» Blog » Timex

VYBRALI JSME 6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex

Tagy: Výběr nejlepších | Timex | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 25.1.2022 | 5 MIN | 4x komentář

Timex začal svou cestu už v roce 1854. Ale hodinářský debut pod jménem Timex si před širší veřejností odbyl až o sto let později. A za tu dobu stihl pár suprových věcí. Třeba být jedním z největších výrobců hodinek na světě. Několik kousků v dnešním výběru pánských hodinek Timex se vrací k tomu nejlepšímu z této historie, ale hlavně je to průřez toho, co dnes od této značky můžete získat. A to za méně, než možná čekáte.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

(1) Timex Q Reissue. Krystalové retro

V dnešním výběru uvidíme hodně zajímavé kousky. Ale Timex Q Reissue patří přední příčka. Vše, co byste jim totiž mohli vytýkat, je v tomto případě plusovým bodem. A souhrn těch bodů z nich dělá úžasný retro kousek za hodně slušné peníze.

Číselník v hodně známém designu je kryt vypouklým plastovým sklíčkem, které k retro hodinkám už tak nějak patří. Dýnko odhalí speciálně vyřešenou baterii, kterou můžete vyměnit sami, aniž byste lezli přímo do hodinek. A neposlední dobrou zprávou je i menší průměr, aby tomu vintage stylu bylo učiněno skutečně za dost.

Timex x Coca Cola.

Timex x Coca Cola.

Když se reedice modelu, který Timex vyráběl na konci 70. let, objevila, vzbudila velký zájem hodinkových nadšenců. Po čase ten rozruch okolo novinek vždycky opadne, ale Q Reissue už zůstane skvěle postavenými hodinkami odkazujícími na historii hodinářství.

Timex Q se objevily poprvé v roce 1979. Q značilo quartzový strojek – v té době ještě stále synonymum pro super moderní hodinky. Timex zvolil dostupnou cenu, design číselníku podle populárních Rolexek a hranaté pouzdro, které vládlo sedmdesátkám. A výsledné hodinky Q znamenaly pro Timex záchranný model v době quartzové krize.

(2) Timex Marlin. Legendární mechaniky 60. let

Mezi populární modely 60. let patřil Timex Marlin, který představoval klasické společenské pánské hodinky. Designově jednoduché, cenově dostupné, se spolehlivým strojkem uvnitř. Americké.

V této kolekci pokračuje Timex i v 21. století, ale s modelem s quartzovým chronografem, zato však s jasným Marlinovským DNA.

Zaujmou panda designem číselníků, příjemnou velikostí 40 mm a vypouklým minerálním sklíčkem. K tomu je tady zajímavý detail vystouplých indexů s arabskými číslicemi a samozřejmě funkce stopek.

Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek
22.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Typická panda na oceli.

Typická panda na oceli.

Dneska Timex známe spíše jako výrobce lidových bateriových hodinek. Ale Timex byl svého času (bavíme se o krásných 50. a 60. létech 20. století) jedním z největších výrobců hodinek v Americe. Údajně téměř polovina prodaných náramkových hodinek byla právě od Timexu. Samozřejmě v té době mechanických.

Marlin Chronograph s fantastickým zeleným odstínem číselníku.

Marlin Chronograph s fantastickým zeleným odstínem číselníku.

(3) Timex T-80. Návrat do osmdesátek

Timex T-80 jsou nostalgickou vzpomínkou pro všechny, kdo v 80. a 90. letech brali z nočního stolku digitálky. Timex nebyl výjimkou, i když si asi většina vybaví spíše casiovky. A přesto, nebo právě proto, je reedice digitálek od Timexu příjemným okořeněním snad každé hodinkové sbírky.

Timex Coca-Cola Recenze – Hodinky si vychutnej
1.3.2022 - Igor Kratochvíl
Timex Coca-Cola Recenze – Hodinky si vychutnej

Zvlášť, když si model T-80 vybral Timex pro své speciální edice. Nedávno jsme viděli třeba model s Pac-Manem, ale zaujaly i Timex T-80 Coca Cola, které připomínaly slavnou reklamu Hilltop z roku 1971, nebo s motivem Stranger Things. A je tu i herní edice pro fanoušky Space Invaders.

Kromě hravého designu navíc přehrají i znělku z této herní pecky, a to se u konkurence moc nevidí. Ale hodinky samozřejmě nejsou ochuzeny ani o běžné funkce digitálek, jako budík, stopky a protože jde o Timex, tak i super podsvětlení Indiglo.

Timex x Stranger Things představení – Retro, které převrátí váš svět
23.6.2022 - Eliška Měrková
Timex x Stranger Things představení – Retro, které převrátí váš svět

Že se první quartzové hodinky objevily v roce 1969, se všeobecně ví. Stejně jako to, že během následujících 70. a 80. let převálcovaly mechaniky. Méně už se ale uvádí, že to byly právě digitálky, které znamenaly boom quartzu a až později se prosadily ty analogové.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

(4) Timex Standard. Nadstandardní Indiglo

Timex má několik kolekcí, které zahrnují prostě jednoduchou klasiku. Kromě Timex Original či Waterbury je to i řada Standard. Popravdě patří mezi mé oblíbené, protože do ní Timex občas ukryje zajímavé sběratelské špeky, jako model s Coca Colou, Snoopym nebo Día de Muertos.

Do výběru se ale díky prodejní oblíbenosti dostal chronograf s mosazným pouzdrem, pro řadu typicky tvarovanou korunkou a koženým řemínkem. Když uvážíme stopky a tachymetrickou stupnici, vynikají skutečně dobrou čitelností. A nechybí ani datumovka. Ale hlavně – mají Indiglo!

Když totiž zatoužíte po klasických ručičkových hodinkách, které by měly podsvětlení (a tím nemyslím luminiscenci, která skoná po pár hodinách), jste v koncích. Buďto se musíte smířit s tím, že tam bude i digitální displej, nebo si na hodinky budete svítit čelovkou. Čistě analogových hodinek s kvalitním podsvětlením je jako šafránu. Ještě, že je tady Timex. Jakmile na hodinkách objevíte nápis Indiglo, máte vyhráno.

A dopomáhá to i řadě Standard, která se podsvětlením po zmáčknutí korunky pyšní. Ve výsledku tak máte přehledné hodinky sportovního ražení, které se doma rozhodně neztratí.

Indiglo osvítilo hodinky poprvé v roce 1992. Šlo o model Ironman, první náramkové hodinky s elektroluminiscencí. O rok později si získalo velkou mediální popularitu, když během útoku na World Trade Center posloužilo Indiglo jako zdroj osvětlení na temných schodech.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

(5) Timex x The MET

Jako byste stáhli umělecké plátno ze zdi a dali si jej na zápěstí. Tak působí modely Timex ve spolupráci s Metropolitním muzeem MET.

Timex x The MET – 5 slavných děl přenesených na hodinky
30.11.2023 - Agáta Vřeská
Timex x The MET – 5 slavných děl přenesených na hodinky

Timex si vybral několik známých obrazů, z nichž nejvíce zaujme zřejmě Autoportrét od Van Gogha či Klimt.

Pouzdro s průměrem 40 mm je z mosazi, je příjemně tenké a kožený řemínek se stal rovněž plochou k prezentaci mistrovského díla.

Originální je i krabička ve formě jakéhosi leporela, kdy po otevření představuje opět daný obraz.

Timex x The MET Klimt

Timex x The MET Klimt

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky (cenově dostupné)
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky (cenově dostupné)

(6) Timex Expedition. Vyrazte za dobružstvím

Model, který vyloženě vybízí vyrazit na výpravu. Do přírody. Za dobrodružstvím. Prostě ven. Outdoorové hodinky s málo obvyklými (na analogové rozhodně) funkcemi jako je kompas, teploměr a ukazatel přílivu a odlivu.

Navíc vypadají fakt stylově, zvlášť, pokud hledáte větší hodinky. Průměr pouzdra je 45 mm a dojem robustnosti umocňuje ještě obousměrně otočná azimutální luneta.

Nechybí jim ani datumovka a co je důležitější, voděodolnost 100 metrů. A samozřejmě, má Indiglo!

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

A tím výprava po nejoblíbenějších Timexech končí. Občas mě docela mrzí, že ne všechno se dostane na český trh, nebo jsou některé top kousky neustále vyprodány. Třeba „Khaki Fieldy pro chudé“ Timex MK1. Nabídka Timexu je totiž skutečně široká, a to včetně dámských modelů. Stačí najít ty správné. Což vzhledem k nízko postaveným cenám nebude těžké. Já si díky (kvůli) tomuhle článku přidala do sbírky Marliny se Snoopym. Protože, no, prostě, přišlo takové to „musím nutně mít“ volání.

Nezbývá, než se tedy rozloučit hláškou ze slavné reklamy Timexu: "Isn´t it time for Timex in your life?“

Naše videorecenze:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Antonín Hynčicapřed 778 dny, reagovat
Myslím, že v přehledu by měly být ty nejlegendárnější hodinky TIMEX: Ironman Triathlon Indiglo 8lap. Původní, první, které nosil Bill Clinton :-)
Agáta Vřeskápřed 771 dny
Určitě zajímavý model, ale snaha byla nabídnout výběr hodinek, které jsou aktuálně u nás k mání :) Z historického pohledu bychom určitě našli i další zajímavé kousky
Marekpřed 752 dny, reagovat
...a kruci, ja že nejzajimavější pánské hodinky Timex a on to je A&E teleshopping, zase by som im naletel :)
Agáta Vřeskápřed 751 dny
A pak že teleshoping nabízí jen samé blbosti...

Hodinky zmíněné v článku