6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Vojenské

Agáta Vřeská | 14.10.2022 | 5 MIN | 12x komentář

Vojenské hodinky, v tom klasickém slova smyslu, patří mezi oblíbenou skupinu sportovnějších hodinek. Není divu, vypadají stylově, jsou dobře čitelné a vyjadřují vaši připravenost. I když na bojiště si je vojáci už nevezmou, v hodinářském světě mají silné postavení. Vybíráme šest zajímavých kousků v cenově dostupných vodách.

Byly to právě vojenské účely, které hodinkám dopomohly z kapes na pánská zápěstí. Popularitu odstartovala především první světová válka a také další konflikty určovaly směr a vývoj vojenských hodinek.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Americká vláda dokonce vydala normu, která jasně určovala požadavky na vzhled i funkčnost hodinek pro armádní jednotky. A pokud výrobci chtěli dodávat vládním složkám, museli se této normy držet. I proto je mnoho polních hodinek podobné jako vejce vejci a určité parametry zůstávají u retro modelů dodnes.

Často narazíte na přezdívku „hacked“, protože jeden z požadavků byla komplikace mechanického strojku zvaná hacking, tedy zastavení sekundové ručky při nastavování času. Zásadní funkce pro synchronizaci času členů vojenských jednotek.

Zdroj: www.60clicks.cz

Zdroj: www.60clicks.cz

To je ale jen jedna větev polních hodinek. Přesná pravidla, jak by vojenské hodinky měly vypadat, nebo co by měly splňovat, vlastně dnes nejsou. Zatímco třeba potápěčské hodinky specifikuje konkrétní norma, pro vojenské nic takového není. Určitě se dá říct, že moderní vojenské hodinky vypadají dost jinak než ty historické. Dnes nosí vojáci hodinky s taktickými funkcemi a extrémní odolností. G-Shock, Garmin, Luminoxy… K těmto značkám bych dnešní silové složky poslala.

My se dnes ale budeme bavit o „field watch“, tedy hodinkách, které vychází spíše z té historické větve. A u nich najdeme několik kritérií, které jsou u field watchů typické:

  • Odolnost
  • Skvělá čitelnost
  • Podsvětlení
  • Nenápadné barvy
  • Hacking

Často se setkáme taky s 24hodinovou stupnicí, tzv. americkým časem, aby vojáci, kteří nejsou zvyklí na evropský formát času, neměli problém s určováním. A obvyklé je i použití NATO nylonového nebo koženého řemínku v přírodních barvách.

(1) Hamilton Mechanical Khaki Field

Podle mě není známější model v kategorii dostupných vojenských hodinek než právě Khaki Field od Hamiltonu. Vychází designově ze zmiňované US normy pro vojenské hodinky a přináší velmi autentický historický dojem.

Zaujme především mechanickým strojkem bez automatického nátahu, menším matným pouzdrem a fauxtinou, tedy luminiscencí s okrovým odstínem, který napodobuje patinu na tritiové luminiscenci používané v minulosti.

I když přesahuje hranici deseti tisíc, pořád je to skvělá nabídka za hodnotu, kterou dostanete – legitimní odkaz na historický model, nadčasový design, kvalitní zpracování a mechanický strojek s 80hodinovu rezervou. A designově by Khaki Fieldy vlastně mohly být na piedestalu jak mají polní hodinky vypadat.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

(2) Seiko 5 Sports Automatic Field

Seiko nemá vyloženě slavný model, který by byl jasným zástupcem „field watch“. Nejznámějšími outdoor hodinkami jsou určitě Alpinist, které byly stvořeny pro „muže hor“ a vlastně splňují požadavky na vojenské hodinky. Nicméně, v takovém tom tradičnějším designu se objevovaly v minulosti spíše v řadě Seiko 5.

Když své Pětky v roce 2019 designově refreshovali, zdálo se, že hlavní pozornost bude věnována potápěčskému designu aka SKX. Později se ale objevila právě i Field verze, a rozhodně zdařilá.

7 990 Kč (doručíme do 14.6.)

Uvnitř menšího pouzdra (39,4 mm) je pořád klasika v podobě automatického strojku 4R36, vyznačují se zemitějšími barvami a setkáte se s verzí na oceli, ale i NATO řemínku.

Velkou předností je také cena, protože za necelou osmičku dostanete spolehlivé automaty se 100metrovou voděodolností, minerálním sklíčkem, kvalitní luminiscencí a nadčasovým designem. Nechybí ani typické znaky jako obrácený trojúhelník na dvanáctce nebo 24hodinová stupnice.

Seiko 5 Sports „Field“ recenze – Nový přírůstek do řady Seiko 5
6.10.2021 - Lukáš Lenart
Seiko 5 Sports „Field“ recenze – Nový přírůstek do řady Seiko 5

(3) Citizen Eco-Drive BM847

Jestliže vojenské hodinky mají být především dobře čitelné a v minimalistickém duchu, Citizen BM847 je dokonalý příklad. Nejsou to sice typické „fieldy“, ale rozhodně se do naší kategorie perfektně hodí.

A hodí se i do terénu či na běžné nošení. Vzhledem k ceně vám nebude líto vzít si je kamkoli. Na túru, na zahradu, grilovačku. Jsou lehké, přesto poměrně velké (42 mm) a voděodolnost 100 metrů je jasný důkaz, že tyhle hodinky jsou určeny na každodenní nošení.

Navíc mají solární strojek Citizen E101 (samozřejmě s hackingem), takže odpadá i nutnost starat se o výměnu baterie. Příkladná je také luminiscence a textilní řemínek s koženou podšívkou v přírodních barvách.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

(4) Bulova Automatic Archive Series Hack

Bulova je krásný příklad „field watch“ vycházející z historické předlohy. I proto se jim říká „Hack“, protože mají funkci hacking, která byla u vojenských hodinek podmínkou.

Designově připomínají Khaki Fieldy od Hamiltonu, ale červená 24hodinová stupnice je zajímavým zpestřením. Velikost pouzdra je 38 mm, tedy stejně jako u Hamiltonu a i tady je cítit záměr nabídnout silný autentický dojem.

To platí i pro vypouklé minerální sklíčko. Uvnitř je pak automatický strojek od Miyoty (Citizen) a hodinky jsou na koženém NATO strapu. Jedinou výtku mám k základní 30metrové voděodolnosti, která by u outdoorových hodinek mohla být alespoň 50 metrů.

Jinak jsou to ale povedené automaty od tradiční značky se zajímavou minulostí a věřím, že i slibnou budoucností.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

(5) Timex Quartz Standard Chronograph

Americký Timex měl jeden naprosto boží model – Timex MK1. Hliníkové pouzdro, plastové sklíčko, ale design ala Hamilton Khaki Field, Indiglo podsvícení a hlavně cena okolo dvou tisíc! Pokud na ně někde narazíte, směle do nich. Nicméně, aktuálně je má Timex nedostupné.

I tak u něj najdeme nejedny designově jednoduché hodinky, které z tradice vojenských hodinek čerpají. Nejpříhodnější je tříručkový Timex Standard nebo Timex Standard Chronograph.

Ten je oblíbený nejen kvůli dostupné ceně, ale taky designu. Mosazné pouzdro s průměrem 41 mm doplněné hnědým koženým řemínkem vypadá prostě stylově.

Funkci stopek v praxi ocení jen někteří, zato podsvícení Indiglo podle mě každý. Navíc mají hodinky i luminiscenci, takže čitelnost v noci je bez problémů.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

(6) Orient Automatic Defender

Japonský Orient má hodně senzačních cenově dostupných hodinek v pilotním designu. Tyto dva styly se popravdě dost prolínají, ale pro náš výběr sáhneme po modelu Defender 2nd Generation, který se kloní spíše k těm pozemním dobrodruhům.

Dobrá čitelnost, kvalitní luminiscence, voděodolnost 100 metrů, robustní ocelové pouzdro v matné a tmavé úpravě. Takto si představuji odolné hodinky pro každodenní dobrodružství. A v poměru cena výkon patří Orient mezi bezkonkurenční.

U Orientu se můžete spolehnout i na řemeslně zvládnutý automatický strojek s rezervou 40 hodin, který nabízí navíc datum, den v týdnu a am/pm ukazatel. K dokonalosti jim chybí jen safírové sklíčko, ale za cenu okolo 7,5 tisíc? Vlastně jsou neskutečné i tak.

Orient model nabízí ve verzi s tmavým, modrým i světlým číselníkem. Na kůži, nylonu i oceli. Stačí si tedy jen vybrat...

The Last Of Us – Jaké hodinky nosí Joel v postapokalyptickém světě?
26.1.2023 - Agáta Vřeská
The Last Of Us – Jaké hodinky nosí Joel v postapokalyptickém světě?

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field
19.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 559 dny, reagovat
"Americká vláda dokonce vydala normu, která jasně určovala požadavky na vzhled i funkčnost hodinek pro armádní jednotky." vs "Přesná pravidla, jak by vojenské hodinky měly vypadat, nebo co by měly splňovat, vlastně dnes nejsou. Zatímco třeba potápěčské hodinky specifikuje konkrétní norma, pro vojenské nic takového není." Tak ako teda? :)
Marekpřed 556 dny, reagovat
Autorka si jemne sama sebe odporuje ohľadom tej normy :)
Agáta Vřeskápřed 555 dny
Norma byla pro americké hodinky a v té době opravdu bylo docela určené, jak by měly vypadat, pokud chtěli výrobci dodávat americké armádě. Kdeždo o nějaké celosvětové, aktuální normě podobné ISO opravdu nic nevím. Ale budu ráda, Marku, když mé znalosti obohatíš ;)
Agáta Vřeskápřed 555 dny
Norma byla pro americké hodinky a v té době opravdu bylo docela určené, jak by měly vypadat, pokud chtěli výrobci dodávat americké armádě. Kdeždo o nějaké celosvětové, aktuální normě podobné ISO opravdu nic nevím. Ale budu ráda, Marku, když mé znalosti obohatíš ;)
Agáta Vřeskápřed 555 dny
Marekpřed 555 dny, reagovat
Ten druhý koment by som si odpustil keby sa bol objavil ten prvý, ale som bol v tom že ho zachytila cenzorka :) Myslím, že US normu možno vzťahovať na celý svet bez obmedzení, pretože 1) US army by iste radi dodávali nielen americkí hodinári, a 2) nadšenci hodiniek vo vojenskom štýle do značnej miery berú ten americký výklad pojmu za etalón.
Agáta Vřeskápřed 555 dny
Marku, nevyvracím ani jeden z bodů, naopak. Ale zatímco např. u potápěčských hodinek stále existuje platná obecná norma pro certifikované hodinky, pro vojenské taková není. Nic složitějšího v tom podle mě není třeba hledat. Historicky je jasné, odkud si berou minulí i současní výrobci inspiraci, ale jistě budete souhlasit, že to není jediný zdroj a "etalon" :) A díky bohu za to, jinak by všechny vypadaly prakticky stejně. Tak jako v době, kterou tady zmiňujeme...
Marekpřed 554 dny, reagovat
Keď sa v tom človek moc nenimrá tak na jedno kopyto aj dosť sú... :) Hľadám ako je to s tou potápačskou normou, no tiež nebude mať celosvetovú platnosť, tiež sa bude v čase normalizácia v tejto oblasti vyvíjať. A nadôvažok, pri niektorých hodinkách na tému dive watch výrobcovia výslovne deklarujú, že nie sú potápačským vybavením v doslovnom zmysle hoci disponujú určitou vodotesnosťou a pod.
Petr Š.před 531 dny, reagovat
Zdravím a děkuji za článek! Vlastním dvoje hodinky Mondaine. Jedny mají klasický strojek a druhé jsou stop2go. Oboje hodinky mají také tzv. hacking. Když povytáhnu korunku u těch klasických, tak se vteřinová ručička zastaví na místě kde zrovna je a pak můžu seřídit čas(minuty+hodiny, příp. datum). Poté můžu korunku zpátky zamáčknout a strojek se spustí. U hodinek stop2go je to jiné. Tam se po povytažení korunky vteřinová ručička posune na 12h (0 minut). Poté se postupuje úplně stejně jako u těch klasických. Možná se ptám hloupě a naivně - existují nějaké hodinky, které by měly stejný (podobný) hacking jako Mondaine stop2go? Děkuji
Agáta Vřeskápřed 531 dny
Popravdě Petře nevím o žádné jiné. Mondaine je svým stop2go docela jedinečný, i když jsem myslela, že se sekundovka zastavuje na 58. sekundě. Ale princip je stejný a rozhodně zajímavý. Stejně jako minimalistický design Mondaine, který mám docela v oblibě :)
Petr Š.před 531 dny, reagovat
Ne, tak to není. U Mondaine stop2go vteřinová ručička oběhne ciferník za 58 sekund, zastaví na 12h (0 minut). Pak se na dvě sekundy zastaví a znovu se rozběhne. Zde je odkaz na video, kde je vidět srovnání klasických Mondaine hodinek a Mondaine stop2go: https://youtu.be/MePlxv9NHQI Samotné seřizování a hezká ukázka hackingu je pak vidět v tomhle videu: https://youtu.be/8qvdvs_Q3hI - Jinak mě se Mondaine také líbí (hlavně stop2go) pro svůj minimalistický design;-)
Agáta Vřeskápřed 531 dny
Tak to je ještě zajíamvější. Díky za odkazy, nikdy jsem to neměla možnost vidět na živo :)

Hodinky zmíněné v článku