VYBRALI JSME 6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické

Eliška Měrková | 7.11.2023 | 6 MIN | 3x komentář

Nezřídka se setkávám s názory, že solární energie je budoucností hodinářského světa (a nejen toho). Ale kdy solární hodinky vznikly a jak to s nimi vlastně je? Tak na to si dnes posvítíme. Připravili jsme pro vás výběr solárních sportovně-elegantních a cenově dostupných hodinek pro pány.

(1) Casio Edifice EFS-S510

Casio Edifice EFS-S510 jsou moderní hodinky s nápaditým sportovně-elegantním designem a solárním pohonem Tough Solar, které ocení zejména pánové, kteří hledají spolehlivé, nenáročné a stylové hodinky na každý den. Vzhledem k nadstandardnímu průměru 46 mm však padnou spíše na opravdu široká zápěstí.

Co se týče parametrů, nebudu přehánět, když řeknu, že Casio Edifice vysloveně ohromují vlastnostmi, které bychom čekali u vyšší cenové kategorie. Kromě solárního pohonu totiž dostaly do vínku prakticky nepoškrábatelné safírové sklíčko a zvýšenou voděodolnost do 100 M, takže si s hodinkami můžete jít i zaplavat. Precizně působí také broušený ocelový náramek s ozdobným lesklými proužky a číselník s tzv. sunburst efektem (broušení vycházející ze středu číselníku, které při odrazu světla evokuje efekt slunečních paprsků).

Solární energie je jedním z typů obnovitelné energie, která je využitelná i v každodenním životě – je zdarma, neznečišťuje životní prostředí a je všudypřítomná (samozřejmě kromě dnů, kdy je zataženo). V hodinářském světě je solární energie již po léta zavedenou alternativou běžných bateriových (quartzových) pohonů, solárně napájené hodinky tak nepotřebují výměnu jednorázových a těžko recyklovatelných baterií a jsou tím pádem prakticky bezúdržbové.

Naše videorecenze:

(2) Casio Wave Ceptor WVA-M650

Casio Wave Ceptor WVA-M650 jsou spíše sportovně laděným kouskem s moderním kombinovaným ana-digi číselníkem, solárním napájením a řízením podle rádiového signálu.

Kromě cenové dostupnosti, zajímavého designu a bezúdržbového solárního napájení je právě synchronizace podle rádiového signálu pravděpodobně nejdůležitějším aspektem, který postavil Casio Wave Ceptor na uživatelský piedestal. Pokud chytí signál z jedné z pěti vysílacích stanic (nejbližší je v německém Frankfurtu), samy si každou noc seřídí čas na vteřinu přesně. A i když někdy signál zrovna není v dosahu, pořád jdou s přesností běžných quartzových (bateriových) hodinek.

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Ve využití solární energie se hodináři inspirovali vývojem satelitů, na které byly v 50. letech připevňovány solární články, jež prodlužovaly jejich životnost. V průběhu 60. a 70. let se nápadu chopili také hodináři, kteří hledali způsoby, jak vylepšit quartzové hodinky, které se začínaly objevovat na trhu. V roce 1972 tak spatřily světlo světa první solární digitálky Synchronar patřící vynálezci Rogeru W. Riehlovi. Následoval Citizen a jeho první analogové hodinky Crystron z roku 1976. Od té doby se vývoj prakticky nezastavil.

(3) Citizen Sports Eco-Drive

Hodinky Citizen Sports Eco-Drive pracují se solárním napájením Eco-Drive, nejslavnější a také nejdominantnější technologií značky Citizen (naleznete ji asi v 90 % její produkce). Název je zkratkou pro spojení "Ecology Drive", které vychází z ekologické filozofie značky.

Citizen Sports Eco-Drive je relativně střízlivý a vyvážený kousek s lehkým vintage nádechem a sportovně-elegantním designem v tlumených barvách. Na číselníku zaujmou velké arabské číslice, subčíselníky stopek a zářivě žlutá minutová stupnice, která oživuje onu barevnou utlumenost. Mnozí ocení také prostý elegantní kožený řemínek s prošitím. Jedná se o větší hodinky s průměrem 43 mm, takže padnou spíše na širší zápěstí.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Na jakém principu solární hodinky fungují? Jediný rozdíl oproti běžným quartzovým hodinkám je v tom, že dokážou svou baterii dobíjet světlem. Solární články (nacházející se nejčastěji pod číselníkem) totiž absorbují světlo, které dále přeměňují na elektrickou energii. Elektrická energie je pak uložena v akumulátoru (dobíjecí baterii) a díky tomu hodinky disponují vysokou rezervou chodu, která u dnešních hodinek činí minimálně 6 měsíců. Vystavením jakémukoliv světlu se hodinky nepřetržitě nabíjí.

(4) Festina Solar Energy

V roce 2023 Festina se svými solárními hodinkami překvapila nejednoho fandu. Bylo to totiž poprvé, co se módní značka do hodinek na solár pustila, a na svět tak přišly Festina Solar Energy.

Festina zde spojila moderní technologii solárního strojku s nadčasovým, vysoce formálním stylem hodinek. Jednoduchý design doplnila o modré ručky, ozdobnou strukturu číselníku a černý kožený řemínek, který gentleman sladí s barvou opasku a bot.

Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví
28.2.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví

Nabíjíte solární hodinky správně? Při nabíjení solárních hodinek je třeba vzít v úvahu tři hlavní aspekty: intenzita světla, doba vystavení světlu a vzdálenost ke zdroji světla.
1. Co se týče intenzity světa, nejvyšší má samozřejmě světlo sluneční, které hodinky nabije nejrychleji a nejefektivněji (obzvlášť, když na nebi není ani mráček). Účinné je však také umělé světlo (reagují i na běžné kancelářské osvětlení, jen o hodně pomaleji). Naprosté vybití hrozí jen při zanechání hodinek ve tmě nebo když je budete schovávat pod rukávem.

(5) Citizen Elegant Eco-Drive Super Titanium

Nebudu přehánět, když řeknu, že z toho, jaké parametry (a za jakou cenu) hodinky Citizen Elegant Eco-Drive Super Titanium nabízí, vám nejspíš spadne brada. Nám tedy jo.

Prakticky nepoškrábatelné safírové sklíčko, 100m voděodolnost, solární pohon Eco-Drive a konstrukce ze Super Titania, které je pětkrát odolnější vůči poškrábání než ocel? Po Citizen Elegant sáhnou ti, jež ocení opravdu odolné a praktické hodinky s konzervativnějším, a přesto nevšedním designem.

Navíc jsou díky titanu mimořádně lehké a pohodlné (čemuž napomáhá také příjemná průměrná velikost 42 mm, která padne takřka na jakékoliv pánské zápěstí), ale co je pro mnohé ještě důležitější – jsou 100% antialergenní, a tedy vhodné pro jedince s citlivou pokožkou či alergií na nikl, který se nachází i v běžně užívané chirurgické oceli.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

2. Důležitá je také doba vystavení světlu. Zatímco jasné sluneční světlo může i úplně vybité hodinky nabít za několik hodin (nejčastěji je uváděno 6 hodin), osvětlení v kanceláři či v domácnosti bude vyžadovat delší čas na nabití (plné nabití vybité baterie může ve slabém umělém osvětlení trvat i 360 hodin). Chcete-li dosáhnout optimálního nabití baterie, zkuste hodinky vystavovat asi 30 minut jasnému slunečnímu záření (třeba položením na parapet) přibližně jednou za týden.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

(6) Citizen Sports CA069

Pilotky Citizen Sports CA069 lákají na moderní, rušný a energický vzhled a solární pohon Eco-Drive.

Stejně jako je tomu u většiny moderních pilotních hodinek, velký číselník překypuje celou řadou poutavých detailů a užitečných ukazatelů. U Citizen Sports CA069 hraje hlavní roli azimutální stupnice, subčíselníky stopek a charismatická barevná kombinace lesklé černé PVD úpravy, jež kontrastuje s bílými ukazateli a zářivě žlutými detaily, které jsou i přes rušnost číselníku dobře čitelné. Všechny prvky dostaly velký prostor k vyniknutí – hodinky mají průměr 44 mm, a tak je budou volit spíše pánové s větším obvodem zápěstí.

Citizen Sports CA069 – Japonská letka
12.1.2021 - Martin Balabán
Citizen Sports CA069 – Japonská letka

3. Posledním aspektem je vzdálenost ke zdroji světla, která souvisí samozřejmě se světlem umělým. To zjednodušeně znamená, že například hodinky položené pod lampou se nabijí rychleji, než když je nosíte pouze po uměle osvětlené místnosti. Při nabíjení umělým světlem se tedy snažte nebýt příliš daleko od zdroje světla. Pokud však hodinky nabíjíte pod lampou, je třeba dát si pozor, aby se hodinky nepřehřály, doporučuje se vždy UV lampa, která nepřenáší teplo.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomáš Sedlákpřed 1035 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné vidět hodinky Citizen Sports CA069 u vás na prodejně, a zda je možné si je i vyzkoušet na ruce?
Eliška Měrkovápřed 1034 dny
Dobrý den, Tomáši, hodinky Citizen Sports CA069 máme nyní vystavené na prodejně a můžete si je přijít vyzkoušet.
Donepřed 288 dny, reagovat
Nedavno jsem poridil Casio LIW M700D. Nekoho by mohly zaujmout, jsou dle meho jedny z nejhezcich dostupnych solaru. Bohuzel u nas hure dostupne, ale daji se objednat ze zahranici.

Hodinky zmíněné v článku