» Blog » Recenze

Aligator M2 recenze, návod. Co dokáže jeden z nejlevnějších chytrých náramků?

Tagy: Recenze | Chytré

Radek Vyhlídal | 25.2.2019 | 5 MIN | 1x komentář

Chytrý náramek Aligator M2 patří k nejpopulárnějším na trhu. Jednen z hlavních důvodů je samozřejmě cena, která je příznivých 599 Kč, což z něj dělá jeden z nejlevnějších chytrých náramků na trhu. Co za tyto peníze dokáže nabídnout se dozvíte z této recenze.

Chytrý náramek Aligator M2

Jak jsem už předeslal v úvodu, náramek Aligator M2 je jeden z nejlevnějších na trhu. Přesto však nabízí spoustu funkcí, které jsou dnes od náramku vyžadovány a pokud nejste nároční, pravděpodobně budete s náramkem spokojeni. Je k mání v pěti barvách (černý, modrý, oranžový, zelený a růžový). Materiál řemínku je TPU (termoplastický polyuretan), tedy materiál, ze kterého jsou vyráběny také např. podrážky bot. Což nezní úplně lákavě, ale nemusíte si s tím  lámat hlavu, protože je z něj vyráběno spousta řemínků. Na dotek je tento materiál, musím říct, velmi příjemný a připomíná trošku silikon.

Aligator M2 na ruce

Aligator M2 na zápěstí

Displej je OLED, tedy velmi úsporný. V balení naleznete nabíječku, náramek a zvlášt samotné tělo hodinek, které je po nabití nutné vložit do náramku. Tohoto "skládání" si užijete opravdu hodně, protože náramek nejde nabíjet jako celek, ale vždy je nutné tělo z náramku vyjmout a nabíjet jej samostatně. Po nabití se potom vloží zpět.

Obsah balení Aligator M2

Obsah balení Aligator M2

Ze zkušenosti můžu říct, že nabíječka nesedí úplně přesně a je potřeba použít trošku síly. Po pár měsících tohoto procesu je pak nabíječka dost "vychozená" a na fórech se dá dočíst, že to později vede až k nemožnosti nabíjet. Já tuto zkušenost zatím nemám, protože náramek testuji teprve měsíc. Co mne ale překvapilo je rychlost nabíjení. Z úplného vybití jej doplna nabijete za cca 15 minut. Dle výrobce má takto nabitý náramek vydržet běžet přibližně 10 dní, což moc nemohu potvrdit. Zaprvé se náramek vybíjí už tím, že se často z nějakého důvodu rozsvěcí (nenašel jsem pojítko proč a kdy se rozsvítí), ale hlavně jej vybíjí bluetooth připojení k telefonu. Dobu výdrže tak výrazně prodloužíte tím, že budete mít bluetooth na telefonu vypnutý. Vypnuté bluetooth ale přináší několik úskalí. Pokud totiž náramek do půlnoci s telefonem nespárujete, přijdete o svá nasbíraná data, protože náramek se vždy o půlnoci resetuje. Já zvolil možnost stálého zapnutí bluetooth na telefonu, protože mám telefon přes bluetooth i v autě napárovaný a tak mohu říct, že náramek vydrží běžet jeden den.

Aligator M2 na dámském zápěstí

Aligator M2 na dámském zápěstí

Bluetooth připojení není nutností a náramek funguje i bez mobilu. Fungují tak ale jen jeho základní funkce jako krokoměr a spálené kalorie. Bez telefonu se připravíte o několik funkcí. Především bez něj nenastavíte na náramku čas, což je docela podstatné. Dále jsou to např. notifikace, které náramek nabízí. Ty jsou však jen základní, to znamená, že se pouze náramek rozvibruje a zobrazí ikonku zprávy, případně telefonu. Nedozvíte se však už, kdo po Vás touží. Notifikaci na jiné komunikační aplikace jako třeba messenger nebo whatsapp náramek také nepodporuje. Spárováním s telefonem také můžete nastavit budík, vyhodnocovat kvalitu spánku, upozornění na pitný režim nebo si můžete nastavit své cíle v podobě nachozených kroků. Když už jsem zmínil kvalitu spánku, tak pokud jej chcete změřit, rozhodně vypněte na noc bluetooth. Může se Vám totiž stejně jako mě náramek přes noc vybít.. Nicméně údaje o spánku jsou hodně nepřesné a v podstatě nepoužitelné.

Náramek Aligator M2

Úskalím tohoto náramku je také aplikace Droihealth. Ta slouží pro uchovávání naměřených výsledků a vůbec ke všemu co jde s náramkem dělat. Vše totiž ovládáte přes tuto aplikaci. Aplikace bohužel není v češtině, ale pouze v angličtině. Spousta uživatelů má také problém ji vůbec nalézt. Konkrétně tedy uživatelé androidu. Pokud i Vy patříte mezi ně, zkuste pro vyhledání použít QR kód na konci tohoto článku. Android vůbec má s touto aplikaci problém. Jak se dá dočíst na fórech, často prý padá a některé části jsou špatně přeloženy nebo nejsou přeloženy vůbec a jsou v čínštině. Já mám IOS, takže nemohu potvrdit, nicméně na applu pracuje aplikace v pořádku. Aby náramek fungoval na Androidu, je zapotřebí mít verzi 4.3 a výše.

Aplikace Droihealth je jen v angličtině

Aplikace Droihealth je jen v angličtině

Náramek se ovládá dotykem na obrazovce v místě, které připomíná otisk prstu. Poklepáním na toto místo postupně přepínáte obrazovky v pořadí čas, datum a den v týdnu → počet nachozených kroků za den → ušlá vzdálenost v metrech → spálené kalorie → srdeční tep → stav baterie → aktuální verze systému. Každá obrazovka svítí na necelých 5 vteřin, konkrétně 4,8 (fakt jsem to měřil :)). Tím se dostávám k největší slabině tohoto náramku a sice, že nelze nijak nastavit, jak dlouho má daná obrazovka svítit. Pokud např. chodíte běhat a rádi si přitom sledujete svou tepovou frekvenci, nezbývá Vám nic jiného než naklikat obrazovku zobrazující srdeční tep pokaždé, když Vás tento údaj zajímá. Hodinky také nemají vlastní paměť takže musíte každý den připojit náramek k telefonu, jinak příjdete o svá denní data.

Shrnutí

Za necelých šest set korun nabízí Aligator M2 slušnou výbavu. Výbava je ale hlavně na papíře. V praxi totiž funkce jako monitoring spánku, měřič tepové frekvence apod. nefunguje správně. Naměřené údaje jsou hodně nepřesné. Pokud jste běžný uživatel, který s náramkem nebude moc sportovat, ale používá jej spíše jen pro orientační přehled kroků a kalorií, notifikace nebo připomínač pitného režimu, budete s náramkem spokojeni. Pokud jste však nároční a chcete aby krokoměr, měřič tepové frekvence, monitoring spánku atd. fungoval přesně, určitě uděláte lépe, pokud zakoupíte některý jiný náramek. V současnosti krátce testuji od Aligatora náramek EB03 a ten už funguje o poznání lépe. Určitě bych mu nedal plný počet bodů, oproti základní M2, je to však velký posun a určitě jej doporučuji na místo M2. Je jen o cca 150 Kč dražší, nabízí však již barevný displej, lepší voděodolnost, notifikace fungují i s aplikacemi jako whatsapp a navíc zobrazjí i kdo volá a vůbec náramek měří přesněji. Jedním z nejlepších náramků na trhu pak pro mne stálé zůstává Garmin Vívosport, který už je ale cenově na 3.290 korunách.

Chytrý náramek Aligator EB03

Jen o 150 Kč dražší avšak mnohem lepší náramek Aligator EB03

QR kód pro vyhledání DroiHealth aplikace pro android

QR kód pro vyhledání DroiHealth aplikace pro android

Pokud máte nějaký dotaz k náramku, rád je zodpovím dole v komentářích.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 1553 dny, reagovat
Jako aplikaci doporučuji Yoho sports. Notifikace lze nastavit i pro WhatsApp.