» Blog » Alpina

Alpiner AL-240: Pánský protějšek Comtesse s nadčasovým designem

Tagy: Recenze | Alpina | Pánské | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 23.7.2019 | 8 MIN

Pánskou řadu Alpiner doplnila letos (2019) Alpina o nový základní model v quartzu. Celkem ve čtyřech provedeních. Tři na ocelovém tahu, jeden na koženém řemínku. Designově jako by z ciferníku vypadly také letošní dámské Comtesse. Hned jak nám model na kůži s modrým ciferníkem dorazil na prodejnu, musela jsem ho podrobit zkoumání. Byť pánský model – Alpina mě opět baví.

Jeden rok jeden design? Nebo jedna značka jeden design?

Někomu se Alpina může zdát po designové stránce neinovativní. Diverzita je opravdu často jen v detailech, a když jsem pánské Alpina Alpiner AL-240NS4E6 viděla, hned mě napadlo: vždyť to je letošní Comtesse, jen ve větším. Zůstal tvar ruček, indexů, výrazně se nezměnil ani tvar a kombinace leštěného a broušeného pouzdra, dýnka. A také celkový dojem byl podobný. Jen se vše o kus zvětšilo. Co mě ale u Alpiner oproti Comtesse AL-240 nadchlo, je číselník, který se z perleti změnil v satén. Podobně jako úprava sunburst, také sunray finiš je doslova lapač pozornosti. I když volbu perleti u dámských hodinek chápu, nechává mě chladnou. V ledově modré se naopak (paradoxně) doslova topím.

Pánský Alpiner se sunray číselníkem vs. dámská Comtesse s perletí

Abych byla k Alpině ale férová, musím říct, že na vzhledovou stálost se v tomto případě zvyká velmi dobře a osobně ji čím dál tím víc vítám. Snad jen, že některé kombinace sednou mému osobnímu vkusu víc než jiné. Pro každou modelovou řadu volí Alpina konkrétní a smysl dávající prvky, které udávají charakter jednotlivým modelům. Tomuto charakteru je pak dlouhodobě věrná. A vůbec nevadí, že se trefí do kupního pole jen vybrané skupince. To je na rozdíl od některých jiných značek, které se snaží vtěsnat do vkusu ideálně všem a vším, příjemná změna.

Téměř u všech modelů Alpiny najdete několik prvků, které jsou pro tuto švýcarskou značku specifické. I kdyby na číselníku nestálo tištěné „Alpina”, stejně byste podle mě poznali, že jde právě o tuto alpskou krásku s více než 135letou historií.

Sportovní elegance. Jde to?

No, jde. Tak třeba Gabriele Koukalové se tyto na první pohled neslučitelné světy dařilo spojit s velkou noblesou. A daří se to i některým hodinářským značkám. Včetně Alpiny. Ta na to jde od lesa. Teda od hor. Tím kouzlem je podle mě v tomto případě jednoduchost. Čisté linie bez zbytečných přestylizovaností dělá Alpinu zajímavou volbou pro ty, kteří hledají přirozenou krásu. Jednoduchou, ale dotaženou do detailů. Toto pravidlo najdeme i u Alpiner AL-240.

Alpiner je důkaz sportovní elegance

Nejvýraznějším prvkem Alpiner AL-240 je již zmíněný číselník. Sunray finiš je skutečně efektní. Ať už zvolíte oceánskou modrou, antracitově šedou nebo jemnou stříbrnou, barevné odlesky vás budou bavit.

Oceánově modrá, antracitová šedá, jemně stříbrná – všechny vypadají fantasticky

Naživo to pak vypadá ještě líp než na fotkách. Nejzajímavější mi ale připadá právě glacier blue, která se ve světle mění od téměř černé, přes démonicky modrou až po tmavě tyrkysovou. Teda – rozeznávám barvy asi podobně jako průměrný muž, takže mou barevnou škálu berte trochu s rezervou. U mě ale působivý dojem splněn, takže bod pro Alpinu.

Modrá barva ciferníku se sunray efektem připomíná hluboké vody oceánu. Je to doslova lapač pozornosti.

Když půjdeme k detailům číselníku, najdeme plastické indexy, na které jsme u Alpineru z posledních let zvyklí: zkosení do tvaru šipky, leštěná ocel oboustranně ohraničující luminiscenci. V porovnání s modely Alpiner 4, kde jsou indexy více protáhlé, tady se délka zkrátila, o to více působí široce. K velikosti pouzdra ale ideální, navíc lesk oceli dodává na atraktivitě.

Alpiner AL-240 a Alpiner 4 Automatic mají společné designové prvky

Alpiner AL-240 a Alpiner 4 Automatic mají společné designové prvky

Bílá luminiscence je výplní také u hodinové a minutové ručky. Zůstal pádlovitý tvar i ocelové ohraničení, v půli lomené, které ještě zdůrazňuje lesk. Alpina používá luminiscenci SuperLuminova, která není nijak výrazná, ale u tohoto modelu to vlastně nevadí. Možná i naopak. Stejně jako u dámských Comtesse, ani tady bílá výplň luminiscence nenarušuje příjemně elegantní akcent. Pokud ale hledáte sporťáky, co budou svítit na celé kolo, Alpiner není správný směr. Za mě ale nemám výhrad. Po nasvětlení ve tmě krásně zelenkavě fosforeskují ručky i indexy. Opravdu tenká vteřinová ručka je zakončena trojúhelníčkem Alpiner, tentokrát natřen bílou barvou. Detail, který mě potěší prakticky pokaždé, když mi jej Alpina dopřeje.

Lepené indexy z leštěné oceli s luminiscencí

Lepené indexy jsou z leštěné oceli s luminiscencí

Pro chapter ring, zkosený vnitřní kruh na okraji číselníku, byla zvolena stejná barva jako je zbytek číselníku a nese bíle tištěnou vteřinovou stupnici. Na pozici šest se oproti menší dámské verzi vlezl i zkrácený index. Datumovka zůstala na bílém podkladu a, naštěstí, není ničím dalším ohraničená. U starších modelů řady Alpiner jsme mohli najít výrazný okraj v barvě pouzdra, který datumovku zbytečně zvýrazňoval. Snad se k tomu Alpina do budoucna nevrátí.

Odolný exteriér

Než koukneme dovnitř Alpiner AL-240, prohlédněme si ještě detailněji exteriér. Číselník je chráněn safírem, u Alpiny možná zbytečné zmiňovat. Pouzdro je z chirurgické oceli, luneta a hrany jsou leštěné, plochy pouzdra včetně nožek v kombinaci s jemným broušením.

Pouzdro je v kombinaci leštěné a broušené oceli

Pouzdro je v kombinaci leštěné a broušené oceli

Nožky jsou příjemně zahnuté, na zápěstí sedí dobře a váha, alespoň u verze na kůži, je adekvátně vyvážená. Hodinky tak na zápěstí moc „nechodí”, což je vítané. Průměr pouzdra je 42mm, výška 9,4mm a rozpětí nožek 22mm. Takže alpinistický standard. Nepřekvapí ani dýnko – šroubovací, pískováním bylo dosaženo matného vyobrazení Alpského pohoří, přesně jak jsme u modelů s plným dýnkem zvyklí. U Alpiner i Comtesse.

Dýnko nese rytinu Alp, jak jsme u Alpiny už zvyklí, a ukrývá strojek AL-240

Jak už jsme u Alpiny zvyklí, plné šroubovací dýnko nese rytinu Alp

Model Alpiner AL-240NS4E6 je na koženém pásku z buvolí kůže. Je pevný, ale ne tuhý, jen se obávám, že semišová povrchová úprava hnědé barvy se bude celkem špinit. Celkem mě potrápilo zapínání spony, které je na klasickou přezku. Zobáček je výrazně prohnutý, o to více drží tam, kde má, na druhou stranu, odepínání řemínku byl pro mne celkem boj. Spona je pak samozřejmě ocelová s broušenou úpravou a se signováním.

Kožený řemínek je zapínán klasickou přezkou

Kožený řemínek je zapínán klasickou přezkou

Tři další varianty můžete mít na ocelovém tříčlánkovém tahu. Ani tady nečekejte překvapení, Alpina zůstala u nadčasové a ověřené klasiky: prostřední články jsou leštěné a vyloženě září, boční články prošly jemným broušením.

Voděodolnost je 10ATM, napomáhá tomu jak šroubovací dýnko, tak rýhovaná šroubovací korunka, které nechybí ani emblém Alpiny. Potápěčské tedy Alpiner nejsou, ale označení sportovní si zaslouží právem.

Nové Alpina Alpiner na ocelovém tahu

Alpina Alpiner AL-240 na ocelovém tahu

Že by quartz nebyl pro chronomaniaky?

Alpina svůj podíl quartz/automat dělí letos (2019) celkem rovnoměrně. Řadám Seastrong a Startimer nadělila modely s automaty, řadám Alpiner a Comtesse modely s křemenem.

Konkrétně, v Seastrong přibyl model Diver 300 a zajímavý Heritage, odkazující na slavnou “10” od Alpiny, která slaví půlkulatiny (Alpina 10 Super Compressor) . U modelové řady Startimer pak představila Alpina nové varianty krásných pilotek, nad kterými jsem se ale už rozplývala v jiném článku. U obou šlo o AL-525, tedy upravenou Sellitu SW 200. Integrovaný obvod podělila Alpina do Alpiner, které mám právě v ruce (a popravdě chvilkami i na ruce), a dámské Comtesse, obojí po modelu ve čtyřech různých variantách.

Jak u Comtesse, tak u Alpiner jde o quartzový strojek AL-240. Nejde o in-house, vlastní quartzové strojky si Alpina nedělá, na rozdíl od několika vlastních mechanických kalibrů. AL-240 je postavený na Rondě 515, která se pravidelně objevuje nejen u Alpiny, ale i dalších našich značek, ve velkém zastoupení například u Wenger, ale i Luminox nebo některých Delfínů od Edox. Ronda 515 je klasický tříručkový strojek s datumovkou na jednom datovém věnci a životnost baterie je udávána 45 měsíců. Rubín zůstal jen jeden, ostatní čepy jsou uloženy v kovu.

Elektronický strojek AL-240 je postaven na švýcarské Rondě 515. Ronda patří spolu s Etou k největším švýcarským výrobcům strojků a její historie se datuje až k 1946, kdy ji založil William Mosset.

Někteří milovníci mechanických hodinek nad quartzovými hodinkami často ohrnují nos. „Jaký to má strojek? Aha, na baterku…” Přitom za přesným chodem, kterého je dosaženo křemenem v perfektním výbrusu, stojí také pěkně dlouhý příběh, ale o něm třeba jindy. Jen připomeňme, že od prvních sériově vyráběných quartzových hodinek Seiko Astron uběhne letos v zimě přesně půl století. Své místo si už tedy podle mě quartz stvrdil celkem zaslouženě…

Alpina Alpiner AL-240 jdou bezchybně a vteřinové skoky sekundové ručky jsou podobně uklidňující jako milovaný tikot u mechanik. Vedle přesnosti můžeme výhody elektronického strojku vidět u sportovních hodinek Alpina také v menší náchylnosti na mechanické poškození.

Alpiner Al-240 i přes dávku elegance splňuje sportovní charakter značky Alpina

Alpiner AL-240 i přes dávku elegance splňuje sportovní charakter značky Alpina

Za mě je tedy volba quartzového strojku u Alpiner víc než v pohodě. „Strojek na baterku” je navíc obvykle levnější na výrobu než ozubené kolečkové ústrojí a praktickou stránku tak můžeme vidět i v nižší ceně hodinek, než na jakou by se vyšplhala při mechanickém strojku. Okrajoví fandové ‚jenapouzemechanika‘ mi tedy snad prominou, když strojek AL-240 přiřadím k jednoznačným plusům těchto Alpinerů.

Kam se poděla rovnoprávnost

Zatímco quartz a mechanické strojky rozdělovala Alpina pro tento rok jakž takž spravedlivě, o rovnoprávnosti zaměření na dámské a pánské modely nemůže být řeč. To nejlepší si švýcarská Alpina nechává podle mě vyloženě pro své četnější zákazníky, sportovně a energicky smýšlející muže. Těm letos věnovala také převážnou část svých novinek. Pro ženy tak zůstává alternativou Comtesse s perletí, pro kterou bohužel nemám slabost.

Comtesse (vpravo) je dámskou alternativou pánského Alpiner. Přesto Alpinu podezřívám, že to nejlepší ze svého designového zásobníku vystřílí na mužské modely…

Pokud ale patříte k mužům, kteří hledají tu pověstnou, skoro až bájnou, sportovní a navíc nadčasovou eleganci, novinka řady Alpiner si získá vaši pozornost. Za mě letošní nejpovedenější počin Alpiny. Doporučuji osobní prozkoumání. A já se budu těšit, co Alpina příště vymyslí „nového“.

Leštěná ocel skutečně září, a modrý ciferník zaujme, ale nekřičí

Pánský Alpiner AL-240 je za mě nejpovedenější počin Alpiny za rok 2019

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře