6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Retro

Agáta Vřeská | 14.1.2021 | 6 MIN | 5x komentář

K vytvoření zajímavého vintage-styl kousku nestačí vzít nějaký model z minulosti, obšlehnout ho a chtít za něj dvojnásobek skutečné ceny. Musí se to udělat s citem, sáhnout po vhodné předloze a přijít s upgradem, který obstojí v našem století. Z nabídky retro hodinek jsem vybrala několik modelů z poslední doby, které to dle mého splňují víc než přesvědčivě.

6 NEJ: Levné retro hodinky, které vypráví příběh
14.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Levné retro hodinky, které vypráví příběh

Naše video:

(1) Certina DS Chronograph Automatic

Miluji ten do detailů propracovaný vintage styl. Snad je to tím, jak moc jsme přehlcení moderními věcmi. To se večer díváte na video, kde roboti tančí v rytmu Hříšného tance a v hlavě ožívají až děsivé představy, vídané dřív jen ve filmech. A pak najednou zatoužíte po klasické knížce se skutečnou vůní papíru namísto e-booku, nebo po mechanických hodinkách vyzařující svým vzhledem konejšivý dojem, že je vše vlastně v naprostém pořádku, namísto smartwatchů, podle kterých máte občas náběh na infarkt.

Kvůli pocitu bezpečí si ale hodinky za pětapadesát nekoupíte. I když, právě obyčejný pocit bude zřejmě prvním impulsem, a nakonec i posledním rozhodujícím zrnkem na misce zvažování. Ale současně potřebujete koupi obhájit i racionálně. To u Certiny DS Chronograph naštěstí podle mě nebude zas tak těžké.

Model, který stál na piedestalu coby předloha, vyráběla Certina 1945 až 1950 minulého století (neměl v té době žádný název, ale šlo vzhledově takřka totožný, jen menší model). Funkce chronografu, která byla nezbytná pro využití telemetrické i tachymetrické stupnice, navyšovala výšku původního strojku, a tak bylo třeba číselník a tím i sklíčko „vypouknout“. Tento detail se dnes využívá spíše k tomu „retro“ dojmu. A využila toho i Certina. Svažující se číselník kopírují i modře pokované ručky a sklíčko.

Certina nešla po vzoru svých starších DS PH200M a vyhnula se plastovému sklíčku. Vsadila na safír (s tloušťkou 1,6 mm) s antireflexem a jeho konvexnost nabídne nejen ten historický efekt, ale i pěknou podívanou ze všech úhlů, zvláště u modrého lomu na okraji.

Na tom, že jde o precizně zpracovaný model snad nemusím plýtvat řádky. Dovnitř byla zvolena celkem jasná volba v podobě ETA A05.H31, upraveném Valjoux 7753. Má 27 kamenných uložení, frekvenci 28.800 polokmitů za hodinu a díky úpravám rezervu chodu 60 hodin. Vlásek je z moderního křemíkového materiálu, podporující přesnost, lepší odolnost vůči magnetickému poli i teplotním změnám.

Všechny tyto detaily, na kterých si Certina dala záležet, patří mezi důvody, proč model DS Chronograph hodnotím jako rozhodně povedený vintage style kousek. Ale ten hlavní důvod je mnohem prostší: vyvolávají ve mne zkrátka dobrý pocit. A to, jak zjišťuji, je v dnešní době dost silný argument.

(2) Bulova Lunar Pilot Chronograph

Cesta na Měsíc byla velkým krokem pro lidstvo. A hodinky, které se po Měsíci prošly byly zase velkým skokem pro hodinářskou značku, které se něco takového povedlo. Nejznámější jsou Omegy Speedmastery. Ale po měsíčním povrchu se prošel i model od Bulovy – značky s českými kořeny.

A právě tyto lunárky jsou dnes k mání ve velmi věrném designu, ale s moderně upraveným strojkem. Běží na ultra vysoké frekvenci 262 kHz a přesnost je do 10 sekund za rok. Nechybí ani funkce stopek a tachymetrické stupnice.

Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc
17.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc

Oblíbené jsou i pro soudkovitější pouzdro, které dobře sedí na zápěstí i přes zdánlivě větší průměr. A všimněte si i detailů jako jsou zkosená tlačítka nebo text na dýnku, který připomíná návštěvu Bulovy na Měsíci.

Bulova Lunar Pilot s modro-bílými prvky.

Bulova Lunar Pilot s modro-bílými prvky.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

(3) Hamilton PSR Digital

Při pohledu na digitální displej Hamilton American Classic PSR bude mít nejeden hodinářský neznaboh tendenci se zeptat: no a co ty hodinky teda umí? No přece zobrazovat čas!

Zdá se vám to u digitálek v ceně nejvytuněnějších Garminů málo? Věřte mi, že jde o nejvíc cool retro model celého seznamu! Ten pocit, když zmáčknete to „kouzelné“ tlačítko a rozsvítí se červené diody je prostě nepopsatelný.

Nejdřív jsem myslela, že z toho budou mít radost spíše starší generace. Víte, pamětníci, co si tu éru stihli ještě osahat na vlastním zápěstí. Ale ve skutečnosti jsme z toho byli na větvi i my, jejichž rodiče v době uvedení prvních digitálek Pulsar teprve začali koketovat se školním penálem.

Hamilton si modelem PSR připomněl významný okamžik roku 1970, kdy představil světu vůbec první digitálky na světě Hamilton Pulsar. Vše důležité o nich jsem už zmínila v dřívějším článku, ale dokud je nemáte reálně v ruce, všechno jsou to jen takové historické libůstky. O tom, že stojí za to tuto připomínku minulosti mít fakt doma, vás přesvědčí až samotné hodinky.

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Mě přesvědčily o tom, že patří bez debat do seznamu nejzajímavějších retro kousků roku 2020. A hlavní argument? Ten se objeví ve chvíli, kdy zmáčknete to kouzelné tlačítko.

Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, které nosí Indiana Jones
21.7.2023 - Aleš Pavelek
Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, které nosí Indiana Jones

(4) Seiko Captain Willard

Vybrat jen několik modelů na jakýkoli seznam je vždy otázka kompromisů a osekávání. U Seika už je skoro až nudnou pravdou, že každý rok přinese tolik reedic, že by vydaly na samostatný seznam. Rok 2020 nebyl jiný, v mé sítí však uvízlo jen několik úlovků, které by si své místo tady zasloužily. Bylo tedy jen otázkou, který z nich to bude.

Samozřejmě se nabízí Seiko Prospex Land Alpinist. Úžasná záležitost, představena z kraje loňského roku. Nemalé ovace u mě sklidily také Prospex Sea Diver's 1968 Reinterpretation. A samozřejmě Seiko Prospex Diver's Captain Willard.

Z názvu kapitoly je jasné, které ovládly mé seikoholismem nemocné srdce. Ač nedám na mandlově zelené Alpinisty dopustit, zvítězila u mě pralesní zeleň Willardů. Připomínají mi totiž vše, čím si mě Seiko za poslední léta omotalo kolem zápěstí.

U hodnocení hodinek (ale platit to asi bude i celé řady konzumních hračiček) máte k dispozici několik kritérií, které lze vcelku racionálně posoudit. Zpracování, materiály, strojek… Subjektivním aspektem je samozřejmě design. Ale větší alchymií je nepolapitelná aura, jež se sem tam u některých modelů objeví.

Právě Willardy, které zažily v minulosti skutečnou válku, popularitu filmových celebrit, ustály cesty do nejkrutějších míst na zemi a ukrývaly genetický základ pro ikonické želví potápěče, touto aurou doslova srší.

Pro někoho budou malé, pro jiné velké. Někomu nesedne pouzdro a pro někoho je na překážku ten retro závan. Ale pokud vás zaujmou, s každým detailem se láska bude prohlubovat. O Willardech jsem se nabásnila dost, a tak dodám jen argument, proč jsou tady: legenda, která je stále živá a konečně i dostupná pro současnost.

Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra
9.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra

(5) Orient Weekly Auto King Diver 70th Anniversary

Možná si říkáte, jak jsem tady mohla ze všech možností vybrat zrovna Orient Weekly Auto King. Proč ne třeba Tissot Heritage 1973?

Ve skutečnosti to Orienty začalo. Když jsem je někdy na podzim recenzovala, začal mi v hlavě hlodat nápad vybrat top vintage-style modelů, které se u nás objevily. Orient je totiž tichá voda, která do hodinkového pobřeží přinese sem tam malé tsunami.

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Už dlouho sdílím názor, že Orient je trochu neprávem podceňovaný. Občas ale vystrčí ty japonské růžky a vyšle do světa nějaký peckovní model. No, možná z těchto super kompresorů nebude každý odvařený tak jako já, ale to ani z PRS nebo Willardů. O tom to ale je.

Orient modelem připomněl jeden ze svých historických pokladů, Orient Auto King z roku 1965. Novou podobu si v roce 2020 nadělil k 70. narozkám a byl to dárek spíše pro hodinkové nadšence. Velmi střízlivé, dobře vypadající a co možná nejvíce designově se podobající své předloze.

Do podoby moderního retra musí dané věci nejdřív dozrát. Až se tak stane, musí to někdo udělat znovu stejně dobře, ne-li líp. O tom, že to není zas tak snadné mě přesvědčil Orient se svými SK Super King modely, kde podle mě šplápnul celkem vedle. U Weekly King to šlo o poznání lépe. No a pak už stačí jen nebýt příliš hamty a nedat na to cenovku s přirážkou za to, že máte „něco, co už tady bylo“.

Zlaté Weekly King od Orientu v limitované edici.

Zlaté Weekly King od Orientu v limitované edici.

A to je vítězný argument: Orienty Weekly King mě baví především svým výkonem za danou cenu. Dokazují, že být retro neznamená být drahý nebo Casio.

(6) Tissot Sideral S

Návrat do 70. let je cesta, u které nikdy nevíte, s čím se vrátíte. Byla to doba pestrá na designy a je tak vděčným zdrojem inspirace pro současné retro reedice. Jako u Tissot Sideral.

Sideraly byly první hodinky na světě ze sklolaminátu a měly i poutavý vzhled. K tomu se Tissot vrací u modelu Sideral S. Materiál pouzdra je ale v moderním provedení s použitím karbonu.

Méně obvyklá je i regatová stupnice a 300metrová voděodolnost. Okamžitě se staly hitem i díky atraktivním barvám a luminiscenci v několika odstínech.

Uvnitř je pak automatický Powermatic 80 s vysokou rezervou chodu, který je vidět před průhledné dýnko.

Tissot Sideral S ve žlutém provedení.

Tissot Sideral S ve žlutém provedení.

Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali
18.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 825 dny, reagovat
Prosím, nekažte krásu a kvalitu japonských hodinek fotografováním s šuntovním fotoaparátem sovětské výroby; jako by se nedal najít retro fotoaparát z Japonska (Nikon, Canon, Fuji)...
Agáta Vřeskápřed 825 dny
Petře, věřím, že kvalitu samotných hodinek nemají rekvizity pražádný vliv. ;)
Marekpřed 743 dny
Pojal som isté podozrenie, že nadšenci do hodiniek sú tak trochu snobi...
Michalpřed 791 dny, reagovat
Musím se smát. To mě taky napadlo, když jsem tam viděl ten FED. Příště prosím Leicu nebo Hasselblad... Jako chápu, že ale takové rekvizity po ruce moc nejsou...
Petrpřed 742 dny
Jen jsem nabízel japonské foťáky, když to jsou Seika...

Hodinky zmíněné v článku