mezi domovským a duálním časem. Mou oblíbenou funkcí je mód letadla, kdy se deaktivuje automatický příjem signálu, aby hodinky nerušily palubní přístroje. Ano, Astrony jsou jako stvořené pro muže, jejichž součástí života je časté cestování. A chtějí parádní a bezstarostné hodinky. Protože takové jsou Astrony.

A čas? Čas je tak přesný, jak je to jen možné. Dokonce si poradí i s přestupnou sekundou.

Snad by bylo vhodné rozmluvit se o titanovém materiálu, safíru s dvojím antireflexem, nebo ručním leštěním technikou Zaratsu. Ale podle mě – pokud to neuvidíte naživo, nebudete přesně vědět, proč se z nich sbíhají sliny.

FAQ - synchronizace času přes GPS
30.3.2018 - Martin Koňařík
FAQ - synchronizace času přes GPS

Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost
22.4.2022 - Igor Kratochvíl
Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martin Nohýnekpřed 576 dny, reagovat
Hned na první pohled jsem se do těchto limitovaných Astronů zamiloval. Pár dní jsem se jim snažil odolat, ale nešlo to. Teď jsou mojí součástí :-)

Hodinky zmíněné v článku