» Blog » Citizen

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Tagy: Výběr nejlepších | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké | Potápěčské | Tradiční

Eliška Měrková | 19.1.2022 | 5 MIN | 7x komentář

Solární, odolné, sportovní, promakané po designové i technologické stránce a navíc ještě dostupné všem? Prostě Citizen...♥ Dneska si projdeme ty nejoblíbenější pánské hodinky Citizen Eco-Drive a pět faktů, které jste o značce Citizen možná nevěděli.

Co je Eco-Drive?

Solární napájení Eco-Drive je nejslavnější a také nejdominantnější technologií značky Citizen – naleznete ji asi v 90 % její produkce. Název je zkratkou pro spojení "Ecology Drive", které vychází z ekologické filozofie značky. Díky solárnímu pohonu totiž odpadá potřeba měnit baterie, které se nedají recyklovat, a tedy znečišťují životní prostředí. Hodinky jsou tak dobíjeny světlem, slunečním i umělým, a v akumulátoru jsou schopny uložit energii na šest a více měsíců (záleží na konkrétním modelu) chodu bez přístupu ke světlu.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

(1) Citizen Sports CA0695

Hodinky Citizen Sports CA0695 patří mezi naše nejoblíbenější pánské sportovní hodinky vůbec. Tenhle moderní dynamický kousek totiž přehlédne opravdu málokdo.

6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky
7.11.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Rušný design, větší průměr 44 mm a černá povrchová úprava okořeněná výraznou žlutou propůjčuje hodinkám sportovní sex appeal. Zaujmou také funkcí stopek, ukazatelem světových stran a především značením minutových, namísto hodinových údajů – jak je pro pilotní hodinky typické.

Japonská společnost Citizen Watch Company je jeden z nejznámějších a největších výrobců hodinek na světě. A zaslouženě. Pro dobře postavené, spolehlivé a cenově dostupné hodinky si jej fanoušci váží, strojky Citizen používá řada výrobců zvučných jmen a taky jako první použil pro pohon hodinek ekologicky naprosto čistý zdroj: světlo. Jeho historii, zajímavá prvenství, patentované technologie a inženýrskou zdatnost by měl mít v povědomí snad každý nadšenec do hodinek. V článku proto uvedeme 5 zajímavých faktů.

(2) Promaster Sky CB5850

Ač pohled na extrémně rušný číselník pilotek Promaster Sky CB5850-80E může vzbuzovat lehkou úzkost, jejich výsadou je paradoxně bezstarostnost. Solární napájení, které vás uchrání od nutnosti pravidelné výměny baterie, je vedle synchronizace času podle rádiových vln perfektní přísadou hodinek, o které se nemusíte starat.

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

Tyhle Promastery nadchnou také příznivce lehkého titanu. Na ruce je prakticky neucítíte (zvláště, pokud jste byli dosud zvyklí nosit ocelové hodinky), a to navzdory jejich robustnosti a větším rozměrům 43 mm. Navrch hodinky dostaly nepoškrábatelné safírové sklíčko, voděodolnost do 200 metrů a příkladnou luminiscenci. A pokud oceníte funkce jako alarm, stopky nebo kalendář, mohou se hodinky docela snadno stát vaším oblíbeným funkčním doplňkem na každý den.

1. Citizen má více než stoletou historii. Založen byl v roce 1918, přičemž název Citizen, znamenající „občan", dal značce starosta Tokia Shinpei Goto, který byl přítelem zakladatele Kamekichi Yamazakiho. Jméno mělo vystihovat zakladatelův sen o vysoce kvalitních hodinkách, které si může dovolit každý občan. Proto se možná zdá trochu ironické, že pravděpodobně první, kdo hodinky Citizen vlastnil, byl tehdejší japonský císař Taishō. Bylo to kolem roku 1924.

Citizen Promaster Pilot JY8020-52E recenze –Titan, solár a rádio v jednom
8.6.2023 - Jiří Hons
Citizen Promaster Pilot JY8020-52E recenze –Titan, solár a rádio v jednom

(3) Citizen Elegant

Safír, 100m voděodolnost, solární pohon a konstrukce ze Super Titania? Tak takové parametry by v téhle cenové kategorii hledal asi málokdo. A k tomu ten elegantní mřížkovaný číselník... prostě krása. To jsou hodinky Citizen Elegant.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Super Titanium je speciálně upravený titan od Citizenu, který je odolnější vůči poškrábání než ocel, což ocení snad každý z nás (přiznejme si, skoro všichni bezděčně oťukáváme své nebohé časomíry o stůl, futra a podobně). Navíc se díky lehkosti nosí velmi pohodlně. S menším průměrem pouzdra 42mm a jednoduchým designem pak aspirují na doplňek vhodný i ke společenskému oděvu.

2. Citizen si vše vyrábí sám, in-house. To znamená, že všechny komponenty – od integrovaných obvodů, přes elektronické čipy až po mechanické součástky, pouzdra, číselníky, ručky a strojky, se vyrábí interně v Japonsku. Včetně strojků, které jsou prodávány třetím stranám pod značkou Miyota. Citizen dokonce vyrábí i stroje, které zhotovují jednotlivé díly. Výjimkou jsou strojky používané v hodinkách Campagnola společnosti La Joux Perret (kterou Citizen vlastní), jež má výrobu ve Švýcarsku.

(4) Citizen Sports CA4420

Za úspěchem Citizen Sports CA4420 stojí bezpochyby nejen praktický solar, ale také nevšední barva číselníku. A navíc – "brčálová" tmavě zelená v kombinaci s hnědým koženým řemínkem vypadá prostě skvěle.

5 700 Kč (doručíme do 9.4.)

Po těchto Sportech sáhne nejspíš každý, kdo miluje kombinaci lehkého retro stylu a moderních parametrů. Hodinky jsou voděodolné do 100 M a stopky, kterými jsou opatřeny, měří s přesností na 1/5 sekundy. A navzdory sportovním prvkům jim díky velkým arabským číslicím nikdo neupře také moc dobrou čitelnost.

6 NEJ: Dobře čitelné pánské hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobře čitelné pánské hodinky

3. Automatizovaná montážní linka Citizenu se koncem 70. let stala zabijákem švýcarského hodinářského průmyslu. A zajímavé je, že jedna z automatizovaných výrobních linek, která začala fungovat právě koncem 70. let 20. století k hromadné výrobě quartzových strojků, se dokonce používá dodnes. V současnosti je schopna vyrobit jeden kompletní quartzový strojek každou sekundu (což je asi 30 milionů ročně, pokud by byla v nepřetržitém provozu celý rok). A takových linek má Citizen alespoň 10...

(5) Citizen Promaster Marine Aqualand

Potápěčké hodinky jsou jednou z nejoblíbenějších kategorií pánských hodinek vůbec. Citizen Promaster Marine Aqualand s nestárnoucím pepsi designem nabídnou opravdu parádní sportvovní šmrnc, který udělá dojem jak třeba v kanceláři nebo mezi přáteli, tak u skutečného potápění.

Že jde o ryzí funkční přístroj, napovídají funkce potřebné ke sledování aktuální hloubky, záznamu posledního nejhlubšího ponoru nebo k upozornění na příliš rychlý výstup nad hladinu. Takové množství funkcí hodinky utáhnou právě díky solárnímu napájení, jehož stav nabití navíc vidíme na číselníku u 10. hodiny.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

4. Nejvyšší "high-end" modely Citizen ručně sestavují tzv. Meisters a Super Meisters. Ačkoli má Citizen super výkonnou výrobní linku, špičkové Citizeny, včetně quartzových modelů, jako je Citizen Chronomaster, jsou ručně sestavovány jediným hodinářem. Aby se hodinář mohl kvalifikovat jako Super Meister, musí mít alespoň 30 let zkušeností se sestavováním hodinek Citizen.

(6) Citizen Sports CB5887

Energické, sportovní, praktické a přitom stále elegantní. V roce 2021 si Citizen řekl, že by nebylo na škodu svou sportovní kolekci trošku "vyšňořit", a vznikly tak Citizen Sports CB5887.

Hodinky byly utlumeny jen po designové stránce, nikoli však té funkční. Kromě praktického řízení podle rádiových vln nabídnou stopky s přesností na desetinu sekundy, datum a den v týdnu, alarm a ukazatel stavu nabití. Odolnost pak zaručí bytelná ocelová konstrukce, voděodolnost do 200 m (jsou tedy vhodné i na potápění) a nepoškrábatelné safírové sklíčko, které je navrch opatřeno antireflexní vrstvou zabraňující odleskům.

5. Citizen se specializuje nejen na solární pohon, ale také na ultra tenkost a ultra přesnost. Nejtenčí hodinky měl Citizen už v 60. a 70. letech a v současnosti si drží prvenství s hodinkami Eco-Drive One z roku 2016, které jsou nejtenčí solárně napájené hodinky na světě. Na ultra přesnosti Citizen makal rovněž pár dekád, což vyvrcholio v roce 2018 kalibrem 0100 s přesností +/- 1 sekunda za rok.

Hodinky Citizen Eco-Drive One: nejtenčí solárně napájené hodinky na světě
15.11.2018 - Radek Vyhlídal
Hodinky Citizen Eco-Drive One: nejtenčí solárně napájené hodinky na světě

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví
28.2.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

PavelSpřed 798 dny, reagovat
Vlastnil jsem piloty předchozí generace. Pak přišly chytré hodinky a tak šly stranou. Bylo mi jich líto, tak jsem je nabídl k prodeji. Ani po roce nebyl zájemce (pouze pár vychcánků, ale to se nepočítá). Určitě to není "investice". Hodinky sice zajímavé, ale pouze pro vybranou menšinu.
Eliška Měrkovápřed 798 dny
Dobrý den, Pavle, tento dostupnější typ Citizenů s Eco-Drivem bych primárně považovala za hodinky určené pro širokou veřejnost, tedy spolehlivé hodinky dostupné pro kohokoliv (jak je ostatně značka sama prezentuje). A nikoli za, jak říkáte, "investici" :)
PavelSpřed 798 dny
Jasně, každý to máme s pěnězi jinak :) Pro mě už jsou hodinky za dvacku "investice" :) Hezký den ;)
Eliška Měrkovápřed 798 dny
Chápu. Nemyslela jsem to ve smyslu, že hodinky za 20 tisíc nejsou drahé, ale spíše jsem jako "investici" považovala něco jako limitky/hodinky, které jsou něčím unikátní apod. Hezký den i Vám. :)
Romanpřed 792 dny, reagovat
Děkuji za hezký článek. Značka Citizen mne zaujala už v době kdy jako jedna z mála dělal hodinky z titanu. Ten v té době býval ještě hodně "šedý" a je krásné pozorovat jak se u Citizenu v jeho zpracování posunuli. Jejich hodinky se mi většinou líbily. Přesto že nemám v oblibě "přeplácané" ciferníky, tak jejich Sky Pilot mi nikdy jako kýčovité nepřipadaly.
Robertpřed 791 dny, reagovat
Já osobně si po asi 15 letech pořídil nové titanové hodinky a vybral si Citizen Elegant Eco-Drive Super Titanium BM7470-84L. Jsou sice kapku větší než ty staré (nebyly Citizen, ale taky měly 100M WR), což nakonec nevadí. Zvykat jsem si chvíli musel na absenci číslic na ciferníku...
Henryk Grudzinskipřed 109 dny, reagovat
Na zn.Citizen Promaster eco drive radiocontroled nedám dopustit,jsou super propracovane a oblíbíl jsem si je okamžitě,děkují Hodinkam 365 v Ostravě,za vstříctnost.....CB 5000-50L

Hodinky zmíněné v článku